EDUCAȚIE
BURSA 04.05.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     Elevii și profesorii vor avea parte de o nouă surpriză din partea Ministerului Educației Naționale, care reevaluează programele școlare și manualele și pregătește un plan de acțiune legat de evaluările naționale. Demersul este unul generos, vizează în principal eliminarea informațiilor inutile, care îngreunează procesul de asimilare a informațiilor, dar în cazul învățământului, cel puțin în ultimii 27 de ani, iadul a fost pavat doar cu bune intenții.
     Ministrul Pavel Năstase a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, că aceste schimbări vor avea loc în cel mai scurt timp posibil: "Am anunțat cu ceva timp în urmă un proces de reevaluare a programelor școlare și care va ajunge evident până la nivelul manualelor, vrem să simplificăm aceste manuale în sensul bun al cuvântului, adică nu vrem să renunțăm la conținutul din manuale care setează foarte bine pe zona de competențe, care a stat la baza realizării acestor manuale, dar vrem să eliminăm toate lucrurile redundante care încarcă foarte mult aceste manuale''. În următoarea perioadă va fi pus la punct un sistem care presupune resurse educaționale deschise, urmând ca ele să fie publicate pe o platformă online: "Există un organism internațional care licențiază aceste materiale, astfel încât noi, ministerul, să putem plăti drepturi de autor celor care le produc inițial, ministerul să preia și să licențieze aceste materiale ca fiind deschise, deci asta înseamnă că pot fi folosite atât de către elevi, cât și de către profesori, de oricine".
     Din nefericire, experiența ultimilor ani demonstrează că demersul nu este atât de ușor de realizat, cel puțin în ceea ce privește tipărirea de noi manuale, unde există foarte multe interese, procedurile nu sunt deloc simple, iar din cauza numeroaselor discuții și contestații termenele nu sunt niciodată respectate. În 2014, la 15 septembrie toată lumea aștepta ca pe băncile elevilor claselor a I-a și a II-a să se găsească noile manuale digitale. Din cauza unor neînțelegeri pe axa minister - edituri, întreg procesul a fost amânat cu luni bune, iar elevii au fost nevoiți să se mulțumească cu vechile manuale. În decembrie 2014, Uniunea Editorilor din România (UER) acuza Ministerul Educației Naționale că a abandonat rezolvarea problemei manualelor noi pentru viitorul an școlar. Ulterior, disputa s-a mutat la Direcția Națională Anticorupție, care a fost sesizată cu privire la modul în care s-a desfășurat licitația pentru manuale digitale. Au fost făcute 17 sesizări de către editurile care nu au câștigat licitația, care au fost depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și la DNA. În cele din urmă manualele au ajuns la elevi, dar cu mari întârzieri, iar editurile au fost foarte nemulțumite de felul cum s-au desfășurat lucrurile.
     Conform declarațiilor ministrului Educației, tot la capitolul modificări va intră și calendarul anului școlar: "Trebuie să respectăm vacanțele și sărbătorile legale care sunt prevăzute la nivel național prin lege. Un nou calendar pentru anul școlar va fi realizat în viitor pe baza unor discuții care vor fi la nivelul direcțiilor din Ministerul Educației Naționale și pe baza analizelor care se vor face după experiența anilor precedenți. Nu putem să spunem că va fi la fel ca anul acesta sau la fel ca cel de acum doi ani de zile".
     Pe de altă parte, Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și UNICEF au prezentat un raport legat de evaluările și examinările din educație. În acest context, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj în care consideră vital accesul copiilor la educație: "Ca țară, putem progresa doar dacă toți copiii au acces la educație de calitate și finalizează cel puțin învățământul obligatoriu, astfel încât să avem tineri bine pregătiți, cu competențe care să răspundă cerințelor de pe piețele europene și nu numai. (...) Pe lângă acei elevi și studenți excepționali, este foarte important să oferim tuturor copiilor, în special celor din comunitățile rurale și marginalizate, din familii de romi și copiilor cu dizabilități șansa de a absolvi cel puțin învățământul obligatoriu, de a-și dezvolta competențele de bază pentru a deveni adulți independenți. Este nevoie de eforturile fiecăruia dintre noi și ale întregii societăți ca să îmbunătățim evaluarea elevilor, a profesorilor, a școlilor și a sistemului de educație, astfel încât toți copiii din România să beneficieze de educație incluzivă, de calitate și să poată avea o viață frumoasă, iar România să progreseze. Avem nevoie de o strategie pe termen lung în domeniul educației, de obiective concrete și măsurabile, de mecanisme de monitorizare și evaluare pentru a ne ajusta politicile publice în beneficiul tuturor elevilor și, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceștia".
     Pavel Năstase a anunțat că pe baza acestui raport ministerul va elabora și implementa un plan de acțiune menit să îmbunătățească felul în care au loc evaluările naționale: "Raportul a scos în evidență un lucru foarte important, pe care și noi l-am intuit, și anume că aceste evaluări din învățământul preuniversitar trebuie privite ca având un caracter formativ, și nu unul de clasamente. Elevii sunt într-o competiție cu ei înșiși, nu sunt într-o competiție la nivelul claselor din care fac parte. După aceste evaluări, fiecare cadru didactic, pentru elevii pe care îi are în clasa respectivă, ar trebuie să facă o fișă de parcurs pentru perioada următoare plecând de la aceste rezultate. Fișa aceasta să fie individuală pentru fiecare elev din clasa respectivă, să permită profesorului să își pregătească materialele și tot procesul didactic astfel încât să completeze această pregătire de care elevul are nevoie pentru a ajunge la un anumit nivel. Pregătim deja trei proiecte pe învățământul preuniversitar, care se referă tocmai la aceste aspecte, și încă două proiecte pe învățământul universitar. Anul acesta vom obține finanțare și dorim ca această componentă de evaluare a cadrelor didactice să fie acompaniată și de revizuirea manualelor școlare. (...) Echipa noastră pregătește deja mai multe proiecte europene care ne vor permite ca pe baza acestor recomandări, pe baza planului de acțiune să putem aduce acea plus valoare necesară, astfel încât copiii din România, elevii români să vină cu plăcere la școală, să nu mai avem această teamă de evaluările naționale, care sunt foarte binevenite".
     Ministrul a vorbit și despre posibilitatea renunțării la evaluarea națională de la clasa a VIII-a, apreciind că există și argumente pentru păstrarea acesteia, dar că decizia finală se va lua în urma unei atente analize. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Foarte bine!
    (mesaj trimis de Radu în data de 04.05.2017, ora 12:39)  
 Totusi, atat timp cat "incluziunea" si "integrarea" persoanelor cu dizabilitati in societate si pe piata muncii se va face tot prin segregarea elevilor cu dizabilitati in scoli "speciale" si nu in scoli obisnuite laolalta cu restul copiilor, tot acest plan va fi doar vorbe.
 Atat timp cat in UE exista multe tari de la care Romania se poate inspira, si care au un sistem de invatamant mai bun decat al nostru, nu stiu de ce nu se doreste preluarea unor exemple din afara. Sigur, ar fi bine sa ne promovam in continuare cultura romana, dar din ea ar fi bine sa fie eliminate partile negative, de genul "Catelus cu parul cret, *fura* rata din cotet" si introducerea altor elemente pozitive care sa ii faca pe copii mai toleranti.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2017, ora 10:12)  
 Daca banii din buget, strinsi cu de-a sila, s-ar aloca in tara, pentru scoli si gradinite, pentru educatia copiilor nostrii, nu pe cadouri politice in "tari surori sau alte rubedenii" sa dea bine la imagine, iar programa ar fi compusa de niste cadre educationale competente, ce ar pune ca baza de plecare ce a avut Romania in '89 si nu ce "filosofeaza america", poate am avea sansa sa vedem "o luminita la capatul tunelui" de intuneric din ultimii 27 de ani. Dar cum filosofia "conducatorilor lumii" este de a prostii si indobitocii noile generatii (sa fie usor de manipulat si condus), putin probabil sa se intample ceva bun in viitorul apropiat sau chiar cel indepartat.


 
Aceeasi sectiune (Cultura)
MINISTRUL EDUCAȚIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ȘASE LUNI DE MANDAT
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:08
     * Dolarul a pierdut 0,07 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 3,9727 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6614 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 1 ban, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6514 lei.  click să citești tot articolul
Strategia Naţională Anticorupţie, 14:47
     Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, a fost plasat, astăzi, sub control judiciar, pentru trafic de influență, printr-o decizie a magistraților Tribunalului Bacău, potrivit Agerpres.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:39
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 30,7 milioane lei (3,8 milioane euro).  click să citești tot articolul
Miscellanea, 14:31
     Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită coaliției aflate la putere, precum și premierului desemnat, Viorica Dăncilă, să retragă, în regim de urgență, Ordonanța nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiștilor, jurnaliștilor, cadrelor didactice, dar și ale altor categorii profesionale, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:15
     Cinci dintre principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
.