CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI - EDIŢIA A IV-A / IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA, DESPRE LEGEA 151/2014:"Să identificăm cele mai potrivite forme normative pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Să identificăm cele mai potrivite forme normative pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor"


"La finalul aplicării legii, s-ar putea proceda la o restructurare a pieţelor AeRO şi ATS" 

La încheierea aplicării Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, nu ar fi lipsit de interes să se centralizeze toate disfuncţionalităţile şi problemele înregistrate privind nerespectarea unor prevederi ale acesteia, privind procedurile de transfer al emitenţilor de pe Rasdaq pe un alt sistem de tranzacţionare şi cele privind nefinalizarea unor procese de retragere a acţionarilor până la încetarea de drept a activităţii pieţei Rasdaq, este de părere domnul Iulian Stan, vicepreşedinte executiv - director general adjunct al SIF Transilvania.

Iulian Stan afirmă: "Credem că nu este lipsit de interes să identificăm cele mai potrivite forme normative care să asigure cadrul de soluţionare a tuturor disfuncţionalităţilor şi a problemelor înregistrate. De aceea, considerăm că, la finalul aplicării Legii 151 (n.r. luna aceasta), s-ar putea proceda la o posibilă restructurare a pieţei AeRO Bucureşti şi a pieţei ATS Sibiu, pe un model similar clarificării statutului juridic al Rasdaq, dar de data aceasta privind mai departe, pe criterii calitative referitoare la lichiditate, performanţă şi transparenţă, cu un element important - menţinerea opţiunii de retragere pentru acţionari. Acest demers se poate realiza printr-un grup de lucru din care pot face parte ASF, BVB, Sibex, SIF-urile şi alţi investitori".

Reprezentantul SIF arată că astfel s-ar produce efecte pozitive, de lichidizare a pieţei, de restructurare a portofoliilor, de îmbunătăţire a indicatorilor de risc ori de funcţionare corporativă a instituţiilor implicate.

"Pentru acest demers, SIF Transilvania îşi manifestă întreaga disponibilitate", precizează domnul Stan.

Conform spuselor reprezentantului SIF Transilvania, dificultăţile şi disfuncţionalităţile inerente care au apărut în procesul de aplicare a Legii nr. 151/2014 sunt de două tipuri - juridice şi de evaluare. Cele juridice sunt, potrivit lui Iulian Stan, nerespectarea de către emitenţi a unor prevederi ale legii, neefectuarea demersurilor conform legii, neconvocarea adunărilor generale, blocarea hotărârilor adoptate de iniţierea acţiunilor în instanţă, neîncadrarea în orizontul de timp prevăzut de lege, neîncasarea sumelor stabilite prin raportul de evaluare şi lipsa reglementărilor (primare/secundare) privind valorificarea efectivă a creanţelor derivate din administrarea legii. Dificultăţile de evaluare privesc, conform domnului Stan, metodologii de evaluare aplicate incomplet, inadecvat sau eronat; nerespectarea integrală a prevederilor standardelor internaţionale în cadrul metodelor de evaluare; utilizarea de principii neunitare în aplicarea metodelor de evaluare, pentru aceeaşi companie; insuficienta argumentare şi fundamentare a ratelor de actualizare; erori de calcul.

Dar, spune Iulian Stan, aceste dificultăţi şi disfuncţionalităţi nu au înlăturat avantajele aplicării legii, printre care se numără clarificarea statutului juridic al acţiunilor emitenţilor ce se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, soluţii ingenioase de restructurare a portofoliilor pentru investitorii instituţionali, potenţarea funcţionării corporative a tuturor participanţilor la aplicarea legii (Autoritatea de Supraveghere Financiară, acţionarii societăţilor, administratorii societăţilor, investitorii instituţionali, Bursa de Valori Bucureşti, Sibex, ANEVAR).

Aplicarea Legii 151/2014 pentru portofoliul SIF Transilvania a însemnat: 

- 59 de companii cotate pe piaţa Rasdaq la 31 decembrie 2014;

- 44 de companii la care s-a decis efectuarea demersurilor privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare;

- 38 de companii la care s-a finalizat admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare;

- 11 companii la care nu s-a aprobat efectuarea demersurilor privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare;

- 6 companii la care opţiunea SIF Transilvania de retragere din societate s-a finalizat;

- 4 companii aflate în proceduri juridice (Legea nr. 85/2006) sau fără convocare AGA pe tema Legii nr. 151/2014.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. cHIAR DACA AS AVEA BANI NU AS MAI FOLOSI pIATA DE CAPITAL!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ba da,cum nu. As folosi-o. Dupa modelul afiselor comuniste: Asa da/asa nu. La asa da as pune orice altceva: DNA/Justitia sublima din Romania/Parlamentul plin de incoruptibili/Institutia presedintelui din 1990 pana azi si mai departe.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Era mai simplu in vestul salbatic.Se rezolva facil treaba.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS