Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / NICOLETA MUNTEANU, EURO INSOL:"Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa /

"Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă"

Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă, a anunţat, ieri, în premieră, Nicoleta Munteanu, partener în cadrul Euro Insol, în deschiderea conferinţei BURSA "Codul Insolvenţei". Domnia sa a precizat că recursurile traderilor de energie sunt judecate de Curtea de Apel şi că dacă instanţa admite un singur astfel de recurs, atunci compania se reîntoarce în insolvenţă.

Ieri seară, avocatul Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, fostul administrator judiciar al producătorului de energie, ne-a explicat: "Din cele 14 recursuri, au fost judecate 10. Instanţa a rămas în pronunţare şi aşteptăm deciziile. Sunt trei tipuri de recursuri. Prima categorie de recursuri este împotriva deciziei de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica. Acţiunea a fost iniţiată pe motiv că, la ieşirea din insolvenţă, nu erau decizii irevocabile pentru respingerea contestaţiilor băieţilor deştepţi la tabelul preliminar al creanţelor. Dacă un singur recurs va fi admis, compania se reîntoarce în insolvenţă. Cea de-a doua categorie de recursuri vizează opoziţiile formulate la deschiderea procedurii insolvenţei de căre unii furnizori de energie şi de către sindicate. Dacă este acceptat un astfel de recurs, atunci Hidroelectrica revine la starea iniţială de dinaintea intrării în insolvenţă, adică fără contracte denunţate, fără contracte renegociate, fără disponibilizări şi alte măsuri de eficientizare pe care le-am luat. Evident, că această reinstituire a stării iniţiale duce tot la insolvenţă".

Avocatul Borza ne-a mai spus că cea de-a treia categorie de recursuri are o miză de 1,3 miliarde de lei întrucât "băieţii deştepţi" au contestat tabelul prelimiar al creanţelor.

Autorităţile şi-au propus să listeze Hidroelectrica pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Operaţiunea urmează să se deruleze printr-o majorare de capital, necesară pentru finanţarea investiţiilor majore ale Hidroelectrica.

Compania a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul cauză a instituirii procedurii fiind contractele directe încheiate cu traderii de energie la preţuri preferenţiale, mult sub nivelul pieţei.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS