CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE/ACHIM IRIMESCU, MINISTERUL AGRICULTURII:Sperăm să avem 21 miliarde euro pentru agricultură, din următorul buget

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Sperăm să avem 21 miliarde euro pentru agricultură, din următorul buget

Din bugetul european 2014- 2020, ţara noastră speră să beneficieze de fonduri mai multe pentru agricultură, de până la 21 miliarde euro, din care cei mai mulţi bani vor fi utilizaţi pentru plăţile directe, a precizat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca, pe partea de dezvoltare rurală, să fie menţinută suma de circa 8 miliarde euro: "Sperăm ca sumele din fonduri europene pentru sectorul agricol să se menţină. Dacă se vor menţine, însă, şi corecţiile de 10% pentru toată perioada, aceste sume vor fi afectate".

Reprezentantul MADR a subliniat că gradul de absorbţie a fondurilor în agricultură este redus din mai multe motive, printre care se numără lipsa de finanţare şi de proiecte în domeniu.

În cadrul Pilonului I al Politicii Agrare Comune, ţara noastră a beneficiat de plăţi directe de 3,5 miliarde de euro. Achim Irimescu a declarat că, per total, sectorul agricol a atras aproape 7 miliarde de euro din care dezvoltarea rurală reprezintă 3,5 miliarde de euro.

Domnia sa a precizat că pe Pilonul I rata de absorbţie este de 97% dar România a înregistrat penalităţi din cauza erorilor şi a plăţilor întârziate. În total, din 2007 şi până în prezent, penalităţile plătite sunt de 170 milioa-ne euro, dar rata acestor erori a scăzut de la 10% în 2007 la 3% în prezent.

Potrivit secretarului de stat Irimescu, pe Pilonul II avem o rată de absorbţie de 40%, dar suntem pe ultimul loc din Europa, alături de Bulgaria. Proiectele contractate pe acest pilon sunt de 5 miliarde de euro.

Programul Operaţional pentru Pescuit beneficiază de fonduri de 230 milioane euro din bugetul european, la care se adaugă 300 milioane de euro contribuţia naţională. Plăţile sunt întrerupte din ianuarie şi Minis-terul Agriculturii face eforturi să le deblocheze, stabilind deja un plan de corectare a deficienţelor. Achim Irimescu afirmă că acuzaţiile aduse de oficialii europeni cu privire la implementarea acestui program nu sunt grave, că nu este vorba de fraude şi că Ministerul a transmis la Bruxelles documentele necesare ca să demonstreze acest lucru.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS