Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
MASA ROTUNDĂ "PIAȚA JOCURILOR DE NOROC, ÎN PERICOL" / VALENTIN MIRCEA, EXPERT ÎN CONCURENȚĂ:
BURSA 15.04.2014

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Proiectul legislativ care prevede că "păcănelele" vor putea funcționa doar în cazinouri și agenții LOTO ar putea fi văzut de Comisia Europeană ca ajutor de stat, a precizat Valentin Mircea, expert în concurență și fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței, subliniind că proiectul trebuie îmbunătățit.
     Reglementarea ar trebui să prevadă că aparatele pot fi amplasate în acele agenții care respectă anumite condiții legale, acestea urmând să fie trecute în proiect, a menționat domnia sa. Acesta a subliniat că, în caz contrar, dependența se va muta de la privat la stat, adică jucătorii se vor muta de la aparatele de tip slot machine operate de companiile private la videoloterie, practicată în agențiile LOTO.
     Problema este că operatorii privați licențiați plătesc taxe la stat, în timp ce aparatele de tip VLT, pe care Loteria are monopol, nu sunt supuse taxării.
     "În acest caz, nici nu am opri fenomenul și vom avea și efecte secundare în piață", susține Valentin Mircea, precizând și că inițiativa trebuie să respecte reglementările europene.
     Domnia sa ne-a declarat: "Directiva Europeană care urmărește să armonizeze reglementările tehnice, într-un sens mai larg, afectează libertatea în domeniul serviciilor și bunurilor din piața internă. De exemplu, o condiționare de instalare a unor echipamente în anumite locații, cum este cazul acestui proiect, reprezintă o condiționare tehnică și Comisia Europeană trebuie să se pronunțe pe aspectele procedurale din inițiativă. De asemenea, pot exista și obiecții pe fond, dacă limitările nu sunt proporționale. Ele pot fi făcute, nu se interzic, dar trebuie să fie proporționale, pentru a atinge obiectivul urmărit. Din punct de vedere concurențial, dacă pui un monopol unei anumite companii, cum este aici cazul Loteriei Române, este o discriminare pentru cei din piață. Poate fi aleasă o companie, însă în urma unei licitații. Altfel, Comisia Europeană poate considera acest proiect drept ajutor de stat, prin prisma faptului că statul renunță la niște venituri - acele taxe de autorizare - iar Loteria Română va avea mai mulți clienți pe videoloterie, o activitate care nu este taxată".
     O astfel de inițiativă ar trebui să conțină, mai degrabă, măsuri de control al accesului - acte de identitate, camere de luat vederi etc., opinează Valentin Mircea, subliniind: "În opinia mea, acest tip de aparate ar putea să nu fie amplasate în orice bar, ci în locații cu mai multe mașini, pentru a putea fi verificate mai ușor. Trebuie gândit și ce însemnă acel număr minim de mașini, astfel încât acesta să nu fie foarte mare, pentru ca orice operator să intre în piață dacă dorește".
     Domnul Mircea este de părere că inițiativa are la bază intenții bune, dar că trebuie să-și îndeplinească obiectivul vizat atingând în mică măsură piața privată.
     Proiectul legislativ care vizează piața jocurilor de tip slot machine nu a ajuns încă la Consiliul Concurenței (CC), pentru ca autoritatea să poată face o analiză pe document, potrivit Georgetei Fotino, director în cadrul CC. Domnia sa a precizat că Autoritatea de concurență va analiza această inițiativă în momentul în care va exista o solicitare în acest sens, astfel încât să fie respectate regulile din domeniu.
     *  Odeta Nestor: "ONJN are un proiect care prevede conectarea tuturor echipamentelor la un server al Oficiului"
     Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) promovează o inițiativă care vizează și piața sloturilor, prevăzând conectarea tuturor echipamentelor de tip slot machine la un server al ONJN, ne-a spus Odeta Nestor, președintele Oficiului.
     Domnia sa ne-a precizat: "În acest mod, vom putea urmări și controla veniturile din zona slot machine. Tot în proiectul nostru avem reglementări ce privesc minorii. Cu alte cuvinte, acolo unde au fost identificați minori jucând, se va solicita ridicarea licenței. Va fi o penalitate foarte gravă, astfel încât organizatorii jocurilor de noroc să se gândească de zece ori înainte de a mai accepta minori în săli. În cadrul dezbaterii, am identificat alte câteva propuneri pe care le voi face publice după ce le voi discuta cu industria și după ce vor fi stabilite".
     Odeta Nestor consideră necesară o informare mai bună a inițiatorilor proiectului dezbătut ieri: "Le voi explica punctual ce implică această propunere și ce implică un proiect cu o reglemenatre corectă și eficientă și, de asemenea, ce presupune proiectul ONJN. Le voi prezenta toate aceste lucruri și le voi propune să îmbinăm cele două proiecte pentru a ajunge la un numitor comun".
     Președintele ONJN a subliniat că Oficiul a demarat o serie de proiecte în colaborare cu Liga Studenților și Consiliul Național al Elevilor pentru a explica ce înseamnă joc responsabil, în condițiile în care, acum, mediul online este foarte tentant pentru tineri. "Programele nu se vor limita aici, pe viitor vom colabora cât mai mult cu asociațiile de profil. Mai bine controlăm și coordonăm o problemă decât să o eliminăm", a spus domnia sa, menționând că ONJN analizează preluarea Loteriei sub coordonarea sa.
     Oficiul a efectuat, din toamna anului trecut și până în prezent, peste 4.000 de controale, licențiind 10.000-12.000 de aparate și confiscând 1.000-1.200 de mașini. 

 link: "Piața jocurilor de noroc, în pericol"

 link: "Putem avea o lege bună care să reglementeze piața sloturilor"

 link: "Inițiativa mută jocurile tip slot machine din zona privată la stat"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.