CONFERINTA "INFRASTRUCTURA SI IMOBILIARELE - DOMENIILE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA" / ADRIAN VASCU, ANEVAR:"Evaluatorii sunt presaţi să modifice valorile proprietăţilor imobiliare"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

"Evaluatorii sunt presaţi să modifice valorile proprietăţilor imobiliare"

Evaluatorii imobiliari sunt supuşi la diferite presiuni externe pentru modificarea valorilor proprietăţilor într-un sens sau altul, a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Domnia sa subliniază necesitatea independenţei evaluatorilor: "Rolul evaluatorilor pe piaţa imobiliară este mic, dar important. Nu suntem buricul pământului. În acest moment, trebuie să stabilim dacă preţul unei proprietăţi urmează evaluarea sau viceversa".

Industria evaluărilor imobiliare ajunge la 28-30 de milioane de euro la nivelul actual, a declarat Adrian Vascu, subliniind că piaţa imobiliară locală este foarte netransparentă, întrucât avem extrem de puţine informaţii despre detaliile tranzacţiilor imobiliare.

Preşedintele ANEVAR a adăugat: "Mulţi clienţi cred că valoarea unei proprietăţi imobiliare poate să fie oricât este nevoie. Există o mentalitate păguboasă că, dacă plăteşti pentru acest serviciu, poţi să influenţezi evaluatorii. Am considerat pentru multă vreme că evaluatorii vor fi capabili să facă o bază de date cu tranzacţiile imobiliare, dar cred că este rolul altor organizaţii să realizeze aceste baze".

Toate tranzacţiile pe piaţa imobiliară pot fi găsite la primării, susţine domnul Vascu: "Am reuşit să convingem Primăria Cluj-Napoca să facă publice, într-un ghid, tranzacţiile care au fost încheiate şi raportate la Direcţia de impozite şi taxe locale, pe parcursul unui an".

Din 3400 de tranzacţii realizate în perioada mai-decembrie 2013 în Cluj-Napoca, cu o valoare totală de 155 milioane euro, doar 24% au fost finanţate din credite bancare, iar restul au fost făcute din resurse proprii, potrivit sursei citate.

Adrian Vascu a mai spus că piaţa imobiliară are nevoie de un set de reglementări privind evaluarea proprietăţilor şi arată că acest reguli trebuie să fie cunoscute atât de evaluatori, cât şi de public.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS