GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Contracţie neaşteptată pentru economiile Suediei şi Elveţiei

Călin Rechea
Editorial /

Contracţie neaşteptată pentru economiile Suediei şi Elveţiei
Călin Rechea

Două dintre cele mai robuste şi dinamice economii ale Europei, Suedia şi Elveţia, au înregistrat contracţii economice neaşteptate în T3 2018, conform ultimelor date oficiale.

Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu o rată trimestrială de 0,2%, în condiţiile unor aşteptări de creştere cu 0,3%, iar avansul anual s-a temperat până la 1,6%, de la 2,7% în trimestrul precedent (vezi graficul 1).

Grafic 1

Declinul a avut loc pe fondul unei scăderi trimestriale de 1% a cheltuielilor de consum ale populaţiei şi a stagnării cheltuielilor guvernamentale. Exporturile au crescut cu 0,3% faţă de T2 2018, iar importurile au scăzut cu 0,6%.

Producţia de bunuri şi servicii a scăzut cu o rată trimestrială de 0,2%, în condiţiile în care producţia bunurilor a înregistrat un declin de 1,1%.

Contracţia neaşteptată a economiei a avut loc pe fondul unor condiţii monetare extraordinar de relaxate, caracterizate printr-o dobândă de politică monetară negativă încă din februarie 2015.

Riksbank, banca centrală a Suediei, a redus atunci dobânda până la -0,1%. Au urmat reduceri până la -0,25% în martie 2015, -0,35% în iulie 2015, iar din februarie 2016 dobânda de politică monetară a fost menţinută la -0,5%.

Şi în Elveţia "creşterea economică s-a întrerupt abrupt", după cum se arată în comunicatul de presă al biroului oficial de statistică.

Produsul Intern Brut a scăzut cu o rată trimestrială de 0,2%, în condiţiile unor aşteptări de creştere cu 0,4%, iar avansul anual s-a temperat până la 2,4%, de la 3,5% în trimestrul precedent (vezi graficul 2).

Grafic 2

Cheltuielile de consum ale populaţiei au crescut cu 0,1% faţă de T2 2018, iar consumul guvernamental a scăzut cu 0,1%, pe fondul stagnării investiţiilor.

Valoarea adăugată din sectorul industrial a scăzut cu o rată trimestrială de 0,6%, în timp ce producţia de energie a scăzut cu 2,2%.

Exporturile scăzut cu 4,2% faţă de T2 2018, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut declinul a fost de 3,3%, în timp ce importurile şi-au accelerat scăderea trimestrială până la 2,4%, de la 1,1% în trimestrul anterior.

Un declin trimestrial major au înregistrat şi investiţiile din economie, de 2%, care a condus la temperarea creşterii anuale până la 1,1%, de la 4,8% în T2 2018.

Contracţia neaşteptată a economiei Elveţiei a avut loc, de asemenea, pe fondul unor condiţii monetare extraordinar de relaxate, caracterizate printr-o dobândă de politică monetară negativă încă din decembrie 2014.

Banca Naţională a Elveţiei a redus atunci dobânda până la -0,5%, de la 0,125% anterior, iar din ianuarie 2015 dobânda de politică monetară a fost menţinută la -0,75%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS