BURSA 13.07.2018

Dan NEDELCU
 
mărește imaginea
     CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a semnat contractele pentru realizarea proiectului de investiție "Implementarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari (Dana 80)" și a emis ordinele de începere a lucrărilor, după cum a declarat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al companiei, într-o conferință de presă de prezentare a stadiului proiectelor de investiții, din fonduri proprii, fonduri de la buget și fonduri europene, derulate de compania constănțeană. De asemenea, acesta a adăugat ca a fost aprobat și proiectul de finanțare pentru dragajul de investiții al portului.
     Pentru primul proiect menționat, contractul de lucrări, în valoare de 14.421.650,85 lei (fără TVA), a fost semnat cu asocierea SC ABC VAL SRL Constanța - SC EURO CONSTRUCT SA - SC VAMIG SRL Constanța - UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCȚII BUCUREȘTI, în calitate de antreprenor, lider de asociere fiind SC ABC VAL SRL Constanța.
     Contractul de servicii de consultanță și supervizare a lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat cu asocierea SC TPF INGINERIE SRL București - TPF GETINSA EUROESTUDIOS SL Madrid, Spania, în calitate de consultant/inginer. Valoarea acestui contract este 583.310 lei (fără TVA). Bugetul întregului proiect este de 25.778.122 lei (cu TVA), din care: 75% rata de finanțare UE - 14.269.477 lei și 25% contribuție de la Bugetul de Stat - 4.756.492 lei, durata de execuție fiind de 37 de luni. Perioada de implementare a proiectului este 1 iunie 2018 - 30 iunie 2021.
     În portul Constanța sunt mai multe terminale de cereale, dar multe dintre acestea nu au posibilități să încarce marfa în nave mari, fapt pentru care este necesară amenajarea unei dane specializate, de mare capacitate.
     În cadrul investiției sunt prevăzute lucrări pentru modernizarea danei nr. 80, instalarea de noi echipamente adecvate primirii de nave de cereale mai mari, precum și extinderea infrastructurii feroviare până la parcul de silozuri. Prin alocarea danei 80 pentru alte activități se eficientizează utilizarea danelor de mare adâncime existente în portul Constanța. Totodată, realizarea racordului CF va conduce la suplimentarea traficului feroviar și prin aceasta la eficientizarea sistemului feroviar din sectorul fluvio-maritim al portului și al celui din țară.
     * Dragajul de investiții va începe la toamnă
     Cel de-al doilea mare proiect - "Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creșterii adâncimii șenalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța", este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și are o valoare de 227.833.300 lei (48.982.700 euro). În cadrul investiției sunt prevăzute lucrări de dragaj în 17 zone, pentru a aduce adâncimile la cota de proiectare pe o suprafață de 1.815.655,80 mp. Astfel, va fi adâncit șenalul de acces către portul de lucru, precum și bazinul portului de lucru propriu-zis (de la 7 metri la 9 metri) pe o suprafață de 371.286,70 mp.
     Totodată, adâncirea portului de lucru impune și execuția unor lucrări de stabilitate a cheurilor aferente. Ca soluție constructivă, în acest scop, a fost aleasă extinderea spre apă a cheurilor existente, pe o lungime de 1250 metri liniari, prin executarea unei estacade fundate pe un rând de coloane de beton armat, care să creeze noul front de acostare a navelor cu capacitate sporită.
     APM SA Constanța urmărește prin dragajul de investiții și extinderea sectorului ro-ro, navele moderne de acest tip având nevoie de adâncimi de navigare de 8 m (la care se adaugă un metru pentru siguranță). Lucrările din cadrul proiectului vor fi demarate în luna septembrie, a precizat Dan Tivilichi.
     Același proiect de investiții mai cuprinde achiziționarea și punerea în funcțiune a unui sistem hidrografic și a unei nave specializate, capabile să îmbarce toate echipamentele hidrografice și auxiliare necesare monitorizării adâncimilor din bazinele și șenalele portuare. Astfel, se vor putea planifica, urmări și calcula volumele în activitatea de dragaj, în vederea asigurării siguranței navigației, dar și pentru urmărirea comportării în timp a construcțiilor hidrotehnice - prin efectuarea de inspecții subacvatice hidroacustice.
     * Cereri de finanțare europeană pentru investiții de aproximativ 100 milioane euro
     Nicolae Dan Tivilichi a mai spus ca APM SA va depune, luna viitoare, cereri de finanțare din fonduri europene pentru noi obiective de investiții. Este vorba despre construcția a două dane pe insula artificială din acvatoriul portuar, în valoare de aproximativ 75 milioane euro, despre lărgirea, la 4 benzi de circulație, a șoselelor din incinta portului care fac legătură între poarta 7 de acces și sensul giratoriu de legătură cu autostrada A4, precum și între porțile de acces 10 și 10 bis. La acestea se va adăuga și un proiect în valoare de 20 milioane euro care vizează reabilitarea unor rețele electrice, precum și îmbunătățirea iluminatului public din portul vechi.
     * Investiții din fonduri proprii și bugetare
     Din fonduri proprii și, parțial, fonduri de la bugetul de stat, compania APM SA intenționează să achiziționeze două noi nave de depoluare și stingere a incendiilor.
     Directorul general al companiei a mai declarat că au fost semnate contractele de execuție pentru turnarea de covor asfaltic nou în mai multe zone din port, urmând să fie amenajată și o parcare la poarta nr. 9 de acces.
     Totodată, APM SA a anunțat că nu mai aprobă construcția de noi silozuri de cereale.
     Nicolae Dan Tivilichi a precizat: "Vom stopa construcția de noi silozuri de cereale în portul Constanța, până când capacitățile existente vor ajunge să fie utilizate integral".
     * Un nou punct vamal pentru traficul rutier de mărfuri
     Vama Constanța a aprobat în aceste zile deschiderea unui nou punct vamal, la poarta nr. 9 de acces, pentru traficul rutier de marfă, pe lângă cel existent la poarta 7, a mai anunțat în cadrul conferinței de presă, directorul general al APM SA, ceea ce va duce la decongestionarea traficului și reducerea timpilor de așteptare în vamă.
     De asemenea, Dan Tivilichi a declarat ca în data de 15 august a.c. va fi redeschis traficul rutier la poarta 1 de acces a portului, care a fost închis în luna septembrie 2017 pentru execuția lucrărilor de modernizare a clădirii postului de control, proiect care include efectuarea unei reamenajări rutiere pentru fluidizarea circulației autoturismelor și pietonilor la intrarea în port. Întreaga investiție, în valoare de 2.997.207 lei, ar urma să fie finalizată la sfârșitul lunii viitoare.
     * Și portul Midia va avea o zonă liberă
     Directorul general al companiei portuare a mai spus că APM SA se află la un pas de aprobare pentru extinderea zonei libere a portului Constanța până la portul Midia; se caută în continuare soluții de finanțare pentru construcția molului 3 din portul Constanța Sud și că a fost semnat un contract multianual pentru executarea dragajului de întreținere, pentru a nu se mai relua în fiecare an câte o nouă achiziție de servicii, urmând ca acest tip de lucrări să fie executate și în porturile Mangalia și Midia. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
VREI CA STATUL SĂ ÎȚI GARANTEZE CREDITUL? DAI ȘPAGĂ!
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.