Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

CONFERINŢA "STRATEGII DE DEZVOLTARE A IMM-URILOR" / DANIELA MARIN, BANCA EUROPEANĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE:"BERD va oferi granturi pentru 60-70 de IMM-uri româneşti, în 2015"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii /

"BERD va oferi granturi pentru 60-70 de IMM-uri româneşti, în 2015"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va oferi fonduri nerambursabile pentru aproximativ 60-70 de IMM-uri din ţara noastră, valoarea medie a co-finanţării fiind de 7.000 de euro, prin Small Business Support, după cum ne-a declarat, ieri, Daniela Marin, directorul programului în cadrul BERD. Domnia sa ne-a spus că instituţia pe care o reprezintă a deschis linii de finanţare cu circa 13 bănci de pe piaţa locală. Totodată, Daniela Marin ne-a menţionat că EximBank nu se află printre aceste unităţi bancare, întrucât banca românească de stat deţine instrumente de finanţare asemănătoare cu cele oferite de BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro pentru IMM-uri, prin SBS, conform sursei citate.

Reprezentantul BERD a mai precizat că SBS sprijină dezvoltarea IMM-urilor prin servicii de consultanţă în afaceri: "Acest program oferă granturi ce reprezintă 25-75% din costurile totale ale proiectelor de consultanţă pentru diferite domenii, fiind limitate la 10.000 de euro".

Aceste fonduri sunt mai mici pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, dar mai mari pentru celelalte zone din ţară şi vizează domenii precum eficienţa energetică, managementul financiar şi protecţia mediului, conform sursei citate.

Din 2006 şi până în prezent, SBS a finanţat, în ţara noastră, peste 500 de proiecte, cu o valoare totală mai mare de 5 milioane de euro, contribuţia BERD fiind de 3 milioane euro, a mai spus Daniela Marin.

Marea majoritate a companiilor beneficiare au sub 50 de angajaţi, doar 15% din totalul lor fiind din Bucureşti.

Doamna Marin a explicat că IMM-urile care doresc să obţină finanţare trebuie să aibă sub 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 50 de milioane de euro, iar capitalul societăţilor să fie majoritar românesc.

Domnia sa a menţionat că SBS nu finanţează firme care activează în domenii precum băuturile puternic alcoolizate, tutun, jocuri de noroc sau care produc arme ori tehnică militară. Totodată, acest program nu oferă finanţare pentru serviciile bancare, proiectele deja începute sau pentru companiile ce necesită restructurare radicală.

În urma proiectelor SBS în România, 72% dintre companiile beneficiare au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 26%, în medie, conform datelor prezentate de oficialul BERD. Totodată, 12% dintre IMM-uri au accesat finanţare externă în valoare totală de 17,3 milioane euro.

În plus, Daniela Marin a arătat că 62% dintre firmele care au beneficiat de granturi BERD au înregistrat o creştere medie cu 8% a productivităţii, iar 61% dintre acestea şi-au mărit numărul de angajaţi, fiind create 264 de noi locuri de muncă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS