Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
EDUCAȚIE
BURSA 04.05.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     Elevii și profesorii vor avea parte de o nouă surpriză din partea Ministerului Educației Naționale, care reevaluează programele școlare și manualele și pregătește un plan de acțiune legat de evaluările naționale. Demersul este unul generos, vizează în principal eliminarea informațiilor inutile, care îngreunează procesul de asimilare a informațiilor, dar în cazul învățământului, cel puțin în ultimii 27 de ani, iadul a fost pavat doar cu bune intenții.
     Ministrul Pavel Năstase a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, că aceste schimbări vor avea loc în cel mai scurt timp posibil: "Am anunțat cu ceva timp în urmă un proces de reevaluare a programelor școlare și care va ajunge evident până la nivelul manualelor, vrem să simplificăm aceste manuale în sensul bun al cuvântului, adică nu vrem să renunțăm la conținutul din manuale care setează foarte bine pe zona de competențe, care a stat la baza realizării acestor manuale, dar vrem să eliminăm toate lucrurile redundante care încarcă foarte mult aceste manuale''. În următoarea perioadă va fi pus la punct un sistem care presupune resurse educaționale deschise, urmând ca ele să fie publicate pe o platformă online: "Există un organism internațional care licențiază aceste materiale, astfel încât noi, ministerul, să putem plăti drepturi de autor celor care le produc inițial, ministerul să preia și să licențieze aceste materiale ca fiind deschise, deci asta înseamnă că pot fi folosite atât de către elevi, cât și de către profesori, de oricine".
     Din nefericire, experiența ultimilor ani demonstrează că demersul nu este atât de ușor de realizat, cel puțin în ceea ce privește tipărirea de noi manuale, unde există foarte multe interese, procedurile nu sunt deloc simple, iar din cauza numeroaselor discuții și contestații termenele nu sunt niciodată respectate. În 2014, la 15 septembrie toată lumea aștepta ca pe băncile elevilor claselor a I-a și a II-a să se găsească noile manuale digitale. Din cauza unor neînțelegeri pe axa minister - edituri, întreg procesul a fost amânat cu luni bune, iar elevii au fost nevoiți să se mulțumească cu vechile manuale. În decembrie 2014, Uniunea Editorilor din România (UER) acuza Ministerul Educației Naționale că a abandonat rezolvarea problemei manualelor noi pentru viitorul an școlar. Ulterior, disputa s-a mutat la Direcția Națională Anticorupție, care a fost sesizată cu privire la modul în care s-a desfășurat licitația pentru manuale digitale. Au fost făcute 17 sesizări de către editurile care nu au câștigat licitația, care au fost depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și la DNA. În cele din urmă manualele au ajuns la elevi, dar cu mari întârzieri, iar editurile au fost foarte nemulțumite de felul cum s-au desfășurat lucrurile.
     Conform declarațiilor ministrului Educației, tot la capitolul modificări va intră și calendarul anului școlar: "Trebuie să respectăm vacanțele și sărbătorile legale care sunt prevăzute la nivel național prin lege. Un nou calendar pentru anul școlar va fi realizat în viitor pe baza unor discuții care vor fi la nivelul direcțiilor din Ministerul Educației Naționale și pe baza analizelor care se vor face după experiența anilor precedenți. Nu putem să spunem că va fi la fel ca anul acesta sau la fel ca cel de acum doi ani de zile".
     Pe de altă parte, Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și UNICEF au prezentat un raport legat de evaluările și examinările din educație. În acest context, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj în care consideră vital accesul copiilor la educație: "Ca țară, putem progresa doar dacă toți copiii au acces la educație de calitate și finalizează cel puțin învățământul obligatoriu, astfel încât să avem tineri bine pregătiți, cu competențe care să răspundă cerințelor de pe piețele europene și nu numai. (...) Pe lângă acei elevi și studenți excepționali, este foarte important să oferim tuturor copiilor, în special celor din comunitățile rurale și marginalizate, din familii de romi și copiilor cu dizabilități șansa de a absolvi cel puțin învățământul obligatoriu, de a-și dezvolta competențele de bază pentru a deveni adulți independenți. Este nevoie de eforturile fiecăruia dintre noi și ale întregii societăți ca să îmbunătățim evaluarea elevilor, a profesorilor, a școlilor și a sistemului de educație, astfel încât toți copiii din România să beneficieze de educație incluzivă, de calitate și să poată avea o viață frumoasă, iar România să progreseze. Avem nevoie de o strategie pe termen lung în domeniul educației, de obiective concrete și măsurabile, de mecanisme de monitorizare și evaluare pentru a ne ajusta politicile publice în beneficiul tuturor elevilor și, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceștia".
     Pavel Năstase a anunțat că pe baza acestui raport ministerul va elabora și implementa un plan de acțiune menit să îmbunătățească felul în care au loc evaluările naționale: "Raportul a scos în evidență un lucru foarte important, pe care și noi l-am intuit, și anume că aceste evaluări din învățământul preuniversitar trebuie privite ca având un caracter formativ, și nu unul de clasamente. Elevii sunt într-o competiție cu ei înșiși, nu sunt într-o competiție la nivelul claselor din care fac parte. După aceste evaluări, fiecare cadru didactic, pentru elevii pe care îi are în clasa respectivă, ar trebuie să facă o fișă de parcurs pentru perioada următoare plecând de la aceste rezultate. Fișa aceasta să fie individuală pentru fiecare elev din clasa respectivă, să permită profesorului să își pregătească materialele și tot procesul didactic astfel încât să completeze această pregătire de care elevul are nevoie pentru a ajunge la un anumit nivel. Pregătim deja trei proiecte pe învățământul preuniversitar, care se referă tocmai la aceste aspecte, și încă două proiecte pe învățământul universitar. Anul acesta vom obține finanțare și dorim ca această componentă de evaluare a cadrelor didactice să fie acompaniată și de revizuirea manualelor școlare. (...) Echipa noastră pregătește deja mai multe proiecte europene care ne vor permite ca pe baza acestor recomandări, pe baza planului de acțiune să putem aduce acea plus valoare necesară, astfel încât copiii din România, elevii români să vină cu plăcere la școală, să nu mai avem această teamă de evaluările naționale, care sunt foarte binevenite".
     Ministrul a vorbit și despre posibilitatea renunțării la evaluarea națională de la clasa a VIII-a, apreciind că există și argumente pentru păstrarea acesteia, dar că decizia finală se va lua în urma unei atente analize. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Foarte bine!
    (mesaj trimis de Radu în data de 04.05.2017, ora 12:39)  
 Totusi, atat timp cat "incluziunea" si "integrarea" persoanelor cu dizabilitati in societate si pe piata muncii se va face tot prin segregarea elevilor cu dizabilitati in scoli "speciale" si nu in scoli obisnuite laolalta cu restul copiilor, tot acest plan va fi doar vorbe.
 Atat timp cat in UE exista multe tari de la care Romania se poate inspira, si care au un sistem de invatamant mai bun decat al nostru, nu stiu de ce nu se doreste preluarea unor exemple din afara. Sigur, ar fi bine sa ne promovam in continuare cultura romana, dar din ea ar fi bine sa fie eliminate partile negative, de genul "Catelus cu parul cret, *fura* rata din cotet" si introducerea altor elemente pozitive care sa ii faca pe copii mai toleranti.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2017, ora 10:12)  
 Daca banii din buget, strinsi cu de-a sila, s-ar aloca in tara, pentru scoli si gradinite, pentru educatia copiilor nostrii, nu pe cadouri politice in "tari surori sau alte rubedenii" sa dea bine la imagine, iar programa ar fi compusa de niste cadre educationale competente, ce ar pune ca baza de plecare ce a avut Romania in '89 si nu ce "filosofeaza america", poate am avea sansa sa vedem "o luminita la capatul tunelui" de intuneric din ultimii 27 de ani. Dar cum filosofia "conducatorilor lumii" este de a prostii si indobitocii noile generatii (sa fie usor de manipulat si condus), putin probabil sa se intample ceva bun in viitorul apropiat sau chiar cel indepartat.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 18:10
     Plenul Senatului a adoptat astăzi cu 99 de voturi "pentru" și o abținere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.  detalii
Companii-Afaceri, 17:36
PENTRU CELE PATRU CENTRALE PE CARE LE DEȚINE ÎN BUCUREȘTI,
     Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN), producătorul de energie termică din Capitală, aflată în prezent în insolvență, a finalizat programul anual de revizii și reparații al celor patru centrale pe care le deține în București.  detalii
Politică, 17:32
SIEGFRIED MUREȘAN:
     * Europarlamentarul solicită ministrului Finanțelor Publice să renunțe la măsură
       Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici și mijlocii, și va contribui la scăderea investițiilor străine, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un comunicat trimis Redacției.  detalii
Internaţional, 17:05
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Politică, 17:00
RALUCA TURCAN (PNL):
     Prim-vicepreședinte PNL, Raluca Turcan, a solicitat, astăzi, dezbaterea urgentă a propunerii de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât și opoziția să poată iniția procedura de revocare a președintelui Camerei Deputaților.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Banca Transilvania" și BRD - deprecieri de peste 2%
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 21,05 milioane de lei (4,57 milioane de euro), în scădere față de ședința de...  detalii
23.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în baza rezultatelor financiare peste așteptări anunțate de companii printre care "Ericsson" și "Volvo" AB din Suedia.  detalii
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0574
2,3514
3,1001
3,9684
0,1793
0,6178
0,2215
4,5988
5,1585
1,4922
3,4382
0,2248
0,4898
1,0866
0,0681
0,4769
1,0579
3,9154
0,2855
1,2262
0,5897
0,0602
0,3467
0,2062
2,7252
0,0386
0,1474
1,0660
0,6127
0,1180
160,6332
5,5117
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.10.2017
THE ANPC STARTS THE REVOLUTION ON THE BANKING MARKET
     The National Consumer Protection Agency (ANPC) recently fined no less than 15 commercial banks, on charges of misleading advertising, according to sources close to the situation.  details
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
.