Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 11.07.2018

Adelina Toader
 
mărește imaginea
     Decizia de adoptare a legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a stâr­nit controverse și reacții adverse în rândul clasei politice.
     Legea offshore a fost adoptată, luni seară, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă și 30 de abțineri. USR, PNL și PMP nu au votat.
     Actuala formă a legii va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producția va trebui tranzacționată pe piața românească, iar sumele obținute vor fi direcționate spre parteneriatele public-private.
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea adoptată de Camera Deputaților, într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta Ro­mânia să nu mai fie dependentă energetic de ruși.
     Liviu Dragnea a susținut: "Nu pu­team accepta ca România să-și păstreze în continuare dependența energetică de ruși. Faptul că am pus 50% din toată producția pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacționare pe piața româ­nească, înseamnă că România devine una dintre puținele țări din lume care devine independentă energetic".
     Liderul PSD estimează că suma totală încasată de statul român va depăși 20 de miliarde de dolari după adoptarea noilor măsuri.
     Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri, că prin legea offshore PSD și ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României.
     Domnia sa a afirmat, citat de Agerpres: "Prin legea offshore, PSDragnea și ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României, au alungat investitorii străini și au crescut dependența de gazul rusesc, pentru că, dacă nu vom începe investițiile în Marea Neagră (...), vom crește dependența de gazul rusesc. Nu înțeleg de ce ieri (n.r. luni) domnul Dragnea, de la tribuna Parlamentului, ne-a spus cu mândrie că va crește independența energetică a României și că gazele românești nu vor ajunge în Ungaria. Nimic mai fals! Dânsul ne-a spus că 50% din producție va fi vândută în România, eu îi spun că n-a citit legea - 50% din producție va fi vândută pe platformele de tranzacționare din România.
     Asta nu împiedică firmele ungurești și pe nimeni din exterior să vină să cumpere gazul din România sau să facă contracte bilaterale pe restul de 50%".
     Potrivit deputatului, această lege poate avea drept rezultat retragerea investitorilor, iar statul român poate pierde miliarde de euro. Domnia sa l-a întrebat public pe Liviu Dragnea dacă are vreo înțelegere cu guvernul ungar, pentru că, spune el, nu a existat nicio reacție fermă a autorităților față de declarațiile "provocatoare'' ale ministrului de Externe ungar și directorului transportatorului național de gaze din Ungaria prin care au afirmat practic: "voi nu aveți ce face cu gazele, vi le luăm".
     Totodată, deputatul PNL a mai sus­ținut că a asistat, în Camera Deputaților, la un simulacru de dezbateri pe legea offshore.
     Domnia sa a precizat: "În timp ce ieri (n.r. luni) dezbăteam amendamentele în comisii, Liviu Dragnea era prezent la toate televiziunile și spunea românilor ce s-a aprobat în comisie. Mai mult, domnul Dragnea ne spunea cum statul va câștiga 20 miliarde de dolari din aceste exploatări și că vom deveni independenți energetic. Nimic mai fals!".
     Potrivit domnului Virgil Popescu, Ministerul de Finanțe a trimis Comisiei de Industrii o evaluare a impactului bugetar din aplicarea Ordonanței 7/2013 asupra exploatărilor offshore din care statul câștigă (în perioada 2020-2050) 500 milioane de lei anual, adică 15 miliarde de lei în 30 de ani.
     "Unde sunt cele 20 de miliarde de dolari, domnule Dragnea?", a adăugat deputatul PNL.
     Virgil Popescu a mai spus că titularii de concesiuni offshore transmit un semnal ferm că legea offshore are impact negativ puternic asupra investițiilor din Marea Neagră.
     "Așadar, ieri (n.r. luni) PSD și ALDE au aprobat o lege care dinamitează interesul de securitate energetică a României, alungă investitorii străini din Marea Neagră și crește dependența României de gazul rusesc", a mai afirmat deputatul PNL.
     Virgil Popescu a mai transmis: "Cred cu tărie că acest Guvern nu este capabil să facă o strategie clară astfel încât gazul extras în România să fie consumat în România, că nu este în stare să ne spună în cât timp va putea crește rețeaua de distribuție a gazelor pentru populație și în cât timp va putea stimula investițiile în petrochimie. Cu un asemenea guvern nimic nu este posibil!".
     *  Titularii de concesiuni offshore transmit că noua lege are impact negativ asupra investițiilor din Marea Neagră
     Marile companii din industria petrolieră au criticat, ieri, adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, se arată într-un comunicat al Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), citat Agerpres.
     ARCOMN, asociația în rândul căreia se regăsesc companii precum ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz și BlackSea Oil and Gas transmite: "Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialului de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore. Asociația noastră consideră că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ româ­nesc, în general, și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore".
     Richard Tasker, șeful ExxonMobile România, președintele asociației operatorilor de offshore, a declarat, citat de Hotnews: "Am făcut tot ceea ce am putut ca să urmărim dezbaterile și să înțelegem ceea ce ați discutat și ați dezbătut, mai ales în ceea ce privește regimul de impozitare. Evaluarea noas­tră, după ce am asistat la dezbaterile de astăzi (n.r. luni), este că acesta constituie o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicabil. Fiecare investitor va trebui să ia decizia proprie cu privire la investiția sa. Dacă înțelegerea noastră este corectă, ceea ce ați dezbătut astăzi (n.r. luni) va face mult mai dificil pentru fiecare investitor să își ia decizia de investiție. Cum am menționat în întâlnirile de săptămâ­na trecută, este foarte important pentru investitori să aibă un regim predictibil și stabil al fis­calității pe întreaga durată a investiției lor".
     Și CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere a declarat, la rândul său: "După ceea ce am văzut ce s-a întâmplat astăzi, suntem îngreunați în a adopta decizia finală de investiție care să favorizeze România".
     Mark Beacom, șeful Black Sea Oil Gas, a afirmat: "Acum doi ani am început procesul de stabilire a cadrului în care putem face investițiile în Marea Neagră. (...) Din punct de vedere al fis­calității aveam deja confirmată stabilitatea, scopul acestei legi, acela de a reconfirma într-un mod clar această stabilitate. (...) Pot să va spun cu toată fermitatea, ținând cont de textul pe care l-am văzut, ne pune în situația mult mai dificilă de a lua decizia finală de investiție față de momentul în care ne aflam acum doi ani".
     Legea privind operațiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de Guvernul Tudose și apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională. A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaților. Ulterior, a trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaților pentru avize, iar din aprilie s-a aflat în comisia pentru industrii. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
     Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producția totală a țării să se dubleze timp de 20 de ani. OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.  

     *  Legea offshore votată de deputați prevede:
     "Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore (...) din care se deduc investițiile în segmentul upstream.
     Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor.
     Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință.
     Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoa­re la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
     a) 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
     b) 15% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
     c) 20% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
     d) 25% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
     e) 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
     f) 35% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
     g) 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
     h) 45% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
     i) 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri care depășesc 190 lei/MWh.
     Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Lacrimi de slugoi
    (mesaj trimis de Sondes în data de 11.07.2018, ora 09:05)  
 Tare mai sufera un numit popescu de grija multinationalelor ... Slugoi jegos !


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Obma , in data de 11.07.2018, ora 09:24)
 
 oi fi Dragnea sau Iancu, de iti permiti sa vorbesti asa?


 
  1.2.   Sunt multi slugoi ai colonistilor.  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 14:39)
 
 Sunt multi slugoi ai colonistilor care se cred stapani in colonia Romanica, in frunte cu guvernatorul Iohannis, cel pus in functie de serviciile romanesti si mai ales straine, pentru a apara interesele marilor puteri si multinationale.
 Acum colonistii au primit o palma peste bot, dar nu pleaca cainele de la macelarie, vor incerca sa faca presiuni la Bruxelles si Washington ca sa-si ia tainul fara sa plateasca nimic pentru ce exploateaza.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 11.07.2018, ora 09:24)  
 ce interese sunt pe langa aceasta lege... nu mai stii care zice adevarul si care minte.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:57)
 
 Cum să nu mai știi?
 PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
 Uite, acum știi.


 
  2.2.   esti penibil  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 11.07.2018, ora 12:11)
 
 nu e niciun mister cine te plateste sa scrii aici.


 
  2.3.   PNL, USR, PMP împotriva României  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 15:15)
 
 Misterul votării legii donării gazelor de către PNL, USR și PMP, la senat, a fost dezlegat.
 Deranjarea corporațiilor prin votul de la camera deputaților a iritat PNL, USR și PMP..


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, ora 11:06)  
 Într-o postare publică pe Facebook, Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei Farului și membru fondator al noului club după ce vechea echipă a dat faliment în 2016, a vorbit pe larg despre culisele ultimelor luni.
 Implicat adânc la SSC Farul, Mihăilescu povestește cum fostul fotbalist Adrian Pitu, instalat anul trecut președinte, i-ar fi amenințat pe suporteri, înaintea mitingului organizat de PSD, luna trecută, că dacă nu merg la București minimum 100 de oameni, clubul nu va mai primi finanțare de la Primărie și Consiliul Județean! Mai mult decât atât, se amintește și că Pitu, imediat după ce a fost numit președinte, i-ar fi încredințat contractul pentru afișele de meci șefului organizației de tineret a PSD Constanța.
 Contactat de ProSport, Adrian Pitu a negat totul, cu vehemență, folosind cuvinte grele la adresa suporterilor.
 „Am documente și martori pentru absolut tot ceea ce afirm. Tot, tot, tot poate fi demonstrat în instanță, dacă e nevoie! Eu nu bat câmpii și nu mă expun. Sunt multe alte lucruri, de o gravitate extremă, pe care le cunoaștem, eu și ceilalți suporteri din Consiliul Director, dar despre care nu vorbesc acum pentru că n-aș avea, momentan, dovezi. Însă lucrurile pe care le-am scris și spus sunt publice, mi le asum și le pot proba oricând, în fața oricui“, afirmă Sorin Mihăilescu pentru ProSport.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:49)
 
 Acest mesaj nu are nimic in comun cu subiectul si merita aruncat la cos si sters.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:02)
 
 Dar despre minciunile spuse în mod repetat de Stirile Pro TV cu scopul evident de a manipula, a dezinforma si a chema oamenii in strada?
 
 
 Am ascultat stupefiată o minciună gravă difuzată, la o oră de maximă audiență, de către un post important de televiziune, ProTv, de căte o cunoscută și iubită prezentatoare tv, Andreea Esca.
 Andreea Esca spunea la Pro TV: “Un violator va putea să-și privească victima în ochi în timp ce va povesti la Poliție, dacă va mai avea curaj, prin ce a trecut”.
 În realitate, în modificările aduse, victima unei agresiuni sexuale are prin lege statutul de martor vulnerabil potrivit articolului 113 din Codul de Procedură Penală și beneficiază de măsuri speciale de protecție.
 Organul de urmărire penală este obligat să-i aducă victimei la cunoștință măsurile de protecție (potrivit art.126, victimele vulnerabile și martorii protejați au dreptul să dea declarații prin mijloace audio-video, prin distorsionarea vocii și imaginii) ce se iau in astfel de situații,precum și posibilitatea de a renunța la acest lucru.
 Dacă victima alege să renunțe la măsurile de protecție, acest lucru se consemnează în scris și se semnează pe proprie răspundere de către victimă.
 Deci nici pomeneală că victima violului va fi obligată să se uite în ochii violatorului și să dea declarație.
 În Codul de Procedura Penală, pe care și-a asumat, fără dezbatere, răspunderea guvernul Boc,procurorul este cel care decide dacă victimei i se dă statutul de ”vulnerabilă”, iar martorului statutul de „amenințat”. Acesta este articolul schimbat în favoarea victimelor și martorilor amenințați.
 La fel, orice parte vătămată, dacă are motive de temere, poate solicita statutul de persoană protejată așa cum se precizează în articolul 92.
 O persoană mai puțin inteligentă, nu stă să caute pe saituri modificările suferite de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, ci ia de bună știrea mincinoasă difuzată de un post cu o mare audiență, pentru că nu i-ar da prin cap că idolul ei, Andreea Esca, o privește în ochi, prin intermediul sticlei, și o minte în scopul de a crea o emoție colectivă.
 Și aceasta nu a fost singura știre mincinoasă difuzată pe post de Esca…
 Oare în ce scop? Dorește să intre iară în cartea de istorie, de data aceasta ca prezentatoarea mincinoasă care incită la ură?
 Cetățeanul de rând, care nu a citit cartea scrisă de Andreea Esca, nu știe că ea este acolo unde este pentru că i s-a oferit ocazia să studieze datorită unei burse date de Soroș.
 Cu asemenea știri mincinoase, să nu ne mai mirăm că cei din stradă sunt revoltați împotriva modificărilor aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală…


 
4.  Guvern incompetent dar cu coada sus
    (mesaj trimis de Mariana Gheorghe în data de 11.07.2018, ora 11:15)  
 Exxon si OMV au investit miliarde de dolari in proiectul asta.
 Guvernele noastre sunt in stare sa scoata cu forte proprii 1 mg de gaz de la cativa Km adancime? Sunt incompetentii si cu coada sus!


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:50)
 
 Acest mesaj nu respecta regulamentul, fiind o substituire de nume. O ticalosie a unui prost.


 
  4.2.   Numele e o metafora  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 15:15)
 
 Numele "Mariana Gheorghe" e o metafora, bineinteles ca ea nu se ocupa cu postari. Este o doamna care valoreaza cat 1 mil. de viorici.


 
  4.3.   Planet Earth  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Sulaina Channel penalist , in data de 11.07.2018, ora 15:44)
 
 Fara zacamint, Exxon si OMV pot sa-si admire pina nu mai pot tehnologia de extractie ca tot zero barili de titei sau mc de gaz vor avea. Aici e vorba de parteneriat, Romania pune la dispozitie zacamintul, Exxon si OMV pun la dispozitie tehnologia si extractia. Ce se obtine, se imparte "fifty - fifty" ca asta inseamna parteneriat. Nu le convine, sa extraga petrol si gaze cu tehnologia lor minune din Sahara, Gobi, Kalahari, Patagonia si sa-si retina 100% din nimic


 
5.  Saraca mindra tara!
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.07.2018, ora 11:16)  
 Ce fel de legiferare o mai fi si asta? Vine in fata tarii Senatul, in frunte cu porcul ala de Tariceanu si scoate o lege conforma careia gazele din Marea Neagra aduc X mld dolari cistiguri Romaniei. Nu dupa multe zile vine in fata tarii porcul ala de Dragnea si prezinta o lege conform careia gazele din Marea Neagra i-ar aduce tarii cistiguri evaluate la X + 20 pina la 40 mld dolari. Legea este votata imediat.
 Cum este posibil ca o problema de o asemenea importanta sa fie tratata intr-un asemenea hal? Vine porcul de Dragnea la tv si prezinta legea, iar ceea ce prezinta el este votat imediat. Asta-i procesul legislativ al tarii? Ce oroare!
 Acesti porci si ceilalti porci care au jefuit tara sau au asistat la jefuirea ei considera ca locul lor este in Parlament. Pentru orice om cu bun simt este clar ca au gresit locul, locul lor este in puscarie. Ti-ai gasit! Porcii considera ca-i normal ca sa-i bage ei la puscarie pe cei care au datoria sa-i incarcereze. Dovada, Sfinta Kovesi, in loc sa-si faca datoria sfinta fata de tara, la ora asta, este crucificata.
 De retinut, ca toata acesta discutie haotica asupra taxelor pentru gazele offshore se petrece in conditiile in care companiile petroliere au dus-o foarte bine si cind pretul barilului a fost de 10 USD/baril, prin 1998, si 120 USD/baril, prin 2013 si 70 USD/baril, cit este acum. Companiile petroliere care opereaza in Marea Neagra ar trebui sa fi extreme de multumite cu un cistig de 5, hai sa zic maxim 10%.
 Astea fiind zise, se pune intrebarea daca hotarirea luata de porcul ala de Dragnea este in folosul tarii sau ne duce tot pe drumul glorios al dezastrului. Fapt care, dupa cite ni s-au intimplat, n-ar mai trebui sa ne surprinda.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 11:52)
 
 Clar este mult mai in folosul tarii decat atitudinea porcilor de la PNL, PMP si USR. Niste tradatori de tara nascuti intr-o cloaca la ei acasa.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:01)
 
 PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
 Sfânta Kovesi va ajunge la pârnie pentru plăcerile peukerienei la care s-a dedat.


 
  5.3.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 11.07.2018, ora 14:41)
 
 ...


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cris în data de 11.07.2018, ora 12:19)  
 Multinationalele jegoase care practica preturi mari pe piata din Romania, trebuie puse la pamant. Respect Dragnea !


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 14:32)
 
 Nici un respect pt dragnea
 ....insa daca vindem o resursa trebuie sa scoatem profit ( de-aia ne pasuiesc atat Ue si americanii pt resurse)....redeventele in continuare sunt mai mici decat la americani si norvegieni....


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.