Apanova
JAAKKO SALMELIN, KJK CAPITAL:
BURSA 11.04.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
       Fondul de investiții finlandez KJK Fund II Balkan a ieșit din acționariatul mai multor companii românești, în ultima perioadă, rămânând cu o deținere de 10% la producătorul PVC Teraplast, dintre emitenții listați la Bursa de Valori București (BVB).
       Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital, ne-a spus, în cadrul unui interviu, prin email, că, în ansamblu, portofoliul românesc al KJK a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor.
       În februarie 2018, KJK Fund II a raportat că și-a vândut întreaga deținere de la 7% la Conpet (COTE), după ce în martie 2017 își făcuse exitul din Transgaz.
       La începutul anului trecut, KJK Cărămidă SRL, deținută de "KJK Fund II", a renunțat la participația de 27,89% din producătorul de cărămizi "Cemacon".
       Pe lângă Teraplast, KJK deține 12% din Grupul Eurohold, care are operațiuni și în țara noastră, prin brandul Euroins. Eurohold este listat la bursele din Varșovia și Sofia.

 
     *  " Căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească"
     *  " Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție"
     *  (Interviu cu domnul Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital)
     
     Reporter: În ultima vreme, KJK a raportat exituri din companiile românești. Care sunt motivele? Intenționați să ieșiți din această piață?
     Jaakko Salmelin:Nu vom comenta asupra anumitor tranzacții sau investiții individuale. În general, vom ieși din anumite investiții atunci când credem că a ajuns la o evaluare cu care suntem confortabili.
     Cu alte cuvinte, căutăm mereu noi oportunități de achiziție, astfel încât KJK Capital nu intenționează să părăsească în orice mod piața românească. Dimpotrivă, suntem mereu în căutarea unor oportunități de investiții atractive, cu accent pe companii private. Țintim companiile cu venituri de cel puțin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producție, unde capitalul și expertiza noastră pot crea valoare adăugată și duce compania la următoarea etapă de dezvoltare. Ne place să rămânem parteneri cu antreprenorii, chiar dacă, în mod normal, preferăm să cumpăram pachetul majoritar.
     Reporter: Care sunt problemele cu care v-ați confruntat pe piața locală de capital?
     Jaakko Salmelin:România a parcurs un drum lung în ceea ce privește piața de capital. Echipa de investiții de la KJK Capital este activă în România și în regiunea Balcanilor de mai bine de 15 ani și, de-a lungul timpului, am văzut o îmbunătățire graduală. Deși, încă mai trebuie făcute eforturi, în general, credem că Autoritatea de Supraveghere Financiară și Bursa de Valori București au făcut pași în direcția cea bună.
     Reporter: Aveți nemulțumiri legate de mediul economic din România - taxare, regulamente?
     Jaakko Salmelin:Ca investitori în regiune pentru o lungă perioadă de timp, suntem obișnuiți cu un mediu politic și economic volatil. Treaba noastră este să găsim oportunități bune pentru investitorii noștri și să încercăm să valorificăm capitalul în acest sens. Un mediu politic și economic volatil va presupune de la noi să solicităm un cost mai mare de capital pentru a explica riscul mai mare al investițiilor. Pe termen lung, costul mai mare al capitalului penalizează dezvoltarea oricărei economii (și, de asemenea, pe a României) și merită observat că acest lucru depinde destul de mult de oamenii și politicieni locali, care stabilesc mediul juridic și fiscal, la care trebuie să reacționăm și, adesea, pe care trebuie să îl anticipăm. Pentru o țară în curs de dezvoltare precum România, un mediu politic și economic stabil ar fi un avantaj deosebit.
     Capitalul este mobil și va merge acolo unde este binevenit.
     Reporter: Care este cea mai profitabilă investiție în România? Dar cea mai neprofitabilă?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm tranzacții specifice din cadrul portofoliului nostru. În ansamblu, portofoliul nostru românesc a generat venituri peste medie și a avut o bună contribuție la rentabilitatea globală a fondurilor noastre.
     Acest lucru subliniază, de asemenea, experiența și implicarea echipei noastre de investiții, precum și abordarea noastră disciplinată a investițiilor. Cred că investitorii noștri sunt foarte mulțumiți de munca pe care o facem pentru ei.
     Reporter: Cum comentați experiența avută în acționariatul Cemacon? Propunerea de restructurare (a datoriei față de BCR, prin preluarea de către fondul BOF a creanței și transformarea acesteia în acțiuni) a fost în atenția autorităților de taxare, din perspectiva plății taxelor de către BCR pentru transferul împrumutului dat companiei către fondul BOF.
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm investiții individuale.
     Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră în ce privește investiția în Teraplast?
     Jaakko Salmelin:Nu comentăm acțiuni viitoare specifice legate de deținerile noastre.
     Reporter: Pe ce alte piețe aveți dețineri consistente și în ce sectoare căutați oportunități?
     Jaakko Salmelin:Fondurile administrate de KJK Capital sunt focusate pe Balcani și țările baltice, așa că investițiile noastre sunt răspândite pe aceste regiuni.
     Căutăm continuu investiții atractive în Balcani și în țările baltice, unde ne concentrăm atenția. Ne place sectorul industrial și producția, în general. Stăm departe de imobiliare, IT sau investiții în energii alternative, deoarece acestea nu se află în aria noastră de expertiză. De asemenea, noi nu finanțăm operațiuni greenfield sau brownfield (n.r. începute de la zero sau aflate într-o zonă industrială abandonată), deși acestea ar putea fi oportunități pentru companiile din portofoliul nostru.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, investitorii fiind mai interesați de titlurile de stat americane - datorită randamentelor - decât de acțiuni.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 61,08 milioane de lei (13,14 milioane de euro), circa o treime din valoarea tranzacționată fiind realizată cu...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Dacă BET reușește să construiască un suport în zona nivelului de 9.000 de puncte, există șanse importante ca indicele să continue să urce"
     
     Piața...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii din regiune fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8872
2.3762
2.9606
3.8777
0.1826
0.6240
0.2150
4.6474
5.3147
1.4856
3.4903
0.2308
0.4800
1.1024
0.0617
0.4459
0.9335
3.8065
0.3054
1.0960
0.6024
0.0570
0.3523
0.2012
2.7010
0.0393
0.1448
1.0364
0.6263
0.1207
162.1320
5.4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
.