Apanova
EDUCAȚIE
BURSA 04.05.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     Elevii și profesorii vor avea parte de o nouă surpriză din partea Ministerului Educației Naționale, care reevaluează programele școlare și manualele și pregătește un plan de acțiune legat de evaluările naționale. Demersul este unul generos, vizează în principal eliminarea informațiilor inutile, care îngreunează procesul de asimilare a informațiilor, dar în cazul învățământului, cel puțin în ultimii 27 de ani, iadul a fost pavat doar cu bune intenții.
     Ministrul Pavel Năstase a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, că aceste schimbări vor avea loc în cel mai scurt timp posibil: "Am anunțat cu ceva timp în urmă un proces de reevaluare a programelor școlare și care va ajunge evident până la nivelul manualelor, vrem să simplificăm aceste manuale în sensul bun al cuvântului, adică nu vrem să renunțăm la conținutul din manuale care setează foarte bine pe zona de competențe, care a stat la baza realizării acestor manuale, dar vrem să eliminăm toate lucrurile redundante care încarcă foarte mult aceste manuale''. În următoarea perioadă va fi pus la punct un sistem care presupune resurse educaționale deschise, urmând ca ele să fie publicate pe o platformă online: "Există un organism internațional care licențiază aceste materiale, astfel încât noi, ministerul, să putem plăti drepturi de autor celor care le produc inițial, ministerul să preia și să licențieze aceste materiale ca fiind deschise, deci asta înseamnă că pot fi folosite atât de către elevi, cât și de către profesori, de oricine".
     Din nefericire, experiența ultimilor ani demonstrează că demersul nu este atât de ușor de realizat, cel puțin în ceea ce privește tipărirea de noi manuale, unde există foarte multe interese, procedurile nu sunt deloc simple, iar din cauza numeroaselor discuții și contestații termenele nu sunt niciodată respectate. În 2014, la 15 septembrie toată lumea aștepta ca pe băncile elevilor claselor a I-a și a II-a să se găsească noile manuale digitale. Din cauza unor neînțelegeri pe axa minister - edituri, întreg procesul a fost amânat cu luni bune, iar elevii au fost nevoiți să se mulțumească cu vechile manuale. În decembrie 2014, Uniunea Editorilor din România (UER) acuza Ministerul Educației Naționale că a abandonat rezolvarea problemei manualelor noi pentru viitorul an școlar. Ulterior, disputa s-a mutat la Direcția Națională Anticorupție, care a fost sesizată cu privire la modul în care s-a desfășurat licitația pentru manuale digitale. Au fost făcute 17 sesizări de către editurile care nu au câștigat licitația, care au fost depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și la DNA. În cele din urmă manualele au ajuns la elevi, dar cu mari întârzieri, iar editurile au fost foarte nemulțumite de felul cum s-au desfășurat lucrurile.
     Conform declarațiilor ministrului Educației, tot la capitolul modificări va intră și calendarul anului școlar: "Trebuie să respectăm vacanțele și sărbătorile legale care sunt prevăzute la nivel național prin lege. Un nou calendar pentru anul școlar va fi realizat în viitor pe baza unor discuții care vor fi la nivelul direcțiilor din Ministerul Educației Naționale și pe baza analizelor care se vor face după experiența anilor precedenți. Nu putem să spunem că va fi la fel ca anul acesta sau la fel ca cel de acum doi ani de zile".
     Pe de altă parte, Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și UNICEF au prezentat un raport legat de evaluările și examinările din educație. În acest context, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj în care consideră vital accesul copiilor la educație: "Ca țară, putem progresa doar dacă toți copiii au acces la educație de calitate și finalizează cel puțin învățământul obligatoriu, astfel încât să avem tineri bine pregătiți, cu competențe care să răspundă cerințelor de pe piețele europene și nu numai. (...) Pe lângă acei elevi și studenți excepționali, este foarte important să oferim tuturor copiilor, în special celor din comunitățile rurale și marginalizate, din familii de romi și copiilor cu dizabilități șansa de a absolvi cel puțin învățământul obligatoriu, de a-și dezvolta competențele de bază pentru a deveni adulți independenți. Este nevoie de eforturile fiecăruia dintre noi și ale întregii societăți ca să îmbunătățim evaluarea elevilor, a profesorilor, a școlilor și a sistemului de educație, astfel încât toți copiii din România să beneficieze de educație incluzivă, de calitate și să poată avea o viață frumoasă, iar România să progreseze. Avem nevoie de o strategie pe termen lung în domeniul educației, de obiective concrete și măsurabile, de mecanisme de monitorizare și evaluare pentru a ne ajusta politicile publice în beneficiul tuturor elevilor și, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceștia".
     Pavel Năstase a anunțat că pe baza acestui raport ministerul va elabora și implementa un plan de acțiune menit să îmbunătățească felul în care au loc evaluările naționale: "Raportul a scos în evidență un lucru foarte important, pe care și noi l-am intuit, și anume că aceste evaluări din învățământul preuniversitar trebuie privite ca având un caracter formativ, și nu unul de clasamente. Elevii sunt într-o competiție cu ei înșiși, nu sunt într-o competiție la nivelul claselor din care fac parte. După aceste evaluări, fiecare cadru didactic, pentru elevii pe care îi are în clasa respectivă, ar trebuie să facă o fișă de parcurs pentru perioada următoare plecând de la aceste rezultate. Fișa aceasta să fie individuală pentru fiecare elev din clasa respectivă, să permită profesorului să își pregătească materialele și tot procesul didactic astfel încât să completeze această pregătire de care elevul are nevoie pentru a ajunge la un anumit nivel. Pregătim deja trei proiecte pe învățământul preuniversitar, care se referă tocmai la aceste aspecte, și încă două proiecte pe învățământul universitar. Anul acesta vom obține finanțare și dorim ca această componentă de evaluare a cadrelor didactice să fie acompaniată și de revizuirea manualelor școlare. (...) Echipa noastră pregătește deja mai multe proiecte europene care ne vor permite ca pe baza acestor recomandări, pe baza planului de acțiune să putem aduce acea plus valoare necesară, astfel încât copiii din România, elevii români să vină cu plăcere la școală, să nu mai avem această teamă de evaluările naționale, care sunt foarte binevenite".
     Ministrul a vorbit și despre posibilitatea renunțării la evaluarea națională de la clasa a VIII-a, apreciind că există și argumente pentru păstrarea acesteia, dar că decizia finală se va lua în urma unei atente analize. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Foarte bine!
    (mesaj trimis de Radu în data de 04.05.2017, ora 12:39)  
 Totusi, atat timp cat "incluziunea" si "integrarea" persoanelor cu dizabilitati in societate si pe piata muncii se va face tot prin segregarea elevilor cu dizabilitati in scoli "speciale" si nu in scoli obisnuite laolalta cu restul copiilor, tot acest plan va fi doar vorbe.
 Atat timp cat in UE exista multe tari de la care Romania se poate inspira, si care au un sistem de invatamant mai bun decat al nostru, nu stiu de ce nu se doreste preluarea unor exemple din afara. Sigur, ar fi bine sa ne promovam in continuare cultura romana, dar din ea ar fi bine sa fie eliminate partile negative, de genul "Catelus cu parul cret, *fura* rata din cotet" si introducerea altor elemente pozitive care sa ii faca pe copii mai toleranti.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2017, ora 10:12)  
 Daca banii din buget, strinsi cu de-a sila, s-ar aloca in tara, pentru scoli si gradinite, pentru educatia copiilor nostrii, nu pe cadouri politice in "tari surori sau alte rubedenii" sa dea bine la imagine, iar programa ar fi compusa de niste cadre educationale competente, ce ar pune ca baza de plecare ce a avut Romania in '89 si nu ce "filosofeaza america", poate am avea sansa sa vedem "o luminita la capatul tunelui" de intuneric din ultimii 27 de ani. Dar cum filosofia "conducatorilor lumii" este de a prostii si indobitocii noile generatii (sa fie usor de manipulat si condus), putin probabil sa se intample ceva bun in viitorul apropiat sau chiar cel indepartat.


 
Aceeasi sectiune (Cultura)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 12:05
     Conform comunicatului de presă remis către Redacție, Grupul KMG International (KMGI) a modificat și extins, astăzi, o facilitate de credit revolving multivalută în valoare de 360 milioane USD. Maturitatea creditului este de 3 ani din momentul tranzacției iar Grupul are posibilitatea de a opta pentru 2 prelungiri de câte un an.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 11:56
     Conform comunicatului de presă remis către Redacție, piața neagră a țigaretelor a crescut în martie la 17,2% din totalul consumului (cu 1,6% mai mult decât în ianuarie 2018). În primele trei luni ale anului, media comerțului ilicit este de 16,4%, cu 0,7 puncte procentuale. mai mare comparativ cu perioada similară din 2017.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:47
     Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a provocat furie în Grecia cu propunerea sa ca doi ofițeri vamali greci reținuți în Turcia din martie, să fie trimiși la schimb pentru opt ofițeri turci care au cerut azil politic în Grecia, scrie The Guardian.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:40
     Netcity Telecom a anunțat, astăzi, că a semnat, pe 19 aprilie, majorarea facilității de credit de tip club loan mai vechi, în valoare de 36 millione euro, cu o nouă facilitate , în valoare de 10 milioane euro, cu un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română (BCR) și BRD Groupe Societe Generale, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:21
     Coreea de Sud a încetat să difuzeze propagandă prin difuzoarele existente de-a lungul graniței cu Coreea de Nord, înainte de discuțiile la nivel înalt ce urmează să fie purtate în această săptămână, informează BBC.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BURSELE DIN LUME / PIEȚELE URCĂ
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția spre rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
17.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, un volum de numai 21,7 milioane de lei (4,67 milioane de euro), inferior celui...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9142
2.3830
2.9902
3.8902
0.1840
0.6258
0.2143
4.6606
5.3294
1.5010
3.5188
0.2294
0.4848
1.1168
0.0617
0.4492
0.9390
3.7886
0.3153
1.1195
0.6021
0.0574
0.3539
0.2054
2.7346
0.0394
0.1448
1.0315
0.6288
0.1209
163.2421
5.4986
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.