BURSA 11.07.2018

Adelina Toader
 
mărește imaginea
     Decizia de adoptare a legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a stâr­nit controverse și reacții adverse în rândul clasei politice.
     Legea offshore a fost adoptată, luni seară, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă și 30 de abțineri. USR, PNL și PMP nu au votat.
     Actuala formă a legii va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producția va trebui tranzacționată pe piața românească, iar sumele obținute vor fi direcționate spre parteneriatele public-private.
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea adoptată de Camera Deputaților, într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta Ro­mânia să nu mai fie dependentă energetic de ruși.
     Liviu Dragnea a susținut: "Nu pu­team accepta ca România să-și păstreze în continuare dependența energetică de ruși. Faptul că am pus 50% din toată producția pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacționare pe piața româ­nească, înseamnă că România devine una dintre puținele țări din lume care devine independentă energetic".
     Liderul PSD estimează că suma totală încasată de statul român va depăși 20 de miliarde de dolari după adoptarea noilor măsuri.
     Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri, că prin legea offshore PSD și ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României.
     Domnia sa a afirmat, citat de Agerpres: "Prin legea offshore, PSDragnea și ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României, au alungat investitorii străini și au crescut dependența de gazul rusesc, pentru că, dacă nu vom începe investițiile în Marea Neagră (...), vom crește dependența de gazul rusesc. Nu înțeleg de ce ieri (n.r. luni) domnul Dragnea, de la tribuna Parlamentului, ne-a spus cu mândrie că va crește independența energetică a României și că gazele românești nu vor ajunge în Ungaria. Nimic mai fals! Dânsul ne-a spus că 50% din producție va fi vândută în România, eu îi spun că n-a citit legea - 50% din producție va fi vândută pe platformele de tranzacționare din România.
     Asta nu împiedică firmele ungurești și pe nimeni din exterior să vină să cumpere gazul din România sau să facă contracte bilaterale pe restul de 50%".
     Potrivit deputatului, această lege poate avea drept rezultat retragerea investitorilor, iar statul român poate pierde miliarde de euro. Domnia sa l-a întrebat public pe Liviu Dragnea dacă are vreo înțelegere cu guvernul ungar, pentru că, spune el, nu a existat nicio reacție fermă a autorităților față de declarațiile "provocatoare'' ale ministrului de Externe ungar și directorului transportatorului național de gaze din Ungaria prin care au afirmat practic: "voi nu aveți ce face cu gazele, vi le luăm".
     Totodată, deputatul PNL a mai sus­ținut că a asistat, în Camera Deputaților, la un simulacru de dezbateri pe legea offshore.
     Domnia sa a precizat: "În timp ce ieri (n.r. luni) dezbăteam amendamentele în comisii, Liviu Dragnea era prezent la toate televiziunile și spunea românilor ce s-a aprobat în comisie. Mai mult, domnul Dragnea ne spunea cum statul va câștiga 20 miliarde de dolari din aceste exploatări și că vom deveni independenți energetic. Nimic mai fals!".
     Potrivit domnului Virgil Popescu, Ministerul de Finanțe a trimis Comisiei de Industrii o evaluare a impactului bugetar din aplicarea Ordonanței 7/2013 asupra exploatărilor offshore din care statul câștigă (în perioada 2020-2050) 500 milioane de lei anual, adică 15 miliarde de lei în 30 de ani.
     "Unde sunt cele 20 de miliarde de dolari, domnule Dragnea?", a adăugat deputatul PNL.
     Virgil Popescu a mai spus că titularii de concesiuni offshore transmit un semnal ferm că legea offshore are impact negativ puternic asupra investițiilor din Marea Neagră.
     "Așadar, ieri (n.r. luni) PSD și ALDE au aprobat o lege care dinamitează interesul de securitate energetică a României, alungă investitorii străini din Marea Neagră și crește dependența României de gazul rusesc", a mai afirmat deputatul PNL.
     Virgil Popescu a mai transmis: "Cred cu tărie că acest Guvern nu este capabil să facă o strategie clară astfel încât gazul extras în România să fie consumat în România, că nu este în stare să ne spună în cât timp va putea crește rețeaua de distribuție a gazelor pentru populație și în cât timp va putea stimula investițiile în petrochimie. Cu un asemenea guvern nimic nu este posibil!".
     *  Titularii de concesiuni offshore transmit că noua lege are impact negativ asupra investițiilor din Marea Neagră
     Marile companii din industria petrolieră au criticat, ieri, adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, se arată într-un comunicat al Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), citat Agerpres.
     ARCOMN, asociația în rândul căreia se regăsesc companii precum ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz și BlackSea Oil and Gas transmite: "Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialului de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore. Asociația noastră consideră că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ româ­nesc, în general, și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore".
     Richard Tasker, șeful ExxonMobile România, președintele asociației operatorilor de offshore, a declarat, citat de Hotnews: "Am făcut tot ceea ce am putut ca să urmărim dezbaterile și să înțelegem ceea ce ați discutat și ați dezbătut, mai ales în ceea ce privește regimul de impozitare. Evaluarea noas­tră, după ce am asistat la dezbaterile de astăzi (n.r. luni), este că acesta constituie o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicabil. Fiecare investitor va trebui să ia decizia proprie cu privire la investiția sa. Dacă înțelegerea noastră este corectă, ceea ce ați dezbătut astăzi (n.r. luni) va face mult mai dificil pentru fiecare investitor să își ia decizia de investiție. Cum am menționat în întâlnirile de săptămâ­na trecută, este foarte important pentru investitori să aibă un regim predictibil și stabil al fis­calității pe întreaga durată a investiției lor".
     Și CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere a declarat, la rândul său: "După ceea ce am văzut ce s-a întâmplat astăzi, suntem îngreunați în a adopta decizia finală de investiție care să favorizeze România".
     Mark Beacom, șeful Black Sea Oil Gas, a afirmat: "Acum doi ani am început procesul de stabilire a cadrului în care putem face investițiile în Marea Neagră. (...) Din punct de vedere al fis­calității aveam deja confirmată stabilitatea, scopul acestei legi, acela de a reconfirma într-un mod clar această stabilitate. (...) Pot să va spun cu toată fermitatea, ținând cont de textul pe care l-am văzut, ne pune în situația mult mai dificilă de a lua decizia finală de investiție față de momentul în care ne aflam acum doi ani".
     Legea privind operațiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de Guvernul Tudose și apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională. A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaților. Ulterior, a trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaților pentru avize, iar din aprilie s-a aflat în comisia pentru industrii. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
     Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producția totală a țării să se dubleze timp de 20 de ani. OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.  

     *  Legea offshore votată de deputați prevede:
     "Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore (...) din care se deduc investițiile în segmentul upstream.
     Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor.
     Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință.
     Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoa­re la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
     a) 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
     b) 15% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
     c) 20% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
     d) 25% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
     e) 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
     f) 35% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
     g) 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
     h) 45% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
     i) 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri care depășesc 190 lei/MWh.
     Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Lacrimi de slugoi
    (mesaj trimis de Sondes în data de 11.07.2018, ora 09:05)  
 Tare mai sufera un numit popescu de grija multinationalelor ... Slugoi jegos !


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Obma , in data de 11.07.2018, ora 09:24)
 
 oi fi Dragnea sau Iancu, de iti permiti sa vorbesti asa?


 
  1.2.   Sunt multi slugoi ai colonistilor.  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 14:39)
 
 Sunt multi slugoi ai colonistilor care se cred stapani in colonia Romanica, in frunte cu guvernatorul Iohannis, cel pus in functie de serviciile romanesti si mai ales straine, pentru a apara interesele marilor puteri si multinationale.
 Acum colonistii au primit o palma peste bot, dar nu pleaca cainele de la macelarie, vor incerca sa faca presiuni la Bruxelles si Washington ca sa-si ia tainul fara sa plateasca nimic pentru ce exploateaza.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 11.07.2018, ora 09:24)  
 ce interese sunt pe langa aceasta lege... nu mai stii care zice adevarul si care minte.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:57)
 
 Cum să nu mai știi?
 PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
 Uite, acum știi.


 
  2.2.   esti penibil  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 11.07.2018, ora 12:11)
 
 nu e niciun mister cine te plateste sa scrii aici.


 
  2.3.   PNL, USR, PMP împotriva României  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 15:15)
 
 Misterul votării legii donării gazelor de către PNL, USR și PMP, la senat, a fost dezlegat.
 Deranjarea corporațiilor prin votul de la camera deputaților a iritat PNL, USR și PMP..


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, ora 11:06)  
 Într-o postare publică pe Facebook, Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei Farului și membru fondator al noului club după ce vechea echipă a dat faliment în 2016, a vorbit pe larg despre culisele ultimelor luni.
 Implicat adânc la SSC Farul, Mihăilescu povestește cum fostul fotbalist Adrian Pitu, instalat anul trecut președinte, i-ar fi amenințat pe suporteri, înaintea mitingului organizat de PSD, luna trecută, că dacă nu merg la București minimum 100 de oameni, clubul nu va mai primi finanțare de la Primărie și Consiliul Județean! Mai mult decât atât, se amintește și că Pitu, imediat după ce a fost numit președinte, i-ar fi încredințat contractul pentru afișele de meci șefului organizației de tineret a PSD Constanța.
 Contactat de ProSport, Adrian Pitu a negat totul, cu vehemență, folosind cuvinte grele la adresa suporterilor.
 „Am documente și martori pentru absolut tot ceea ce afirm. Tot, tot, tot poate fi demonstrat în instanță, dacă e nevoie! Eu nu bat câmpii și nu mă expun. Sunt multe alte lucruri, de o gravitate extremă, pe care le cunoaștem, eu și ceilalți suporteri din Consiliul Director, dar despre care nu vorbesc acum pentru că n-aș avea, momentan, dovezi. Însă lucrurile pe care le-am scris și spus sunt publice, mi le asum și le pot proba oricând, în fața oricui“, afirmă Sorin Mihăilescu pentru ProSport.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:49)
 
 Acest mesaj nu are nimic in comun cu subiectul si merita aruncat la cos si sters.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:02)
 
 Dar despre minciunile spuse în mod repetat de Stirile Pro TV cu scopul evident de a manipula, a dezinforma si a chema oamenii in strada?
 
 
 Am ascultat stupefiată o minciună gravă difuzată, la o oră de maximă audiență, de către un post important de televiziune, ProTv, de căte o cunoscută și iubită prezentatoare tv, Andreea Esca.
 Andreea Esca spunea la Pro TV: “Un violator va putea să-și privească victima în ochi în timp ce va povesti la Poliție, dacă va mai avea curaj, prin ce a trecut”.
 În realitate, în modificările aduse, victima unei agresiuni sexuale are prin lege statutul de martor vulnerabil potrivit articolului 113 din Codul de Procedură Penală și beneficiază de măsuri speciale de protecție.
 Organul de urmărire penală este obligat să-i aducă victimei la cunoștință măsurile de protecție (potrivit art.126, victimele vulnerabile și martorii protejați au dreptul să dea declarații prin mijloace audio-video, prin distorsionarea vocii și imaginii) ce se iau in astfel de situații,precum și posibilitatea de a renunța la acest lucru.
 Dacă victima alege să renunțe la măsurile de protecție, acest lucru se consemnează în scris și se semnează pe proprie răspundere de către victimă.
 Deci nici pomeneală că victima violului va fi obligată să se uite în ochii violatorului și să dea declarație.
 În Codul de Procedura Penală, pe care și-a asumat, fără dezbatere, răspunderea guvernul Boc,procurorul este cel care decide dacă victimei i se dă statutul de ”vulnerabilă”, iar martorului statutul de „amenințat”. Acesta este articolul schimbat în favoarea victimelor și martorilor amenințați.
 La fel, orice parte vătămată, dacă are motive de temere, poate solicita statutul de persoană protejată așa cum se precizează în articolul 92.
 O persoană mai puțin inteligentă, nu stă să caute pe saituri modificările suferite de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, ci ia de bună știrea mincinoasă difuzată de un post cu o mare audiență, pentru că nu i-ar da prin cap că idolul ei, Andreea Esca, o privește în ochi, prin intermediul sticlei, și o minte în scopul de a crea o emoție colectivă.
 Și aceasta nu a fost singura știre mincinoasă difuzată pe post de Esca…
 Oare în ce scop? Dorește să intre iară în cartea de istorie, de data aceasta ca prezentatoarea mincinoasă care incită la ură?
 Cetățeanul de rând, care nu a citit cartea scrisă de Andreea Esca, nu știe că ea este acolo unde este pentru că i s-a oferit ocazia să studieze datorită unei burse date de Soroș.
 Cu asemenea știri mincinoase, să nu ne mai mirăm că cei din stradă sunt revoltați împotriva modificărilor aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală…


 
4.  Guvern incompetent dar cu coada sus
    (mesaj trimis de Mariana Gheorghe în data de 11.07.2018, ora 11:15)  
 Exxon si OMV au investit miliarde de dolari in proiectul asta.
 Guvernele noastre sunt in stare sa scoata cu forte proprii 1 mg de gaz de la cativa Km adancime? Sunt incompetentii si cu coada sus!


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:50)
 
 Acest mesaj nu respecta regulamentul, fiind o substituire de nume. O ticalosie a unui prost.


 
  4.2.   Numele e o metafora  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 15:15)
 
 Numele "Mariana Gheorghe" e o metafora, bineinteles ca ea nu se ocupa cu postari. Este o doamna care valoreaza cat 1 mil. de viorici.


 
  4.3.   Planet Earth  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Sulaina Channel penalist , in data de 11.07.2018, ora 15:44)
 
 Fara zacamint, Exxon si OMV pot sa-si admire pina nu mai pot tehnologia de extractie ca tot zero barili de titei sau mc de gaz vor avea. Aici e vorba de parteneriat, Romania pune la dispozitie zacamintul, Exxon si OMV pun la dispozitie tehnologia si extractia. Ce se obtine, se imparte "fifty - fifty" ca asta inseamna parteneriat. Nu le convine, sa extraga petrol si gaze cu tehnologia lor minune din Sahara, Gobi, Kalahari, Patagonia si sa-si retina 100% din nimic


 
5.  Saraca mindra tara!
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.07.2018, ora 11:16)  
 Ce fel de legiferare o mai fi si asta? Vine in fata tarii Senatul, in frunte cu porcul ala de Tariceanu si scoate o lege conforma careia gazele din Marea Neagra aduc X mld dolari cistiguri Romaniei. Nu dupa multe zile vine in fata tarii porcul ala de Dragnea si prezinta o lege conform careia gazele din Marea Neagra i-ar aduce tarii cistiguri evaluate la X + 20 pina la 40 mld dolari. Legea este votata imediat.
 Cum este posibil ca o problema de o asemenea importanta sa fie tratata intr-un asemenea hal? Vine porcul de Dragnea la tv si prezinta legea, iar ceea ce prezinta el este votat imediat. Asta-i procesul legislativ al tarii? Ce oroare!
 Acesti porci si ceilalti porci care au jefuit tara sau au asistat la jefuirea ei considera ca locul lor este in Parlament. Pentru orice om cu bun simt este clar ca au gresit locul, locul lor este in puscarie. Ti-ai gasit! Porcii considera ca-i normal ca sa-i bage ei la puscarie pe cei care au datoria sa-i incarcereze. Dovada, Sfinta Kovesi, in loc sa-si faca datoria sfinta fata de tara, la ora asta, este crucificata.
 De retinut, ca toata acesta discutie haotica asupra taxelor pentru gazele offshore se petrece in conditiile in care companiile petroliere au dus-o foarte bine si cind pretul barilului a fost de 10 USD/baril, prin 1998, si 120 USD/baril, prin 2013 si 70 USD/baril, cit este acum. Companiile petroliere care opereaza in Marea Neagra ar trebui sa fi extreme de multumite cu un cistig de 5, hai sa zic maxim 10%.
 Astea fiind zise, se pune intrebarea daca hotarirea luata de porcul ala de Dragnea este in folosul tarii sau ne duce tot pe drumul glorios al dezastrului. Fapt care, dupa cite ni s-au intimplat, n-ar mai trebui sa ne surprinda.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:52)
 
 Clar este mult mai in folosul tarii decat atitudinea porcilor de la PNL, PMP si USR. Niste tradatori de tara nascuti intr-o cloaca la ei acasa.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:01)
 
 PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
 Sfânta Kovesi va ajunge la pârnie pentru plăcerile peukerienei la care s-a dedat.


 
  5.3.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 11.07.2018, ora 14:41)
 
 ...


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cris în data de 11.07.2018, ora 12:19)  
 Multinationalele jegoase care practica preturi mari pe piata din Romania, trebuie puse la pamant. Respect Dragnea !


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 14:32)
 
 Nici un respect pt dragnea
 ....insa daca vindem o resursa trebuie sa scoatem profit ( de-aia ne pasuiesc atat Ue si americanii pt resurse)....redeventele in continuare sunt mai mici decat la americani si norvegieni....


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,41%, de la 3,39%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.