GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / CRISTINA ŞETRAN, OPCOM:"Aşteptările pentru tranzacţionarea gazelor prin OPCOM sunt mari"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Aşteptările pentru tranzacţionarea gazelor prin OPCOM sunt mari"

OPCOM - piaţa pe care se tranzacţioanează energie - se exprimă în primul rând prin cifre, prin evoluţiile înregistrate pe pieţele abilitate, prin lichiditate şi prin implicarea în toate proiectele internaţionale, din care ţara noastră face parte şi are obligaţii clare, a subliniat Cris-tina Şetran - Director Implementare Proiecte în cadrul OPCOM.

Doamna Şetran a declarat: "Referitor la cifre, aici putem spune că avem o piaţă complexă, din toate punctele de vedere. Dacă ne referim la Pieţele pe termen lung, putem obserava o evoluţie similară între anii 2017-2018, aproximativ 25 de TW/oră în anul 2017 şi 24,5 TW/oră în anul 2018. Pe Piaţa contractelor bilaterale prin negociere continuă observăm o evoluţie pozitivă faţă de anul anterior, respectiv 16,2 TW/oră (2018), faţă de 13 TW/oră în 2017. Pe Piaţa centralizată cu negociere dublă (PCOTC), s-au înregistrat valori similare, pentru anul trecut şi aceeaşi a acestui an, aproximativ 30 de TW/oră tranzacţionaţi. Pe Piaţa pentru ziua următoare (PZU), dacă în 2017, în primele opt luni ale anului vorbeam despre 16 TW/oră, în 2018, până spre finalul lunii august avem 15,3 TW/oră tranzacţionaţi. Pe Piaţa pentru Serviciul Universal (PCSU), în 2017 au fost tranzacţionaţi 5,9 TW/oră, iar în acest an 2,1 TW/oră. În ceea ce priveşte lichiditatea, valorile sunt apropiate, existând o continuitate unde se menţine tendinţa anului anterior".

În calitate de director de implementare a proiectelor, Cristina Şetran a atras atenţia asupra proiectului 4M Market Coupling: "În ceea ce priveşte proiectul 4M Market Coupling (4M MC) sau Cuplarea pieţelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România, este o iniţiativă voluntară, practic până la lansarea proiectului nu a existat niciun fel de regulament care să oblige România să implementeze această alocare implicită şi, totuşi, cu sprijinul decidenţilor acest lucru s-a realizat. Expertiza câştigată în acest proiect ne va folosi în implementarea acestor obligaţii care decurg din regulamente".

Domnia sa a continuat: "Sigur, nu pot să nu vorbesc şi despre tranzacţionarea gazelor naturale pe OPCOM. Aici nu avem cifre, dar cu siguranţă avem aşteptări, care sunt date de experienţa pe care am acumulat-o în cei 18 ani în administrarea pieţelor de energie electrică".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS