GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
NOI DETALII LEGATE DE DEMITEREA PREȘEDINTELUI ANRM GIGI DRAGOMIR
BURSA 11.01.2018

A.A.
 
mărește imaginea
     Premierul Mihai Tudose l-a sunat, pe 27 decembrie 2017, pe fostul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gigi Dragomir, cerându-i retragerea ordinului nr. 525 din 22 decembrie, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenței pentru gazele naturale, astfel încât prețul de referință al gazelor naturale (adică prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piață, susțin surse apropiate situației.
     Senatorul PNL Daniel Zamfir a acuzat, recent, că acest Ordin ANRM a fost blocat la Guvern și nu a mai fost publicat niciodată, iar Gigi Dragomir a fost demis din cauza emiterii acestui act, în condițiile în care prețul de referință nu mai fusese actualizat de zece ani, deși acest lucru fusese impus de Curtea de Conturi și confirmat în instanță.
     "Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevență pentru 45,71 lei/Mwh (n.r. prețul de referință stabilit în 2008)", a susținut Daniel Zamfir, care a arătat că, astfel, statul a fost prejudiciat.
     Sursele noastre arată că, înainte de a fi emis, Ordinul a fost prezentat de ANRM la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a lovit de opoziția Andreei Lambru, secretar general adjunct al Guvernului: "Ulterior, ANRM a informat Corpul de Control al Prim ministruui, pentru a obține acordul lui Mihai Tudose. Reprezentanții ANRM au primit OK-ul, astfel că Ordinul a fost emis și transmis la Guvern și spre publicare la Monitorul Oficial. Nu numai că Ordinul nu a fost publicat, dar, pe 27 decembrie, Mihai Tudose l-a sunat personal pe Gigi Dragomir și i-a cerut retragerea Ordinului. De asemenea, premierul a sunat direct la ANRM, ca să se asigure că acest lucru se va întâmpla. După retragerea Ordinului, Mihai Tudose a decis, pe 29 decembrie, demiterea lui Dragomir, prin ordin al prim ministrului".
     Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea prețului de referință (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curții a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.
     Ulterior, ANRM a apelat la Universitatea de Petrol și Gaze, pentru a-i furniza o formulă pentru stabilirea prețului de referință al gazelor naturale. Contractul de consultanță a fost semnat în 2015, însă cercetarea a fost tergiversată și au fost semnate numeroase acte adiționale.
     Anul trecut, Universitatea a furnizat trei variante ale formulei de calcul. În urma dezbaterilor, a rezultat o a patra variantă, în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul de la CEGH Viena, considerat cel mai relevant și apropiat condițiilor din regiune, susțin sursele noastre.
     "De-a lungul discuțiilor, unii angajați ANRM, Universitatea de Petrol și Gaze, Asociația ROPEPCA, dar și producătorul OMV Petrom ar fi dorit stabilirea prețului de referință în funcție de prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri, adică ar fi vrut ca producătorii să plătească redevență în funcție de prețurile din propriile lor tranzacții", ne-au precizat sursele.
     Potrivit acestora, o simulare, la nivelul lunii noiembrie, pe noua formulă, indica o valoare a prețului de referință de 91,68 lei/MWh (aproximativ 972 lei/1.000 mc), în timp ce, în decembrie, operatorii principali de gaze de la noi au vândut pe Bursa Română de Mărfuri la un preț mediu de 89,38 lei/MWh (948 lei/1.000 mc).
     Sursele au comentat: "Astfel, prin Ordinul 525, ANRM nu determină creșterea de preț la consumatorul final, așa cum s-a încercat să fie prezentată această măsură, ci asigură un nivel corect de încasare de către statul român a impozitelor datorate de către cei care exploatează resurse naturale și împiedică tranzacționarea la prețuri subevaluate artificial pentru a diminua nivelul de impozitare. Este adevărat că prețul de referință este prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței, iar producătorii plătesc redevență la prețul la care vând, în cazul în care acesta este mai mare. Totuși, ei au și contracte bilaterale, în care sunt interesați să folosească prețul de referință, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-și diminura redevențele de plată".
     Într-o informare transmisă de ANRM Guvernului se arată că noul preț de referință "nu înseamnă o dublare a prețului gazelor la consumatorii finali, ci condiții corecte atât pentru producători, cât și pentru statul român, în condițiile în care prețul gazelor a fost liberalizat dar se menține un preț de referință la nivelul anului 2008".
     Surse din PSD au susținut, potrivit Hotnews, că între liderul partidului, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose a avut loc, în ultima săptămână din 2017, un moment tensionat. Conform surselor, Dragnea s-ar fi deplasat la guvern pentru a-i cere premierului Tudose să nu publice în Monitorul Oficial decizia de schimbare din funcție a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă a fost refuzat.
     Guvernul nu ne-a transmis, până la închiderea ediției, punctul de vedere referitor la demiterea lui Gigi Dragomir din fruntea ANRM.
     Dragomir ocupa funcția de președinte ANRM din 3 octombrie 2017.
     Premierul Mihai Tudose a decis că Sorin Gal va exercita atribuțiile președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, până la numirea conducătorului acestei instituții publice, în condițiile legii. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 00:09)  
 Las ca aseara la tv l-a apucat patetico-patriotismul si a cerut ca statul roman sa rascumpere 51 la suta din actiunile sn.mangalia ca sa facem fregate
 Ca cica e inadmisibil cu atata ...Dunare sa nu putem face o ...barcuta
 Asta e mai tare ca mutatul bursei londoneze la bucuresti
 Omul nu cunoaste ca exista sant.navale si la galati, orsova etc si ca sunt functionale
 Confunda construirea unei nave (barcuta!!)cu a avea o fregata (adica tehnologie militara de varf, la zi , )


 
2.  priveste in profunzime
    (mesaj trimis de wlad în data de 11.01.2018, ora 10:18)  
 la santierul respectiv statul are 49% este mai usor sa cumperi 2% si sa ajungi la 51% dupa care obtii un pret bun pe tot pachetul de 51% Tudose nu e chiar prost, mai stie cite ceva.... la fel sa procedat cu daewoo la automobile via ford............


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 10:28)
 
 Eu ma rwfwream la pasul pana la .....fregate


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 10:54)  
 Eu vă solicit atenția asupra unui lucru. Acest caz mi se pare un exemplu bun, cu suspiciuni rezonabile de ABUZ ÎN SERVICIU. Tudose a împiedicat aplicarea unei legi (nu așa scrie în Codul Penal???) printr-o decizie abuzivă.
 
 Acum întreb și eu? Unde sunt tefeliștii? Unde este DNA-ul? Unde sunt ONG-urile? Chiar au cu toții orbul găinilor? Sau cred toți securiștii aceștia că ne pot prosti?


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Anti-make , in data de 11.01.2018, ora 12:06)
 
 Tudose e securist. PE FATA , romania e sg tara din lumea din ue si nato unde oamenii serviciilorz nu mai sunt demult conspirati .


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Anti-Make , in data de 11.01.2018, ora 12:11)
 
 Securistii NU deanjeaza stapanii dez-afara si fac jocurile in folosul buzunarelor lor si al stapanilor, in dauna cetatenilor.
 SLUJBASII din colonii
 Nu face Isarescu asta de ani de zile.?
 Numeste UN politican care a facut contrariul...


 
4.  PREŢ GAZ: BUN PT. CETĂŢENI ???
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 16:46)  
 REST : abureală verbalizatoare !!!0


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 21:58)  
 Redacția Cotidianul are o versiune total pe dos a poveștii. Scris de Ioan Budura,
 "Ce s-a întâmplat după ce șeful ANRM (cu acorul premierului) a pus în executare sentința definitivă a Justiției? Noul preț de referință a fost stabilit, de către experții români, la 91 de euro. ANRM a emis un ordin și l-a înaintat Secretariatului General al Guvernului. SGG urma să-l trimită la Monitorul Oficial spre publicare și, prin consecință, spre a intra în vigoare. N-a mai apucat să-l trimită. De ce? A intervenit Liviu Dragnea. Șeful PSD a oprit ordinul șefului ANRM și a luat Monitorul oficial din subordinea Guvernului, trecându-l în subordinea Parlamentului. Mai mult, șeful ANRM a fost eliberat din funcție!
 Nimic mai clar: Tudose vrea dublarea redevențelor, Dragnea le vrea cum sunt, la jumătate de preț. Guvernul nu poate fi tras la răspundere când nu aplică o sentință definitivă. Ce rezultă de aici? O fi Tudose omulețul sistemului, dar Dragnea este omul Sistemului. Sistemul (cu S mare) bate sistemul cu s mic. Acela cu S mare este condus de marile corporații, iar Dragnea nu are curajul să-l înfrunte. Mai din topor, Tudose are acest curaj. De ce este Dragnea cum e (laș) are legătură cu dosarele lui de la DNA și cu visul de a deveni președinte al țării."


 
6.  articol mincinos!!!
    (mesaj trimis de gogu în data de 30.01.2018, ora 15:35)  
 Gigi a fost schimbat pt ca este incompetent...nu poate lega 2 vorbe! la tudese a venit Arsene, cu rugamintea sa nu il schimbe pe gigi...
 Pe gigi nu il intereseaza de redevente, chestiile astea sunt manevrate de cei de la omv prin sorin gal...


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
LA TELEMUNCĂ STĂM BINE, LA MINORI SUNT PROBLEME
SOCIETATEA CIVILĂ DIN IAȘI ÎNDEAMNĂ STATUL SĂ NU MAI AMÂNE:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 16:46
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, răspunzând unei întrebări, că nu este exclusă declanșarea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, spunânând că acesata a întârziat nepermis de mult cu decizia privind revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.  click să citești tot articolul
Politică, 16:17
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, astăzi, după ședința coaliției, că parlamentarii coaliției vor asigura cvorumul, dar nu vor participa la votul privind moțiunea de cenzură  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 15:41
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 18,56 milioane lei (3,97 milioane euro).  click să citești tot articolul
Politică, 15:31
     Adoptarea unei ordonanțe de urgență privind Codurile penale este exclusă, potrivit președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.  click să citești tot articolul
Politică, 15:21
VICTOR PONTA:
     Președintele partidului Pro România, Victor Ponta, a spus astăzi că formațiunea sa nu susține un Guvern condus de liderul PNL, Ludovic Orban, și l-a propus pentru funcția de premier pe fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.06.2018
BVB
     * Rulaj de numai 4 milioane de euro
     
     Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 4 milioane de euro, mai puțin de jumătate din valoarea medie a acestei...  click să citești tot articolul
25.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat vineri, după publicarea unor date din care rezultă că activitatea întreprinzătorilor din zona euro este în creștere. O influență pozitivă asupra piețelor din regiune a...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție preponderent negativă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, după apariția informației conform căreia cei mai mari producători auto din Germania nu mai susțin eliminarea taxelor de import dintre Uniunea...  click să citești tot articolul
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9739
2.3859
3.0154
4.0527
0.1807
0.6262
0.2239
4.6665
5.3031
1.4372
3.6581
0.2367
0.4931
1.0782
0.0637
0.4506
0.8612
4.0058
0.2967
1.0580
0.6123
0.0588
0.3589
0.1991
2.7626
0.0395
0.1527
1.0906
0.6324
0.1215
163.4997
5.6520
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.