GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
VIDEO / EXPLOATAREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ:
BURSA 13.03.2018

 
 

Adelina Toader
 
mărește imaginea
     * Nicolae Demetriade: "Nu consider un pericol pentru turism exploatarea gazelor în Marea Neagră"
       Exploatarea gazelor din Marea Neagră stârnește opinii pro și contra cu privire la posibilele implicații asupra turismului și a zonei din punct de vedere al protecției mediului.
     Locuitori și proprietari de terenuri și pensiuni din zona Tuzla și Costinești - unde este proiectat kilometrul zero al conductelor ce vor aduce gazele exploatate din Marea Neagră - se tem de pericolul unei explozii, mai ales că presiunea gazelor care vor trece prin conducte va fi în jur de 63 de bari, iar debitul va egala aproape consumul actual al României.
     La rândul său, domnul Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, susține, în nume propriu, că începerea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră nu va afecta turismul din zonă.
     La finalul anului trecut, Consiliul Legislativ a dat un aviz pozitiv la proiectul de lege privind unele măsuri pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere, avertizând că operațiunea de tranzitare cu rețeaua de conducte a unui perimetru petrolier offshore al unui titular de acord petrolier, cu scopul transportării zăcămintelor de petrol, implică riscuri de producere a unor accidente grave de poluare și nu numai, cu efecte asupra populației, mediului și a securității furnizării de energie.
     * Ioan Diaconescu, proprietarul unui teren din zona Tuzla: "Există riscul unei explozii ca la Baumgarten"
     Un obiectiv de genul unui terminal de gaze pus în zona litoralului va inhiba dezvoltarea turismului în această zonă, cel puțin un km stânga și un km dreapta, ne-a declarat Ioan Diaconescu, proprietarul unui teren din zona Tuzla, adăugând: "În plus, există riscul unei explozii așa cum s-a întâmplat, în iarnă, la terminalul de gaze de la Baumgarten".
     Din cauza costrucției unui terminal de gaze, terenurile din zonă se vor devaloriza de la 50% până la 200%, mai este de părere proprietarul, care a mai precizat că pe o suprafață de aproximativ 200 de metri stânga și 200 de metri dreapta nu se va mai putea construi nimic fără aviz.
     Domnia sa ne-a spus: "Am un teren la Tuzla, momentan zona nu s-a dezvoltat, voiam să aștept până se dezvoltă și să fac locuințe de vacanță. Planul făcut de ei mă afectează și pe mine, am terenul fix lângă locul unde vor să construiască terminalul de gaze".
     Potrivit proprietarului, la dezbaterea de mediu pentru construcția conductei Transgaz, prin care vor fi transportate gazele, s-au strâns în jur de 100 de persoane: "Am reușit să mutăm conducta mai în spate, dar am vrea să fie dincolo de Drumul Național, unde sunt terenuri extravilane și chiar nu afectează pe nimeni. În momentul de față, a fost declanșată procedura, care include și o primă etapă de consultare publică privind înființarea de către Exxon Mobile Production Bahamas și OMV Petrom a elementelor tehnologice de mare debit și presiune din zonă, aflate la mai puțin de 250 de metri de intravilanul stațiunii Costinești, dedicat turismului și locuirii".
     * Constantin Ban, viceprimar Tuzla: "Populația s-a revoltat pe două direcții - electoral și imobiliar"
     Contestațiile unor locuitori și proprietari din Tuzla care au apărut împotriva extragerii gazelor din Marea Neagră sunt la nivelul de clarificare, proiectul fiind la faza informativă, ne-a declarat Constantin Ban, viceprimarul localității Tuzla.
     Domnia sa ne-a spus: "Populația s-a inflamat pe două direcții: electoral - adică foștii contra-candidați de la alegerile din 2016, dar și din punct de vedere imobiliar, întrucât în zonă sunt proprietari de teren care ar fi vrut ca această conductă de gaze să treacă pe terenul lor ca să fie despăgubiți. Acestea au fost discuțiile pe care noi le-am identificat ca fiind reale".
     Viceprimarul localității Tuzla consideră că este nevoie de rapoartele de expertiză, pe mediu în special, care vor sta ca bază de pornire a discuțiilor ulterioare.
     "Acum pur și simplu aflăm și noi că urmează să fie implementat un proiect de asemenea anvergură și nimic mai mult", a mai precizat Constantin Ban.
     Domnia sa ne-a mai spus că, momentan, nu a avut loc niciun schimb de documente, sunt discuții cu caracter informativ. Viceprimarul Tuzla ne-a mai declarat: "Pe teritoriul Tuzlei va trece o conductă care transportă gaz și eventual, așa cum s-a spus la multele ședințe de informare, o stație de robinet și aparatură de măsurare. Concesionarul - cel care are marfă de vânzare - o aduce la uscat, iar transportatorul gazelor - cel care este specialist în transportul de gaze naturale - o preia. Este ca la piață: unul vinde, altul cumpără și pun marfa pe cântar, nimic mai mult".
     Legat de temerea unor locuitori și proprietari din Tuzla cu privire la riscul unei explozii, viceprimarul localității ne-a explicat că un raport de expertiză ar putea să dea niște date care să îi facă pe locuitori să privească cu teamă exploatarea gazelor sau nu, dar momentan nu există niciun astfel de document.
     "Putem să discutăm la rece. Cine ar vrea să dezvolte o afacere pe care să o piardă apoi în urma unei bubuituri? Cine ar putea să investească ca să nu rezulte decât pagubă? (...) Nu și-ar permite nimeni să nu își ia măsuri de siguranță la un asemenea proiect", a apreciat Constantin Ban.
     În ceea ce privește influența pe care exploatarea gazelor o poate avea asupra zonei, viceprimarul localității consideră că țara noastră se va înscrie pe o magistrală energetică, ceea ce ar trebui să influențeze benefic întreaga țară, iar din punct de vedere economic tot România va beneficia. Constantin Ban ne-a declarat că Primăria nu va beneficia de taxe locale din partea acestei afaceri, întrucât banii vor merge la bugetul național de stat, fiind un proiect național.
     În opinia domnului Constantin Ban, exploatarea gazelor nu va inhiba investițiile din zonă: "Ce, orașul Năvodari nu s-a dezvoltat datorită Petromidiei? În mod normal, orice investiție aduce plus valoare zonei". Viceprimarul Tuzla a mai precizat: "Noi, conducerea Primăriei, suntem obligați să dăm curs solicitărilor concesionarului, dacă ele întrunesc toate condițiile legilor în vigoare din România și, în același timp, suntem obligați să liniștim și populația și să instalăm din nou un climat prietenos în localitate".
     * Nicolae Demetriade: "Vor exista suficiente organe de control care să supravegheze respectarea normelor de mediu"
     Începerea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră nu va afecta turismul din zonă, potrivit domnului Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. Domnia sa ne-a declarat în nume personal: "Nu consider un pericol pentru turism începrea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră. România nu va fi singura țară care face asemenea exploatări de gaze". Domnia sa ne-a mai precizat că exploatarea gazelor va fi, probabil, ultima cauză pe care industria turismului o va invoca pentru lipsa interesului turistic față de litoralul Mării Negre.
     În ceea ce privește faptul că titularii care desfășoară operațiunile de exploatare beneficiază de drept de trecere subteran, de suprafață sau aerian, pe durata operațiunilor, Nicolae Demetriade a precizat: "Vor exista suficiente organe de control care să supravegheze respectarea normelor de mediu de către cei care vor desfășura operațiunile de exploatare". Domnia sa ne-a mai spus că accidente se pot întâmpla oricând și oriunde: "Sperăm că măsurile de siguranță și protecție, vor face să fie reduse la minimum toate riscurile".
     Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producția totală a țării să se dubleze timp de 20 de ani, după cum a declarat, recent, Sorin Gal, oficial al Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM). OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Taxa locala
    (mesaj trimis de Theraflu în data de 13.03.2018, ora 07:13)  
 Consiliul Local sa impuna o taxa locala de tranzit de 1% pentru gazele care vor trece pe acolo si vor afecta viata locuitorilor.


 
  1.1.   Iar Consiliul Local...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 13.03.2018, ora 08:45)
 
 ... al urmatoarei comune prin care va trece conducta sa impuna si el alta taxa locala de 1% si tot asa, toate comunele de pe traseu sa ia cate 1% de la nashu' mare...
 Nu mai bine ne lasam noi pagubasi de la bun inceput?!?
 Dl. Demetriade e amuzant, ca orice (semi)politician, cand vorbeste despre organele de control, dar pe de alta parte are perfecta dreptate, in opinia mea, cand se refera la turismul la litoralul romanesc. Care turism?!?
 Peste tot pe unde-am trecut in ultimii ani e o jale fara margini; in mod ironic, taman Costinestii sunt una din cele mai rau afectate statiuni, e o tiganie si un jeg de toate categoriile de nedescris.
 Suna foarte cinic dar, daca n-ar fi si vieti de oameni la mijloc, o mare explozie e singurul lucru care ar mai putea da Costinestilor vreo sansa la reconstructie si un eventual viitor in turism. Altfel, 50 de ani de-acum incolo va ramane o vagauna mizerabila in care cel mult poti trimite oamenii ca sa-i pedepsesti.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 13:15
     Cel mai mare retailer online din România, eMAG, și-a planificat investiții de peste 120 milioane euro în acest an, incluzând investiția în noul depozit, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Iulian Stanciu, directorul general al eMAG, care estimează că grupul va ajunge pe profit în doi ani, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:44
     Coreea de Sud și Statele Unite au decis să suspende exercițiile militare comune Ulchi Freedom Guardian (UFG) programate în luna august, a anunțat Ministerul Apărării de la Seul, potrivit agenției de presă Yonhap  click să citești tot articolul
Politică, 12:32
SENAT:
     
     Senatorul PMP Traian Băsescu pierde președinția Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică din Senat ca urmare a desființării grupului PMP din această Cameră, iar funcția va fi preluată de senatorul PSD Aurel Soporan, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:20
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,93%, de la 2,92% valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 11:00
     Prima etapă a construcției a început luna aceasta și va genera două clădiri care vor însuma 190 de locuințțe, deservite de 228 de locuri de parcare supraterană. Prima etapă a construcțției AFI City va fi încheiată, conform estimărilor, în vara anului 2019. Odată finalizate toate etapele, proiectul rezidențțial va include o comunitate privată, înconjurată de zone verzi, facilități pentru activitati sportive și spații de joacă. În plus, AFI City se bucură de avantajul proximității de stația de metrou Laminourului, situat chiar în fața proiectului, conform comunicatului remis redacției.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.