NOI DETALII LEGATE DE DEMITEREA PREȘEDINTELUI ANRM GIGI DRAGOMIR
BURSA 11.01.2018

A.A.
 
mărește imaginea
     Premierul Mihai Tudose l-a sunat, pe 27 decembrie 2017, pe fostul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gigi Dragomir, cerându-i retragerea ordinului nr. 525 din 22 decembrie, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenței pentru gazele naturale, astfel încât prețul de referință al gazelor naturale (adică prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piață, susțin surse apropiate situației.
     Senatorul PNL Daniel Zamfir a acuzat, recent, că acest Ordin ANRM a fost blocat la Guvern și nu a mai fost publicat niciodată, iar Gigi Dragomir a fost demis din cauza emiterii acestui act, în condițiile în care prețul de referință nu mai fusese actualizat de zece ani, deși acest lucru fusese impus de Curtea de Conturi și confirmat în instanță.
     "Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevență pentru 45,71 lei/Mwh (n.r. prețul de referință stabilit în 2008)", a susținut Daniel Zamfir, care a arătat că, astfel, statul a fost prejudiciat.
     Sursele noastre arată că, înainte de a fi emis, Ordinul a fost prezentat de ANRM la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a lovit de opoziția Andreei Lambru, secretar general adjunct al Guvernului: "Ulterior, ANRM a informat Corpul de Control al Prim ministruui, pentru a obține acordul lui Mihai Tudose. Reprezentanții ANRM au primit OK-ul, astfel că Ordinul a fost emis și transmis la Guvern și spre publicare la Monitorul Oficial. Nu numai că Ordinul nu a fost publicat, dar, pe 27 decembrie, Mihai Tudose l-a sunat personal pe Gigi Dragomir și i-a cerut retragerea Ordinului. De asemenea, premierul a sunat direct la ANRM, ca să se asigure că acest lucru se va întâmpla. După retragerea Ordinului, Mihai Tudose a decis, pe 29 decembrie, demiterea lui Dragomir, prin ordin al prim ministrului".
     Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea prețului de referință (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curții a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.
     Ulterior, ANRM a apelat la Universitatea de Petrol și Gaze, pentru a-i furniza o formulă pentru stabilirea prețului de referință al gazelor naturale. Contractul de consultanță a fost semnat în 2015, însă cercetarea a fost tergiversată și au fost semnate numeroase acte adiționale.
     Anul trecut, Universitatea a furnizat trei variante ale formulei de calcul. În urma dezbaterilor, a rezultat o a patra variantă, în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul de la CEGH Viena, considerat cel mai relevant și apropiat condițiilor din regiune, susțin sursele noastre.
     "De-a lungul discuțiilor, unii angajați ANRM, Universitatea de Petrol și Gaze, Asociația ROPEPCA, dar și producătorul OMV Petrom ar fi dorit stabilirea prețului de referință în funcție de prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri, adică ar fi vrut ca producătorii să plătească redevență în funcție de prețurile din propriile lor tranzacții", ne-au precizat sursele.
     Potrivit acestora, o simulare, la nivelul lunii noiembrie, pe noua formulă, indica o valoare a prețului de referință de 91,68 lei/MWh (aproximativ 972 lei/1.000 mc), în timp ce, în decembrie, operatorii principali de gaze de la noi au vândut pe Bursa Română de Mărfuri la un preț mediu de 89,38 lei/MWh (948 lei/1.000 mc).
     Sursele au comentat: "Astfel, prin Ordinul 525, ANRM nu determină creșterea de preț la consumatorul final, așa cum s-a încercat să fie prezentată această măsură, ci asigură un nivel corect de încasare de către statul român a impozitelor datorate de către cei care exploatează resurse naturale și împiedică tranzacționarea la prețuri subevaluate artificial pentru a diminua nivelul de impozitare. Este adevărat că prețul de referință este prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței, iar producătorii plătesc redevență la prețul la care vând, în cazul în care acesta este mai mare. Totuși, ei au și contracte bilaterale, în care sunt interesați să folosească prețul de referință, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-și diminura redevențele de plată".
     Într-o informare transmisă de ANRM Guvernului se arată că noul preț de referință "nu înseamnă o dublare a prețului gazelor la consumatorii finali, ci condiții corecte atât pentru producători, cât și pentru statul român, în condițiile în care prețul gazelor a fost liberalizat dar se menține un preț de referință la nivelul anului 2008".
     Surse din PSD au susținut, potrivit Hotnews, că între liderul partidului, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose a avut loc, în ultima săptămână din 2017, un moment tensionat. Conform surselor, Dragnea s-ar fi deplasat la guvern pentru a-i cere premierului Tudose să nu publice în Monitorul Oficial decizia de schimbare din funcție a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă a fost refuzat.
     Guvernul nu ne-a transmis, până la închiderea ediției, punctul de vedere referitor la demiterea lui Gigi Dragomir din fruntea ANRM.
     Dragomir ocupa funcția de președinte ANRM din 3 octombrie 2017.
     Premierul Mihai Tudose a decis că Sorin Gal va exercita atribuțiile președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, până la numirea conducătorului acestei instituții publice, în condițiile legii. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 00:09)  
 Las ca aseara la tv l-a apucat patetico-patriotismul si a cerut ca statul roman sa rascumpere 51 la suta din actiunile sn.mangalia ca sa facem fregate
 Ca cica e inadmisibil cu atata ...Dunare sa nu putem face o ...barcuta
 Asta e mai tare ca mutatul bursei londoneze la bucuresti
 Omul nu cunoaste ca exista sant.navale si la galati, orsova etc si ca sunt functionale
 Confunda construirea unei nave (barcuta!!)cu a avea o fregata (adica tehnologie militara de varf, la zi , )


 
2.  priveste in profunzime
    (mesaj trimis de wlad în data de 11.01.2018, ora 10:18)  
 la santierul respectiv statul are 49% este mai usor sa cumperi 2% si sa ajungi la 51% dupa care obtii un pret bun pe tot pachetul de 51% Tudose nu e chiar prost, mai stie cite ceva.... la fel sa procedat cu daewoo la automobile via ford............


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 10:28)
 
 Eu ma rwfwream la pasul pana la .....fregate


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 10:54)  
 Eu vă solicit atenția asupra unui lucru. Acest caz mi se pare un exemplu bun, cu suspiciuni rezonabile de ABUZ ÎN SERVICIU. Tudose a împiedicat aplicarea unei legi (nu așa scrie în Codul Penal???) printr-o decizie abuzivă.
 
 Acum întreb și eu? Unde sunt tefeliștii? Unde este DNA-ul? Unde sunt ONG-urile? Chiar au cu toții orbul găinilor? Sau cred toți securiștii aceștia că ne pot prosti?


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Anti-make , in data de 11.01.2018, ora 12:06)
 
 Tudose e securist. PE FATA , romania e sg tara din lumea din ue si nato unde oamenii serviciilorz nu mai sunt demult conspirati .


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Anti-Make , in data de 11.01.2018, ora 12:11)
 
 Securistii NU deanjeaza stapanii dez-afara si fac jocurile in folosul buzunarelor lor si al stapanilor, in dauna cetatenilor.
 SLUJBASII din colonii
 Nu face Isarescu asta de ani de zile.?
 Numeste UN politican care a facut contrariul...


 
4.  PREŢ GAZ: BUN PT. CETĂŢENI ???
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2018, ora 16:46)  
 REST : abureală verbalizatoare !!!0


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2018, ora 21:58)  
 Redacția Cotidianul are o versiune total pe dos a poveștii. Scris de Ioan Budura,
 "Ce s-a întâmplat după ce șeful ANRM (cu acorul premierului) a pus în executare sentința definitivă a Justiției? Noul preț de referință a fost stabilit, de către experții români, la 91 de euro. ANRM a emis un ordin și l-a înaintat Secretariatului General al Guvernului. SGG urma să-l trimită la Monitorul Oficial spre publicare și, prin consecință, spre a intra în vigoare. N-a mai apucat să-l trimită. De ce? A intervenit Liviu Dragnea. Șeful PSD a oprit ordinul șefului ANRM și a luat Monitorul oficial din subordinea Guvernului, trecându-l în subordinea Parlamentului. Mai mult, șeful ANRM a fost eliberat din funcție!
 Nimic mai clar: Tudose vrea dublarea redevențelor, Dragnea le vrea cum sunt, la jumătate de preț. Guvernul nu poate fi tras la răspundere când nu aplică o sentință definitivă. Ce rezultă de aici? O fi Tudose omulețul sistemului, dar Dragnea este omul Sistemului. Sistemul (cu S mare) bate sistemul cu s mic. Acela cu S mare este condus de marile corporații, iar Dragnea nu are curajul să-l înfrunte. Mai din topor, Tudose are acest curaj. De ce este Dragnea cum e (laș) are legătură cu dosarele lui de la DNA și cu visul de a deveni președinte al țării."


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 09:22
     Un număr de 15 percheziții au loc astăzi dimineață la persoane suspectate că furau cărbune din vagoanele de marfă, în județul Hunedoara. Polițiștii spun că în aproape un an a fost furată cantitatea de 300 de tone din vagoanele care aprovizionau Termocentrala Mintia.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:29
     Ministerul Justiției intenționează să introducă prin lege acordarea unor compensații financiare pentru deținuții care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare, posibilitatea adoptării acestei măsuri fiind prevăzută în Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale, aprobat ieri de Guvern.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:27
CNAIR:
     Două sectoare de drumuri naționale - DN 67C, între Novaci și Rânca, județul Gor,j și DN 11C între Târgu Secuiesc și Bixad - sunt închise la această oră și mai multe drumuri naționale sunt acoperite cu zăpadă, anunță CNAIR, care precizează că unele drumuri au fost blocate din cauza căderilor de copaci.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:18
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Trei din principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:18
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
16.01.2018
     Fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participație de 6,42% din acțiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piața secundară a Bursei de Valori București, se arată într-un raport...  click să citești tot articolul
16.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care firma britanică de construcții "Carillion" Plc, cu 43.000 de angajați, a intrat în procedură de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0379
2.3813
3.0601
3.9531
0.1830
0.6253
0.2150
4.6573
5.2524
1.5068
3.4395
0.2245
0.4834
1.1150
0.0672
0.4728
0.9972
3.8067
0.3089
1.1806
0.5915
0.0596
0.3565
0.2027
2.7705
0.0394
0.1326
1.0364
0.6268
0.1192
163.7883
5.4810
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  click here to read the entire article
.