CRISTIAN CHIRTEŞ (PNL):Taxa de 2% din cifra de afaceri îngenunchează distribuitorii de energie electrică

A.T.
Companii /

Taxa de 2% din cifra de afaceri îngenunchează distribuitorii de energie electrică

Senatorul liberal Cristian Chirteş, liderul PNL Mureş, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că taxa de 2% din cifra de afaceri, cuprinsă în Ordonanţa 114, îngenunchează financiar distribuitorii de energie electrică.

"Sunt cinci companii mari care acţionează în ţara noastră în domeniul distribuţiei de energie electrică. Toate aceste companii au capital majoritar privat, unde statul român deţine pachete minoritare. (...) Având informaţii generale din mediul de afaceri al acestor companii, să facem o mică analiză economică cu datele disponibile pentru anul 2017 pentru societatea Electrica. Ce ar însemna aplicarea 'taxei pe lăcomie' de 2% din cifra de afaceri? Cifra de afaceri a Grupului Electrica a fost, în 2017, de 5,6 miliarde de lei, cu un profit net de 172 milioane lei, însemnând 3% marjă de profit net. Calculând 2% din cifra de afaceri, rezultă 112 milioane lei, o sumă comparativă cu tot profitul societăţii pe 2017", a arătat Cristian Chirteş, citând un studiu pregătit de specialiştii în domeniu ai PNL Mureş.

Potrivit senatorului, în urma aplicării "taxei pe lăcomie" aceste costuri fie se vor regăsi în facturile cetăţenilor, fie va duce la scăderea drastică a valorii acţiunilor, ceea ce ar însemna o oportunitate pentru actualul guvern de a re-naţionaliza aceste societăţi.

Din studiul prezentat de liderul PNL Mureş reiese că soluţia ar fi promovarea principiilor economice liberale, "în care libera concurenţă să prevaleze monopolurilor etatiste iar investitorul şi întreprinzătorul să fie perceput ca un pilon fără de care economia ar sucomba", relatează Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS