CSM, AVIZ NEGATIV PRIVIND REVOCAREA PROCURORULUI GENERALAugustin Lazăr: "Dosarul 10 august, adevăratul motiv al procedurii de revocare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Augustin Lazăr: "Dosarul 10 august, adevăratul motiv al procedurii de revocare"

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, ieri, negativ, cu 5 voturi contra 1, cererea de revocare din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ, Tudorel Toader anunţând deja că nu va ţine cont de el.

În susţinerea solicitării sale, Tudorel Toader a reiterat cele 20 de motive incluse în raportul de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general Augustin Lazăr, menţionând că şeful Ministerului Public "una spune şi alta face".

Ministrul de resort a menţionat că Augustin Lazăr se face vinovat de protocoalele secrete încheiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Serviciul Român de Informaţii, cu privire la interceptarea şi filajul suspecţilor în mai multe dosare penale. Tudorel Toader a condamnat şi declaraţiile procurorului general cu privire la politicienii suspecţi în dosarele penale de corupţie: "Aţi auzit pe cineva vorbind despre penali şi aţi promovat sintagma inculpaţi de rang înalt, exprimare inadmisibilă în multe state europene şi, dacă nu mă credeţi, vă pun la dispoziţie codexul european cu privire la codurile penale din Uniunea Europeană".

Ministrul Justiţiei s-a declarat nemulţumit şi de faptul că Augustin Lazăr a contestat în contencios administrativ raportul de evaluare şi cererea de revocare.

Din aceste considerente, Tudorel Toader a spus că din punct de vedere instituţional el consideră că Augustin Lazăr nu îşi are locul în funcţia de procuror general.

Faţă de afirmaţiile ministrului Jus­tiţiei, procurorul general a menţionat că raportul întocmit de Tudorel Toader este "un eseu cu accente politice şi de pamflet, prin care subestimează persoa­na evaluată".

Augustin Lazăr a susţinut că ministrul de resort a făcut în raportul de evaluare mai multe insinuări cu privire la numirea procurorului general, la procedură, la evaluările anuale ale procurorului general, lăsând să se înţeleagă că peste tot există o conspiraţie favorabilă şefului Ministerului Public.

Augustin Lazăr a spus: "Ministrul Justiţiei induce neîncredere în sistemul judiciar şi faptul că există o largă conspiraţie prin care se fac o mulţime de nelegalităţi, iar acest punct de vedere este al politicienilor pe care Tudorel Toader îi reprezintă în funcţia pe care o deţine. El repetă un colaj de 63 de pagini de detractări publice, făcute din cauza faptului că Parchetul General a preluat şi instrumentat dosarul evenimentelor petrecute în 10 august 2018, la mitingul Diasporei, din Piaţa Victoria".

Procurorul general a mai spus că ministrul de resort şi-a arogat în mod abuziv, în detrimentul CSM, calitatea de instanţă disciplinară în ceea ce priveşte procurorii şefi, iar raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este unul fără probe şi în care dreptul la apărare a fost încălcat sistematic. Şeful Ministerului Public a menţionat că Tudorel Toader este primul minis­tru al justiţiei care se comportă aşa, predecesorii lui adresându-se în cazuri similare Inspecţiei Judiciare. Procurorul general susţine că toate acţiunile întreprinse de ministrul de resort la adresa sa sunt cauzate de faptul că a refuzat să predea comisiei de apărare din Senat dosarul instrumentat de Parchetul General privind evenimentele din 10 august, iar acest refuz este legal în baza deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că nu este legal să se transmită dosare în curs de instrumentare către comisiile parlamentare.

Augustin Lazăr a precizat: "Minis­trul justiţiei a vrut să vadă dacă în mod corect am preluat dosarul 10 august şi dacă a fost instrumentat corect. Se poate lesne deduce că invocarea ca motiv de revocare a dosarului 10 august este o ingerinţă politică în instrumentarea dosarelor penale. Nu se face aşa, hodoronc-tronc, revocarea, şi, gata, controlăm sistemul din cadrul Ministerului Public".

El l-a mai acuzat pe Tudorel Toader că în evaluare nu a ţinut cont de hotărâ­rea Forumului procurorilor de la Roma, de raporturile MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia, în care se promovează independenţa procurorilor, şi că ministrul de resort doreşte ca "procurorul să meargă şi să ia lumină de la ministrul justiţiei, care exprimă opinia politicienilor pe care îi reprezintă".

Faţă de această afirmaţie, întrebat fiind şi de un membru al CSM dacă demersul său respectă recomandarea din raportul MCV pentru anul 2018 al Comisiei Europene, prin care se spune că trebuie oprită procedura de revocare a procurorului general, ministrul Tudorel Toader a spus că el continuă procedura şi nu ţine cont de recomandările venite din partea oficialilor europeni de la Bruxelles.

Mai mult, el l-a acuzat pe procurorul general de erorile judiciare care au dus la arestarea şi condamnarea la închisoare a mai multor persoane, ce ulterior au fost achitate de către instanţa supremă sau de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ori de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Augustin Lazăr a răspuns: "Nu procurorul general i-a condamnat pe oamenii care au stat în puşcărie".

El a menţionat că toate dosarele Ministerului Public sunt instrumentate legal, iar conform legislaţiei persoanele care au dubii pot contesta în instanţă modul de instrumentare a oricărui dosar penal.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. saracul domnul lazar !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS