Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

CONFERINŢA CODUL INSOLVENŢEIStan Tîrnoveanu, UNPIR: "Măsurile de restructurare înaintea insolvenţei pot salva locuri de muncă"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii /

Stan Tîrnoveanu, UNPIR: "Măsurile de restructurare înaintea insolvenţei pot salva locuri de muncă"

Antreprenorul ar trebui obligat, atunci când apar semne privind viabilitatea companiei sale, să pună în discuţie o posibilă restructurare, este de părere Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Conducere al UNPIR (Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă), partener fondator al ZRP Insolvency şi avocat asociat senior al ZRP.

Domnia sa a declarat: "Poate că ar fi bine ca antreprenorul să fie obligat, în momentul în care are mai mulţi indicatori care arată sensibilitate cu privire la continuitatea activităţii sale, să pună în discuţie măsurile necesare în vederea unei posibile restructurări".

Stan Tîrnoveanu a precizat că, la nivel european, aproximativ 50% din toate societăţile au durată de viaţă mai mică de cinci ani, iar anual 200.000 de societăţi dau faliment, generând pierderea, prin acest fenomen, a 1,7 milioane de locuri de muncă. Domnia sa a menţionat că aceste locuri de muncă s-ar putea salva dacă măsurile de restructurare ar fi luate înainte ca debitorul să fie în imposibilitate să-şi plătească datoriile.

Potrivit reprezentantului UNPIR, indicatorii Băncii Mondiale arată că în ţări ca Belgia şi Finlanda există o rată de recuperare de 90%, pe când în ţări precum România şi Croaţia, rata este de numai 30%.

"În economiile în care restructurarea este mai des întâlnită, creditorii se aşteaptă la o recuperare de 83%, faţă de 57% în procedurile de lichidare", a subliniat domnul Tîrnoveanu, adăugând: "În România, UNPIR gestionează proceduri în care debitoarea nu are bunuri în peste 75% dintre entităţi".

Domnul Tîrnoveanu a adus în atenţie faptul că actualul Cod al insolvenţei nu se aplică unităţilor administrativ teritoriale, persoanei fizice consumator, unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar, universitar şi profesiilor liberale (avocaţi, arhitecţi, cabinete medicale, experţi, evaluatori etc.). Avocatul asociat al ZRP propune reglementarea insolvenţei pentru entităţile omise pentru că, "atât timp cât există asumarea unui risc în speranţa obţinerii unui profit (exploatarea unei întreprinderi) şi supraîndatorare, este imperios necesară o reglementare pentru situaţia inevitabilă a stării de insolvenţă".

Totodată, fondatorul ZRP Insolvency propune reunirea tuturor reglementărilor în domeniu "pentru a avea efectiv un cod al insolvenţei".

Stan Tîrnoveanu a mai amintit că, în noiembrie anul trecut, a fost finalizat şi propus un text pentru o nouă directivă europeană menită să îmbunătăţească legislaţiile naţionale referitoare la cadrul restructurărilor preventive, a doua şansă şi descărcarea de datorii.

"Obiectivele principale sunt concentrate pe crearea unui cadru economic stabil şi predictibil în cadrul UE pentru asigurarea exercitării eficiente a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor UE în piaţa unică", a spus domnul Stan Tîrnoveanu, adăugând: "Accentul cade pe asigurarea posibilităţii de evitare a insolvenţei sau, în cazul imposibilităţii evitării unei proceduri colective, pe maximizarea şanselor de restructurare şi reorganizare în detrimentul falimentului".

Dar, conform afirmaţiilor fondatorului ZRP Insolvency, deşi transpunerea normelor europene în legislaţia naţională se realizează fără probleme, cultura naţională în domeniul restructurării, a restructurării preventive, are de recuperat faţă de cultura europeană.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS