JAAKKO SALMELIN, KJK CAPITAL:
BURSA 11.04.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
       Fondul de investiții finlandez KJK Fund II Balkan a ieșit din acționariatul mai multor companii românești, în ultima perioadă, rămânând cu o deținere de 10% la producătorul PVC Teraplast, dintre emitenții listați la Bursa de Valori București (BVB).
       Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital, ne-a spus, în cadrul unui interviu, prin email, că, în ansamblu, portofoliul românesc al KJK a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor.
       În februarie 2018, KJK Fund II a raportat că și-a vândut întreaga deținere de la 7% la Conpet (COTE), după ce în martie 2017 își făcuse exitul din Transgaz.
       La începutul anului trecut, KJK Cărămidă SRL, deținută de "KJK Fund II", a renunțat la participația de 27,89% din producătorul de cărămizi "Cemacon".
       Pe lângă Teraplast, KJK deține 12% din Grupul Eurohold, care are operațiuni și în țara noastră, prin brandul Euroins. Eurohold este listat la bursele din Varșovia și Sofia.

 
     *  " Căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească"
     *  " Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție"
     *  (Interviu cu domnul Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital)
     
     Reporter: În ultima vreme, KJK a raportat exituri din companiile românești. Care sunt motivele? Intenționați să ieșiți din această piață?
     Jaakko Salmelin:Nu vom comenta asupra anumitor tranzacții sau investiții individuale. În general, vom ieși din anumite investiții atunci când credem că a ajuns la o evaluare cu care suntem confortabili.
     Cu alte cuvinte, căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească. Dimpotrivă, suntem mereu în căutarea unor oportunități de investiții atractive, cu accent pe companii private. Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție, unde capitalul și expertiza noastră pot crea valoare adăugată și duce compania la următoarea etapă de dezvoltare. Ne place să rămânem parteneri cu antreprenorii, chiar dacă, în mod normal, preferăm să cumpăram pachetul majoritar.
     Reporter: Care sunt problemele cu care v-ați confruntat pe piața locală de capital?
     Jaakko Salmelin:România a parcurs un drum lung în ceea ce privește piața de capital. Echipa de investiții de la KJK Capital este activă în România și în regiunea Balcanilor de mai bine de 15 ani și, de-a lungul timpului, am văzut o îmbunătățire graduală. Deși, încă mai trebuie făcute eforturi, în general, credem că Autoritatea de Supraveghere Financiară și Bursa de Valori București au făcut pași în direcția cea bună.
     Reporter: Aveți nemulțumiri legate de mediul economic din România - taxare, regulamente?
     Jaakko Salmelin:Ca investitori în regiune pentru o lungă perioadă de timp, suntem obișnuiți cu un mediu politic și economic volatil. Treaba noastră este să găsim oportunități bune pentru investitorii noștri și să încercăm să valorificăm capitalul în acest sens. Un mediu politic și economic volatil va presupune de la noi să solicităm un cost mai mare de capital pentru a explica riscul mai mare al investițiilor. Pe termen lung, costul mai mare al capitalului penalizează dezvoltarea oricărei economii (și, de asemenea, pe a României) și merită observat că acest lucru depinde destul de mult de oamenii și politicieni locali, care stabilesc mediul juridic și fiscal, la care trebuie să reacționăm și, adesea, pe care trebuie să îl anticipăm. Pentru o țară în curs de dezvoltare precum România, un mediu politic și economic stabil ar fi un avantaj deosebit.
     Capitalul este mobil și va merge acolo unde este binevenit.
     Reporter: Care este cea mai profitabilă investiție în România? Dar cea mai neprofitabilă?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm tranzacții specifice din cadrul portofoliului nostru. În ansamblu, portofoliul nostru românesc a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor noastre.
     Acest lucru subliniază, de asemenea, experiența și implicarea echipei noastre de investiții, precum și abordarea noastră disciplinată a investițiilor. Cred că investitorii noștri sunt foarte mulțumiți de munca pe care o facem pentru ei.
     Reporter: Cum comentați experiența avută în acționariatul Cemacon? Propunerea de restructurare (a datoriei față de BCR, prin preluarea de către fondul BOF a creanței și transformarea acesteia în acțiuni) a fost în atenția autorităților de taxare, din perspectiva plății taxelor de către BCR pentru transferul împrumutului dat companiei către fondul BOF.
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm investiții individuale.
     Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră în ce privește investiția în Teraplast?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm acțiuni viitoare specifice legate de deținerile noastre.
     Reporter: Pe ce alte piețe aveți dețineri consistente și în ce sectoare căutați oportunități?
     Jaakko Salmelin:Fondurile administrate de KJK Capital sunt focusate pe Balcani și țările baltice, așa că investițiile noastre sunt răspândite pe aceste regiuni.
     Căutăm continuu investiții atractive în Balcani și în țările baltice, unde ne concentrăm atenția. Ne place sectorul industrial și producția, în general. Stăm departe de imobiliare, IT sau investiții în energii alternative, deoarece acestea nu se află în aria noastră de expertiză. De asemenea, noi nu finanțăm operațiuni greenfield sau brownfield (n.r. începute de la zero sau aflate într-o zonă industrială abandonată), deși acestea ar putea fi oportunități pentru companiile din portofoliul nostru.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 49,33 milioane lei (10,60 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut la 4,0128 lei
     
     * Francul a crescut la 4,0578 lei  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.