Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
JAAKKO SALMELIN, KJK CAPITAL:
BURSA 11.04.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
       Fondul de investiții finlandez KJK Fund II Balkan a ieșit din acționariatul mai multor companii românești, în ultima perioadă, rămânând cu o deținere de 10% la producătorul PVC Teraplast, dintre emitenții listați la Bursa de Valori București (BVB).
       Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital, ne-a spus, în cadrul unui interviu, prin email, că, în ansamblu, portofoliul românesc al KJK a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor.
       În februarie 2018, KJK Fund II a raportat că și-a vândut întreaga deținere de la 7% la Conpet (COTE), după ce în martie 2017 își făcuse exitul din Transgaz.
       La începutul anului trecut, KJK Cărămidă SRL, deținută de "KJK Fund II", a renunțat la participația de 27,89% din producătorul de cărămizi "Cemacon".
       Pe lângă Teraplast, KJK deține 12% din Grupul Eurohold, care are operațiuni și în țara noastră, prin brandul Euroins. Eurohold este listat la bursele din Varșovia și Sofia.

 
     *  " Căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească"
     *  " Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție"
     *  (Interviu cu domnul Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital)
     
     Reporter: În ultima vreme, KJK a raportat exituri din companiile românești. Care sunt motivele? Intenționați să ieșiți din această piață?
     Jaakko Salmelin:Nu vom comenta asupra anumitor tranzacții sau investiții individuale. În general, vom ieși din anumite investiții atunci când credem că a ajuns la o evaluare cu care suntem confortabili.
     Cu alte cuvinte, căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească. Dimpotrivă, suntem mereu în căutarea unor oportunități de investiții atractive, cu accent pe companii private. Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție, unde capitalul și expertiza noastră pot crea valoare adăugată și duce compania la următoarea etapă de dezvoltare. Ne place să rămânem parteneri cu antreprenorii, chiar dacă, în mod normal, preferăm să cumpăram pachetul majoritar.
     Reporter: Care sunt problemele cu care v-ați confruntat pe piața locală de capital?
     Jaakko Salmelin:România a parcurs un drum lung în ceea ce privește piața de capital. Echipa de investiții de la KJK Capital este activă în România și în regiunea Balcanilor de mai bine de 15 ani și, de-a lungul timpului, am văzut o îmbunătățire graduală. Deși, încă mai trebuie făcute eforturi, în general, credem că Autoritatea de Supraveghere Financiară și Bursa de Valori București au făcut pași în direcția cea bună.
     Reporter: Aveți nemulțumiri legate de mediul economic din România - taxare, regulamente?
     Jaakko Salmelin:Ca investitori în regiune pentru o lungă perioadă de timp, suntem obișnuiți cu un mediu politic și economic volatil. Treaba noastră este să găsim oportunități bune pentru investitorii noștri și să încercăm să valorificăm capitalul în acest sens. Un mediu politic și economic volatil va presupune de la noi să solicităm un cost mai mare de capital pentru a explica riscul mai mare al investițiilor. Pe termen lung, costul mai mare al capitalului penalizează dezvoltarea oricărei economii (și, de asemenea, pe a României) și merită observat că acest lucru depinde destul de mult de oamenii și politicieni locali, care stabilesc mediul juridic și fiscal, la care trebuie să reacționăm și, adesea, pe care trebuie să îl anticipăm. Pentru o țară în curs de dezvoltare precum România, un mediu politic și economic stabil ar fi un avantaj deosebit.
     Capitalul este mobil și va merge acolo unde este binevenit.
     Reporter: Care este cea mai profitabilă investiție în România? Dar cea mai neprofitabilă?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm tranzacții specifice din cadrul portofoliului nostru. În ansamblu, portofoliul nostru românesc a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor noastre.
     Acest lucru subliniază, de asemenea, experiența și implicarea echipei noastre de investiții, precum și abordarea noastră disciplinată a investițiilor. Cred că investitorii noștri sunt foarte mulțumiți de munca pe care o facem pentru ei.
     Reporter: Cum comentați experiența avută în acționariatul Cemacon? Propunerea de restructurare (a datoriei față de BCR, prin preluarea de către fondul BOF a creanței și transformarea acesteia în acțiuni) a fost în atenția autorităților de taxare, din perspectiva plății taxelor de către BCR pentru transferul împrumutului dat companiei către fondul BOF.
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm investiții individuale.
     Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră în ce privește investiția în Teraplast?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm acțiuni viitoare specifice legate de deținerile noastre.
     Reporter: Pe ce alte piețe aveți dețineri consistente și în ce sectoare căutați oportunități?
     Jaakko Salmelin:Fondurile administrate de KJK Capital sunt focusate pe Balcani și țările baltice, așa că investițiile noastre sunt răspândite pe aceste regiuni.
     Căutăm continuu investiții atractive în Balcani și în țările baltice, unde ne concentrăm atenția. Ne place sectorul industrial și producția, în general. Stăm departe de imobiliare, IT sau investiții în energii alternative, deoarece acestea nu se află în aria noastră de expertiză. De asemenea, noi nu finanțăm operațiuni greenfield sau brownfield (n.r. începute de la zero sau aflate într-o zonă industrială abandonată), deși acestea ar putea fi oportunități pentru companiile din portofoliul nostru.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8686
2.3764
3.0576
4.1386
0.1826
0.6230
0.2219
4.6478
5.2258
1.4303
3.5542
0.2376
0.4872
1.0807
0.0588
0.4469
0.6249
3.9793
0.2669
0.9626
0.5795
0.0547
0.3536
0.2114
2.6248
0.0393
0.1412
1.0833
0.6257
0.1222
153.4282
5.5771
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.