UPDATE
BURSA 10.01.2018

Ancuța Stanciu
 
mărește imaginea
     * Surse: Dan Pazara pleacă "la pachet" cu Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere a fost numită pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe 16 aprilie 2019
       * ACTUALIZARE 11:00 Titlurile "OMV Petrom" (simbol SNP) cresc cu 0,17%, la 0,3035 lei/acțiune, la ora transmiterii acestei știri
     V.D.
     ----
     Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o, ieri, pe Christina Verchere în funcția de președinte al Directoratului și director general executiv (CEO) al OMV Petrom, în locul Marianei Gheorghe.
     Comunicatul OMV Petrom precizează: "În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a acceptat numirea și va prelua poziția în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018. Înainte de ședința Consiliului de Supraveghere de astăzi (n.r. ieri), Mariana Gheorghe a renunțat la mandatul de Președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. Renunțarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcția, cel mai târziu pe 20 mai 2018".
     Din comunicatul în "limbaj corporatist", înțelegem că, după mai mult de 10 ani la conducerea OMV Petrom, Marianei Gheorghe i s-a spus: "îți iei, mata, jucăriile și pleci".
     Sursele noastre susțin că relațiile dintre Mariana Gheorghe și Rainer Seele, șeful OMV, au fost tensionate în ultima perioadă; și că, odată cu Mariana Gheorghe, vor pleca și alți români din conducerea OMV Petrom, printre care se numără și Dan Pazara, director de comunicare corporate în cadrul OMV Petrom. Sursele noastre afirmă că acesta s-ar fi aflat în atenția Comisiei de Disciplină din cadrul grupului și că i s-ar fi reproșat distribuirea haotică a bugetelor de publicitate de zeci de milioane de euro.
     Mariana Gheorghe, CEO și președintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat, în repetate rânduri, să participe, personal, la audierile din această toamnă, ale Comisiei Parlamentare de anchetă a activității ANRE.
     În replică, Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă ANRE, a anunțat că, în cazul în care Mariana Gheorghe nu se va prezenta personal, va declina imediat către DNA și DIICOT datele pe care Comisia le deține: "În urma datelor și informațiilor deținute de Comisia parlamentară de anchetă se impune prezența dumneavoastră personal.
     "Menționăm că întrebările vi se adresează dumneavoastră și au legătură cu acțiunile desfășurate de dumneavoastră personal. Prin urmare, solicităm insistent să dați curs invitației Comisiei de anchetă cu precizarea că, în cazul neprezentării, datele și informațiile deținute de Comisia de anchetă vor fi transmise imediat spre investigare DIICOT și DNA".
     * Românul Gabriel Selischi, locul 2 pe lista scurtă a candidaților pentru conducerea OMV Petrom
     Există unele voci care critică decizia Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și a acționarului majoritar, OMV, de a numi o persoană de altă naționalitate decât română la conducerea OMV Petrom. Se pare că Sevil Shhaideh, reprezentantul statului în boardul companiei, a fost implicată în selecția noului CEO, iar pe lista scurtă, pe locul doi, s-ar fi aflat Gabriel Selischi, care, din 2016, era vicepreședinte senior responsabil pentru conducerea activităților Grupului OMV în zona Australasia, iar pe locul 5 un alt român.
     Ieri, înainte de anunțul OMV Petrom, deputatul PNL Virgil Popescu ne-a declarat: "Mă așteptam ca mandatul Marianei Gheorghe să fie prelungit și anul acesta, dar, dacă din diverse motive, conducerea OMV Petrom și acționarul majoritar OMV consideră că este necesară schimbarea, ar fi fost bine ca aceasta să se facă cu un român. OMV Petrom este o companie strategică, unde statul român este acționar, și sper ca Guvernul PSD, care a trâmbițat în campanie sloganul «Îndrăznește să crezi că ești român» să se asigure ca acest lucru să se întâmple. Mai mult, sursele mele spun că în Comisia de selecție a viitorului CEO al OMV Petrom se află și Sevil Shhaideh și o somez public să iasă să spună ce s-a decis, mai ales că vorbim de o companie unde statul român mai deține 20,63% din acțiuni, o companie de interes strategic și un mare contributor la bugetul de stat. Este momentul ca premierul Mihai Tudose să bată cu pumnul în masă și să impună nu persoana, ci acest principiu - ca o companie de asemenea importanță să fie condusă de un român. Nu cred că nu putem găsi români competenți pentru acest post, mai ales că știu că pe lista scurtă sunt deja doi români".
     Ulterior, Consiliul de Supraveghere a anunțat numirea Christinei Verchere în locul Marianei Gheorghe.
     Ziarul BURSA a scris, încă de marți noapte, că unul din subiectele de discuție dintre conducerea OMV și Klaus Iohannis ar fi schimbarea Marianei Gheorghe.
     Christina Verchere și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitatea Aberdeen, Scoția și a lucrat peste 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol și gaze, unde a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.
     * Conducerea OMV, întâlnire cu Klaus Iohannis
     Conducerea OMV AG a prezentat ieri, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, strategia de dezvoltare a companiei, care include o creștere a gradului de internaționalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităților existente în regiune, precum și o creștere consistentă a investițiilor începând cu anul acesta, potrivit Administrației Prezidențiale.
     Sursele noastre ne-au mai spus că, ieri, la întâlnirea cu Iohannis, nu au fost prezenți oficiali ai OMV Petrom.
     Comunicatul Președinției a precizat: "Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal și legislativ, care trebuie să susțină performanțele companiilor și dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil și competitiv. În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Președintele României a reiterat importanța infrastructurii în domeniul energetic pentru creșterea securității energetice la nivel național și regional. În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră".
     Sursele ne-au spus, acum două zile, că motivele pentru care Rainer Seele se întâlnește cu Iohannis ar fi proiectul Neptun din Marea Neagră și mult discutata Ordonanță 64, înlocuirea Marianei Gheorghe sau problema redevențelor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Pacat...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 10.01.2018, ora 05:29)  
 Multumim doamna Mariana GHEORGHE, ati fost cel mai tare C.E.O. din Romania!!!!


 
  1.1.   mercenara  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de indignatul , in data de 10.01.2018, ora 07:25)
 
 O mercenara pe bani multi!Ce lasă în urmă:carburanți pt.populație la peste 1 euro,40 000 de salariați disponibilizați,peste 20 000 de foști salariați tarati în procese si executați silit,Doljchimul ras de pe pământ,aceeași soarta rafinăria Arpechim ce rugineste de 8 Ani,si....Asta lasă M.Gheorghe în urmă ei!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 08:04)
 
 Marele CEO premiat de toata lumea pleaca cu coada intre picioare. Aroganta costa, doamna!


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 08:23)
 
 Tie ti-a placut si de Sobolewski, de ce sa ma mir? Asa esti tu, iti plac cozile de topor.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 10:42)
 
 Sa plece, au vandut tot, si-au vandut si sufletul pentru bani!


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 11:39)
 
 1) carburanti pentru popularie la peste 1 euro.....e suficient sa ai tastatura si net ca sa poti scrie, creierul (daca il aveai) te corecta si iti spunea ca pretul la carburant este se stabileste functie de cotatia internationala si de taxele impuse de statul roman (approx 55% din pretul platit la pompa sint taxe)
 2) 40 de mii de salariati disponibilizati: la privatizare petrom avea 50 de mii angajati; cind dna Gheorghe a preluat functia de CEO in 2006, Petrom avea aprox 33 mii angajati - datele sint publice, nu mai bine te informezi matale inainte sa dai din degete?
 3) peste 20 mii fosti angajati tariti in procese si executati: din nou dai dovada ca ai doar degete nu si creier: dna Gheorghe nu poate executa silit pe nimeni dar un executor judecatoresc, in baza undei decizii a instantei, poate executa o persoana care are o datorie; din nou fac apel la creierul tau (lipsa) sa te informezi si sa vezi daca nu cumva acei angajati in numar de 20 mii nu cumva sint maxim 9 mii si daca nu cumva in toate cazurile, oamenii respectivi au dat compania in judecata ca nu le-a platit sporuri cind de fapt compania le-a platit respectivele sporuri
 4) doljchim ras de pe pamint, aceeasi soarta rafinaria arpechim: ghinion, un privat vrea sa faca profit, ce nu este profitabil se inchide; mai bine nu se privatiza Petrom, raminea in administrarea statului, facem in continuare pierdere pe care eu si alti idi..oti ca tine le plateam prin taxe si impozite majorate an de an


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 11:56)
 
 La pct 4 ai dat cu mucii-n fasole...


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 11:58)
 
 uiti raportul curtii de conturi; ditamai prejudiciul! Asta era pct 0


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 13:01)
 
 re punctul 4: era opinia mea, la fel ca si la punctele 1-3; personal cu cred ca un privat inchide ceva ce este profitabil pt ca pur si simplu are prea mult profit si nu mai are nevoie si de acel profit; pt o mai buna informare, te sfatuiesc sa cauti articolele din publicatii de prestigiu care vorbeau in anii 2010 de o supra capacitate de rafinare de aprox 50% la nivel mondial (acesta fiind si motivul pt care marjele de rafinare sint atit de mici)


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 13:09)
 
 supra capacitate de rafinare spuneau articolele din presa de specialitate in anul 2010, se vorbea de o supra capacitate de 50% la nivel mondial - acesta fiind si motivul pt care rafinariile lucreaza cu marja asa de mica; arpechim era frumoasa si profitabila si unii privati rai s-au decis sa o inchida; ok, de atunci incearca sa o vinda, dc nu a cumparat nimeni aceasta rafinarie? din acelasi motiv pt care a fost inchisa in 2010, supra capacitate de rafinare


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 14:23)
 
 care este acel raport? ce zice?


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de indignatul , in data de 10.01.2018, ora 18:37)
 
 În mandatul mercenari au fost preluați la Petrom aproximativ 12000 salariați Petrom service cu serviciile prestate de aceștia apoi disponibilizați treptat,trept.Eu am vehiculat acele cifre aproximative,dar destul de aproape de adevăr.Cu membrii familiilor cele executați de Petrom cifra e aproape.Executările si Procesele au fost comandate de Petrom.Idi...ot ești tu,iar mercenari asta cred că e mă.ta de o aperi așa?!


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Dutu , in data de 10.01.2018, ora 19:48)
 
 Dece ,,Pacat" dl.Dr.WHO ?
 .!- Pentru ca a lasat partea austriaca sa indeparteze din conducere si din zona executie ,foarte multi si buni specialisti romani cu experienta si sa vina studentii straini scoliti in Romania lui Ceausescu?
 2-Paentu ca i-au umilit pe toti petrolistii pensionari neacordandu-le nici un cuvant de multumire pentru jertfa lor in constructia si modernizarea rafinariilor si petrochimiei distruse imediat dupa cumparare?
 3-Pentru bataia de joc la adresa petrolistilor pitesteni trimisi acasa si prin demolarea complexului de rafinarie-petrochimie ?
 4-Pentru ca austriecii au cumparat SNP cu banii obtinuti din vanzarea materialelor rezultate din demolarea instalatiilor si in special din petrochimie?
 5-Pentu dividentele ,,bataie de joc" de 24 bani/actiune iar multi ani niciun ban dividente?
  Rusine celor din conducerea PETROM-OMV


 
  1.13.   coada de topor pentru cei din austria  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de indignatul 2 , in data de 10.01.2018, ora 23:34)
 
 -mii de salariati dati afara,
 -oameni bine pregatiti (petrolisti) cu traditie dezamagiti,neglijati pensionati fortat,
 -rafinarii si petrochimie demolate si vandut afara materialele ;banii au acoperit cumpararea SNP. Voi ce ati pazit ?
 -Mii de petrolisti care s-au jertfit,au ars,au murit in conditii groaznice au plecat cu o hartie (vezi Doamne actionari) care acum valoreaza 200 lei ,iar dividentele inexistente si cand exista la valoare de 0,028 lei,
 -Mii de petrolist si chimisti acum pe drumuri ,lipsa scoli de pregatire profesionala in domeniu,
 Si multe altele care sunt si mocnesc legate de politica austriecilor privind indepartarea specialistilor romani din posturi de executie si conducere..
 Voi PETROM,voi statul roman cand aveti de gand sa preluati majoritatea ?? Este vocea celor care s-au jertfit nu numai a mea.


 
  1.14.   IN AUSTRIECI TREBUIE INTRAT CU TANCUL!  (răspuns la opinia nr. 1.13 )
    (mesaj trimis de SOLUTIA LUI NICOLAE STEINHARDT , in data de 11.01.2018, ora 08:38)
 
 SINGURA SOLUTIE ESTE INTRAREA IN EI PRECUM TANCUL!
 LI S-A URCAT IAR LA CAP IMPERIALISMUL! VOR SA LE IA ROMANILOR TOTI BANII! VOR IMPERIALISM ECONOMIC.
 AUSTRIECII, BLESTEMAT POPOR!


 
  1.15.   DOLJCHIM INCHIS  (răspuns la opinia nr. 1.8 )
    (mesaj trimis de Augusta , in data de 11.01.2018, ora 10:37)
 
 Tocmai, pentru ca DOLJCHIM era profitabil dar a fost inchis de OMV!
 Ii facea concurenta lui OMV BOREALIS, care are exact acelasi profil ca si DOLJCHIM..
 ARPECHIM la fel! a fost inchis ca sa poata trimite titeiul romanesc la procesare mai ales in Austria, incalcand contractul de privatizare.


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de soviet , in data de 13.01.2018, ora 00:47)
 
 Cred ca esti Pazara.


 
2.  Ha
    (mesaj trimis de Radu Mischie în data de 10.01.2018, ora 09:19)  
 Dom'ne, de plecat pleacă, ok. Dar de ce așa și de ce acum? Asta e întrebarea


 
  2.1.   Un Pic manipulare Stoxx  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 10.01.2018, ora 09:55)
 
 Index ca sa corecteze inadvertente Volant 2002


 
  2.2.   vanzare  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de wlad , in data de 10.01.2018, ora 20:19)
 
 politica de ceva ani a grupului OMW este; creste afacerea si vinde-o


 
  2.3.   Raspuns la opinia 2.2.  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Manuela , in data de 11.01.2018, ora 08:24)
 
 Gresesti! Politica de afaceri a OMV este de a dezmembra si vinde pe bucati tot catre austrieci. Au vandut totul! Si cladirea de birouri PETROM CITY, au vandut-o tot austriecilor de la RAIFFEISEN . Acum Petrom plateste chirie. MARE. Banii se duc in Austria.
 Cantina de la PETROM CITY este oferita EUROEST, alti austrieci, care aduc totul din Austria, pana si laptele de la tonomatele de cafea, si cafeaua (proasta) o aduc din AUSTRIA. Toti banii se duc la austrieci.
 Depozitarea materialelor necesare activitatii PETROM a fost vanduta cu totul altor austrieci: GEBRUDER WEISS. Acum se platesc bani grei pentru transportul materialelor dintr-o locatie in alta. Banii se duc tot in Austria;
 In Romania nu mai ramane nimic. Romanii sunt doar sclavii care le extrage petrolul pe salarii de mizerie. Conform comunicatului INS , salariile au fost scazute cu 19%. Iar veniturile totale ale petrolistilor au scazut cu 50%


 
3.  a fost nevoie de 10 ani ??
    (mesaj trimis de wlad în data de 10.01.2018, ora 11:10)  
 după mai mult de 10 ani la conducerea OMV Petrom, ne uitam cum ditamai elefantul regional a ajuns o mirtoaga, si privim la vecini! cit a crescut MOL in ultimi 10 ani? acum intrebarea este? de ce a avut nevoie de 10 ani Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom sa o inlature pe Mariana Gheorghe???


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de sa fim informati inainte de toate , in data de 10.01.2018, ora 13:11)
 
 cind facem o comparatie, e bine sa comparam mere cu mere si nu mere cu pere; acum 10 ani (ca si acum 20 de ani), petrom a fost si este foarte mica in comparatie cu grupul mol; o comparatie corecta este grupul mol vs grupul omv (din care face parte si petrom)


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de mic actionar petrom , in data de 10.01.2018, ora 14:58)
 
 dupe mine este o mare eroare noi,act romani cu cine ne mai sfatuim-/


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.01.2018, ora 15:58)
 
 mariana nu avea nici o treaba cu actionarii romani.... ea avea interesele ei!


 
  3.4.   comparatie  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de wlad , in data de 10.01.2018, ora 16:24)
 
 comparatia ta nu este corecta!
 priveste datele!! unde era MOL acum 10 ani?


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Flory , in data de 10.01.2018, ora 17:18)
 
 Buna ziua ,
  Puteti sa ma ajutati ? se fac angajari - colaboratori la aceasta Companie , merita incercat ? Motivul este schimbarea d.nei Ghorghe ?Multumesc .


 
  3.6.   Multi spun ,Pacat" Dece ?  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Indignat peste masura , in data de 10.01.2018, ora 23:45)
 
 Dece ,,Pacat" ?
 .!- Pentru ca a lasat partea austriaca sa indeparteze din conducere si din zona executie ,foarte multi si buni specialisti romani cu experienta si sa vina studentii straini scoliti in Romania lui Ceausescu?
 2-Paentu ca i-au umilit pe toti petrolistii pensionari neacordandu-le nici un cuvant de multumire pentru jertfa lor in constructia si modernizarea rafinariilor si petrochimiei distruse imediat dupa cumparare?
 3-Pentru bataia de joc la adresa petrolistilor pitesteni trimisi acasa si prin demolarea complexului de rafinarie-petrochimie ?
 4-Pentru ca austriecii au cumparat SNP cu banii obtinuti din vanzarea materialelor rezultate din demolarea instalatiilor si in special din petrochimie?
 5-Pentu dividentele ,,bataie de joc" de 24 bani/actiune iar multi ani niciun ban dividente?
 Ce au facut membrii acetei societati?
 Nationalizati petrolul domnilor!
  Este bogatia romanilor !


 
  3.7.   NATIONALIZATI PETROLUL ROMANESC!  (răspuns la opinia nr. 3.6 )
    (mesaj trimis de SUSTINERE INDIGNAT PESTE MASURA , in data de 11.01.2018, ora 08:33)
 
 Domnilor, ARE DREPTATE! CONTRACTUL DE PRIVATIZARE A FOST INCALCAT IN MULTE PUNCTE, TREBUIE DOAR NISTE POLITICIENI PATRIOTI, SA ANULEZE CONTRACTUL SI SA RE-NATIONALIZEZE PETROM!
 MARIAN RIZEA A EXPLICAT CUM FURA AUSTRIECII!
 NATIONALIZATI AVUTIA TARII ROMANESTI! ESTE DE IMPORTANTA STRATEGICA PENTRU SUPRAVIETUIREA NATIUNII ROMANE!
 ART 136 DIN CONSTITUTIE - PROPRIETATEA, NE DA DREPTUL DE A REPARA GRESEALA FACUTA!


 
4.  Pensie linistita Marianei Gheorghe
    (mesaj trimis de Augusta în data de 11.01.2018, ora 09:32)  
 Iii doresc Marianei Gheorghe pensie linistita; dupa ce va reusi sa scape de glasul constiintei pentru jefuirea Romaniei de catre austrieci si transformarea angajatilor Petrom in sclav, prin scaderea salariilor in timp ce profiturile au crescut vertiginos an de an. .


 
  4.1.   erata  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Augusta , in data de 11.01.2018, ora 09:34)
 
 Ii doresc Marianei Gheorghe pensie linistita; dupa ce va reusi sa scape de glasul constiintei pentru jefuirea Romaniei de catre austrieci si transformarea angajatilor Petrom in sclavi, prin scaderea salariilor in timp ce profiturile au crescut vertiginos an de an. .


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 09:22
     Un număr de 15 percheziții au loc astăzi dimineață la persoane suspectate că furau cărbune din vagoanele de marfă, în județul Hunedoara. Polițiștii spun că în aproape un an a fost furată cantitatea de 300 de tone din vagoanele care aprovizionau Termocentrala Mintia.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:29
     Ministerul Justiției intenționează să introducă prin lege acordarea unor compensații financiare pentru deținuții care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare, posibilitatea adoptării acestei măsuri fiind prevăzută în Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale, aprobat ieri de Guvern.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:27
CNAIR:
     Două sectoare de drumuri naționale - DN 67C, între Novaci și Rânca, județul Gor,j și DN 11C între Târgu Secuiesc și Bixad - sunt închise la această oră și mai multe drumuri naționale sunt acoperite cu zăpadă, anunță CNAIR, care precizează că unele drumuri au fost blocate din cauza căderilor de copaci.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:18
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Trei din principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:18
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
16.01.2018
     Fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participație de 6,42% din acțiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piața secundară a Bursei de Valori București, se arată într-un raport...  click să citești tot articolul
16.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care firma britanică de construcții "Carillion" Plc, cu 43.000 de angajați, a intrat în procedură de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0379
2.3813
3.0601
3.9531
0.1830
0.6253
0.2150
4.6573
5.2524
1.5068
3.4395
0.2245
0.4834
1.1150
0.0672
0.4728
0.9972
3.8067
0.3089
1.1806
0.5915
0.0596
0.3565
0.2027
2.7705
0.0394
0.1326
1.0364
0.6268
0.1192
163.7883
5.4810
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  click here to read the entire article
.