Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
ION LUNGU, AFEER:
BURSA 12.01.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Consumatorii care își schimbă furnizorul de energie trebuie să fie foarte atenți la contractele pe care le semnează cu noii lor furnizori și să se informeze foarte amănunțit asupra informațiilor pe care acestea le conțin, înainte de a le semna, atrage atenția Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). În același timp, domnia sa ne-a spus că speră ca un număr cât mai mare de consumatori casnici să treacă în piața liberă: "Așteptarea noastră cea mai importantă pentru acest an, având în vedere că s-a încheiat liberalizarea pieței electricității, este ca numărul de consumatori casnici care vor trece către piața liberă să fie din ce în ce mai mare. Acest lucru ar ușura foarte mult atât problemele de reglementare, cât și modul de acționare al furnizorilor. Ar fi foarte bine ca din ce în ce mai mulți consumatori să se orienteze către piața liberă, dar, în același timp, aceștia trebuie să fie atenți, să se informeze temeinic și apoi să semneze contractele. Este esențial acest lucru, pentru că sunt foarte multe oferte în piață și important este ca omul să citească, înainte de a semna, care sunt condițiile de plată, termenii și condițiile contractului, condițiile de ieșire din contract, pe ce perioadă este contractul etc".
     Ion Lungu menționează că informații despre furnizorii de electricitate pot fi găsite pe site-urile specializate, care aparțin entităților precum ANRE sau AFEER.
     Specialistul ne-a precizat că valoarea facturii la energie nu poate scădea foarte mult după schimbarea furnizorului, o diferență mare de preț între factura unui furnizor și cea a altuia punând semne de întrebare. "O valoare rezonabilă în jurul căreia trebuie să se învârtă diferențele dintre o factură și alta se ridică la 5-6%, foarte importantă fiind și calitatea serviciilor", ne-a mai spus domnia sa.
     Începând cu acest an, piața de energie electrică este complet liberalizată. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla doar prețurile consumatorilor alimentați în regim de Serviciu Universal.
     Nu cred că liberalizarea pieței va fi unul din elementele care să determine foarte mari variațiuni între furnizorii din piață, dar probabil că vor urma unele fuziuni sau achiziții, în cazul în care unii furnizori mai mici se vor simți nepregătiți, sau alții, mai mari, vor dori să își majoreze portofoliul de activitate, mai consideră Ion Lungu. Șeful AFEER spune, însă, că aceste lucruri se vor întâmpla "într-un ritm normal". Acum, avem în jur de 65-70 de furnizori activi, în piața de profil.
     Potrivit specialiștilor din sector, liberalizarea pieței de energie electrică înseamnă, de fapt, posibilitatea oferită oricărui consumator și, astfel, întregii populații, de a-și alege cel mai potrivit furnizor de energie.
     * Lungu: "Ne dorim o predictibilitate legislativă și o stabilitate a prețurilor, în 2018"
     Președintele AFEER ne-a mai spus că o altă așteptare a jucătorilor de profil, pentru acest an, este o evoluție predictibilă de preț. Ion Lungu ne-a declarat: "Sper ca începutul de iarnă, care a fost mai blând, și piața, care s-a mai liniștit, să mențină predictibilitatea prețului".
     Specialistul ne-a mai declarat: "Toate perturbațiile de genul celor de anul trecut au un caracter relativ ciclic. În 2017, a fost un an cu prețuri impredictibile, ca urmare a condițiilor meteo, în principal, dar și a altor aspecte legate de activitatea jucătorilor pe piață, care au pornit anul prost de la început, când prețurile au fost foarte mari pe PZU. Citeam, zilele trecute, că, din primele zece companii care au intrat în insolvență sau faliment anul trecut, patru sunt din energie, pe pozițiile 1,3,4 și 8. Sper să nu mai avem astfel de cazuri în acest domeniu".
     Ion Lungu spunea, la finalul anului trecut, că evoluția pe care au avut-o prețurile energiei electrice pe piața spot (PZU), în 2017, a fost una surprinzătoare: "Au fost mișcări pe toată piața europeană, pe piața engros, dar și la consumatorii finali. Au fost unele acțiuni petrecute sub imperiul unei concurențe din piață - unii jucători au riscat mai mult și au continuat să facă oferte la prețuri nesustenabile. Învățătura principală este riscul. Poți pierde într-o perioadă foarte scurtă ceea ce ai câștigat în timp îndelungat".
     Amintim că, pe parcursul întregului an 2017, prețul electricității tranzacțioante pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a înregistrat valori foarte ridicate, ajungând și la praguri de peste 500 de lei/MWh. În acest context, a fost înființată o comisie de anchetă în Parlament, care să analizeze activitatea Autorității Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE) în urma creșterii prețului energiei.
     Potrivit domnului Lungu, furnizorii de energie își doresc predictibilitate și în sistemul de reglementare. 

 link: DEJA AM AVUT VÂRFURI DE CONSUM DE 9.600 MW, DEȘI AU FOST TEMPERATURI POZITIVE "Vom fi aproape de colaps, dacă vom consuma mai mult de 10.000 MW de energie"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, ora 06:01)  
 E o diferenta de 3% intre valoarea platita acum si cel din piata concurentiala,nu merita!


 
2.  Concluzia
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, ora 08:09)  
 Daca schimbi furnizorul curentul iti vine in casa tot de pe stalpi din ani '70.
 Nu exista alternativa la Electrica.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / INIUSHKIN IGOR, AMBASADA RUSIEI ÎN ROMÂNIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / TUDOR AFANASOV, CAMERA DE COOPERARE ECONOMICĂ ȘI CULTURALĂ ROMÂNO-RUSĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / STRELTZOV SERGHEY ALEXANDROVICH, ENERCOM:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / EGIDIU HENTES, BANCA INTERNAȚIONALĂ DE COOPERARE ECONOMICĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / ÎNCEPÂND DE IERI,
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / MURÂCIOV ALEXANDRU VASILIEVICH, UNIUNEA ÎNTREPRINZĂTORILOR ȘI INDUSTRIAȘILOR DIN RUSIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / OPARIN DIMITRIE ATICOVICH, SINARA TRANSPORT MACHINES:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / FLORIN LUCA, SECRETAR GENERAL FUNDAȚIA TITULESCU:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.