CRISTINA POPESCU, EVERSHEDS LINA & GUIA: "Amânarea plăţii certificatelor verzi va alunga o mare parte a investitorilor străini"

F.A.
Companii /

Cristina Popescu, partener în cadrul societăţii de avocatură Eversheds Lina & Guia, consideră că amânarea acordării unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice va pune o frână puternică investiţiilor în energia regenerabilă.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie propune amânarea, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, a acordării unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice, pentru a putea controla creşterea preţului electricităţii, arată un comunicat al societăţii de avocatură Eversheds Lina & Guia.

Recuperarea certificatelor verzi s-ar face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi solare şi începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Pe de altă parte, un potenţial efect pozitiv ar fi "măturarea" pieţei de proiectele speculative. Avocata estimează, însă, că aproximativ jumătate dintre proiectele reale vor fi abandonate, în funcţie de stadiul de dezvoltare în care se află.

"Modificarea aceasta este o lovitură în general pentru toată partea de regenerabile, cu excepţia biomasei, unde nu au loc modificări, dar care necesită o tehnologie mai complicată şi implică mai mult efort atât în faza de proiectare, cât şi pe durata operaţională a proiectelor. Estimez că proiectele pe biomasă vor continua să existe, însă acestea oricum reprezintă o proporţie infimă din toată energia regenerabilă. În 2017, va exista pe piaţă un mare surplus de certificate care se vor vinde ieftin, pe principiul cererii şi ofertei. Dacă acum certificatele verzi se vând aproape de valoarea maximă a pragului superior de tranzacţionare, asigurându-se bancabilitatea proiectelor, prin propunerea Guvernului se ajunge în situaţia în care investitorii sunt efectiv privaţi parţial de orice venituri aferente certificatelor verzi a căror tranzacţionare este suspendată până în 2017, deşi în acest interval totul este business as usual când vine vorba de rambursarea creditelor. Mai mult, în 2017 (dacă nu va interveni o nouă prorogare a termenului), rata de recuperare a acestor certificate verzi va fi cu mult mai mică decât dacă acestea ar fi fost tranzacţionate în structura curentă", a declarat Cristina Popescu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS