GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
RAINER SEELE, OMV:
BURSA 14.03.2018

Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
Boardul OMV a prezentat strategia companiei până în 2025.
     * OMV are un buget de 10 miliarde de euro pentru preluări, până în 2025, și țintește piețele din Orientul Mijlociu și Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "Nu se știe cum va fi implementată conducta BRUA, dar nu cred că toate volumele de gaze din Marea Neagră care vor fi exportate vor merge doar către Vest"
       OMV vrea să își reducă dependența de piața europeană, în perioada 2020-2025, și se va orienta către achiziții în Orientul Mijlociu și Asia Pacific, potrivit directorului executiv al companiei, Rainer Seele.
     Grupul austriac are un buget de 10 miliarde de euro pentru preluări, până în 2025.
     Conform strategiei pentru 2018-2025, compania vrea să investească, anual, între 2 și 2,5 miliarde de euro în explorare, rafinare, procesare și purificarea țițeiului brut și a gazelor naturale.
     "Investițiile vor merge jumătate în segmentul upstream și jumătate în downstream", a spus Rainer Seele, adăugând: "Nu voi spune în ce țări, este secret, trebuie să vă surprind și pe viitor".
     Întrebat dacă vizează și active în Rusia, CEO-ul OMV a răspuns: "Am învățat, de-a lungul călătoriilor mele în Rusia, că trebuie să dansezi la o singură nuntă. De aceea, suntem dedicați colaborării cu Gazprom și nu ne uităm la alții. Acesta este partenerul nostru și vom sărbători aniversarea de 50 de ani de parteneriat cu Gazprom. Nu ne vom pune în pericol parteneriatul cu Gazprom. Acesta este mesajul nostru clar".
     Domnia sa a adăugat: "Am spus că prioritatea capitolului următor al strategiei noastre nu este Rusia. Pe asta ne-am concentrat, în ultimii doi ani. Viitorul proiect vizează Orientul Mijlociu, iar, după acesta, ținta este regiunea Asia-Pacific. Referitor la Rusia, vrem să finalizăm tranzacția de schimb de active până la finalul anului și apoi să ne concentrăm pe Orientul Mijlociu".
     OMV a anunțat, în 2016, semnarea unui acord de bază cu grupul rus "Gazprom" cu privire la schimbul unor active. Potrivit termenilor acordului, "Gazprom" va primi o participație de 38,5% din acțiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea și producția de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participație de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz și condensat Uregoy din Siberia.
     Potrivit lui Seele, OMV vrea să mute capacitățile de producție mai aproape de piețele atractive.
     * OMV se așteaptă la o producție de gaze semnificativă și pe termen lung din perimetrul Neptun din Marea Neagră
     Compania petrolieră OMV vorbește, în strategia sa până în 2025, de o producție de gaze semnificativă și pe termen lung din perimetrul Neptun din Marea Neagră, deși decizia finală de a investi în acest perimetru va fi luată abia în a doua parte a acestui an.
     OMV este acționarul majoritar al OMV Petrom, companie care explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, alături de americanii de la ExxonMobil.
     "Producția ar urma să crească la 600.000 de barili pe zi până în 2025 (față de 348.000 barili pe zi în 2017 - n.r.). Această creștere va fi asigurată de achiziții în regiuni bogate în rezerve, unde costul de producție mediu nu depășește 8 dolari (pe baril - n.r.). O contribuție semnificativă, pe termen lung, este așteptată să vină din câmpurile Yuzhno Russkoye, Achimov IV și V din Rusia, precum și din blocul de gaze offshore Neptun din România", se arată într-un comunicat al OMV.
     Întrebat cum va ajunge gazul din Marea Neagră pe piețele europene, având în vedere că gazoductul BRUA nu este menționat în strategia companiei, Manfred Leitner, downstream executive board member în cadrul grupului OMV, a declarat că nu poate spune oficial că Austria nu va face parte din acest proiect, dar a menționat că, momentan, acesta s-a oprit în Ungaria.
     Domnia sa a continuat: "Desigur, nu ne amuză acest lucru. Ne-ar fi plăcut să ajungă la Baumgarten (n.r. în Austria), prin Ungaria.
     În prezent, se pare că sunt unele idei să aducem gazul direct la Baumgarten, dar prin Slovacia. Din punct de vedere al consumatorilor austrieci, această variantă este mult mai scumpă. Un astfel de traseu nu este conexiunea ideală".
     Acesta a mai adăugat că nu se știe cum va fi implementată conducta BRUA: "Vor fi investiții pe teritoriul României care să aducă gazul românesc la granița cu Ungaria. Există infrastructură. Vom lua unele volume. Dar nu cred că toate volumele care vor fi exportate vor merge doar către Vest. Sunt și alte opțiuni".
     Proiectul conductei de gaze BRUA, care ar urma să lege Bulgaria, România, Ungaria și Austria, nu se va realiza în forma actuală, ci va apărea un alt proiect, BRUSA, care va include și Slovacia, a declarat, recent, Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte și fost ministru al Energiei.
     Răzvan Nicolescu a mai spus că, pentru România, cel mai bine ar fi ca volumele de gaze care vor fi extrase din Marea Neagră să rămână în țară, unde să fie procesate cu valoare adăugată mare.
     Într-o conferință de presă din 21 februarie, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, declara că există discuții privind vânzarea în țările vecine a gazelor care vor fi extrase din Marea Neagră, însă compania a pierdut licitația pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria.
     Pe lângă cererea de gaze din țările din vecinătatea României, importantă este și capacitatea de transport către aceste zone, a adăugat ea.
     "În această perioadă noi purtăm discuții și analizăm scenarii de vânzare pe astfel de piețe din vecinătate, dar ele trebuie să fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivități între România și piețele potențiale. Nu avem niciun contract încheiat la această oră", a susținut oficialul OMV Petrom.
     Ea a arătat că fiecare dintre cele două companii din consorțiu, respectiv OMV Petrom și ExxonMobil, poartă discuții separate pentru vânzarea gazelor, ele fiind concurente pe această piață.
     Totodată, Gheorghe a confirmat faptul că OMV Petrom a pierdut licitația prin care ar fi dorit să rezerve capacitate de export pe conducta Arad-Szeged.
     "A fost o licitație pentru dreptul de a transporta pe relația Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totală a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relația de export. Am participat și noi, dar nu am câștigat. Nu este public cine a câștigat, am citit și noi știrile că sunt trei firme din Ungaria", a mai spus directorul general al companiei.
     La rândul său, Lăcrămioara Diaconu, șefa diviziei responsabile de activitatea de gaze din cadrul companiei, a subliniat faptul că OMV Petrom analizează și alte rute de transport, precum cele spre nordul și sudul României, adică spre Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Turcia.
     Pe data de 5 februarie, agenția ungară de presă MTI a transmis faptul că mai multe companii din Ungaria au rezervat întreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leagă România și Ungaria, citându-l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.
     Potrivit acestuia, începând din anul 2022, mari cantități de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei.
     Proiectul BRUA este un nou proiect de coridor european de transport al gazelor, care ar urma să aibă o lungime totală de 1.318 kilometri și să ofere o interconectare mai bună între țările aflate de-a lungul rutei sale, să sprijine piața energiei permițând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) și gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte hub-uri de gaze din Europa Centrală și viitoarele instalații de producție offshore în Marea Neagră.
     De asemenea, proiectul este gândit să asigure o integrare mai aprofundată a piețelor europene de gaze și va spori securitatea furnizării.
     Transgaz a primit finanțări pentru acest proiect de la Uniunea Europeană, care a acordat un grant de 179 de milioane de euro, precum și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (50 de milioane de euro) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (60 de milioane de euro).
     * Investiții de un miliard de euro, în următorii șapte ani, în rafinăriile Schwechat, Burghausen și Petrobrazi
     Oficialii OMV au mai arătat că vor să investească în următorii șapte ani un miliard de euro în cele trei rafinării ale grupului - Schwechat, Burghausen și Petrobrazi, în perspectiva intenției de a dubla capacitatea de rafinare pe termen lung.
     Compania austriacă anticipează o creștere a cererii pentru gazele naturale, odată cu depărtarea de cărbune a pieței europene.
     Astfel că vânzările de gaze ale companiei ar putea crește la peste 20 de miliarde de metri cubi până în 2025, iar OMV speră să acopere 10% din piața din Germania.
     "Alte planuri includ livrarea în rețeaua europeană de transport a unor cantități suplimentare de gaze din Norvegia și România. Construcția conductei Nord Stream 2 are o importanță strategică crucială pentru OMV, întrucât va securiza alimentarea cu un volum consistent de gaze, pe termen lung, către Europa, în asociere cu Central European Gas Hub de la Baumgarten și de rețeaua de conducte ale Gas Connect Austra (transportatorul național - n.r.)", se mai arată în documentul companiei.
     Strategia companiei mai vizează o majorare a profitului operațional de bază al OMV cu 70% în următorii opt ani, în baza preluărilor internaționale, a extinderii activităților sale de rafinare și a reducerilor viitoare de costuri.
     OMV a informat că intenționează să obțină un câștig înainte de dobânzi și taxe (care exclude elementele speciale) de peste 5 miliarde de euro până în 2025. 

     * Rainer Seele, OMV: "Mai avem puțin și plătim redevențe în funcție de prețul de pe Lună"
     Principiul stabilirii prețului de referință pentru redevențele la gaze naturale în funcție de cotațiile din Austria este o prostie, a spus, ieri, Rainer Seele, CEO OMV. Domnia sa a adăugat, fără să ofere cifre legate de costurile suplimentare pentru companie, în urma noii formule stabilite de ANRM: "Nu știu de ce reglementatorul român a ales prețul de la Viena. De ce nu pe cel din Asia, că oricum e mai mare? Nu știu de ce este legat prețul (n.r. de referință) de un indicator din afara țării. Mai avem puțin și plătim la prețul de pe Lună".
     În opinia sa, ar fi normal ca producătorii să plătească redevența la prețul pe care îl obțin pentru gazul pe care îl extrag.
     Pe 7 februarie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a dat un ordin, potrivit căruia prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România, în vederea stabilirii redevențelor, se va calcula în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul de la CEGH Viena.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Lacramioara Diaconu Pintea :-)
    (mesaj trimis de The Brute în data de 14.03.2018, ora 03:48)  
 este fiinta diafana care in 2010 a retras comunicatul prin care Petrom si Oltchim dadeau publicitatii infiintarea unui joint venture pentru initierea unui project petrochemical, lucru dezaprobat in mai putin de 24 de ore, nefacand astfel concurenta propriei firme Borealis. Alaturi de domnul Razvan Nicolescu , simpatica colega a reusit ca pana in anul 2009 inclusiv Petrom sa aiba in raportul anual un CoD ISIN al unei companii din Singapore si date financiare care nu au fost prezentate in sistemul IFRS pentru a nu se descoperisenzationalul capital social in valoarea de 18 Miliarde RON, rectificat la 5 Miliarde in AGEA din 2013 , ca urmare a introducerii in 2012 in indicele ETF Blackrock. Si dumneavoastra, domnule Seele, ne vorbiti de preturile de pe Luna;-). Cum ar spune in dulap mioritic: s-a intalnit prostu cu hotzu. Apropos prostu, cum e cu transformarea SCF in BOE? De ce oare din 2017 a devenit unitara? De la 5400 la 6000 e ceva? Si cum a devenit regiunea Petrom in regiunea Romania? Intrebati-o pe Doamna Moll cat de important e sa nu faci gargara pana nu esti in stare sa prezinti in raport financiar conform GoB:-)Liebe Grüße , TB


 
  1.1.   Erata la Singapore  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 14.03.2018, ora 04:04)
 
 ma scuzati e vorba de Senegal.Parca as fi Reuters de le incurc ca in 2011 la SPO cand s-a buimacit investoru de top, el citind in prospect in ISiN intr-adevar mioritic, absolut diferit insa de cel real, schimbat exact in perioada subscrierii din iulie 2011. Cum ar zice domnul Comandantul, e ditamai petrolieru si nu mergeti cu liftu ca e in revizie-)


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
ȘTEFAN RADU OPREA, MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERȚ ȘI ANTREPRENORIAT:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Strategia Naţională Anticorupţie, 17:50
ALERT/ Liderul PSD, achitat pentru fals intelectual
     * ACTUALIZARE: Suspendarea din dosarul Referendumului a fost anulată
     ------------
     Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), la 3 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu și achitat pentru fals intelectual, informează Realitatea TV  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:44
     Principalii indici bursieri europeni au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Sport, 20:31
CM RUSIA
     Peru și-a spulberat și ultima șansă de calificare din faza grupelor după ce a pierdut, la limită, și cu Franța. Dacă actualul Campionat Mondial ne oferă echipe care ajung în optimi în genunchi, Peru pleacă acasă cu fruntea sus. A vrut mult, a încercat, dar nu a putut nimic în fața cinismului fotbalistic european. Guerrero (34 de ani), Farfan (33) ar merita o a doua tinerețe pentru cât s-au zbătut la acest turneu final. Din păcate au parte doar de o retragere.  click să citești tot articolul
Politică, 19:54
     Peste 2.000 de oameni protestează, la această oră, în Piața Victoriei, cerând demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, după condamnarea acestuia în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 19:44
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, astăzi, că Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcțiile publice și politice ca urmare a condamnării sale, transmite Agerpres.
     "Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcțiile. Nu se mai poate să continue să gireze funcții publice și politice punând în pericol democrația din România și imaginea României în lume. Este momentul ca România să se elibereze de acest vechil, care încearcă să transforme țara într-o gubernie condusă în mod abuziv și care încearcă să captureze statul român cu un singur scop, și anume acela de a-și rezolva problemele personale", a declarat Orban.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9848
2.3875
3.0417
4.0627
0.1803
0.6267
0.2262
4.6695
5.3144
1.4333
3.6690
0.2392
0.4953
1.0792
0.0635
0.4537
0.8509
4.0518
0.2951
1.0745
0.6233
0.0594
0.3644
0.1980
2.7734
0.0396
0.1541
1.1031
0.6327
0.1229
164.6160
5.6935
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.