Crucea Roşie, campanie contra riscului de folosire a armelor nucleare

Ziarul BURSA #Internaţional /

Crucea Roşie, campanie contra riscului de folosire a armelor nucleare

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Federaţia Internaţională a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunei Roşii (FICR) au lansat săptămâna trecută o campanie mondială prin care denunţă un risc "tot mai mare" de folosire a armamentului nuclear.

"În această perioadă de tensiuni internaţionale tot mai puternice, îndemn toată lumea să acţioneze cu toată urgenţa şi cu hotărâre pentru a pune capăt erei armelor nucleare", afirmă, citat într-un comunicat, preşedintele CICR Peter Maurer. Această campanie are ca "scop să atragă atenţia publicului asupra consecinţelor umanitare catastrofale pe care le-ar avea un război nuclear", anunţă CICR şi FICR. Cele două organizaţii, cu sediul la Geneva, îndeamnă totodată "oamenii să ceară guvernelor lor să semneze şi ratifice Tratatul privind interzicerea armamentului nuclear", în contextul în care "riscul ca asemenea arme să fie din nou folosite creşte". Până în prezent, 70 de ţări au semnat acest tratat, iar alte 21 l-au ratificat sau au aderat la el în alt mod. "Orice risc ca armele nucleare să fie folosite este inacceptabil. Tratatul reprezintă o lumină de speranţă şi o măsură esenţială pentru a reduce riscul unei catastrofe nucleare", subliniază Peter Maurer.

Acest apel are loc în contextul în care Statele Unite şi Rusia tocmai şi-au suspendat participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ceea ce riscă să conducă la o relansare a cursei înarmării, potrivit unor experţi. Tratatul INF, încheiat de Uniunea Sovietică şi Statele Unite în 1987, în timpul Războiului Rece, aboleşte o întreagă clasă de rachete terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Washingtonul, care acuză Moscova că încalcă acest tratat de dezarmare nucleară, a anunţat la începutul lui februarie lansarea procesului retragerii din Tratatul INF. Rusia a ripostat sus­pendânsu-şi şi ea participarea la acest acord considerat crucial. În urma sus­pendării Tratatului INF, viitorul Tratatului START de reducere a arsenalelor nucleare, care expiră în doi ani, intră la rândul său în discuţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS