CONFERINŢA BURSA "COMPORTAMENTUL ÎN AFACERI, PE TIMP DE CRIZĂ"Lucian Croitoru: Erau necesare măsuri pentru "refacerea" încrederii pe pieţe

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Companii /

Lucian Croitoru: Erau necesare măsuri pentru "refacerea" încrederii pe pieţe

Reducerea cu 50% a datoriilor suverane presupune "pierderi" pentru sistemul bancar care a investit în bonduri, dar era nevoie de un set de măsuri care să "refacă" încrederea pe pieţe, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), făcând referire la măsurile care au fost luate în cadrul summitului liderilor europeni, pentru salvarea zonei euro, care a avut loc miercuri noapte.

Domnia sa a precizat: "Pieţele aşteptau de la această întrunire propuneri care să fie incisive, coordonate între ele şi foarte credibile. Nevoia pe care trebuie să o satisfacă acest set de măsuri este să refacă încrederea pe două pieţe. În primul rând, pe piaţa de finanţare a sistemului bancar, unde spreadurile au crescut foarte mult, făcând dificilă emiterea de noi datorii pe termen mediu şi lung ale băncilor şi pe piaţa datoriilor suverane".

Consilierul Guvernatorului BNR a afirmat că pe pieţele financiare era nevoie de o creştere a capitalizării pentru "restabilirea încrederii celor care finanţează băncile cu fonduri pe termen mediu şi lung".

"O recapitalizare mai înaltă este de presupus că va evita un "credit crunch" (n.r. încheţarea creditării), va permite reluarea activităţii de creditare la un nivel normal", potrivit domniei sale.

Lucian Coritoru a adăugat: "Reducerea cu 50% a datoriilor suverane înseamnă pierderi pentru sistemul bancar care a investit în aceste bonduri. Bineînţeles că statele au anunţat deja că vor participa, în această implicare a sectorului privat alături de ele, cu 30 de miliarde de euro. Investitorii, pieţele vor analiza aceste lucruri şi trebuie timp să vedem în ce măsură, vor ajunge la concluzia că satisface aşteptările şi atunci vom vedea dacă este o reluare a încrederii sau nu".

Domnia sa a declarat că s-a cerut la Bruxelles să se realizeze capitalizarea fără să fie afectate economiilor emergente: "S-a cerut o creştere a capitalizării băncilor din zona euro care au fost identificate în urma testelor de stres. S-a obţinut acolo acceptarea ca această capitalizare să se facă fără să se aducă atingere băncilor din economiile emergente, deoarece aceste economii au rămas mai dinamice decât zona euro în mare măsură, or dacă această capitalizare s-ar face cu extrageri financiare din aceste ţări, bineînţeles că s-ar reduce potenţialul de creştere".

Liderii Uniunii Europene au ajuns, miercuri noapte, la un acord prin care au convenit să şteargă 50% din datoria Greciei şi au mai cerut băncilor expuse la datoriile suverane să suplimenteze fondurile de care dispun, cu 106 miliarde de euro. Liderii europeni mai au în vedere majorarea capacităţii Fondului European de Stabilitate Financiară la 1.000 miliarde de euro, de la 440 miliarde de euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS