CONFLICT RUSIA-OCCIDENT / RUSIA ARATĂ, DIN NOU, PISICA EUROPEIPutin: "Europa nu se descurcă fără gazul rusesc"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Putin: "Europa nu se descurcă fără gazul rusesc"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, ieri, că este imposibil ca Europa să înceteze să cumpere gaz rusesc. El a precizat că este improbabil ca Europa să reuşească să-şi reducă substanţial dependenţa de gazul rusesc, informează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Putin a avertizat, într-o scrisoare, şefii de state europene că Gazprom va tăia livrările de gaze către Ucraina, care nu şi-a plătit facturi de 2,2 miliarde de dolari. El a arătat că această situaţie ar putea conduce la o micşorare a livrărilor de gaze către Europa, care este alimentată în principal prin conductele ucrainene.

Ieri, Vladimir Putin a ţinut să menţioneze că tranzitul gazelor prin Ucraina este cea mai periculoasă verigă a lanţului de aprovizionare a Europei şi şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere cu Ucraina.

Rusia acoperă circa 30% din necesarul de gaz al Europei. Tot ieri, Gazprom a anunţat că decizia de a cere Ucrainei plata în avans a gazelor va fi luată sau nu, în funcţie de cum răspunde Europa la scrisoarea de săptămâna trecută a preşedintelui Putin. Gazprom insistă că Ucraina îi datorează peste 2 miliarde de dolari şi se gândeşte să ceară plata în avans a gazelor pentru a continua livrările. Preşedintele rus a solicitat UE discuţii urgente pentru rezolvarea situaţiei, arătând că Rusia îşi respectă contractele comerciale.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a trimis ieri un răspuns lui Vladimir Putin, în care arată că UE acceptă propunerea Rusiei de a organiza consultări pe tema posibilului impact negativ al crizei ucrainene asupra siguranţei în aprovizionarea cu gaze. Barroso arată, în răspuns: "Cu toate acestea, nu împărtăşim viziunea dumneavoastră asupra relaţiilor comerciale dintre Ucraina şi UE, respectiv că a fost adâncită criza economiei ucrainene de comerţul dezechilibrat cu statele membre ale UE".

România este complet captivă Gazprom, dar din fericire, importurile noastre au ajuns la minim din cauza scăderii puternice a consumului, pe fondul liberalizării pieţei. Cum iarna n-a fost una grea, ţara noastră dispune de suficiente gaze înmagazinate. Potrivit declaraţiilor autorităţilor noastre din luna martie, România poate rezista până în septembrie cu gazul intern.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS