CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
MIHAIL SPĂTARU, ANRM:
BURSA 14.02.2018

A consemnat ADINA ARDELEANU
 
mărește imaginea
     * (Interviu cu domnul Mihail Spătaru, consilier superior ANRM, care a participat din partea ANRM, la procesul cu Chevron)
     * "Deși am toată stima pentru profesionalismul și modul cum avocații ne-au reprezentat, trebuie să menționez că nu am fost pregătit suficient pentru acest proces"
     * "Este posibil să mai fie arbitraje, pentru că mai avem astfel de contracte și urmărim foarte atent derularea lor"
         Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a contribuit decisiv la succesul statului român, în procesul cu gigantul american Chevron, de la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris), ne-a relatat Mihail Spătaru, consilier superior, care a participat la proces, în calitate de martor al ANRM.
       Domnia sa a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre derularea procesului cu Chevron și experiența sa din fața Curții Arbitrale.
       Guvernul a anunțat, recent, că Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale suma de 73.450.000 dolari plus dobânzi, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, potrivit deciziei Curții de la Paris.
       Suma totală obținută, incluzând dobânda calculată până la data de 1.02.2018, este de aproximativ 97,2 milioane dolari, potrivit calculelor Casei de avocatură "Zamfirescu Racoți & Partners", care a reprezentat ANRM, în proces.

 
     Reporter: Cum s-a ajuns la procesul de la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris, dintre Chevron și România?
     Mihail Spătaru: Chevron a notificat ANRM, în toamna lui 2014, cu privire la decizia de renunțare la acordul pentru concesiunile pe cele trei perimetre din Dobrogea - Adamclisi, Costinești și Vama Veche -, aprobate în 2012, fără să își îndeplinească programul obligatoriu, cu care s-a angajat în fața Agenției, prin acordul petrolier, program care era atât fizic, cât și valoric.
     Acordul prevedea investiții minime de peste 82 de milioane de dolari.
     Chevron nu a executat programul minim obligatoriu cu care s-a angajat prin Acorduri, ci doar o parte din achiziția seismică și, apoi, a invocat faptul că, din cauza ostilității populației din zonă, nu își poate desfășura în continuare activitatea.
     Când a primit această notificare, ANRM a refuzat emiterea Deciziei de încetare a celor 3 Acorduri, pentru că nu erau îndeplinite toate condițiile necesare conform Legii petrolului, dintre care cea mai importantă era punerea la dispoziția autorității competente a sumei reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier.
     Reporter: Cum s-a derulat procesul de la Paris și care a fost rolul dumneavoastră în caz?
     Mihail Spătaru: Verdictul de la Paris, în favoarea statului român, a fost un succes major pentru ANRM. Pe lângă suma importantă care urmează a veni în țară, oricare companie care activează în România se va gândi serios când va încerca să nu respecte prevederile Acordurilor petroliere încheiate cu ANRM. Aș dori să mulțumesc Președintelui ANRM, Directorului general al Direcției de petrol - domnul Sorin Călin Gal, doamnei Claudia Răi­leanu, precum și tuturor colegilor care au avut o contribuție importantă în derularea întregului litigiu pentru determinarea și munca depusă.
     Casa de avocatură care ne-a reprezentat în acest arbitraj (n.r. Zamfirescu Racoți & Partners) și-a făcut datoria pe deplin, dar trebuie reliefată și munca specialiștilor din Agenție, care a fost decisivă, după parerea mea, în acest succes.
     Cu privire la proces, în primul rând, în urma refuzului nostru de a emite decizia de încetare, au avut loc o serie de întâlniri de mediere, care din păcate nu au avut rezultatele așteptate de reprezentanții Chevron, întrucât ANRM a insistat în respectarea riguroasă a Legislației petroliere române, pe baza căreia au fost încheiate acorduri petroliere. Noi trebuie să respectăm legile statului și nu puteam accepta ca ei să plece fără să își îndeplinească obligațiile.
     După poziția fermă a ANRM, s-a ajuns la cererea lor (n.r. de chemare în judecată, în fața tribunalului arbitral).
     În acordul petrolier, era cuprins faptul că orice litigiu se discută la Curtea de Arbitraj. Practic, ei nu au fost de acord să plătească operațiunile petroliere obligatorii, neefectuate, care erau prinse în faza întâi obligatorie a Acordurilor petroliere.
     Ca să le putem emite o decizie de încetare (n.r. a acordului), Chevron trebuia să achite obligațiile contractuale.
     Americanii nu au fost de acord, pentru că sumele erau foarte mari. Acesta a fost și motivul pentru care s-a ajuns la Paris.
     Eu am fost desemnat să particip la acest proces, ca reprezentant al ANRM, în calitate de martor. Am fost la Paris, în perioada 19-21 iunie 2017.
     Reporter: Așa de mult a durat de la notificare până la proces?
     Mihail Spătaru: Până la proces a fost o multă muncă, pentru că s-au revăzut și analizat toate documentele emise de ANRM și a modului prin care Chevron a înțeles să respecte solicitările noastre, prevederile tuturor Acordurilor, pentru a vedea clar care erau obligațiile și drepturile companiei și ce au realizat. A fost o analiză deosebită, ca să putem să ne prezentăm la acest proces împreună cu casa de avocatură, care a și-a făcut datoria pe deplin.
     Reporter: Din partea ANRM ați fost doar dumneavoastră la proces?
     Mihail Spătaru: Da. Au mai fost prezenți încă trei specialiști din afara Agenției, care au prezentat practic procesul de exploatare a gazelor neconvenționale, având cunoștințe legate de fracturarea hidraulică și de consecințele pe care aceste operațiuni petroliere le puteau aduce mediului. Aș dori să le mulțumesc pentru profesionalismul lor și în primul rând dom­nului Cornel Dinu.
     Chevron s-a prezentat la proces cu o firmă importantă de avocatură condusă de unul dintre cei mai buni avocați din lume pe domeniul arbitrajului internațional.
     Reporter: Și cum de ați câștigat?
     Mihail Spătaru: Succesul a fost atât al casei de avocatură, dar și în mare măsură al ANRM. Nu o să uit remarca avocaților noștri, care au declarat după mărturia mea "acum avem șanse mari să câștigăm litigiul arbitral", precum și starea de entuziasm pe care au avut-o la finele audierii și mulțumirile aduse. "Cât de bine pot româ­nii să se comporte în momente dificile chiar dacă nu au experiența unor astfel de procese", mi-a spus doamna Tugearu, avocat al ANRM.
     Dacă am reușit să conving Juriul de la Paris, compus din trei mari personalități pe plan mondial în domeniul arbitrajului internațional, a fost datorită sincerității, perseverenței și hotărârii permanente pe care le-am avut în cele circa cinci ore de declarații. Nu doar casa de avocatură a contribuit la succes, ci și Agenția, prin modul cum s-a pregătit și cum s-a prezentat la Paris, a avut un rol la fel de important în acest proces și în câștigurile materiale pe care statul român le va încasa.
     Mai sunt, totuși, în România, specialiști care apără până în pânzele albe adevărul și dreptatea de partea satului român.
     Așa am putut să învingem un gigant petrolier. De acum încolo, acest proces va avea repercusiuni importante pe toată piața petrolului, în sensul că toți jucătorii vor urmări să fie respectate obligațiile contractuale. E prima dată când România câștigă un asemenea proces.
     Reporter: Ne puteți povesti cum a fost la proces?
     Mihail Spătaru: Completul de judecată este compus din trei membri.
     Chevron a venit cu o suită de avocați.
     Dacă ceilalți specialiști au prezentat modul cum se extrag gazele de șist, eu am putut să prezint, în fața completului de judecată, succesiunea de evenimente care a dus la acest litigiu.
     Mi s-a spus că voi fi interpelat de către avocații Chevron o oră și jumătate. Până la urmă, a durat circa cinci ore. Au fost foarte agresivi, au vrut să mă intimideze și să mă facă să mă contrazic. Înainte să ajung la proces, eu am dat două declarații scrise către Curtea de Arbitraj. Ei le-au contestat și au încercat, practic, să arate că eu vreau să ascund adevărul, pentru că sunt de partea Agenției și statului român și că lucrurile stau cu totul alt­fel. În cele cinci ore, a fost o luptă între mine și avocații Chevron, iar președintele juriului și-a dat seama care este adevărul.
     Deși am toată stima pentru avocații care ne-au reprezentat, trebuie să menționez că nu m-au pregătit pentru acest proces, psihologic, în primul rând.
     Nu mi-au detaliat care este procedura de desfășurare (de exemplu că nu aveam voie să cunosc declarațiile celorlalți martori, pe care în fapt, eu nu le citisem, fiind foarte sigur de ce se întâmplase cu Acordurile) și la ce trebuia să mă aștept de la avocații Chevron. Am vorbit cu ei de două ori, oficial, timp de cinci - zece minute, dar nu știu nici acum dacă asta era procedura. A trebuit să mă descurc singur.
     Avocații Chevron, fiind printre cei mai buni din lume, știau să întindă în permanență capcane, încercând să mă facă să mă contrazic cu propriile declarații. Au încercat să mă facă să contrazic și pozițiile celorlalți martori în proces.
     Acela a fost un moment de cotitură, când judecătorii au văzut sinceritatea mea. Nu am fost influențat de nimeni din Agenție. Am relatat totul numai din datele pe care le cunoșteam în mod direct. De exemplu, despre Dobrogea, le-am explicat faptul că, deși nu am fost acolo, am informații de la colegii mei care au participat acolo. În timpul procesului, au fost multe momente tensionate, cu numeroase încercări de intimidare.
     După proces, ANRM a primit de la casa de avocatură un mail de felicitări pentru modul în care m-am prezentat acolo: "Trebuie remarcat domnul Spătaru, care a stăpânit toate problemele despre care a fost întrebat și a oferit informații relevante cu privire la aspectele disputate", iar după verdict, am primit de la dânșii un mail similar.
     Reporter: Ați avut traducător la proces?
     Mihail Spătaru: Da. Eu vorbesc limba engleză, dar în limite normale. La un asemenea proces, nu te poți prezenta decât dacă cunoști termenii de specialitate în detaliu. La un moment dat, au fost niște interpretări cu care nu am fost de acord și s-a ajuns cu discuția la un asemenea nivel de detaliu încât s-au pus probleme de semantică a cuvintelor. Până acolo au încercat "să mă facă".
     Deși au încercat să facă să mă contrazic cu declarația scrisă, eu am fost sigur pe mine, pentru că știam că adevărul este de partea României. Dacă aveam vreun dubiu, nu m-aș fi descurcat.
     Am fost pus să jur că voi spune adevărul și am declarat doar adevărul.
     Ei au mers pe premisa că nu au fost lăsați de către statul român (n.r. să îndeplinească acordul), eu, din contră, le-am spus că statul român, ANRM, le-a pus la dispoziție toate căile de a intra pe teren să efectueze operațiuni petroliere, așa cum a fost și la Bârlad, deși acolo chiar au avut o situație mai complicată. Acolo, statul român a asigurat protecția și securitatea și Chevron au reușit să sape o sondă, dar este vorba de un alt Acord pe care l-au respectat. Eu am fost la Puiești, din partea Agenției, ca să conving localnicii, să le spun care sunt beneficiile. A fost un eveniment trist pentru mine, pentru că abia am scăpat întreg de acolo. Am fost sechestrat la etajul 3 al unei clădiri și a trebuit să fug pe ușa din spate, cu mașina pornită, ca nu cumva să dea cu pietre. Localnicii ne strigau că ne-am îmbogățit pe banii Chevron.
     Până la urmă, prin acest arbitraj, noi am îmbogățit statul român cu această sumă importantă de bani și am dovedit că nu putem fi cumpărați de nimeni.
     Reporter: Veți primi o primă din partea ANRM?
     Mihail Spătaru: Nu se pune problema. Le mulțumesc colegilor și în special domnului director Sorin Gal pentru felicitările transmise. Am făcut asta pentru țară și pentru mine, ca mândrie personală.
     În Agenție, în afară de domnul director și de câțiva colegi, nu știe nimeni că eu am fost acolo și m-am luptat pentru adevăr. Nu am avut pretenția la nicio felicitare. Am considerat că este o provocare pe care a doua oară în viață nu aș mai lua-o, vă spun sincer. Dar știu că nu mulți au făcut pentru statul român cât am făcut eu.
     Reporter: Mai sunt astfel de procese?
     Mihail Spătaru: Acum nu, dar este posibil să mai fie. Noi mai avem numeroase astfel de contracte și urmărim foarte atent derularea lor.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

     "Mai sunt, totuși, în România, specialiști care apără până în pânzele albe adevărul și dreptatea de partea statului român".
     
     "Succesul a fost atât al casei de avocatură, dar și în mare măsură al ANRM".
     
     ANRM și Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 - Costinești, EX - 18 Vama Veche și EX - 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron, conform unui comunicat al Guvernului.
     În comunicat se precizează: "În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziția autorității competente «suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier".
     Compania americană s-a adresat Curții de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

 


 link: Surse: "Ambasada SUA s-a interesat de prețul de referință la gaze"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, ora 00:51)  
 Este si usor de inteles, cata vreme conducerea ANRM este asigurata de motostivuitoare *** [mesaj sters conform regulamentului].


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Alex S în data de 14.02.2018, ora 10:52)  
 Avem o vorba despre lauda de sine :))


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
BUGETUL PRIMĂRIEI CAPITALEI PENTRU 2018 A FOST APROBAT
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9612
2.3795
2.9864
4.0377
0.1838
0.6249
0.2143
4.6539
5.2607
1.4903
3.5285
0.2269
0.4799
1.1137
0.0667
0.4656
0.9950
3.7867
0.3237
1.1583
0.5952
0.0583
0.3500
0.2017
2.7767
0.0395
0.1399
1.0309
0.6249
0.1200
161.1363
5.4832
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
.