CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 05.09.2017

A consemnat DAN NICOLAE
 
mărește imaginea
       Cântăreț, actor, fotbalist amator, vedetă TV, Aurelian Temișan este unul dintre artiștii care nu se pot plânge de lipsă de ocupație. Înainte de revenirea stagiunii de toamnă l-am invitat la câteva "pase" pe diverse teme.

 
     Reporter: Cu doi artiști în familie, balanța financiară a familiei este în pericol să fie dată peste cap din prea multă boemie?
     Aurelian Temișan: Boemia? Nu cred că e o problemă în bugetul familiei noastre, cel puțin unul dintre artiști e organizat și foarte calculat. Uneori chiar amândoi. Balanța financiară se dă peste cap spre minus pe timpul perioadei de vacanță, când artiștii au relaș. S-a mai întâmplat să fac investiții total nepotrivite, la timp nepotrivit și am pierdut bani sau m-am îndatorat peste măsură. Acum lucrurile sunt stabile și... "suflu și în iaurt''.
     Reporter: Probabil ai mulți prieteni care activează în mediul economic, în ce afacere ai fi dispus să investești?
     Aurelian Temișan: Din proprie experiență, mărturisesc că stofa de afacerist nu m-a îmbrăcat deloc. Am avut de pierdut, profit nu am știut să scot din afacerea pe care am încercat-o cu 11 ani în urmă, afacerea cu terasa pe plajă sau restaurantul în Centrul Vechi. Cu siguranță, pe lângă neștiința mea, s-a adăugat și "corectitudinea" asociaților. Cel mai bine mă organizez în scenă, unde nu e nevoie de atâtea aprobări, controale, acte contabile, evidențe, case de marcat, intrări, ieșiri, salarii, oameni de testat, de angajat... etc.
     Dacă acum ar fi să investesc în ceva, probabil aș cere părerea mai multor analiști financiari ca să pot lua o decizie. Nu m-aș mai aventura.
     Reporter: Cultura poate fi o afacere profitabilă?
     Aurelian Temișan: Întotdeauna pentru suflet sau pentru împlinirea unor cunoștințe, dar nu cred că e o afacere profitabilă pe moment pentru un artist. Un tablou poate valora foarte mulți bani, dar de cele mai multe ori artistul care l-a pictat a murit în sărăcie lucie. Cultura poate fi profitabilă, dar nu pentru artist.
     Reporter: Dacă ai fi prim-ministru pentru o zi, ce Ordonanță de Urgență ai propune spre adoptare?
     Aurelian Temișan: E o întrebare grea. Aș propune cred, ca experiență și strângere de fonduri pentru artiștii bătrâni și bolnavi, ca pentru o lună fiecare om politic (salariat sau pensionat), să se descurce financiar cu salariul minim al unui artist cu patru ani de facultate. Restul din salariile și pensiile dumnealor ar putea întreține bine o masă mare de artiști și oameni de scenă în vârstă, cu pensii mai mici de 1.200 lei. În fiecare an, banii ar putea fi direcționați către o altă categorie defavorizată (nevăzători, autiști, copii orfani, spitale, aziluri... etc).
     Reporter: Ce este plăcut și ce nu atunci când ai statutul de "persoană publică"?
     Aurelian Temișan: Pentru mine e plăcut că, artist fiind, ceea ce "produc" eu poate să placă, să entuziasmeze, să inspire, să motiveze pe cineva, fără să aibă repercusiuni asupra cuiva. Dacă ceea ce fac nu e pe placul celor mai mulți, îl consider un eșec personal dar cu care nu pot răni pe nimeni și asta e tot un lucru bun. Mă motivez și merg mai departe căutând alt mijloc de expresie. Ce nu e tocmai plăcut e că uneori ai nevoie de intimitate și poți fi deranjat pentru un simplu autograf, sau o poză, când nu ești setat pentru asta.
     Reporter: Care a fost momentul artistic după care să poți spune că toate sacrificiile au meritat?
     Aurelian Temișan: UNPLUGGED. Cele mai recente concerte pe care le-am făcut la TNB și pe care le voi mai repeta cu alte melodii și alți prieteni invitați; show-ul de la Antena 1 "Te Cunosc De Undeva". Și, bine-nțeles, premierele de la Teatrul Elisabeta care, de fiecare dată, se terminau cu ropote de aplauze ceea ce ne făcea să uităm de orele interminabile de repetiții. La Teatrul Elisabeta joc în 4 comedii excepționale, cu succes internațional, care se joacă doar cu sala închisă respectiv "Boeing Boeing", "Încurcătură la nivel înalt", "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!" și "Încă nu, dar o să fie...".
     Reporter: Cântăreț, actor, fotbalist amator, vedetă TV, Aurelian Temișan are timp liber, în general vorbind, nu când e în repaus medical?
     Aurelian Temișan: Da. Sunt zile în care îmi propun să nu fac nimic și fie plecăm la Breaza, la familia soției mele și mă relaxez total la aer curat, fie stau acasă, mă odihnesc, ascult muzică, văd filme, sau meciuri, alături de familia mea, ori cu prietenii. Sunt însă unele luni în care tânjesc după un sfert de astfel de zi și nu o găsesc. Vara e de obicei mai liber și îmi încarc bateriile pentru 10 luni pline.
     Reporter: Când ai emoții mai mari, ca actor când joci să spunem la Teatrul Elisabeta în spectacolul Boeing - Boeing, când ai un concert, ca jurat în emisunea "Te cunosc de undeva?", sau când aperi poarta echipei naționale a artiștilor? Dar satisfacții?
     Aurelian Temișan: De fiecare dată când intru în atenția publicului (de teatru/muzică, de tv, sau chiar publicul spectator la un meci). Dacă acum 11 ani când am început să joc în Muzicalul Chicago la TNB, aveam emoții pentru părțile de teatru în care intrasem ca amator, am constatat că, atât ajutorul soției cât și al colegilor de scenă, m-au făcut să fiu la nivelul actorilor din TNB, fără să-mi dau seama. Am învățat atunci o primă mare lecție. Boeing-Boeing a fost prima piesă de teatru în care nu aveam și de cântat. Perioada repetițiilor mi-a fost ca o școală, apoi m-am perfectat ușor-ușor de la un spectacol la altul. Îmi place genul, comedia bulevardieră cred că mi se potrivește, atâta vreme cât o fac cu seriozitate, cu plăcere și cu profunzime. De atunci am tot repetat experiența și în alte piese la Teatrul Elisabeta, "Încurcătură la nivel înalt" "Încă nu, dar o sa fie...", "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc", sau la Teatrul Metropolis în "Pijamale". La teatrul Toma Caragiu din Ploiești, am avut parte de multe alte spectacole de revistă sau muzicale în cei 25 de ani de colaborare în care am îmbinat actoria cu muzica. În emisiune am emoții când trebuie să împart notele, mai ales atunci când mulți au fost buni și meritau notă mare. Dar... îmi asum. Când sunt în poartă, cu baieții pe teren, am emoții doar pentru că știu că dacă unui atacant nu îi poți reproșa atunci când ratează, unui portar când greșește, i se poate imputa tot eșecul.
     Reporter: Cum te-ai apropiat de lumea teatrului? A fost o "uniune" prin alianță?
     Aurelian Temișan: Hahaha. Poți spune și așa. Producătorul spectacolului Chicago a văzut chimia de pe scenă, împreună cu soția și ne-a distribuit în "Boeing Boeing". Regizorul Puiu Șerban a dus mai departe acest lucru și m-a distribuit în alte trei spectacole. Văzând că mă axez prea mult pe teatru m-am cam speriat și anul acesta mi-am propus mai multe proiecte muzicale. Deocamdată, nu mai intru în nici o repetiție pentru piesa de teatru.
     Am început stagiunea în acest sfârșit de august cu filmările la "Te Cunosc De Undeva", cu câteva apariții în festivaluri pentru copii, ca jurat, în spectacole eveniment cântând singur sau cu trupa, continui cu un eveniment caritabil pe 9 septembrie, la Măgurele, în campania "Ajut un copil" (www.ajutuncopil.ro), un eveniment în care sunt secondat de soția mea și de mulți dintre prietenii mei de la Naționala Artiștilor, în aceeași seară am plăcerea să vă invit la spectacol în Herăstrău, la "Boeing Boeing", primul spectacol pentru mine din stagiunea 2017-2018 la Teatrul Elisabeta, al 6-lea an de Boeing... Teatrul Elisabeta va deschide noua stagiune cu două spectacole eveniment: "Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!" vineri, 8 septembrie, avându-i protagoniști pe colegii mei (Bogdan Stanoevici, Lucian Ghimiși, Tania Popa, Alexandra Velniciuc, Anca Dinicu, Marcelo Cobzariu) și "Boeing Boeing" sâmbătă, 9 septembrie în care voi juca eu alături de Lucian Ghimiși, Anca Sigartău, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Tania Popa. Cei 2500 de oameni vor fi așteptați cu o mulțime de surprize și cadouri inedite pregătite de teatru și partenerii lor. Iar eu o voi ține cu un program încărcat de evenimente până la vara viitoare. Sănătoși să fim, că de lucru nu ne plângem! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 12:00
ANUL TRECUT,
     Angajatorii au cheltuit, în medie, într-o lună 3.493 lei pe salariat în 2016, în creștere cu 9,5%, comparativ cu 2015, iar câștigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.809 lei, cu 9,9% mai mare, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:58
     Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Andreea Cosma s-a prezentat astăzi la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Ploiești, unde a fost citată ca martor într-un dosar care îl vizează pe fostul procuror al acestei structuri Mircea Negulescu, suspendat după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care el discuta despre dosare cu soția unui inculpat.  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:35
     Un avocat din Baroul Timiș a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Timișoara, după ce acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 2.000 de euro pentru a opri o executare silită.  detalii
Companii-Afaceri, 11:35
     Directorul general al companiei qatareze Power International Holding, Moutaz Al-Khayyat, a afirmat, într-o întâlnire cu ministrul român al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, că intenționează să înceapă o investiție mijlocie în România, existând posibilitatea ca, ulterior, să poată coopta drept co-investitor cel mai mare fond de investiții din țara sa, Qatar Investment Authority, informează ministerul de resort.  detalii
Bănci-Asigurări, 11:16
EUROINSOL:
     Prospecțiuni își va achita datoriile către creditori, în valoare de 93 de milioane de lei, în decursul următorilor trei ani, în toată această perioadă societatea mizând pe venituri de 747 milioane de lei și pe un profit brut de peste 80 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.