CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 05.09.2017

A consemnat DAN NICOLAE
 
mărește imaginea
       Cântăreț, actor, fotbalist amator, vedetă TV, Aurelian Temișan este unul dintre artiștii care nu se pot plânge de lipsă de ocupație. Înainte de revenirea stagiunii de toamnă l-am invitat la câteva "pase" pe diverse teme.

 
     Reporter: Cu doi artiști în familie, balanța financiară a familiei este în pericol să fie dată peste cap din prea multă boemie?
     Aurelian Temișan: Boemia? Nu cred că e o problemă în bugetul familiei noastre, cel puțin unul dintre artiști e organizat și foarte calculat. Uneori chiar amândoi. Balanța financiară se dă peste cap spre minus pe timpul perioadei de vacanță, când artiștii au relaș. S-a mai întâmplat să fac investiții total nepotrivite, la timp nepotrivit și am pierdut bani sau m-am îndatorat peste măsură. Acum lucrurile sunt stabile și... "suflu și în iaurt''.
     Reporter: Probabil ai mulți prieteni care activează în mediul economic, în ce afacere ai fi dispus să investești?
     Aurelian Temișan: Din proprie experiență, mărturisesc că stofa de afacerist nu m-a îmbrăcat deloc. Am avut de pierdut, profit nu am știut să scot din afacerea pe care am încercat-o cu 11 ani în urmă, afacerea cu terasa pe plajă sau restaurantul în Centrul Vechi. Cu siguranță, pe lângă neștiința mea, s-a adăugat și "corectitudinea" asociaților. Cel mai bine mă organizez în scenă, unde nu e nevoie de atâtea aprobări, controale, acte contabile, evidențe, case de marcat, intrări, ieșiri, salarii, oameni de testat, de angajat... etc.
     Dacă acum ar fi să investesc în ceva, probabil aș cere părerea mai multor analiști financiari ca să pot lua o decizie. Nu m-aș mai aventura.
     Reporter: Cultura poate fi o afacere profitabilă?
     Aurelian Temișan: Întotdeauna pentru suflet sau pentru împlinirea unor cunoștințe, dar nu cred că e o afacere profitabilă pe moment pentru un artist. Un tablou poate valora foarte mulți bani, dar de cele mai multe ori artistul care l-a pictat a murit în sărăcie lucie. Cultura poate fi profitabilă, dar nu pentru artist.
     Reporter: Dacă ai fi prim-ministru pentru o zi, ce Ordonanță de Urgență ai propune spre adoptare?
     Aurelian Temișan: E o întrebare grea. Aș propune cred, ca experiență și strângere de fonduri pentru artiștii bătrâni și bolnavi, ca pentru o lună fiecare om politic (salariat sau pensionat), să se descurce financiar cu salariul minim al unui artist cu patru ani de facultate. Restul din salariile și pensiile dumnealor ar putea întreține bine o masă mare de artiști și oameni de scenă în vârstă, cu pensii mai mici de 1.200 lei. În fiecare an, banii ar putea fi direcționați către o altă categorie defavorizată (nevăzători, autiști, copii orfani, spitale, aziluri... etc).
     Reporter: Ce este plăcut și ce nu atunci când ai statutul de "persoană publică"?
     Aurelian Temișan: Pentru mine e plăcut că, artist fiind, ceea ce "produc" eu poate să placă, să entuziasmeze, să inspire, să motiveze pe cineva, fără să aibă repercusiuni asupra cuiva. Dacă ceea ce fac nu e pe placul celor mai mulți, îl consider un eșec personal dar cu care nu pot răni pe nimeni și asta e tot un lucru bun. Mă motivez și merg mai departe căutând alt mijloc de expresie. Ce nu e tocmai plăcut e că uneori ai nevoie de intimitate și poți fi deranjat pentru un simplu autograf, sau o poză, când nu ești setat pentru asta.
     Reporter: Care a fost momentul artistic după care să poți spune că toate sacrificiile au meritat?
     Aurelian Temișan: UNPLUGGED. Cele mai recente concerte pe care le-am făcut la TNB și pe care le voi mai repeta cu alte melodii și alți prieteni invitați; show-ul de la Antena 1 "Te Cunosc De Undeva". Și, bine-nțeles, premierele de la Teatrul Elisabeta care, de fiecare dată, se terminau cu ropote de aplauze ceea ce ne făcea să uităm de orele interminabile de repetiții. La Teatrul Elisabeta joc în 4 comedii excepționale, cu succes internațional, care se joacă doar cu sala închisă respectiv "Boeing Boeing", "Încurcătură la nivel înalt", "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!" și "Încă nu, dar o să fie...".
     Reporter: Cântăreț, actor, fotbalist amator, vedetă TV, Aurelian Temișan are timp liber, în general vorbind, nu când e în repaus medical?
     Aurelian Temișan: Da. Sunt zile în care îmi propun să nu fac nimic și fie plecăm la Breaza, la familia soției mele și mă relaxez total la aer curat, fie stau acasă, mă odihnesc, ascult muzică, văd filme, sau meciuri, alături de familia mea, ori cu prietenii. Sunt însă unele luni în care tânjesc după un sfert de astfel de zi și nu o găsesc. Vara e de obicei mai liber și îmi încarc bateriile pentru 10 luni pline.
     Reporter: Când ai emoții mai mari, ca actor când joci să spunem la Teatrul Elisabeta în spectacolul Boeing - Boeing, când ai un concert, ca jurat în emisunea "Te cunosc de undeva?", sau când aperi poarta echipei naționale a artiștilor? Dar satisfacții?
     Aurelian Temișan: De fiecare dată când intru în atenția publicului (de teatru/muzică, de tv, sau chiar publicul spectator la un meci). Dacă acum 11 ani când am început să joc în Muzicalul Chicago la TNB, aveam emoții pentru părțile de teatru în care intrasem ca amator, am constatat că, atât ajutorul soției cât și al colegilor de scenă, m-au făcut să fiu la nivelul actorilor din TNB, fără să-mi dau seama. Am învățat atunci o primă mare lecție. Boeing-Boeing a fost prima piesă de teatru în care nu aveam și de cântat. Perioada repetițiilor mi-a fost ca o școală, apoi m-am perfectat ușor-ușor de la un spectacol la altul. Îmi place genul, comedia bulevardieră cred că mi se potrivește, atâta vreme cât o fac cu seriozitate, cu plăcere și cu profunzime. De atunci am tot repetat experiența și în alte piese la Teatrul Elisabeta, "Încurcătură la nivel înalt" "Încă nu, dar o sa fie...", "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc", sau la Teatrul Metropolis în "Pijamale". La teatrul Toma Caragiu din Ploiești, am avut parte de multe alte spectacole de revistă sau muzicale în cei 25 de ani de colaborare în care am îmbinat actoria cu muzica. În emisiune am emoții când trebuie să împart notele, mai ales atunci când mulți au fost buni și meritau notă mare. Dar... îmi asum. Când sunt în poartă, cu baieții pe teren, am emoții doar pentru că știu că dacă unui atacant nu îi poți reproșa atunci când ratează, unui portar când greșește, i se poate imputa tot eșecul.
     Reporter: Cum te-ai apropiat de lumea teatrului? A fost o "uniune" prin alianță?
     Aurelian Temișan: Hahaha. Poți spune și așa. Producătorul spectacolului Chicago a văzut chimia de pe scenă, împreună cu soția și ne-a distribuit în "Boeing Boeing". Regizorul Puiu Șerban a dus mai departe acest lucru și m-a distribuit în alte trei spectacole. Văzând că mă axez prea mult pe teatru m-am cam speriat și anul acesta mi-am propus mai multe proiecte muzicale. Deocamdată, nu mai intru în nici o repetiție pentru piesa de teatru.
     Am început stagiunea în acest sfârșit de august cu filmările la "Te Cunosc De Undeva", cu câteva apariții în festivaluri pentru copii, ca jurat, în spectacole eveniment cântând singur sau cu trupa, continui cu un eveniment caritabil pe 9 septembrie, la Măgurele, în campania "Ajut un copil" (www.ajutuncopil.ro), un eveniment în care sunt secondat de soția mea și de mulți dintre prietenii mei de la Naționala Artiștilor, în aceeași seară am plăcerea să vă invit la spectacol în Herăstrău, la "Boeing Boeing", primul spectacol pentru mine din stagiunea 2017-2018 la Teatrul Elisabeta, al 6-lea an de Boeing... Teatrul Elisabeta va deschide noua stagiune cu două spectacole eveniment: "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!" vineri, 8 septembrie, avându-i protagoniști pe colegii mei (Bogdan Stanoevici, Lucian Ghimiși, Tania Popa, Alexandra Velniciuc, Anca Dinicu, Marcelo Cobzariu) și "Boeing Boeing" sâmbătă, 9 septembrie în care voi juca eu alături de Lucian Ghimiși, Anca Sigartău, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Tania Popa. Cei 2500 de oameni vor fi așteptați cu o mulțime de surprize și cadouri inedite pregătite de teatru și partenerii lor. Iar eu o voi ține cu un program încărcat de evenimente până la vara viitoare. Sănătoși să fim, că de lucru nu ne plângem! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Cultura)
MINISTRUL EDUCAȚIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ȘASE LUNI DE MANDAT
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.