CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY/MARIUS BOSTAN, FOST MINISTRU AL COMUNICAŢIILOR:"Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #IT /

"Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"

Bostan: "Scrisorile mediului de afaceri compensează, uneori, lipsa de expertiză din sectorul public" 

Statul este foarte slab şi nu face ceea ce trebuie pentru creşterea securităţii cibernetice, din diverse motive, subliniază Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În acest context, specialiştii şi experţii ar trebui să încerce să limiteze prin forţe proprii posibilele pagube şi să-şi micşoreze fereastra de vulnerabilitate.

"Cred că problema este atât de mare că nu ar putea fi rezolvată decât cu ajutorul statului", a menţionat domnia sa, precizând: "Responsabilii de sisteme trebuie să fie siguri că se respectă toate regulile şi nivelurile de securitate. Cred că tot mediul privat ar trebui să scrie Guvernului. Scrisorile mediului de afaceri pot compensa lipsa de expertiză din sectorul public. Sectorul privat ar trebui să fie curajos, întrucât parteneriatul începe prin exprimarea dorinţei de a discuta".

Neaprobarea legii din domeniu afectează fiecare cetăţean, industria şi poate şi turiştii, este de părere domnul Bostan, care a declarat: "Un mic semn ne-a fost dat în urmă cu o lună, dar am avut pagube mici în comparaţie cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Speram ca după acest mic semnal partea de reglementare să intre în linie dreaptă.

Legea securităţii cibernetice a fost discutată, dezbătută îndelung, dar nu a mai intrat în şedinţa de guvern. Cred că legea ar fi ridicat nivelul general de securitate, aducând o îmbunătăţire".

Partea de educaţie este foarte importantă, în opinia lui Marius Bostan, care consideră că primul nivel de educaţie trebuie să fie reprezentat de lideri: "Fac apel la experţii din sectorul public să încerce să facă educaţie. Ghidul de securitate energetică este unul dintre pârghiile prin care poate fi făcută această educaţie. Acest ghid ar trebui distribuit în toate instituţiile".

Domnul Bostan a mai spus că lipsa graniţelor este o problemă care ne afectează pe toţi, adăugând: "În perioada următoare trebuie să începem o campanie prin care să arătăm tuturor decidenţilor că este o problemă în acest domeniu al securităţii cibernetice". Domnia sa a conchis că ţara noastră ar trebui să fie implicată mai mult în acest domeniu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS