LA ÎNTÂLNIREA CU ANRM
BURSA 14.02.2018

A.A.
 
mărește imaginea
     * Intențiile companiei Mazarin de preluare a unor perimetre, în discuție
       Conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) s-a întâlnit ieri cu Shelley Saxen, consilier economic adjunct al Ambasadei SUA la București, pe agenda discuției figurând Ordinul de vinerea trecută al ANRM, care stabilește că prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România, în vederea stabilirii redevențelor, se va calcula în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hub-ul de la CEGH Viena, după cum ne-au relatat surse apropiate discuțiilor.
     Oficial, în cadrul întâlnirii, era programată o discuție despre planurile de viitor ale ANRM, iar, între acestea, președintele Agenției Gigi Dragomir a menționat revizuirea legilor petrolului și a minelor, respectiv a articolelor care reglementează redevențele și prețul de referință, potrivit surselor noastre.
     Astfel, oficialul SUA a arătat că a auzit îngrijorări legate de faptul că prețul de referință este mai mare decât prețul de vânzare și a dorit să afle ce a stat la baza actualizării prețului, de ce s-a ales hub-ul de la Viena ca referință și dacă ANRM a ținut cont de opiniile exprimate în piață, ne-au relatat sursele citate.
     Potrivit acestora, președintele ANRM a explicat că prețul de referință pentru gaze era neactualizat din 2008, că între timp a avut loc liberalizarea pieței, și că Ordinul ANRM este menit să aducă la îndeplinire deciziile Curții de Conturi, confirmate în instanță. Sursele au mai menționat că ANRM a transmis Ambasadei SUA că formula de calcul a prețului de referință este perfectibilă și că va fi dublată de o actualizare a legislației, astfel încât să se țină cont de calitatea zăcămintelor extrase de fiecare producător.
     Reprezentanții ANRM au considerat că bursa locală de tranzacționare a gazelor este imatură, iar hub-ul de la Viena a fost identificat ca cel mai apropiat de condițiile de aici, explicând că nu sunt motive de îngrijorare cu privire la creșterea prețului gazelor, în condițiile în care prețul din piață, în noiembrie, a fost cu 2 lei sub cel de referință.
     Oficialul american a transmis conducerii ANRM că societățile americane sunt interesate să investească cât mai mult în zona noastră. Sursele noastre susțin că, în discuție, au fost aduse și intențiile companiei Mazarin de preluare a unor perimetre din România. Acestea ne-au relatat: "Pentru a avea acces la date, în vederea preluării de perimetre, firma era obligată să își deschidă un birou de documente secrete, care să lucreze cu un birou similar, din partea ANRM. Pentru că nu au făcut asta, au primit chiar o amendă, iar Ambasada a întrebat dacă nu se poate da un ordin de președinte pentru desecretizare.
     I s-a răspuns că nu este cazul și că cel mai bine este ca Mazarin să deschidă biroul de documente secrete. Președintele a transmis că ANRM este deschisă la colaborare, dar conform legii".
     Ordinul ANRM privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase în România a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.
     Într-o dezbatere recentă, Dorinel Ursărescu, consilier la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), a spus că statul român a pierdut, în ultimii zece ani, 7 miliarde de lei din neactualizarea prețului de referință la gazele naturale, potrivit rapoartelor Curții de Conturi, domnia sa subliniind că, din păcate, Agenția Națională de Resurse Minerale nu a avut disponibilitatea să actualizeze acest preț, care a rămas la nivelul lui 2008.
     ANRM precizează într-un comunicat transmis vineri că, prin Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase în România, Agenția Națională pentru Resurse Minerale aduce la îndeplinire deciziile Curții de Conturi din 2010 și 2015, menținute prin hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 972 din 4 martie 2015: "Curtea de Conturi a stabilit că, prin neactualizarea prețului de referință la gaze, din 2008, statul român a pierdut, în perioada 2008-2015, circa 7 miliarde de lei".
     Curtea de Conturi a cerut actualizarea prețului de referință pentru gazele naturale extrase din România.
     În schimb, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), a reiterat, printr-un comunicat, faptul că producătorii de gaze nu sunt de acord ca prețul de referință să fie raportat la cotațiile din Austria.
     Producătorii români de gaze naturale au plătit până în prezent redevența pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de bază pentru orice taxă aplicată veniturilor, a transmis, duminică, ROPEPCA. 

     FEDERAȚIA PATRONALĂ PETROL ȘI GAZE:
     "ANRM a aprobat un preț de referință care nu reflectă realitățile pieței din România"
     Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a transmis, ieri, că dezaprobă decizia Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de stabilire a prețului de referință la gaze naturale în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hub-ul CEGH din Viena, în baza unui studiu realizat de Universitatea de Petrol Gaze Ploiești, care nu reflectă realitățile pieței din România.
     FPPG arată: "În condițiile în care România nu exportă gaze naturale și nicio moleculă nu ajunge în hub-ul din Baumgarten, determinarea prețului de referință pe baza indicelui CEGH nu reflectă corect valoarea gazelor naturale extrase în România și în consecință contravine Legii Petrolului nr. 238/2004, care prevede la art. 49 alin. (2) că «redevența petrolieră se stabilește ca o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase». Teoria economică și standardele profesionale aplicabile în România și pe plan internațional impun determinarea valorii de piață pe baza tranzacțiilor de vânzare-cumpărare referitoare la bunurile respective".
     Astfel, valoarea gazelor naturale din România este cea obținută prin tranzacțiile realizate de către producători, nu un preț stabilit artificial, mai precizează Federația, adăugând: "România devine astfel un caz izolat pe plan mondial, în care prețul de referință al gazelor naturale este calculat pe baza tranzacțiilor realizate în altă țară în care nu există livrări de gaze naturale extrase în România. Nici măcar în țări europene unde există hub-uri importante de tranzacționare a gazelor naturale (ex. Marea Britanie, Olanda) nu sunt folosiți indicii de prețuri de hub pentru calculul redevențelor/impozitelor specifice, ci sunt luate în considerare prețurile efectiv realizate de producătorii de gaze naturale. La fel se întâmplă și în țările producătoare fără hub-uri (ex. Norvegia, Danemarca). Alternativ în alte țări europene (ex. Germania, Austria) se calculează un preț de referință pe baza tranzacțiilor efective realizate în țările respective".
     În plus, folosirea ca reper a prețului Pieței pentru Ziua Următoare ("PZU") nu este relevantă la contractele încheiate pe termen lung care se supun altor termeni și altui mecanism de formare a prețului, susține Federația, precizând: "Formula actuală folosește indicele CEGH fără deducerea costurilor de transport. Chiar dacă în viitor vor exista livrări de gaze naturale extrase în România la hub-ul Baumgarten, valoarea de valorificare a gazelor naturale realizată de producători va fi prețul CEGH minus costul transportului din România până în Austria.
     Astfel, producătorii plătesc redevențe raportate la o valoare incorectă, formulă ce vine în contradicție cu practica internațională și chiar cu reglementări emise anterior de către ANRM pentru determinarea prețului de referință pentru țiței care luau în considerare costurile de transport (de exemplu, Ordinul 98/1998).
     Producătorii din România vor ajunge astfel să plătească redevențe raportate la un preț nerealizat, la un preț administrativ fără legătură cu realitățile valorii gazelor tranzacționate pe piața locală.
     FPPG respinge ferm afirmațiile ANRM cu privire la absența datelor de la titulari. Toate datele solicitate de ANRM au fost furnizate și în plus producătorii furnizează lunar către ANRE rapoarte cu privire la tranzacțiile de gaze naturale realizate. Aceste rapoarte ar putea furniza informații credibile pentru determinarea valorii gazelor naturale din România, ca medie ponderată. Prețurile realizate pe baza contractelor de vânzare-cumpărare sunt și cele admise de autoritatea fiscală pentru determinarea de impozite și taxe".
     FPPG precizează că producătorii au plătit până în prezent redevența la maximul dintre prețul realizat și prețul de referință, Statul încasând astfel contribuția justă în raport cu valoarea resurselor exploatate, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

 


 link: "Agenția Națională pentru Resurse Minerale a avut un rol important în arbitrajul cu Chevron, nu doar «Zamfirescu Racoți&Partners»"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, ora 08:46)  
 Perspectiva majorării prețului gazului la consumator i-a cutremurat pe cei de la Ambasada SUA.
 O majorarea de 3 lei ar da peste cap bugetele consumatorilor si tocmai de asta Romania trebuie sa mai inghita o gaura de 7 miliarde de euro.
 Chiar si propagandistul securist zaza confirmă.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, ora 10:45)  
 FPPG evident ca aveti dreptate:
 -Da-ti in contencios ordinul si conform prevederilor Legii petrolului se va castiga deoarece prin ordin nu se poate modifica prevederea din lege privind achitarea redeventei.
 -Atentie informatiile, datele documentatiile sunt secret de serviciu dar in utilizare sunt secrete de stat!!!
 In lume nu exista asa ceva
 -Acestea sunt clasificate de presedintele ANRM ordin nr. 2/2013.
 -ANRM opriti-l pe Ursarescu care va face de ras, sau sa prezinte de unde a rezultat cifra care o vehiculeza, in perioada respectiva nu s-a achitat redeventa de loc!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.02.2018, ora 12:05)
 
 Secretizarea informației geologice este o aberație tipic româneasca, Nici o țara din UE si din lumea civilizata nu are o asemenea lege târata din comunism si amplificata prin ordinul mentioant in articol. De altfel Romanie este in infringement privind directiva europeana privind desecretizarea datelor spatiale (Ex: locații sonde, instalații de suprafață, etc).
 Cum sa existe competiție reala când informația de evaluare a bazinelor petrolifere este secreta? pachetele de date oferite sunt incomplete si vin putin înainte de licitație.
 Evaluarea serioasa a unor oportunități poate lua ani/om . Aboliri imediat secretul de serviciu contraproductiv atragerii investițiilor! Știe cineva sa explice cui folosește?


 
3.  REDEVENȚA E PREȚ !!!
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, ora 14:52)  
 MONOPOL,FĂRĂ BURSĂ FUNCȚIONALĂ : calcul la plesneală; crește cu 300% de la producător.Pt. 7000000 Dl Tudose la EJECTAT pe Gigi !!!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
DUPĂ CE PREȚUL ENERGIEI A FOST, IERI, CU 46% MAI MARE DECÂT ACUM DOUĂ SĂPTĂMÂNI,
PENTRU DIMINUAREA TARIFULUI REGLEMENTAT DE TRANSPORT AL ELECTRICITĂȚII
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.