Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

CONFERINŢA "STRATEGII DE DEZVOLTARE A IMM-URILOR" / OKAN YURTSEVER, GARANTI LEASING:"IMM-urile vor contribui din ce în ce mai mult la PIB, în următorii ani"

Ziarul BURSA #Companii /

"IMM-urile vor contribui din ce în ce mai mult la PIB, în următorii ani"

Sprijinul oferit de stat sectorului IMM-urilor, prin proiecte şi finanţări, este de bun augur, ne-a declarat Okan Yurtsever, general manager al Garanti Leasing. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că acest segment va avea o contribuţie din ce în ce mai mare la Produsul Intern Brut, iar piaţa va deveni mult mai dinamică.

Domnul Yurtsever ne-a explicat că există interes crescut atât din partea autorităţilor, cât şi a instituţiilor financiare, pentru finanţarea companiilor mici şi mijlocii. Fiecare domeniu oferă oportunităţi antreprenorilor, ne-a mai spus domnia sa, care apreciază că alegerea partenerului financiar este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care aceştia trebuie să îi facă.

Anul acesta, Garanti Leasing a primit 21,5 milioane de euro de la finanţatori externi, pentru creditarea IMM-urilor.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa IMM-urilor în acest moment?

Okan Yurtsever: Sectorul IMM-urilor este foarte important pentru economie, atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Există o implicare din ce în ce mai clară atât a autorităţilor, cât şi a băncilor şi a IFN-urilor deopotrivă, - în vederea sprijinirii companiilor mici şi mijlocii.

Reporter: Ce înseamnă pentru Garanti Leasing sectorul IMM-urilor?

Okan Yurtsever: La nivel european, leasing-ul este un instrument important folosit de către IMM-uri. Este singurul mod, de altfel, prin care acestea pot primi finanţări în timp scurt. În România, piaţa de leasing încă se dezvoltă, dar noi facem tot posibilul pentru a contribui la dezvoltarea şi încurajarea mediul de afaceri local.

Anul acesta, am semnat acorduri de împrumut cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) şi cu IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, în valoare totală de 21,5 milioane de euro. Acestea au fost şi sunt menite pentru finanţarea IMM-urilor la nivel local. Avem încredere că lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua să facilităm accesul întreprinderilor mici şi mijlocii româneşti la finanţare. Aceasta a fost una dintre priorităţile noastre în 2014 şi va continua să fie şi în 2015.

Reporter: Cum credeţi că va evolua contribuţia segmentului IMM-urilor la Produsul Intern Brut, în următorii ani?

Okan Yurtsever: Este foarte posibil ca segmentul IMM-urilor să aibă o contribuţie din ce în ce mai mare la Produsul Intern Brut, iar piaţa să devină din ce în ce mai dinamică.

Reporter: Cum caracterizaţi sprijinul acordat de stat acestui segment?

Okan Yurtsever: Sprijinul oferit de stat sectorului IMM-urilor, prin proiecte şi finanţări dedicate, este de bun augur şi sperăm că va continua să fie la fel şi în viitor.

Reporter: Care sunt domeniile cele mai atractive pentru antreprenorii români?

Okan Yurtsever: Fiecare domeniu oferă oportunităţi, în funcţie de specificul pieţei şi de contextul macroeconomic. Spre exemplu, în 2011, noi am finanţat numeroase IMM-uri care activează în construcţii, turism, piese auto de schimb, agricultură, energie regenerabilă. În 2012, ne-am diversificat atenţia şi în zona transporturilor şi a logisticii. În 2013, ne-am axat tot mai mult pe sectorul agricol, deoarece a fost un an cu recolte foarte bune şi mulţi fermieri au avut nevoie de finanţare pentru a achiziţiona echipamente agricole. Aproximativ 10% din activitatea noastră este dedicată sectorului agricol. De asemenea, important de menţionat este faptul că am fost printre primele instituţii financiare din România care a finanţat sectorul imobiliar după criză. Există potenţial în foarte multe domenii. Important este ca fiecare antreprenor să îşi aleagă partenerul financiar potrivit pentru a-şi putea duce la bun sfârşit proiectele ambiţioase.

Reporter: Care sunt principalele oportunităţi pentru antreprenori?

Okan Yurtsever: În urmă cu 10 ani, nu existau programe de finanţare şi nici posibilitatea accesării de fonduri europene. Acum, pe lângă această oportunitate, ofertele instituţiilor financiare sunt din ce în ce mai variate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS