CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE EDIŢIA A IX-A / ANDREI STĂNCUŢ, CONSULTANT:"România, asemenea altor state membre, are un grad de absorbţie foarte scăzut"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

"România, asemenea altor state membre, are un grad de absorbţie foarte scăzut"

În acest moment, pe partea de atragere şi absorbţie a fondurilor europene există problema cofinanţării IMM-urilor, al microîntreprinderilor, al afacerilor de tip start-up, chiar şi al ONG-urilor, a spus, ieri, domnul Andrei Stăncuţ, director general Eurosmart Consult&Managing SRL.

Domnia sa a declarat: "De curând a fost lansat Programul Start-Up Nation, iar în momentul de faţă, băncile care sunt în contractare cu clienţii lor, încearcă să găsească soluţii pentru a implementa cât mai repede proiectele".

Domnul Stăncuţ a propus, ieri, un acord de parteneriat între instituţiile care acordă finanţare IMM-urilor, cele care garantează creditele, dar şi acorduri cu autorităţile de management, astfel încât toate părţile implicate să aibă de câştigat.

Conform domnului Stăncuţ, accesarea fondurilor europene este o prioritate naţională. Ne aflăm la mijlocul perioadei de programare 2014-2020, iar România, ca şi alte state membre, are un grad de absorbţie foarte scăzut.

Rolul băncilor în noua arhitectură a fondurilor europene se va centra pe soluţii de finanţare personalizate (credite de co-finanţare/pre-finanţare, dar şi pe cerinţele clientului, scrisori de garanţie bancară pentru avansuri din grant, conturi speciale) şi pe implicarea ca intermediari financiari în derularea instrumentelor financiare în cadrul programelor operaţionale, a mai precizat domnia sa, adăugând: "Nu putem să nu amintim numărul mare de proiecte fazate din perioada 2007-2013 (proiecte de infrastructură de transport, mediu, infrastructură urbană), care vor trebui finalizate din fondurile europene alocate perioadei actuale (2014-2020) şi pentru care sunt necesare circa patru miliarde de euro, reducând astfel potenţialul de finanţare pentru proiecte noi".

Autorităţile de management ar trebui să cunoască şi să introducă în ghidul de implementare nu doar bănci, ci şi alte instituţii financiare, cum sunt IFN-urile, care pot susţine un IMM prin scrisori de garanţie, credite sau prin orice alte mijloace, a mai opinat Andrei Stăncuţ.

Băncile vor continua, în cadrul perioadei de programare actuale, să finanţeze cu prioritate activităţile din sectorul agricol, mai consideră domnia sa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS