Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
INDUSTRIA DE APĂRARE:
BURSA 12.10.2018
mărește imaginea
       Industria de apărare se află în plin proces de revigorare odată cu alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Ministerului Apărării Naționale și cu demararea celor opt programe pentru înzestrarea Armatei Române. Una dintre societățile din acest domeniu este MFA Mizil, un brand puternic înainte de decembrie 1989, dar care s-a confruntat cu o situație fluctuantă după anul 1990, odată cu demararea procesului de privatizare. Activitatea sa principală este fabricarea, modernizarea, repararea și vânzarea de vehicule militare de luptă. Compania a fost înființată, 27 martie 1951, iar de-a lungul anilor a fabricat șasiuri pentru tancuri, vehicule de luptă pentru vânătorii de munte, tractor mediu de artilerie, vehicule de luptă blindate, arme de calibru auto-propulsat de 120 mm și 122 mm calibru și a modernizat tancul T-55.
       După anul 1990, MFA Mizil a fost reorganizată și până în 2001 a funcționat, ca subunitate, în cadrul Regiei Autonome Arsenalul Armatei, iar din 2001, fabrica a avut statutul de sucursală în cadrul Companiei Naționale ROMARM. În anul 2002, MFA Mizil a devenit societate independentă cu capital majoritar de stat, iar anul următor a fost privatizată, pachetul de 100% acțiuni fiind cumpărat de Asociația Salariaților. După privatizare, salariații MFA Mizil au intrat într-un conflict deschis cu doi oameni de afaceri, care au încercat să pună mâna pe pachetul majoritar de acțiuni printr-o inginerie juridico-financiară. Situația financiară și economică a fost sinuoasă, până în urmă cu șapte ani când conducerea societății a fost preluată de directorul comercial Felix Pîrvulescu.
       Pentru a afla ce se mai întâmplă cu MFA Mizil, am realizat un scurt interviu cu Felix Pîrvulescu.

 
     Reporter:Care este situația actuală a MFA Mizil?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil: Fabrica și-a diversificat activitatea pe patru divizii. Prima divizie este aceea militară, ce reprezintă activitatea inițială, prioritată a societății. A doua este divizia de energie, unde lucrăm cu firme importante precum General Electric, Cameron, etc.. În al treilea rând, avem o divizie automotive,pentru executarea de subansambluri și piese, iar în acest domeniu colaborăm cu firme cum ar fi Yazaki. Ultima divizie este agricultură, iar aici executăm reparații, confecții metalice și prelucrări mecanice pentru societățile de profil din zonă.
     Reporter:Care este situația financiară a societății? Din datele pe care le-am găsit, am văzut că au existat de-a lungul anilor fluctuații mari ale cifrei de afaceri. De exemplu, dacă în anul 2004 cifra de afaceri a MFA Mizil a fost de 10 milioane de euro, în 2006 crescuse la 26.6 milioane de euro, după care a scăzut semnificativ timp de câțiva ani.
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:Situația financiară actuală este stabilă. Nu avem litigii, nu avem datorii la stat, impozitele și taxele locale cât și cele la nivel central sunt achitate la zi. Nu ne-am permite să participăm la nicio licitație și la nicio discuție cu Ministerul Apărării, dacă nu am îndeplini aceste condiții. Ultima cifră de afaceri a fost de un milion de euro, la care se adaugă valoarea contractelor majore pe care le derulăm cu Ministerul Apărării Naționale.
     Reporter:Ce proiecte aveți pentru viitor?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:Dorim să facem o creștere graduală cu pași mici, dar siguri. Încercăm să creștem prin investiții și să diversificăm gama de produse pe care le oferim clienților actuali și celor pe care dorim să îi atragem, printre aceștia numărându-se și agenții economici din zona șantierelor navale din România. De asemenea, încercăm să ne diversificăm activitatea printr-o colaborare cu o firmă de automatizări. Dacă fabrica are producție, în principal mecanică, vrem să reușim să intrăm și pe zona în care să oferim servicii integrate. De exemplu, dacă este un proiect care implică construcții metalice, mecanizare, dar și electronică și automatizare, atunci, în colaborare cu firma de automatizări, reușim să acaparăm un segment de piață mult mai mare.
     *  Contractele cu MApN, baza activității MFA Mizil
     Reporter:În afara partenerilor privați, ați mai derulat contracte cu Ministerul Apărării Naționale (MApN)?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:Am mai executat contracte pentru Ministerul Apărării Naționale, contracte de mentenanță, adică reparații pentru produsele livrate anterior de către MFA Mizil, și aici mă refer la 127 de mașini de luptă care au fost fabricate și livrate în perioada 2005-2010. Mai avem contracte încheiate cu contractorii principali externi ai MApN, care au subcontractat în România diverse subansamble.
     Reporter:Ce contracte derulați în acest moment cu MapN?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:În acest moment avem în derulare cu MApN doar un contract de mentenanță și suntem în discuții de un an pentru demararea unui nou proiect, care se află în Parlament, respectiv aruncătoarele de 120 mm pe șasiu de formă șenilată. Este unul dintre cele opt programe majore aprobate pentru înzestrarea armatei. Ținând cont că am executat în trecut un număr mai mare de mașini, e adevărat de format ceva mai mic, dacă vom primi acest contract, cu capacitățile pe care le avem și cu oamenii pe care îi avem - va trebui să mai angajăm și alții - ne descurcăm.
     Reporter:Câți angajați aveți la MFA Mizil? În 1990, fabrica avea 2500 de salariați, în 1997 mai lucrau 1800, iar în 2004 doar 340 de angajați.
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:În acest moment, la MFA Mizil lucrează 100 de oameni. Am mai avea nevoie de un număr de angajați cuprins între 50 și 100 de persoane, în funcție de nivelul de servicii pe care MApN le dorește și de numărul vehiculelor care vor fi comandate în final.
     Reporter:Care este situația poligonului de încercare a tancurilor, construit înainte de 1989?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:Poligonul de tancuri de la Mizil este o capacitate inclusă în capacitățile înregistrate la Ministerul Economiei; este în funcțiune, este utilizat. A fost utilizat pentru testarea vehiculelor Piranha III care au fost achiziționate de Ministerul Apărării.
     Reporter:În urma procesului de privatizare, MFA Mizil avea înscrisă la Cartea Funciară o suprafață de 30 de hectare de teren. În acest moment, mai are doar 21 de hectare. Ce s-a întâmplat cu restul suprafeței deținută inițial de societate?
     Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil:Au fost o serie de terenuri care nu mai erau utilizate de fabrică încă din anul 2000 și au fost externalizate, prin vânzare-cumpărare, în perioada 2008-2009. Terenurile înstrăinate nu aveau nicio legătură cu capacitățile de producție militară, iar capacitățile de producție civilă erau deficitare în acea perioadă. De aceea, imobilele respective au fost vândute unor firme care aveau pe platformă clădiri închiriate.
     Reporter:Vă mulțumim.
     A consemnat GEORGE MARINESCU 

     Notă: Conform unei adrese pe care am primit-o de la Primăria municipiului Mizil, pe cele 30 de hectare de teren care au aparținut inițial uzine de armament, situația arată astfel:
     - SC MFA SA Mizil deține puțin peste 21 de hectare, pe care se află amplasate și clădiri. Valoarea impozabilă a tuturor imobilelor ce aparțin societății este 9.233.583 lei.
     - SC Tehnomontaj Construct SRL deține 3067 metri pătrați de teren. Valoarea de impozitare a terenului și clădirilor este de 408.459 lei.
     - SC Arcade Doors SRL are 13.057 metri pătrați teren și clădiri cu valoare de impozitare de 938.829 lei.
     - SC Pipe and Fittings Comercial SRL deține 3982 metri pătrați teren și clădiri cu valoare impozabilă totală de 1.118.298 lei.
     - SC Petrototal Trade SRL are în proprietate 6,2 hectare de teren și clădiri. Valoarea totală de impozitare este 9.030.190 lei.
     - SC Pro Meat Fresh SRL deține aproape 1,9 hectare, pe care sunt amplasate clădiri. Valoarea impozabilă: 3.198.295 lei
     - PF Nițu Mihai care are doar 1778 metri pătrați și clădiri cu valoarea totatlă de impunere de 226.611 lei.
     După cum puteți observa, cele nouă hectare de teren de care MFA Mizil s-a debarasat în 2008-2009 și clădirile de pe ele au o valoare foarte mare, deoarece întreaga suprafață a fostei fabrici se află în intravilanul localității. Nu am reușit, din păcate, să aflăm care este suma obținută de foștii conducători ai unității în urma contractelor de vânzare a acestor terenuri. Cert este că dintre cele șase firme cărora MFA Mizil le-a vândut terenul, trei au trecut (una este încă) prin procedura insolvenței, la 5 sau 6 ani după achiziționarea imobilelor respective.
     Am dorit să obținem date referitoare la modul în care s-a făcut privatizarea MFA Mizil și care a fost valoarea activului și pasivului, precum și a imobilelor și mijloacelor de producție la data privatizării din 2003, dar instituțiile statului - Ministerul Apărării Naționale, Minis-terul Economiei, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului ne-au trimis de la unele la altele, fără a ne furniza informațiile solicitate în ultimele trei luni.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI:
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.