Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 05.07.2018

GHEORGHE PIPEREA
 
mărește imaginea
GHEORGHE PIPEREA      Procesul învățării nu înseamnă acumularea neselectivă de informații, cunoștințe și abilități. Înseamnă în primul rând conștientizarea iluziei profunzimii explicative și, uneori, gândire contra-intuitivă1sau chiar contra-factuală2. În oceanul comunității cognitive, mintea individuală poate să găsească, prin efort sau noroc, idei care pot părea complet noi, geniale chiar, idei pe care să și le aproprie, ca și când ar fi ale individului. De aici iluzia cunoașterii și insesizabilitatea propriei ignoranțe. Individul nu mai realizează că nu știe. Mult mai important este faptul că cele mai multe alegeri, acțiuni și comportamente sunt intuitive, stereotipice chiar, fiind bazate pe ceea ce știe și face toată lumea. Saltul intuitiv de la o frântură de informație la o întreagă paletă de concluzii și opțiuni necesare deciziei poate fi o metodă bună și eficientă de a te descurca într-o comunitate cognitivă, dar și o cale către decizii greșite sau chiar fatale3. De aceea, este necesar un răgaz suficient pentru reflexie și pentru inferență deductivă, o suspiciune sănătoasă pentru certitudinile subiective, o analiză prospectivă a consecințelor unei acțiuni (mai degrabă decât o fundamentare a deciziei pe valori sacre, ultime, de netăgăduit).
     Iluzia, ca și ignoranța, poate fi o plăcere (după Voltaire, iluzia este chiar cea dintâi plăcere), dar nu este o fericire și, mai ales, nu este o plasă de siguranță.
     Învățarea înseamnă mai ales ca dis-cipolul să poată alege singur, în urmarea unor sugestii sau linii directoare ale lectorului.
     O schemă a iterațiilor acestui proces de învățare eficientă poate suna așa:
     (i) afirmația unei idei sau a unui principiu;
     (ii) o explicație sumară a conținutului și a consecințelor;
     (iii) un detaliu sau o serie de amănunte explicative.
     Pe treapta a doua a explicației se situează pragul de sus al explicației "suportabile" de mare majoritate. Explicația detaliată, cauzală, este rejectată de cei mai mulți dintre noi. Din rațiuni de economie de efort, suntem mulțumiți cu mult înainte de a primi explicații detaliate. Doar puțini, adică cei care sunt aplecați către reflecția cognitivă, vor aprecia această a treia treaptă a explicației; unii, excesivi, vor pretinde chiar mai multe explicații și vor purcede ei înșiși la explicații suplimentare, de natură a despica firul în patru și a contrazice chiar afirmația inițială.
     În achiziții și în procesul de învățare, această constatare este esențială. Înțelegem ceea ce este sumar explicat, dar nu trecem decât rareori la explicații detaliate, întrucât, de cele mai multe ori, acestea sunt inutile.
     Într-adevăr, cui îi pasă de explicațiile detaliate? Lumea este, oricum, complexă și este imposibil să știi totul. A consuma timp prețios pentru a afla amănunte și explicații nu foarte utile pare o pierdere de timp. Chiar și experții în anumite domenii refuză să se implice sau chiar să asculte cea de-a treia explicație, pentru că, în general, lucrurile banale, de consum curent, nu necesită explicații. Toată lumea "stie" cum funcționează lucrurile banale, deci și noi, la nivel individual, știm (de unde și iluzia profunzimii explicației) și, de aceea, explicațiile detaliate sunt inutile și ignorate de toată lumea. Mai mult chiar, detaliile provoacă aversiune.
     Piața chiar este, în contemporaneitate, concepută să profite de aversiunea noastră față de detalii. Fără să mintă la modul propriu, campaniile publicitare fie se bazează pe justificări vagi, pe care le asociază cu imaginea unor persoane de succes sau cu mituri oarecare, fie își împanează mesajul cu jargoane pseudo-științifice, menite a da o aparență de respectabilitate stiințifică, în care majoritatea oamenilor se încred. Afirmațiile înșelătoare și explicațiile defectuoase ale profesioniștilor persuasiunii și ai marketingului sunt eficiente întrucât avem tendința să îi lăsăm pe alții să gândească pentru noi. De aceea, multe puncte de atracție ale ofertei "sună bine" pentru că fac referire la comunitate, fără să aibă, totuși, nicio bază factuală. Educația financiară, pretinsă de lobby-ul financiar ca metodă - panaceu de combatere a fenomenului de supra-îndatorare pentru consum-, nu poate avea efecte palpabile, câtă vreme se concentrează pe individ. După nivelul 2 al explicației, atenția și concentrarea se pierd în detalii și prolixitate, iar amintirea experiențelor financiare sau juridice negative se pierd repede în "conflict" cu beneficiile imediate ale consumului pe credit. Oricum, spulberarea iluziei în care ne complacem nu este o experiență pozitivă, întrucât nu ne place să fim considerați incompetenți.
     Cel mai important lucru de spus și conștientizat este că indivizii nu iau niciodată decizii singuri (de unde inutilitatea educației individuale). Opțiunile lor sunt formulate de alții - profesioniști ai persuasiunii, fabricanți ai consimțământului, creatori și promotori ai trendurilor, grupuri care impun membrilor valorile de grup etc. Deseori, oamenii copiază deciziile luate de alții, pentru că acestea sunt la modă și pentru că această cale pare comodă și eficientă. Decizia individuală este, în mare parte, de sorginte colectivă. Răspunderea este diluată, salvarea individuală este la pachet cu cea de grup, identitatea este blurată și, deci, opțiunea mai păstrează doar rămășițe de individualitate.
     În demersul continuu de înlăturare a valului iluziei profunzimii explicative trebuie:
     (i) să reduci complexitatea; nu ridica nivelul așteptărilor dincolo de gradul de complexitate pe care o poate suporta omul normal; explică-i omului ca și când ar avea 5 ani, pentru a-i da oportunitatea de a înțelege și a-și evalua opțiunile, în vederea luării unei decizii iminente sau ulterioare;
     (ii) să formulezi reguli simple, care funcționează mulțumitor și pot fi asimilate și aplicate fără un efort exagerat; eforturile pentru educația individuală în domeniile foarte complexe, ca economia și finanțele, pot fi neutralizate de efectul de intimidare, de reacția de rejectare față de ceva perceput (chiar greșit) ca prolix și care (cert) depășește gradul de rezistență la avalanșa de detalii și inferențe;
     (iii) să oferi educația și consilierea la momentul și în timpul potrivite; dacă se face educație financiară și juridică în școli și în licee, s-ar putea ca informația să fie redundantă și de mult uitată la momentul deciziilor din viața reală;
     (iv) să îți verifici periodic înțelegerea proprie asupra fenomenelor pe care încerci să le explici; în fiecare clipă să știi că nu știi sau, și mai important, să știi ce nu știi; universitarii, față în față cu o idee nouă, dar neconformă cu ideile lor pre-concepute, se comportă după acest tipar: mai întâi, ideea este ignorată, apoi ideea este rejectată (cu lux de amănunte și prin toate tratatele și lucrările de specialitate), apoi ideea este declarată evidentă (universitarii o cunoșteau de mult, căci se subînțelege...); efectul Dunning-Kruger este real, oricât a fost de ironizat în trecut: cei care au cele mai slabe performanțe își supraestimează cel mai mult propriile abilități.
     
     NOTE:
     

     1 Idei care, la prima vedere, contrazic prejudecățile și cutumele, precum și modul intuitiv de gândire și, de aceea, pare contrariantă. Gândirea contra-intuitivă este ceea ce contrazice benefic automatismele și cutumele de gândire main-stream. Acestea, deși sunt eficiente și fără greș în cele mai multe dintre situațiile curente, pot fi periculoase, fiind deseori motivația multor catastrofe individuale sau colective.
     2 Ce ar fi fost dacă... Post - factum analizăm, uneori cu eforturi demne de cauze mai bune, cum ar fi fost realitatea dacă nu s-ar fi întâmplat niște lucruri, dacă nu ar fi existat anumite evenimente sau serii de fapte ghinioniste. Este încercarea de a rescrie o narațiune alternativă, în speranța evitării ulterioare a scenariului.
      3 În lumea animală, când liderul turmei se îndreaptă către prăpastie sau către fluviul plin de crocodili, iar ceilalți îl urmează, din nevoia instinctuală de a scuti eforturi și energie, turma întreagă este în pericol. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv ultima ședință de tranzacționare, lichiditatea totală fiind de 33,45 milioane de lei (7,19 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.