ÎNCEPÂND DE IERI,
BURSA 07.12.2017

ANDREI IACOMI
 
     * Liviu Ilași, fostul director general: "Cred că rezultatele obținute demontează prejudecata conform căreia, în România, companiile de stat nu pot fi conduse într-un mod corect și performant"
       Dan - Silviu Baciu a fost numit, marți, în funcția de director general provizoriu al Conpet (COTE), înlocuindu-l pe Liviu Ilași la conducerea executivă a companiei.
     Mandatul noului director se întinde pe o perioadă de patru luni, respectiv până la data de 6 aprilie 2018, se arată în raportul transmis companiei către Bursa de Valori București (BVB).
     Anterior, domnul Baciu ocupa funcția de Director Direcția Dezvoltare Mentenanță, în cadrul companiei.
     Liviu Ilași, fostul director general al transportatorului de gaze naturale și țiței, ne-a declarat: "Contractul de mandat a fost respectat întru totul, de toate părțile, ceea ce este un lucru foarte important și lăudabil. Faptul că, în acest mandat, alături de Consiliul de Administrație din care am făcut parte, am reușit să aducem societatea Conpet pe un drum normal, firesc, pentru importanța și dimensiunea activității noastre și pentru rolul pe care-l are în cadrul domeniului energetic din România este, de asemenea, un lucru evident și de apreciat".
     Faptul că, de la data preluării mandatului și până în prezent, valoarea acestei companii aproape s-a triplat, este un lucru pe care cred că-l apreciază orice acționar al acestei societăți, a continuat domnul Ilași, care a completat: "De asemenea, politica de dividende pe care am practicat-o a fost corectă, predictibilă, generând un randament al dividendului printre cele mai bune din piața românească, ceea ce este, de asemenea, de apreciat. Nu în ultimă instanță, Conpet a reușit prin forțe proprii, prin calitatea managementului, să fie admisă în elita societăților care dau indicele bursier în România, BET, nefiind calificată din start, cum au fost celelalte societăți mari.
     Practic, în fiecare an, compania a trebuit să acumuleze și să demonstreze că îndeplinește condițiile (n.r. pentru admiterea în indice) astfel încât, în momentul de față, este inclusă în șapte din cei nouă indici bursieri".
     Potrivit domnului Ilași, în perioada în care a condus societatea, angajații companiei au avut asigurate condițiile propice de muncă, le-au fost respectate toate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, salariile au crescut, iar imaginea pe care o are Conpet acum este cea a unei societăți solide, bine administrate, în care transparența este un mod de lucru.
     "Ca manager, toate aceste aspecte mă bucură, am sentimentul că mi-am făcut datoria, atât cât m-am priceput și am avut energie.
     Subliniez că apreciez comportamentul acționarilor față de Consiliul de Administrație și față de mine, ca manager în acest mandat.
     Împreună cu echipa pe care am condus-o, am vrut să demonstrăm că și companiile la care statul este acționar majoritar pot fi administrate cu succes, că pot avea parte de un management performant și din partea managerilor români. Eu sunt un manager născut, crescut și format în această societate și cred că rezultatele obținute ar trebui să demonteze acea prejudecată conform căreia, în România, companiile de stat nu pot fi conduse într-un mod corect și performant", a spus Liviu Ilași.
     Noul Consiliu de Administrație și acționarii aveau tot dreptul să aleagă între cele două variante, a precizat domnia sa, spunând: "Fie să continuăm cu un nou mandat în care, practic, ar fi urmat să se demareze și să se implementeze marile proiecte pe care aveam în vedere să le realizăm în perioada imediat următoare, sau să aleagă un alt management, cu siguranță dorit a fi mult mai performant, mai eficient".
     Legat de viitorul său, domnul Ilași a declarat: "Varianta de rezervă nu prea a fost luată în calcul, pentru că semnalele pe care le-am avut până acum și asigurările pe care le-am primit din partea acționarului nu impuneau o astfel de gândire, dar se pare că întotdeauna trebuie să fii pregătit și pentru astfel de situații".
     Consiliul de Administrație al Conpet l-a desemnat pe Constantin Văduva, președintele companiei, pentru negocierea și semnarea în numele Conpet, a Contractului de mandat dintre Dan - Silviu Baciu și societate.
     Pe lângă numirea noului director general, în urma ședinței din data de 5 decembrie s-a decis și componența Comitetelor Consultative constituite la nivelul Consiliului de Administrație.
     Astfel, componența Comitetelor este următoarea: Comitetul de Nominalizare și Remunerare: Constantin Văduva - președinte, Răzvan Ștefan Lefter, Antonio - Adrian Spînu, Manuela - Petronela Stan - Olteanu; Comitetul de Audit: Radu Bugică - președinte, Constantin Văduva, Claudiu - Aurelian Popa; Comitetul Financiar și pentru Relația cu Investitorii: Constantin - Ciprian Iacob - președinte, Radu Bugică, Răzvan Ștefan Lefter; Comitetul de Dezvoltare și pentru Relația cu Autoritățile: Claudiu - Aurelian Popa - președinte, Manuela - Petronela Stan - Olteanu, Antonio - Adrian Spînu.
     În primele nouă luni ale acestui an, societatea a obținut un profit net în creștere cu 11,2%, la 63,11 milioane lei, de la 56,74 milioane lei în perioada similară din 2016, în timp ce cifra de afaceri a fost de 282,5 milioane lei, în scădere cu 0,1% față de nouă luni 2016 (282,8 milioane lei).
     Compania Conpet este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deține 58,71% din acțiuni. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.