CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
NOI DETALII LEGATE DE DEMITEREA PREȘEDINTELUI ANRM GIGI DRAGOMIR
BURSA 11.01.2018

A.A.
 
mărește imaginea
     Premierul Mihai Tudose l-a sunat, pe 27 decembrie 2017, pe fostul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gigi Dragomir, cerându-i retragerea ordinului nr. 525 din 22 decembrie, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenței pentru gazele naturale, astfel încât prețul de referință al gazelor naturale (adică prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piață, susțin surse apropiate situației.
     Senatorul PNL Daniel Zamfir a acuzat, recent, că acest Ordin ANRM a fost blocat la Guvern și nu a mai fost publicat niciodată, iar Gigi Dragomir a fost demis din cauza emiterii acestui act, în condițiile în care prețul de referință nu mai fusese actualizat de zece ani, deși acest lucru fusese impus de Curtea de Conturi și confirmat în instanță.
     "Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevență pentru 45,71 lei/Mwh (n.r. prețul de referință stabilit în 2008)", a susținut Daniel Zamfir, care a arătat că, astfel, statul a fost prejudiciat.
     Sursele noastre arată că, înainte de a fi emis, Ordinul a fost prezentat de ANRM la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a lovit de opoziția Andreei Lambru, secretar general adjunct al Guvernului: "Ulterior, ANRM a informat Corpul de Control al Prim ministruui, pentru a obține acordul lui Mihai Tudose. Reprezentanții ANRM au primit OK-ul, astfel că Ordinul a fost emis și transmis la Guvern și spre publicare la Monitorul Oficial. Nu numai că Ordinul nu a fost publicat, dar, pe 27 decembrie, Mihai Tudose l-a sunat personal pe Gigi Dragomir și i-a cerut retragerea Ordinului. De asemenea, premierul a sunat direct la ANRM, ca să se asigure că acest lucru se va întâmpla. După retragerea Ordinului, Mihai Tudose a decis, pe 29 decembrie, demiterea lui Dragomir, prin ordin al prim ministrului".
     Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea prețului de referință (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curții a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.
     Ulterior, ANRM a apelat la Universitatea de Petrol și Gaze, pentru a-i furniza o formulă pentru stabilirea prețului de referință al gazelor naturale. Contractul de consultanță a fost semnat în 2015, însă cercetarea a fost tergiversată și au fost semnate numeroase acte adiționale.
     Anul trecut, Universitatea a furnizat trei variante ale formulei de calcul. În urma dezbaterilor, a rezultat o a patra variantă, în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul de la CEGH Viena, considerat cel mai relevant și apropiat condițiilor din regiune, susțin sursele noastre.
     "De-a lungul discuțiilor, unii angajați ANRM, Universitatea de Petrol și Gaze, Asociația ROPEPCA, dar și producătorul OMV Petrom ar fi dorit stabilirea prețului de referință în funcție de prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri, adică ar fi vrut ca producătorii să plătească redevență în funcție de prețurile din propriile lor tranzacții", ne-au precizat sursele.
     Potrivit acestora, o simulare, la nivelul lunii noiembrie, pe noua formulă, indica o valoare a prețului de referință de 91,68 lei/MWh (aproximativ 972 lei/1.000 mc), în timp ce, în decembrie, operatorii principali de gaze de la noi au vândut pe Bursa Română de Mărfuri la un preț mediu de 89,38 lei/MWh (948 lei/1.000 mc).
     Sursele au comentat: "Astfel, prin Ordinul 525, ANRM nu determină creșterea de preț la consumatorul final, așa cum s-a încercat să fie prezentată această măsură, ci asigură un nivel corect de încasare de către statul român a impozitelor datorate de către cei care exploatează resurse naturale și împiedică tranzacționarea la prețuri subevaluate artificial pentru a diminua nivelul de impozitare. Este adevărat că prețul de referință este prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței, iar producătorii plătesc redevență la prețul la care vând, în cazul în care acesta este mai mare. Totuși, ei au și contracte bilaterale, în care sunt interesați să folosească prețul de referință, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-și diminura redevențele de plată".
     Într-o informare transmisă de ANRM Guvernului se arată că noul preț de referință "nu înseamnă o dublare a prețului gazelor la consumatorii finali, ci condiții corecte atât pentru producători, cât și pentru statul român, în condițiile în care prețul gazelor a fost liberalizat dar se menține un preț de referință la nivelul anului 2008".
     Surse din PSD au susținut, potrivit Hotnews, că între liderul partidului, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose a avut loc, în ultima săptămână din 2017, un moment tensionat. Conform surselor, Dragnea s-ar fi deplasat la guvern pentru a-i cere premierului Tudose să nu publice în Monitorul Oficial decizia de schimbare din funcție a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă a fost refuzat.
     Guvernul nu ne-a transmis, până la închiderea ediției, punctul de vedere referitor la demiterea lui Gigi Dragomir din fruntea ANRM.
     Dragomir ocupa funcția de președinte ANRM din 3 octombrie 2017.
     Premierul Mihai Tudose a decis că Sorin Gal va exercita atribuțiile președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, până la numirea conducătorului acestei instituții publice, în condițiile legii. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 00:09)  
 Las ca aseara la tv l-a apucat patetico-patriotismul si a cerut ca statul roman sa rascumpere 51 la suta din actiunile sn.mangalia ca sa facem fregate
 Ca cica e inadmisibil cu atata ...Dunare sa nu putem face o ...barcuta
 Asta e mai tare ca mutatul bursei londoneze la bucuresti
 Omul nu cunoaste ca exista sant.navale si la galati, orsova etc si ca sunt functionale
 Confunda construirea unei nave (barcuta!!)cu a avea o fregata (adica tehnologie militara de varf, la zi , )


 
2.  priveste in profunzime
    (mesaj trimis de wlad în data de 11.01.2018, ora 10:18)  
 la santierul respectiv statul are 49% este mai usor sa cumperi 2% si sa ajungi la 51% dupa care obtii un pret bun pe tot pachetul de 51% Tudose nu e chiar prost, mai stie cite ceva.... la fel sa procedat cu daewoo la automobile via ford............


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 10:28)
 
 Eu ma rwfwream la pasul pana la .....fregate


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 10:54)  
 Eu vă solicit atenția asupra unui lucru. Acest caz mi se pare un exemplu bun, cu suspiciuni rezonabile de ABUZ ÎN SERVICIU. Tudose a împiedicat aplicarea unei legi (nu așa scrie în Codul Penal???) printr-o decizie abuzivă.
 
 Acum întreb și eu? Unde sunt tefeliștii? Unde este DNA-ul? Unde sunt ONG-urile? Chiar au cu toții orbul găinilor? Sau cred toți securiștii aceștia că ne pot prosti?


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Anti-make , in data de 11.01.2018, ora 12:06)
 
 Tudose e securist. PE FATA , romania e sg tara din lumea din ue si nato unde oamenii serviciilorz nu mai sunt demult conspirati .


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Anti-Make , in data de 11.01.2018, ora 12:11)
 
 Securistii NU deanjeaza stapanii dez-afara si fac jocurile in folosul buzunarelor lor si al stapanilor, in dauna cetatenilor.
 SLUJBASII din colonii
 Nu face Isarescu asta de ani de zile.?
 Numeste UN politican care a facut contrariul...


 
4.  PREŢ GAZ: BUN PT. CETĂŢENI ???
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 16:46)  
 REST : abureală verbalizatoare !!!0


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 21:58)  
 Redacția Cotidianul are o versiune total pe dos a poveștii. Scris de Ioan Budura,
 "Ce s-a întâmplat după ce șeful ANRM (cu acorul premierului) a pus în executare sentința definitivă a Justiției? Noul preț de referință a fost stabilit, de către experții români, la 91 de euro. ANRM a emis un ordin și l-a înaintat Secretariatului General al Guvernului. SGG urma să-l trimită la Monitorul Oficial spre publicare și, prin consecință, spre a intra în vigoare. N-a mai apucat să-l trimită. De ce? A intervenit Liviu Dragnea. Șeful PSD a oprit ordinul șefului ANRM și a luat Monitorul oficial din subordinea Guvernului, trecându-l în subordinea Parlamentului. Mai mult, șeful ANRM a fost eliberat din funcție!
 Nimic mai clar: Tudose vrea dublarea redevențelor, Dragnea le vrea cum sunt, la jumătate de preț. Guvernul nu poate fi tras la răspundere când nu aplică o sentință definitivă. Ce rezultă de aici? O fi Tudose omulețul sistemului, dar Dragnea este omul Sistemului. Sistemul (cu S mare) bate sistemul cu s mic. Acela cu S mare este condus de marile corporații, iar Dragnea nu are curajul să-l înfrunte. Mai din topor, Tudose are acest curaj. De ce este Dragnea cum e (laș) are legătură cu dosarele lui de la DNA și cu visul de a deveni președinte al țării."


 
6.  articol mincinos!!!
    (mesaj trimis de gogu în data de 30.01.2018, ora 15:35)  
 Gigi a fost schimbat pt ca este incompetent...nu poate lega 2 vorbe! la tudese a venit Arsene, cu rugamintea sa nu il schimbe pe gigi...
 Pe gigi nu il intereseaza de redevente, chestiile astea sunt manevrate de cei de la omv prin sorin gal...


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BVB
     * Apreciere de 195% pentru acțiunile Condmag, la reluarea tranzacționării după mai bine de doi ani și jumătate
       Indicele BET, principalul coș de acțiuni al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat, în ședința de ieri, cea de-a șaptea creștere consecutivă, urcând cu 0,57%, până 8.608,3 puncte.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în așteptarea publicării datelor privind evoluția inflației din SUA.
     Titlurile companiei german de utilități E.ON SE au urcat cu 11,2%, la 6,47 euro, iar cele...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
     18.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperaturile maxime, mult mai scăzute decât normele perioadei, se vor încadra între -8...-9 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în sud-vest și pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse între -10 și 2 grade, mai scăzute, spre -12...-14 grade, în depresiunile Carpaților Orientali. Cerul va fi mai mult noros și, îndeosebi în cursul zilei, vor fi precipitații în estul și sudul țării, local în centru și nord-vest și izolat în rest. În Moldova și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Transilvania și Maramureș vor fi precipitații slabe mixte, în Muntenia la început va ploua, apoi precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. În Oltenia și Dobrogea ziua vor predomina ploile. Vor fi condiții de polei. În sud-estul teritoriului, cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp. Noaptea aria precipitațiilor, predominant ninsori, se va restrânge către regiunile estice, iar în rest acestea se vor mai semnala doar izolat. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55...65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperatura maximă va fi de 2...4 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -5 grade. Cerul va fi noros și vor fi precipitații, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, apoi și lapoviță sau ninsoare, favorizând trecător producerea poleiului. Vântul va avea intensificări îndeosebi în cursul zilei, cu viteze în general de 55 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.