CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
UPDATE
BURSA 10.01.2018

Ancuța Stanciu
 
mărește imaginea
     * Surse: Dan Pazara pleacă "la pachet" cu Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere a fost numită pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe 16 aprilie 2019
       * ACTUALIZARE 11:00 Titlurile "OMV Petrom" (simbol SNP) cresc cu 0,17%, la 0,3035 lei/acțiune, la ora transmiterii acestei știri
     V.D.
     ----
     Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o, ieri, pe Christina Verchere în funcția de președinte al Directoratului și director general executiv (CEO) al OMV Petrom, în locul Marianei Gheorghe.
     Comunicatul OMV Petrom precizează: "În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a acceptat numirea și va prelua poziția în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018. Înainte de ședința Consiliului de Supraveghere de astăzi (n.r. ieri), Mariana Gheorghe a renunțat la mandatul de Președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. Renunțarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcția, cel mai târziu pe 20 mai 2018".
     Din comunicatul în "limbaj corporatist", înțelegem că, după mai mult de 10 ani la conducerea OMV Petrom, Marianei Gheorghe i s-a spus: "îți iei, mata, jucăriile și pleci".
     Sursele noastre susțin că relațiile dintre Mariana Gheorghe și Rainer Seele, șeful OMV, au fost tensionate în ultima perioadă; și că, odată cu Mariana Gheorghe, vor pleca și alți români din conducerea OMV Petrom, printre care se numără și Dan Pazara, director de comunicare corporate în cadrul OMV Petrom. Sursele noastre afirmă că acesta s-ar fi aflat în atenția Comisiei de Disciplină din cadrul grupului și că i s-ar fi reproșat distribuirea haotică a bugetelor de publicitate de zeci de milioane de euro.
     Mariana Gheorghe, CEO și președintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat, în repetate rânduri, să participe, personal, la audierile din această toamnă, ale Comisiei Parlamentare de anchetă a activității ANRE.
     În replică, Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă ANRE, a anunțat că, în cazul în care Mariana Gheorghe nu se va prezenta personal, va declina imediat către DNA și DIICOT datele pe care Comisia le deține: "În urma datelor și informațiilor deținute de Comisia parlamentară de anchetă se impune prezența dumneavoastră personal.
     "Menționăm că întrebările vi se adresează dumneavoastră și au legătură cu acțiunile desfășurate de dumneavoastră personal. Prin urmare, solicităm insistent să dați curs invitației Comisiei de anchetă cu precizarea că, în cazul neprezentării, datele și informațiile deținute de Comisia de anchetă vor fi transmise imediat spre investigare DIICOT și DNA".
     * Românul Gabriel Selischi, locul 2 pe lista scurtă a candidaților pentru conducerea OMV Petrom
     Există unele voci care critică decizia Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și a acționarului majoritar, OMV, de a numi o persoană de altă naționalitate decât română la conducerea OMV Petrom. Se pare că Sevil Shhaideh, reprezentantul statului în boardul companiei, a fost implicată în selecția noului CEO, iar pe lista scurtă, pe locul doi, s-ar fi aflat Gabriel Selischi, care, din 2016, era vicepreședinte senior responsabil pentru conducerea activităților Grupului OMV în zona Australasia, iar pe locul 5 un alt român.
     Ieri, înainte de anunțul OMV Petrom, deputatul PNL Virgil Popescu ne-a declarat: "Mă așteptam ca mandatul Marianei Gheorghe să fie prelungit și anul acesta, dar, dacă din diverse motive, conducerea OMV Petrom și acționarul majoritar OMV consideră că este necesară schimbarea, ar fi fost bine ca aceasta să se facă cu un român. OMV Petrom este o companie strategică, unde statul român este acționar, și sper ca Guvernul PSD, care a trâmbițat în campanie sloganul «Îndrăznește să crezi că ești român» să se asigure ca acest lucru să se întâmple. Mai mult, sursele mele spun că în Comisia de selecție a viitorului CEO al OMV Petrom se află și Sevil Shhaideh și o somez public să iasă să spună ce s-a decis, mai ales că vorbim de o companie unde statul român mai deține 20,63% din acțiuni, o companie de interes strategic și un mare contributor la bugetul de stat. Este momentul ca premierul Mihai Tudose să bată cu pumnul în masă și să impună nu persoana, ci acest principiu - ca o companie de asemenea importanță să fie condusă de un român. Nu cred că nu putem găsi români competenți pentru acest post, mai ales că știu că pe lista scurtă sunt deja doi români".
     Ulterior, Consiliul de Supraveghere a anunțat numirea Christinei Verchere în locul Marianei Gheorghe.
     Ziarul BURSA a scris, încă de marți noapte, că unul din subiectele de discuție dintre conducerea OMV și Klaus Iohannis ar fi schimbarea Marianei Gheorghe.
     Christina Verchere și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitatea Aberdeen, Scoția și a lucrat peste 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol și gaze, unde a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.
     * Conducerea OMV, întâlnire cu Klaus Iohannis
     Conducerea OMV AG a prezentat ieri, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, strategia de dezvoltare a companiei, care include o creștere a gradului de internaționalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităților existente în regiune, precum și o creștere consistentă a investițiilor începând cu anul acesta, potrivit Administrației Prezidențiale.
     Sursele noastre ne-au mai spus că, ieri, la întâlnirea cu Iohannis, nu au fost prezenți oficiali ai OMV Petrom.
     Comunicatul Președinției a precizat: "Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal și legislativ, care trebuie să susțină performanțele companiilor și dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil și competitiv. În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Președintele României a reiterat importanța infrastructurii în domeniul energetic pentru creșterea securității energetice la nivel național și regional. În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră".
     Sursele ne-au spus, acum două zile, că motivele pentru care Rainer Seele se întâlnește cu Iohannis ar fi proiectul Neptun din Marea Neagră și mult discutata Ordonanță 64, înlocuirea Marianei Gheorghe sau problema redevențelor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Pacat...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 10.01.2018, ora 05:29)  
 Multumim doamna Mariana GHEORGHE, ati fost cel mai tare C.E.O. din Romania!!!!


 
  1.1.   mercenara  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de indignatul , in data de 10.01.2018, ora 07:25)
 
 O mercenara pe bani multi!Ce lasă în urmă:carburanți pt.populație la peste 1 euro,40 000 de salariați disponibilizați,peste 20 000 de foști salariați tarati în procese si executați silit,Doljchimul ras de pe pământ,aceeași soarta rafinăria Arpechim ce rugineste de 8 Ani,si....Asta lasă M.Gheorghe în urmă ei!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 08:04)
 
 Marele CEO premiat de toata lumea pleaca cu coada intre picioare. Aroganta costa, doamna!


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 08:23)
 
 Tie ti-a placut si de Sobolewski, de ce sa ma mir? Asa esti tu, iti plac cozile de topor.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 10:42)
 
 Sa plece, au vandut tot, si-au vandut si sufletul pentru bani!


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 11:39)
 
 1) carburanti pentru popularie la peste 1 euro.....e suficient sa ai tastatura si net ca sa poti scrie, creierul (daca il aveai) te corecta si iti spunea ca pretul la carburant este se stabileste functie de cotatia internationala si de taxele impuse de statul roman (approx 55% din pretul platit la pompa sint taxe)
 2) 40 de mii de salariati disponibilizati: la privatizare petrom avea 50 de mii angajati; cind dna Gheorghe a preluat functia de CEO in 2006, Petrom avea aprox 33 mii angajati - datele sint publice, nu mai bine te informezi matale inainte sa dai din degete?
 3) peste 20 mii fosti angajati tariti in procese si executati: din nou dai dovada ca ai doar degete nu si creier: dna Gheorghe nu poate executa silit pe nimeni dar un executor judecatoresc, in baza undei decizii a instantei, poate executa o persoana care are o datorie; din nou fac apel la creierul tau (lipsa) sa te informezi si sa vezi daca nu cumva acei angajati in numar de 20 mii nu cumva sint maxim 9 mii si daca nu cumva in toate cazurile, oamenii respectivi au dat compania in judecata ca nu le-a platit sporuri cind de fapt compania le-a platit respectivele sporuri
 4) doljchim ras de pe pamint, aceeasi soarta rafinaria arpechim: ghinion, un privat vrea sa faca profit, ce nu este profitabil se inchide; mai bine nu se privatiza Petrom, raminea in administrarea statului, facem in continuare pierdere pe care eu si alti idi..oti ca tine le plateam prin taxe si impozite majorate an de an


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 11:56)
 
 La pct 4 ai dat cu mucii-n fasole...


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 11:58)
 
 uiti raportul curtii de conturi; ditamai prejudiciul! Asta era pct 0


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 13:01)
 
 re punctul 4: era opinia mea, la fel ca si la punctele 1-3; personal cu cred ca un privat inchide ceva ce este profitabil pt ca pur si simplu are prea mult profit si nu mai are nevoie si de acel profit; pt o mai buna informare, te sfatuiesc sa cauti articolele din publicatii de prestigiu care vorbeau in anii 2010 de o supra capacitate de rafinare de aprox 50% la nivel mondial (acesta fiind si motivul pt care marjele de rafinare sint atit de mici)


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 13:09)
 
 supra capacitate de rafinare spuneau articolele din presa de specialitate in anul 2010, se vorbea de o supra capacitate de 50% la nivel mondial - acesta fiind si motivul pt care rafinariile lucreaza cu marja asa de mica; arpechim era frumoasa si profitabila si unii privati rai s-au decis sa o inchida; ok, de atunci incearca sa o vinda, dc nu a cumparat nimeni aceasta rafinarie? din acelasi motiv pt care a fost inchisa in 2010, supra capacitate de rafinare


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 14:23)
 
 care este acel raport? ce zice?


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de indignatul , in data de 10.01.2018, ora 18:37)
 
 În mandatul mercenari au fost preluați la Petrom aproximativ 12000 salariați Petrom service cu serviciile prestate de aceștia apoi disponibilizați treptat,trept.Eu am vehiculat acele cifre aproximative,dar destul de aproape de adevăr.Cu membrii familiilor cele executați de Petrom cifra e aproape.Executările si Procesele au fost comandate de Petrom.Idi...ot ești tu,iar mercenari asta cred că e mă.ta de o aperi așa?!


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Dutu , in data de 10.01.2018, ora 19:48)
 
 Dece ,,Pacat" dl.Dr.WHO ?
 .!- Pentru ca a lasat partea austriaca sa indeparteze din conducere si din zona executie ,foarte multi si buni specialisti romani cu experienta si sa vina studentii straini scoliti in Romania lui Ceausescu?
 2-Paentu ca i-au umilit pe toti petrolistii pensionari neacordandu-le nici un cuvant de multumire pentru jertfa lor in constructia si modernizarea rafinariilor si petrochimiei distruse imediat dupa cumparare?
 3-Pentru bataia de joc la adresa petrolistilor pitesteni trimisi acasa si prin demolarea complexului de rafinarie-petrochimie ?
 4-Pentru ca austriecii au cumparat SNP cu banii obtinuti din vanzarea materialelor rezultate din demolarea instalatiilor si in special din petrochimie?
 5-Pentu dividentele ,,bataie de joc" de 24 bani/actiune iar multi ani niciun ban dividente?
  Rusine celor din conducerea PETROM-OMV


 
  1.13.   coada de topor pentru cei din austria  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de indignatul 2 , in data de 10.01.2018, ora 23:34)
 
 -mii de salariati dati afara,
 -oameni bine pregatiti (petrolisti) cu traditie dezamagiti,neglijati pensionati fortat,
 -rafinarii si petrochimie demolate si vandut afara materialele ;banii au acoperit cumpararea SNP. Voi ce ati pazit ?
 -Mii de petrolisti care s-au jertfit,au ars,au murit in conditii groaznice au plecat cu o hartie (vezi Doamne actionari) care acum valoreaza 200 lei ,iar dividentele inexistente si cand exista la valoare de 0,028 lei,
 -Mii de petrolist si chimisti acum pe drumuri ,lipsa scoli de pregatire profesionala in domeniu,
 Si multe altele care sunt si mocnesc legate de politica austriecilor privind indepartarea specialistilor romani din posturi de executie si conducere..
 Voi PETROM,voi statul roman cand aveti de gand sa preluati majoritatea ?? Este vocea celor care s-au jertfit nu numai a mea.


 
  1.14.   IN AUSTRIECI TREBUIE INTRAT CU TANCUL!  (răspuns la opinia nr. 1.13 )
    (mesaj trimis de SOLUTIA LUI NICOLAE STEINHARDT , in data de 11.01.2018, ora 08:38)
 
 SINGURA SOLUTIE ESTE INTRAREA IN EI PRECUM TANCUL!
 LI S-A URCAT IAR LA CAP IMPERIALISMUL! VOR SA LE IA ROMANILOR TOTI BANII! VOR IMPERIALISM ECONOMIC.
 AUSTRIECII, BLESTEMAT POPOR!


 
  1.15.   DOLJCHIM INCHIS  (răspuns la opinia nr. 1.8 )
    (mesaj trimis de Augusta , in data de 11.01.2018, ora 10:37)
 
 Tocmai, pentru ca DOLJCHIM era profitabil dar a fost inchis de OMV!
 Ii facea concurenta lui OMV BOREALIS, care are exact acelasi profil ca si DOLJCHIM..
 ARPECHIM la fel! a fost inchis ca sa poata trimite titeiul romanesc la procesare mai ales in Austria, incalcand contractul de privatizare.


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de soviet , in data de 13.01.2018, ora 00:47)
 
 Cred ca esti Pazara.


 
  1.17.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de Eu , in data de 25.02.2018, ora 16:23)
 
 Arpechim este o bomba de mediu. Nu coresunde directivelor UE. De acolo au inceput si persista problemele. Si asa a fost preluata de Doamna Gheorghe. Ea a facut ordine si curatenie intr-o curte cu multe scurgeri si uscaturi. Admir acest om!


 
2.  Ha
    (mesaj trimis de Radu Mischie în data de 10.01.2018, ora 09:19)  
 Dom'ne, de plecat pleacă, ok. Dar de ce așa și de ce acum? Asta e întrebarea


 
  2.1.   Un Pic manipulare Stoxx  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 10.01.2018, ora 09:55)
 
 Index ca sa corecteze inadvertente Volant 2002


 
  2.2.   vanzare  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de wlad , in data de 10.01.2018, ora 20:19)
 
 politica de ceva ani a grupului OMW este; creste afacerea si vinde-o


 
  2.3.   Raspuns la opinia 2.2.  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Manuela , in data de 11.01.2018, ora 08:24)
 
 Gresesti! Politica de afaceri a OMV este de a dezmembra si vinde pe bucati tot catre austrieci. Au vandut totul! Si cladirea de birouri PETROM CITY, au vandut-o tot austriecilor de la RAIFFEISEN . Acum Petrom plateste chirie. MARE. Banii se duc in Austria.
 Cantina de la PETROM CITY este oferita EUROEST, alti austrieci, care aduc totul din Austria, pana si laptele de la tonomatele de cafea, si cafeaua (proasta) o aduc din AUSTRIA. Toti banii se duc la austrieci.
 Depozitarea materialelor necesare activitatii PETROM a fost vanduta cu totul altor austrieci: GEBRUDER WEISS. Acum se platesc bani grei pentru transportul materialelor dintr-o locatie in alta. Banii se duc tot in Austria;
 In Romania nu mai ramane nimic. Romanii sunt doar sclavii care le extrage petrolul pe salarii de mizerie. Conform comunicatului INS , salariile au fost scazute cu 19%. Iar veniturile totale ale petrolistilor au scazut cu 50%


 
3.  a fost nevoie de 10 ani ??
    (mesaj trimis de wlad în data de 10.01.2018, ora 11:10)  
 după mai mult de 10 ani la conducerea OMV Petrom, ne uitam cum ditamai elefantul regional a ajuns o mirtoaga, si privim la vecini! cit a crescut MOL in ultimi 10 ani? acum intrebarea este? de ce a avut nevoie de 10 ani Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom sa o inlature pe Mariana Gheorghe???


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 13:11)
 
 cind facem o comparatie, e bine sa comparam mere cu mere si nu mere cu pere; acum 10 ani (ca si acum 20 de ani), petrom a fost si este foarte mica in comparatie cu grupul mol; o comparatie corecta este grupul mol vs grupul omv (din care face parte si petrom)


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de mic actionar petrom , in data de 10.01.2018, ora 14:58)
 
 dupe mine este o mare eroare noi,act romani cu cine ne mai sfatuim-/


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 15:58)
 
 mariana nu avea nici o treaba cu actionarii romani.... ea avea interesele ei!


 
  3.4.   comparatie  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de wlad , in data de 10.01.2018, ora 16:24)
 
 comparatia ta nu este corecta!
 priveste datele!! unde era MOL acum 10 ani?


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Flory , in data de 10.01.2018, ora 17:18)
 
 Buna ziua ,
  Puteti sa ma ajutati ? se fac angajari - colaboratori la aceasta Companie , merita incercat ? Motivul este schimbarea d.nei Ghorghe ?Multumesc .


 
  3.6.   Multi spun ,Pacat" Dece ?  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Indignat peste masura , in data de 10.01.2018, ora 23:45)
 
 Dece ,,Pacat" ?
 .!- Pentru ca a lasat partea austriaca sa indeparteze din conducere si din zona executie ,foarte multi si buni specialisti romani cu experienta si sa vina studentii straini scoliti in Romania lui Ceausescu?
 2-Paentu ca i-au umilit pe toti petrolistii pensionari neacordandu-le nici un cuvant de multumire pentru jertfa lor in constructia si modernizarea rafinariilor si petrochimiei distruse imediat dupa cumparare?
 3-Pentru bataia de joc la adresa petrolistilor pitesteni trimisi acasa si prin demolarea complexului de rafinarie-petrochimie ?
 4-Pentru ca austriecii au cumparat SNP cu banii obtinuti din vanzarea materialelor rezultate din demolarea instalatiilor si in special din petrochimie?
 5-Pentu dividentele ,,bataie de joc" de 24 bani/actiune iar multi ani niciun ban dividente?
 Ce au facut membrii acetei societati?
 Nationalizati petrolul domnilor!
  Este bogatia romanilor !


 
  3.7.   NATIONALIZATI PETROLUL ROMANESC!  (răspuns la opinia nr. 3.6 )
    (mesaj trimis de SUSTINERE INDIGNAT PESTE MASURA , in data de 11.01.2018, ora 08:33)
 
 Domnilor, ARE DREPTATE! CONTRACTUL DE PRIVATIZARE A FOST INCALCAT IN MULTE PUNCTE, TREBUIE DOAR NISTE POLITICIENI PATRIOTI, SA ANULEZE CONTRACTUL SI SA RE-NATIONALIZEZE PETROM!
 MARIAN RIZEA A EXPLICAT CUM FURA AUSTRIECII!
 NATIONALIZATI AVUTIA TARII ROMANESTI! ESTE DE IMPORTANTA STRATEGICA PENTRU SUPRAVIETUIREA NATIUNII ROMANE!
 ART 136 DIN CONSTITUTIE - PROPRIETATEA, NE DA DREPTUL DE A REPARA GRESEALA FACUTA!


 
4.  Pensie linistita Marianei Gheorghe
    (mesaj trimis de Augusta în data de 11.01.2018, ora 09:32)  
 Iii doresc Marianei Gheorghe pensie linistita; dupa ce va reusi sa scape de glasul constiintei pentru jefuirea Romaniei de catre austrieci si transformarea angajatilor Petrom in sclav, prin scaderea salariilor in timp ce profiturile au crescut vertiginos an de an. .


 
  4.1.   erata  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Augusta , in data de 11.01.2018, ora 09:34)
 
 Ii doresc Marianei Gheorghe pensie linistita; dupa ce va reusi sa scape de glasul constiintei pentru jefuirea Romaniei de catre austrieci si transformarea angajatilor Petrom in sclavi, prin scaderea salariilor in timp ce profiturile au crescut vertiginos an de an. .


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BVB
     * Apreciere de 195% pentru acțiunile Condmag, la reluarea tranzacționării după mai bine de doi ani și jumătate
       Indicele BET, principalul coș de acțiuni al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat, în ședința de ieri, cea de-a șaptea creștere consecutivă, urcând cu 0,57%, până 8.608,3 puncte.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în așteptarea publicării datelor privind evoluția inflației din SUA.
     Titlurile companiei german de utilități E.ON SE au urcat cu 11,2%, la 6,47 euro, iar cele...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
     18.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperaturile maxime, mult mai scăzute decât normele perioadei, se vor încadra între -8...-9 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în sud-vest și pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse între -10 și 2 grade, mai scăzute, spre -12...-14 grade, în depresiunile Carpaților Orientali. Cerul va fi mai mult noros și, îndeosebi în cursul zilei, vor fi precipitații în estul și sudul țării, local în centru și nord-vest și izolat în rest. În Moldova și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Transilvania și Maramureș vor fi precipitații slabe mixte, în Muntenia la început va ploua, apoi precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. În Oltenia și Dobrogea ziua vor predomina ploile. Vor fi condiții de polei. În sud-estul teritoriului, cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp. Noaptea aria precipitațiilor, predominant ninsori, se va restrânge către regiunile estice, iar în rest acestea se vor mai semnala doar izolat. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55...65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperatura maximă va fi de 2...4 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -5 grade. Cerul va fi noros și vor fi precipitații, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, apoi și lapoviță sau ninsoare, favorizând trecător producerea poleiului. Vântul va avea intensificări îndeosebi în cursul zilei, cu viteze în general de 55 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.