Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
MASA ROTUNDĂ "PIAȚA JOCURILOR DE NOROC, ÎN PERICOL" / SORIN CONSTANTINESCU, AOCR:
BURSA 15.04.2014

EMILIA OLESCU
 
     Inițiativa legislativă mută jocurile de noroc de tip slot machine din zona privată în zona de stat, consideră Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR).
     Domnia sa susține că bugetul de stat ar pierde în jur de 500 de milioane de euro anual, dacă va fi adoptat acest proiect de lege.
     "În România sunt 70.000 de «păcănele» licențiate, taxa anuală este de 2.000 de euro, deci 140 de milioane de euro pe an, plus impozit pe profit și taxele pentru 40.000 de angajați care lucrează în industrie pe verticală și pe orizontală", a spus domnia sa.
     Potrivit președintelui AOCR, Loteria Română are circa 2.000 de agenții, din care jumătate sunt proprii și jumătate - cu contract de mandat. Agențiile LOTO au standarde reduse, sunt deservite de o persoană, iar minorii joacă fără să fie preveniți în legătură cu pericolul de dependență, este de părere domnul Constantinescu.
     "Este o problemă cu aparatele de la colț de stradă, dar operatorii organizați derulează programe de joc responsabil, ceea ce la Loterie nu se întâmplă. În aceste condiții, ori interzicem toate aparatele, ori le lăsăm pe toate și le controlăm mai bine", opinează Sorin Constantinescu.
     Majoritatea țărilor europene nu au păcănele în baruri, ci doar în săli organizate și cazinouri, unde se intră cu actul de identitate, a mai spus domnia sa, adăugând că operatorii din domeniu au propus ONJN să nu mai acorde licență pe aparat, care poate fi folosită pentru mai multe mașini, ci pe sală sau pe adrese.
     În urma dezbaterii de ieri, președintele AOCR ne-a declarat: "Parlamentarii sunt foarte deschiși. Într-adevăr dependența de jocuri este un fenomen extrem de periculos în România, cu care nici noi nu suntem de acord. Am ajuns la concluzii comune cu politicienii prezenți și cred că putem ajunge la o inițiativă care să mulțumească pe toată lumea. Sunt o grămadă de mijloace de a detecta dependența și timpul petrecut de un client la joc. Acum, în cazul majorității operatorilor online, cei care-și deschid un cont își programează ce sumă de bani sunt dispuși să piardă pe lună și cam cât timp vor să petreacă în fața calculatorului, iar în momentul în care joacă mai mult decât și-au propus, jocul se oprește automat. Acest soft poate fi aplicat foarte ușor și la sloturi".
     *  Irina Siminenco, ROMSLOT: "Două locuri de muncă pe piața sloturilor înseamnă un loc de muncă într-o industrie conexă"
     Două locuri de muncă pe piața sloturilor înseamnă un loc de muncă într-o industrie conexă, iar acea industrie conexă este reprezentată de baruri, ne-a spus Irina Siminenco, director executiv în cadrul Asociației Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT).
     Domnia sa ne-a precizat, citând un studiu realizat de GFK, că 52% din aparatele care funcționau în 2012 erau instalate în baruri. "Trebuie mai bine controlat și reglementat acest segment, dar trebuie găsită o soluție și pentru baruri, fără ca aparatele să fie scoase din aceste locații, pentru că impactul la bugetul de stat ar fi imens, iar industria conexă ar fi foarte grav afectată. Vom analiza și vom găsi o soluție astfel încât să nu aibă nimeni de pierdut - nici statul, nici jucătorul și nici industria", ne-a mai spus domnia sa.
     Potrivit studiului GfK, 3% dintre românii cu vârsta mai mare de 18 ani participă la jocuri de tip slot-machines și doar 1% dintre aceștia joacă săptămânal la "păcănele". "Pentru a avea o perspectivă de ansamblu, la LOTO participă 20% din populația adultă a țării", a menționat doamna Siminenco.
     Un alt studiu, realizat de PWC, subliniază că industria de sloturi contribuie cu 0,6% la PIB și deține 0,5% din forța de muncă angajată din țara noastră.
     Reprezentanții industriei de profil au adus în discuție experiențele anteriorare din țări precum Ungaria, Ucraina sau Rusia, "care au demonstrat că interzicerea jocurilor de tip slot-machines în aproape toate tipurile de locații conduce la o explozie a pieței negre și la o migrare a jucătorilor către medii mai greu gestionabile".
     Potrivit Irinei Siminenco, Ungaria este cel mai recent exemplu, aceasta lucrând la redeschiderea pieței de sloturi, după ce s-a confruntat cu o explozie incontrolabilă a pieței negre.
     *  Liviu Popovici, Romanian Bookmakers: "Taxarea trebuie să fie echitabilă, atât pentru mediul privat, cât și pentru Loterie"
     Reprezentanții pieței de gambling au venit cu propuneri pentru o inițiativă legislativă care să reglementeze domeniul.
     Liviu Popovici, președintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers), susține că, în primul rând, un astfel de proiect ar trebui să impună ca orice organizator de jocuri de noroc să fie afiliat unui program de genul "Joc Responsabil", astfel încât companiile din domeniu să poată stabili anumite valori procentuale și să contribuie la susținerea unui astfel de program.
     Totodată, domnia sa consideră: "Este nevoie de măsuri mai clare pentru a preveni participarea minorilor la joc, de exemplu de sisteme de supraveghere video. Există și reglementări care obligă ca fiecare organizator de jocuri de noroc să aibă sisteme de supraveghere. Dacă se impune și obligația ca organizatorii să-și facă centre de monitorizare pentru a urmări și anunța anumite incidente, pentru a preveni dependența, ceea ce înseamnă investiții importante din partea lor, rezultatul va fi unul foarte bun. Vreau ca aceste jocuri de noroc să rămână în sfera recreaționalului și pentru acest lucru ele trebuie controlate, așa cum se întâmplă în alte țări".
     Proiectul ONJN, care vizează conectarea tuturor "păcănelelor" la un server al Oficiului, va permite un control mai bun al sectorului și al banilor care circulă în piață, din toate punctele de vedere, opinează domnul Popovici. Domnia sa consideră că taxarea trebuie să fie echitabilă, atât pentru mediul privat, cât și pentru Loterie.
     Dacă ar fi aprobată, inițiativa depusă de parlamentari ar conduce la trecerea de la aparatele de tip slot machine la VLT-uri, diferența dintre cele două fiind una insesizabilă de către jucător, a mai precizat reprezentantul Romanian Bookmakers, subliniind: "Problema este că videoloteria este monopol al Loteriei și nu este taxată, fapt care ar duce la pierderea unor sume mari de bani la bugetul de stat".
     Printre soluțiile avansate de domnia sa se numără și impunerea unor coordonate pentru spațiul unde sunt practicate astfel de jocuri.
     Dragoș Buriu, vicepreședintele Asociației Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), este de părere că programul de "Joc Responsabil" inspirat din Asociația Europeană a Organizatorilor poate deveni parte a inițiativei legislative.
     La rândul său, Dan Ghiță, președintele Asociației Organizatorilor de Pariuri (ROMBET), fost director al Loteriei Române, susține că, dacă ar fi introduse criterii mai riguroase în privința locațiilor în care pot funcționa jocurile de sloturi, rețeaua Loteriei nu ar putea respecta aceste criterii. 

     Leliana Pârvulescu, psiholog "Joc Responsabil", susține că dependența jocurilor de noroc este mai redusă ca răspândire decât dependența de alcool, acestea două neavând o legătură directă. "Persoanele pe care le tratez eu au între 30 și 55 de ani", a mai spus domnia sa, subliniind că este important să avem un joc responsabil și să prevenim dependența în rândul tinerilor.

 


 link: "Piața jocurilor de noroc, în pericol"

 link: "Proiectul privind «păcănelele» ar putea fi văzut ca ajutor de stat"

 link: "Putem avea o lege bună care să reglementeze piața sloturilor"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 43,4 milioane lei (9,34 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 2,26 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,1351 lei
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6559 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,40 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6519 lei.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.