CU O TREAPTĂ PESTE RATINGUL SUVERAN AL ROMÂNIEIBaa2 - ratingul Moody's pentru prima emisiune de obligaţiuni ipotecare Alpha Bank

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Baa2 - ratingul Moody's pentru prima emisiune de obligaţiuni ipotecare Alpha Bank

Agenţia Moody's a acordat ratingul Baa2, categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii) pentru prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului lansat pe piaţa noastră de Alpha Bank Romania.

Ratingul obligaţiunilor ipotecare ce urmează să fie emise de Alpha Bank România este cu o treaptă peste ratingul suveran al României (Baa3), reflectând calitatea foarte bună a creditelor din portofoliul băncii, relevate prin calificativele privind depozitele pe termen lung, soliditatea financiară, riscul de contrapartidă şi cel referitor la riscul de incapacitate de plată, situat cu o treaptă peste riscul de contrapartidă, conform unui comunicat al băncii.

Un rating de tip "investment grade'' presupune un risc redus spre mediu al investiţiei în titlurile emise, datorită capacităţii emitentului de a-şi plăti plăţile.

Obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Prima emisiune de obligaţiuni are o valoare de 200 milioane de euro şi urmează să aibă loc în viitorul apropiat, aceasta făcând parte din Programul lansat marţi de Alpha Bank Romania, în valoare de 1 miliard de euro. Acesta este primul program de obligaţiuni ipotecare din ţara noastră şi banca intenţionează să listeze obligaţiunile atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe piaţa noastră de capital.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, a menţionat că această iniţiativă continuă tradiţia "de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar": "Prin acest Program, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare".

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Cliff­ord Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Alpha Bank Romania intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Moody's va acorda rating obligaţiunilor emise în cadrul Programului. Agenţia emite ratinguri provizorii înainte de vânzarea finală a valorilor mobiliare, iar aceste ratinguri reprezintă doar avizul preliminar al agenţiei de rating, se mai arată în comunicat. După o examinare concludentă a tranzacţiei şi documentaţiei aferente, Moody's va atribui o calificare definitivă obligaţiunilor garantate.

La începutul lunii martie, Moody's a crescut ratingurile pentru depozitele pe termen lung în lei şi în valută ale Alpha Bank Romania, de la "Ba3'' la "Ba2'', precum şi calificativul pentru soliditate financiară (BCA), de la "b2'' la "b1'', în timp ce ratingul privind riscul de contrapartidă (CR) la obligaţiunile ipotecare este situat la "Ba1(cr)''.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS