Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 12.07.2018

GEORGE MARINESCU
 
mărește imaginea
     Adoptarea legii offshore, ce reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a nemulțumit companiile străine care doreau să investească în acest sector de activitate.
     Dacă parlamentarii coaliției majoritare PSD-ALDE susțin că legea care a trecut de Legislativ, luni seară, este una care apără interesul economic național, reprezentanții concesionarilor offshore susțin că articolele privind impozitarea venitului suplimentar obținut din vânzarea gazelor naturale și formula de calculare a acestui impozit nu le mai dă posibilitatea să investească.
     Analizând dispozițiile articolelor 19, 20 și 29 din legea offshore, precum și anexa 2 din același act normativ putem spune că investitorii au dreptate.
     Conform art. 19 alineat 1, titularii de acorduri referitoare la perimetrele petroliere offshore, inclusiv filialele acestora și/sau aparținând aceluiași grup de interes economic, care des-fășoară efectiv atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre, sunt obligați la calcularea, declararea și plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.
     În alineatul 2, se arată că la calcularea impozitului asupra acestor venituri se vor deduce investițiile în segmentul upstream, iar la alineatul 3 se stipulează că limita maximă a deducerii inves-tițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare.
     Cine s-ar limita doar la citirea aces-tor texte, ar spune că modificarea legislativă este una corectă, profitabilă ambelor părți: statului român, care concesionează companiilor perimetrele respective, pentru că va încasa redevența stabilită și o cotă procentuală progresivă din impozitul pe veniturile suplimentare cuprinsă între 15 și 50%, în funcție de prețul vânzării gazelor și a cantității vândute, și companiile care vor scoate profituri bune din vânzarea gazelor naturale.
     Numai că problema apare în articolele următoare, precum și la formula de calcul a impozitului.
     Conform art. 20, concesionarii nu pot vinde cui vor ei și la un preț convenabil toată cantitatea de gaz extrasă. Textul de lege instituie obligativitatea pentru companiile care vând gaze pe piața angro să contracteze pe piețele centralizate, conform reglementărilor ANRE, o cotă de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul respectiv, în calitate de vânzător.
     Doar că tranzacționarea de pe piață trebuie făcută tot conform art. 19 din legea offshore, care stipulează că la aplicarea impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore se ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Conform aceluiași articol, tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință.
     *  Investițiile inițiale nu pot fi deduse din impozit
     În privința formulei de calcul, în textul legii offfshore și la Anexa 2 se arată că plata impozitului asupra veniturilor suplimentare se va face lunar, până la data de 25 ale lunii. La calcularea acestui impozit sunt luate în considerare volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore, precum și valoarea investițiilor în segmentul upstream realizate în luna în care s-a efectuat vânzarea fizică a gazelor naturale pentru care se aplică impozitul asupra veniturilor suplimentare.
     Cu alte cuvinte, titularii acordurilor offshore, sunt obligați să plătească acest impozit lunar, din momentul vânzării gazelor naturale extrase, dar ei nu vor beneficia practic de deducerea de până la 60% a investițiilor făcute în segmentul upstream, pentru că nu le fac în fiecare lună și deoarece majoritatea acestor investiții sunt făcute anterior începerii extragerii și vânzării gazelor naturale.
     Ce înseamnă investiții în domeniul upstream? Practic, toate investițiile legate de explorare, extragere și dezvoltare în domeniul producției de țiței și gaze naturale.
     Aplicarea acestui impozit asupra veniturilor suplimentare se face în momentul vânzării - adică în segmentul downstream, după ce au fost făcute, cu mult înainte, toate investițiile din segmentul upstream. Practic, nu ai cum să deduci din impozitul respectiv aceste investiții upstream, pentru că nu le faci în acel moment, ci cu mult înainte. Eventual pot fi decontate niște modernizări sau retehnologizări făcute pe parcurs, dar investițiile inițiale rămân neacoperite.
     Partizanii legii offshore pot susține că firmele care au concesionat perimetrele din Marea Neagră își vor recupera investițiile inițiale în timp, pentru că art. 29 din actul normativ prevede că durata inițială a concesiunii poate fi până la 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire până la 15 ani, prin hotărâre de guvern, la solicitarea titularului. Însă niciunul dintre aceștia nu știu la cât se ridică valoarea investițiilor inițiale în segmentul upstream și nici nu au de unde să cunoas-că prețul la care va fi vândut gazul natural în următorii 30 de ani, dacă nu chiar 45 de ani.
     *  Multe obligații, drepturi puține pentru companii
     Pe lângă cheltuielile din upstream, titularii contractelor de concesiune, conform art. 4, art. 6, art. 12 și art. 13 din legea offshore, mai trebuie să aloce fonduri și pentru alte cheltuieli legate de documentații, studii de impact, obținere de avize de la Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Administrația Națională a Apelor Române, de la diferite autorități locale sau județene, pentru modificarea planurilor de urbanism zonal, urbanistic de detaliu și urbanistic general în cazul efectuării unor lucrări care afectează aceste documente, precum și pentru plata unor compensații și despăgubiri aferente dreptului de trecere stipulat de actul normativ. Mai mult, conform art. 18, companiile trebuie să plătească și cotele procentuale de redevență stabilite de ANRM.
     Toate aceste cheltuieli, adăugate la investițiile inițiale din sectorul upstream, ridică la o valoare considerabilă efortul financiar pe care companiile din domeniu trebuie să îl facă până la momentul vânzării gazelor naturale. Moment în care nu vor putea deduce aceste investiții din impozitul progresiv pe venitul suplimentar, deoarece nu au fost făcute în luna în care se achită impozitul.
     Ar mai fi de menționat că aceste prevederi legislative nu sunt definitive, deoarece în art. 30 al legii offshore se spune că modificarea legislației Uniunii Europene în acest domeniu și reglementările europene cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne.
     În privința obligațiilor, la art. 22 legea prevede că în condiții echivalente tehnic și de preț, titularii sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la operatori economici din România și din spațiul UE, în condițiile art. 223 din legea 92/2016 privind achizițiile sectoriale.
     Nerespectarea articolului 22 se sancționează cu o amendă în cuantum de 10% din valoarea contractului încheiat cu un operator din afara României și din afara spațiului UE.
     La art. 23 se stipulează că minimum 25% din numărul mediu anual de angajați ai acestor companii trebuie să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România.
     Încălcarea art. 23 este sancționată cu amendă în cuantumul unui salariu minim brut garantat în plată înmulțit cu numărul angajaților pentru care nu a fost îndeplinită prevederea legală.
     După cum puteți observa, legea offshore este un act normativ care instituie mai multe obligații decât drepturi pentru investitorii din acest domeniu. Bineînțeles că statul român, dacă se vor găsi investitori care să accepte aceste condiții, va ieși în profit. Însă nu știm ce investitor va veni în perimetrele offshore, atât timp cât nu are garanția că își poate recupera într-un termen rezonabil investiția inițială. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2018, ora 01:43)  
 Articolul 29 mentioneaza 30+15 ani pentru exploatare. În legea algeriană a petrolului, aceasta perioada este de 25+5 ani. Asa ca nu au dreptate investitorii.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de George Marinescu , in data de 12.07.2018, ora 08:06)
 
 Când studiile fâcute arată că rezerva de gaze se va epuiza în 20 de ani, cam au dreptate investitorii.


 
2.  Pentru cine trebuie să fie profitabilă legea?
    (mesaj trimis de Sika în data de 12.07.2018, ora 06:34)  
 E aberant să strigi în gura mare că legea nu e rentabilă pentru „investitori”! Hai să ne gândim: care-i interesul nostru? Să umflăm buzunarele bandiților care-și zic investitori - și care până acum au tot fost scutiți de taxe și impozite - sau să încercăm maximizarea profitului statului din acele hidrocarburi? Sunt supărați „investitorii”? Să plece! Oricum, nici chiar în actuala structură a legii statul nu se alege cu mare lucru. Singurii care câștigă sunt bandiții care-și zic investitori și occidentalii care își diversifică sursele de aprovizionare. Pentru noi nu rămâne decât praful de pe tobă. Așa că, mai ușor cu pianul pe scări, oricum nu fuge câinele de la măcelărie! Și dacă fuge, Doamne ajută!, pentru că gazele acelea nu fug nicăieri. Tot acolo rămân.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de George Marinescu , in data de 12.07.2018, ora 08:12)
 
 Ok, să plece cum zici tu. Și atunci ce facem cu gazul? Importăm mereu de la ruși? Pentru că noi nu suntem capabili să facem niște autostrăzi sau să modernizăm calea ferată, darmite să forăm la adâncime în Marea Neagră, să tragem conducte subterane, să construim terminale de depozitare a gazelor extrase și să construim o rețea de conducte de suprafață sau subterane care să distribuie gazul în toată Europa. Avem o găină, dar nu o hrănim ca să facă ouă. Stăm și ne uităm la ea și nu îl lăsăm, contracost, pe vecin să o hrănească. Sunt de acord că investitorii trebuie să achite redevențe cât mai mari și impozite pe productia vândută. Dar lasă-i întâi să își recupereze investiția inițială, pe care noi nu vom fi în stare să o facem nici în următorii 50 de ani din bugetul de stat.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.07.2018, ora 09:12)
 
 Importăm mereu de la ruși? Tu singur spui că multinaționalele epuizează gazul în 20 de ani. Cum legi mereu de 20 de ani? Fă un rezumat.
 Undeva harnești.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 12.07.2018, ora 09:59)
 
 nu cred ca are rost sa incerci sa ii explici, el are scriptul deja dat, nu poate iesi din el ca nu mai primeste banii.


 
  2.4.   Exact, să cumpărăm de la ruși!  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Sika , in data de 12.07.2018, ora 10:09)
 
 Dacă acel gaz n-ar fi existat, ar fi trebuit să ne descurcăm cumva. Într-adevăr, suntem cam dependenți de ruși, dar gazul e o hidrocarbură care încă e în exces. Asta înseamnă că, pe măsură ce se termină gazul, resursa existentă pe teritoriul nostru e mai valoroasă, adică putem încasa mai mulți bani. E un calcul absolut banal care ne spune că acum NU trebuie să umblăm acolo.


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de Anonim , in data de 12.07.2018, ora 11:37)
 
 Dependenta de ruși este de 10% în condițiile în care mai mult de 50% din România nu foloseşte gaz.Dar DA, e important sa câștigăm cât mai mult și sa ne reindustrializam tara cu aia 50% din gaze pe care îi primim


 
  2.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.07.2018, ora 15:33)
 
 Exact


 
3.  85,100,115,130,145,160,175,190 RON/MWh
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2018, ora 09:40)  
 Nu înțeleg ce vor reprezenta acestea peste 30 sau 45 de ani. Fără o actualizare cu inflația poate vor reprezenta prețul unei înghețate.


 
4.  E o minciună!
    (mesaj trimis de Anonim în data de 12.07.2018, ora 11:31)  
 In Marea Neagra sunt peste 400 de miliarde de metri cubi de gaze dintre care 200 descoperite pana acum. La 200 de miliarde de metri cubi câștigul se ridica la peste 100 de miliarde de euro dintre care România din varianta de la deputați îmbunătățită ia 20 mld/euro , redevența fiind de 13% maxim comparativ cu alte state cu peste 20% , iar companiile alea i-au în jur de 80 mld/euro ... E cea mai convenabila oferta pentru investitori din Europa....Și tot se plâng ca e prea mult , la varianta de la senat fără nici o taxa lu-am 2 miliarde anual din 100 de miliarde și nici nu primea 50% din gaz , îs niște hoti . P.S. Acest site și multe emisiuni și canale cât și parlamentarii din PNL și USR au primit anumite beneficii banoase pentru a promova prostia aia din Senat prin care "investitorii" nu plăteau nimic și erau 100% contracte bilaterale ( adică aia lu-au gazul și îl vindeau ca și Cum ar fi al lor oriunde doreau și pe cât doreau .... Nici un metru cub în romania și cam jumătate în Ungaria) și acum prezintă niște informații false ca nu e bine ce a trecut pe la modificările de la deputati... Oricum nu e , dar România măcar acum câștiga ceva zeci de miliarde de euro și dacă Iohanis o da la parlament la revizuire aia pot sa o mai umfle puțin ca nu pleaca câinele de la măcelărie


 
  4.1.   Fractură de logică investițională  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.07.2018, ora 11:42)
 
 Investitorii nu se raportează la Europa. În cazul României, SRI controlează lupta anticorupție și intimidează politicieni, deci investitorii puteau obține resursele complet gratuit.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2018, ora 12:03)  
 Investitorii nu vin degeaba. Deducerea 100% a investitiilor in conditiile acestea de risc mare si sume uriase este de bun simt, exact cum este si impunerea de vanzare pe piata locala a unei parti din productie. Daca pretul creste peste un anumit pret, nu este abnormal ca si guvernul sa castige ceva in plus. Poate aici ar fi de ajustat Cate ceva.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.07.2018, ora 12:14)
 
 În ce constau condițiile acestea de risc mare?
 Investitorii au făcut prospecțiuni geologice sau astrologice?
 Companiile din domeniul extractiv se apucă să învestească în sonde noi, de la primul până la ultimul șurub, sau le aduc aici pe cele care șăd leneșe pe te miri unde?
 Investitorii care vin odată cu pachetul de legi, vin cu acia de mânuță. Termeni precum corupție, jaf, rapt sunt permiși doar în demersurile jurnaliștilor amatori, instituțiile statului cuprinzând aceste fenomene în noțiunea politicii geostrategice numită compromis.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2018, ora 15:33)  
 Inca un articol in favoarea companiilor. Daca citesti legea cum trebuie, domnule George Marinescu, vei vedea ca Dragnea a reparat cat de cat proiectul si in favoarea statului roman. Vechiul proiect de lege era 100 la suta in favoarea companiilor straine. Ai scris mult si pe langa subiect


 
7.  George Penibilescu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 21:38)  
 Un penibil articol propagandist scris probabil de un lobbist al companiilor petroliere care nu convinge pe nimeni!
 Gazul daca e sa fie exploatat, trebuie exploatat in beneficiul Romaniei si al romanilor, nu in beneficiul companiilor petroliere carora le plangi de mila!


 
8.  fără titlu
    (mesaj trimis de Corneliu în data de 06.09.2018, ora 12:04)  
 Care este practica internațională în domeniu??! Un studiu de drept comparat în această materie ar fi mai util decât o pledoarie pro domo!!!????


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.