Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
INDUSTRIA DE GAMBLING
BURSA 22.02.2012
Irina CORCOVEANU, senior associate (stânga) și Cristian COSTEA, partner-head of Transportation, Communication and IT Department (dreapta)
Irina CORCOVEANU, senior associate (stânga) și Cristian COSTEA, partner-head of Transportation, Communication and IT Department (dreapta)
       Industria jocurilor de noroc reprezintă o adevărată provocare nu doar pentru jucătorii împătimiți, ci și pentru avocați. În acest sens am purtat o discuție în legătură cu anumite aspecte ale acestui domeniu intersant cu doi specialiști: Irina Corcoveanu, avocat senior "Boștină & Asociații" și cu Cristian Costea, avocat partener, "Boștină & Asociații".

 
     Reporter: Care sunt tendințele legislative, legate de industria gamblingului?
     Irina Corcoveanu: După mulți ani în care normele de reglementare a jocurilor de noroc erau deficitare atât din perspectiva transpunerii la nivel legislativ a realităților sociale din acest domeniu cât și din perspectiva conformității cu legislația europeană, putem să spunem că în prezent aceste carențe sunt cel puțin la nivel teoretic, sensibil atenuate. Anul trecut a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 823 privind modificarea și completarea H.G. nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, care are meritul de a completa noul cadru legislativ reglementat de O.U.G. nr. 77/2009, așa cum a fost modificată și aprobată prin Legea nr. 246/2010. Aceste norme sunt importante nu doar din punct de vedere juridic, ci și pentru că facilitează deschiderea unei noi piețe de servicii în România, cea a jocurilor de noroc online. Rămâne de văzut însă cum se va realiza punerea în practică a acestor norme, în funcție de care vom putea evalua dacă amendamentele în materie de jocuri de noroc online sunt doar pe hârtie sau produc efectiv și consecințe juridice în acest domeniu.
     Reporter: Este obligatorie corelarea cu legislația europeană în acest domeniu?
     Cristian Costea: Nu putem vorbi de o legislație europeană armonizată în acest domeniu. Există legislația primară europeană, general aplicabilă, însă fiecare stat are propria legislație după care se ghidează. La nivel european au existat numeroase presiuni legate de reglementările în domeniu, însă Comisia a considerat că este recomandabil să lase libertate de acțiune în acest sens statelor membre. Acestea au preferat să-și creeze un cadrul legislativ propriu, astfel încât să existe un control național cât mai bun în ceea ce privește activitatea operatorilor din domeniu. Încă există numeroase dezbateri la nivelul Uniunii Europene pe marginea acestui subiect și în special, în cazul jocurilor de noroc online, servicii transfrontaliere de o amploare deosebită în ultimii ani.
     Reporter: Credeți că în actualul context vor mai intra în România operatori cu tradiție în domeniu?
     Irina Corcoveanu: E o piață în continuă mișcare și, ca atare, este necesară asigurarea unui mecanism de control moderat și eficace care, pe de o parte, să atragă operatorii cu tradiție, autorizați deja în statele membre iar, pe de altă parte, să des-curajeze piața neagră a jocurilor de noroc.
     Cristian Costea: Pe piață vor rămâne doar cei care pot face față concurenței, deja existenți sau nou veniți. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare: pe de o parte este piața cazinourilor clasice și a caselor de pariuri offline, mai imobilă, iar pe de altă parte sunt operatorii online, mult mai dinamici. Publicul țintă este complet diferit, ultimele se adresează în special jucătorilor mai tineri, pe când primele au un public mai conservator, care apreciază numai anumite jocuri, tradiționale.
     Reporter: Se vorbește că în acest domeniu evaziunea fiscală este foarte mare. Cât este adevăr și cât fabulație?
     Irina Corcoveanu: Cu siguranță există și în acest domeniu evaziune fiscală. La nivel "micro", sunt binecunoscute cazurile acelor locații mici în care funcționează, spre exemplu, câte una sau două slot machines, evident neautorizate, și pentru care nu se plătește nicio taxă.
     Cristian Costea: Nu putem spune că este un domeniu în care evaziunea fiscală este mai mare decât în altele, așadar ar fi corect să spunem că jocurile de noroc se încadrează în media generală. În domeniul online s-au luat măsuri foarte drastice, toate tranzacțiile sunt absolut transparente și controlul este mult mai ușor de făcut.
     Reporter: Impozitarea câștigurilor din jocurile online este un demers profitabil în condițiile actuale?
     Irina Corcoveanu: Cu siguranță este un demers profitabil din perspectiva bugetului de stat, iar taxarea câștigurilor din jocuri de noroc online nu poate decât să sporească veniturile bugetare. Însă trebuie să spunem că deși, teoretic, avem toate instrumentele legale în vederea autorizării operatorilor de jocuri de noroc online, în fapt avem o problemă generată de inexistența operatorilor de monitorizare și raportare. Având în vedere condițiile impuse pentru autorizarea operatorilor de monitorizare, nu este surprinzătoare lipsa de interes pentru prestarea acestei activități și ne aflăm într-un cerc vicios.
     Cristian Costea: Mai sunt și alte probleme. În proiectul transmis Comisiei Europene în martie 2011, autoritățile române au prevăzut posibilitatea operatorilor de jocuri de noroc online de a deține direct sau printr-un asociat o licență pentru jocuri de noroc offline, însă doar ca o opțiune. Surpriză însă, în varianta finală, aprobată de Guvern, această "opțiune" s-a transformat în obligație expresă, care condiționează autorizarea pentru jocuri de noroc online. Este lipsit de sens, pentru că este vorba de două afaceri diferite, cu jucători diferiți. Din această cauză există o rezervă a operatorilor de a se licenția și autoriza în țara noastră pentru jocuri de noroc online, ceea ce ar putea lipsi bugetul statului de venituri considerabile.
     Reporter: Numărul de cazinouri din țara noastră s-a diminuat drastic. Care sunt cauzele: criza financiară, legislația, răspândirea sălilor de joc ilegale?
     Irina Corcoveanu: De obicei, în perioadele de criză financiară, se observă o creștere a apetitului populației pentru câștiguri din jocuri de noroc. Chiar dacă se joacă poate pe sume mai mici sau jucătorii se gândesc de două ori înainte să apeleze la astfel de servicii, nu cred că acestea sunt aspectele principale care au generat diminuarea drastică a numărului de cazinouri. Există însă și o concurență, una normală, a operatorilor care activează în domeniul altor jocuri de noroc (pariuri sportive, jocuri de noroc online, etc.) dar și alta lipsită de loialitate, a pieței negre, care nu plătește niciun fel de taxe și care oferă, firesc, câștiguri mult mai mari. Nu în ultimul rând, și, poate cel mai important, asistăm la o repoziționare a jucătorilor principali din acest domeniu și o reorientare a gusturilor jucătorilor pentru noi posibilități de a forța mâna norocului.
     Cristian Costea: Cu câțiva ani în urmă exista un așa zis turism de gambling, când jucători din Israel, China și alte țări veneau la București să-și încerce norocul. Treptat acest fenomen s-a diminuat. Poate că nu s-a realizat o promovare adecvată, poate că nivelul de taxare impus de prevederile legale în vigoare să fi contribuit la scăderea numărului de turiști-jucători. Nu trebuie ignorată nici amploarea luată în ultimii ani de jocurile online organizate de operatori licențiați în alte state, cât mai ales abilitatea acestor operatori de a dezvolta și diversifica permanent paleta de jocuri oferite, parte dintre acestea fiind inclus de tip casino (ex: poker, blackjack etc) . Cred că aceștia sunt, de fapt, principalii factori care probabil au condus la acest declin.
     Reporter: Există o întreagă "mitologie" a jucătorilor care câștigă sume consistente în cazinouri sau la pariuri și care ajung să se adreseze justiției pentru că nu intră în posesia banilor.
     Cristian Costea: Am avut astfel de cazuri. De multe ori sunt neînțelegeri grave, iar adevărul este undeva la mijloc. Există și jucători care trăiesc exclusiv de pe urma jocurilor de noroc, care realizează lunar câștiguri consistente. De altfel, am avut discuții cu operatori din străinătate și care mi-au spus că românii sunt printre cei mai informați și abili jucători.
     Irina Corcoveanu: Și totuși, sunt încă multe cazuri în care neînțelegerile dintre jucători și organizatori sunt generate de necunoașterea de către jucători a regulamentelor de joc ale fiecărui operator în parte. În special în cazul jocurilor offline, sunt încă puțini cei care citesc într-adevăr aceste regulamente disponibile în sălile de joc. Uneori, aceștia își manifestă dorința de a se informa abia după ce se ajunge la o neînțelegere cu organizatorul. În mediul online este mai simplu, regulamentul este afișat pe site și fiecare potențial jucător trebuie să confirme că a luat la cunoștință de prevederile acestuia... Prevederi clare, ușor de accesat, inclusiv în ceea ce privește legislația sau jurisdicția în cazul unui eventual litigiu.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

 link: "Măsurile autorităților nu au avut alt efect decât creșterea evaziunii fiscale"

 link: Capitalele norocului: Monte Carlo, Las Vegas, Macao

 link: 11/11/2011, cea mai norocoasă zi din viața unui elvețian

 link: Cristian Pascu: Majoritatea operatorilor din gambling se află la limita supraviețuirii

 link: Anual, circa 3.500 de israelieni vin să joace la cazinouri în țara noastră

 link: Consiliul Concurenței recomandă crearea unei autorități publice independente în domeniul jocurilor de noroc

 link: În 2006, Consiliul Concurenței a cerut înapoi ajutorul acordat Loteriei

 link: 60% din profitul "Loteriei Române" este destinat construcțiilor de locuințe sociale

 link: Prejudicii de 90 milioane de lei la Loteria Română

 link: Ștefan Mandel, omul care a zăpăcit loteriile

 link: Reguli de joc: Poker Texas Holdem și ruletă

 link: Phil Ivey, "Tiger Woods al pokerului"

 link: Scurtă istorie a industriei de gambling

 link: Adrian Georgescu: Am încercat să păstrăm locurile de muncă, în ciuda crizei economice

 link: Mircea Sandu vrea să distrugă piața neagră a pariurilor

 link: REZOLUȚIA CONFERINȚEI ROMÂNE DE GAMBLING

 link: Alfred Bulai: Criza stârnește mirajul câștigului rapid

 link: Dependența față de jocurile de noroc

 link: Un site american de poker a furat 440 de milioane dolari de la jucători

 link: Marius Stoi: Evaziunea fiscală nu este mai mare decât în alte domenii
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 6,74 milioane lei (1,44 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a urcat cu 0,58 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,1276 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6578 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,19 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6559 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.