Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
MIHAELA SAVU, CÂȘTIGĂTOAREA CONCURSULUI "CEL MAI FRUMOS COSTUM TRADIȚIONAL ROMÂNESC", ORGANIZAT DE ASOCIAȚIA TADEU:
BURSA 29.06.2018

 

 

A consemnat Emilia Olescu
 
mărește imaginea
       An de an, în luna iunie, la noi au loc o serie de acțiuni legate de costumul popular românesc și de tradițiile noastre, în virtutea faptului că în 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei. În acest context, unul dintre evenimentele desfășurate în Capitală duminica trecută a fost cel organizat de Asociația Umanitară Tadeu și Biserica Sfântul Dumitru-Poșta ("În IE la LiturghIE-Păstrăm Tradiția Vie"). Un sfert dintre cei peste 200 de participanți la slujbă au purtat costum popular sau un element identitar românesc.
       Autenticitatea bluzei noastre feminine a fost scoasă în evidență de numeroase ii provenite din diverse zone ale țării, multe dintre ele direct din lada bunicii. Iile, fotele, vâlnicele, poalele, catrințele, ilicele, opregele, betele și maramele purtate cu mândrie de fetele și femeile prezente la eveniment păstrează în ele istoria poporului român așa cum a fost ea trăită. Pe lângă frumosul dat de cromatica și simbolistica iilor românești, obiceiurile străbune au mai fost înviate printr-un concurs cu tema "Tu ce știi despre tradiții?", care a avut două secțiuni: "Cel mai frumos costum tradițional românesc" și o probă de cunoștințe generale despre tradiții, obiceiuri și calendar străvechi. Pentru "Cel mai frumos costum tradițional românesc", juriul a ales-o pe Mihaela Savu, care a obținut și locul al doilea la secțiunea "Tu ce știi despre tradiții?".
       Posesoarea celui "mai frumos costum tradițional românesc" a fost încântată să ne povestească despre straiele sale populare.

 
     Reporter: Din ce zonă provine costumul tău și ce vechime are?
     Mihaela Savu: Răspunsul poate fi scurt - Glogoveanu, Dâmbovița - sau unul foarte complex, pentru că toate schimbările istorice, comportamentale, administrative se revăd în costumul popular românesc. Costumul meu este unul muntenesc cu accente de Vlașca, pentru că micul sătuc din Muntenia întemeiat de boierul oltean Glogoveanu a aparținut pe rând județelor Argeș, Dâmbovița, raionului Vlașca și de aici multe lucruri s-au contopit. În acest sat încă se mai joacă călușul, se mai duc cocoși albi la Denia Mare pentru sufletele plecate de la noi fără lumină sau Împărtășanie, iar în ziua de Rusalii mai vezi femei pe la răspântii care spală picioarele trecătorilor.
     Să revenim la costum - ia pe care o port astăzi, este o ie de mireasă, din borangic, țesută în război, cu spărtură la sabac și strajă de viață echilibrată. A fost ia de cununie a bunicii mele paterne, nu știu când a fost meșteșugită, dar a fost purtată prima dată de bunica mea prin anii '30.
     Fota muntenească cu fir datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, mi-a fost dăruită de către o femeie din sat, prezintă elemente de pământ, elemnete geometrice și spirala vieții. Este foarte interesant cum codurile și meșteșugul viețuirii erau transcrise în acest obiect vestimentar, partea cu spirala vieții este acoperită de partea cea mai frumoasă a fotei, mesaj deosebit de complex: ce-i profund nu trebuie dezvăluit decât rar și în intimitate, partea plăcută ochiului rămâne la vedere cu ușurință, dar pentru lucrurile adânci trebuie să aloci timp și să dai primul strat deoparte.
     Legătoarea de cap, tipic Vlașca, este de borangic, țesută în război și prezintă elemente geometrice și florale. Ca vechime, să fie de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai puțin partea croșetată care este o adăugire ulterioară, acest obiect fiind utilizat o perioadă ca un ștergar decorativ.
     Reporter: Ai folosit expresia "straja iei". Poți să ne spui ce semnifică?
     Mihaela Savu: Din punctul meu de vedere, straja iei este elementul cel mai frumos al cămășii populare românești, este intangibilul care ne dorim să ajungă tangibil. Fetele, când își coseau ia, spuneau anumite rugăciuni, își întipăreau pe cămașă așteptările lor de la viață, își marcau cumva ia să fie unică, iar la noi în zonă le lăsau neterminate la brâu, ca viața să mai curgă și după regulile ei.
     Am trei ii de la cele două bunici și una de la moașa fraților mei și toate au straja distinctă. Cea de la bunica maternă - femeie puternică, veselă și jovială - are o strajă de destin asumat (ia este neterminată la brâu și are numeroase inegalități, semn că bunica a așteptat ca viața să o surprindă și cam așa s-a și întâmplat), cea de la bunica paternă este tăiată drept și delicat, pentru că ea așa era și așa a și trăit - demnă și discretă (din păcate, mi-o amintesc doar ca prin vis).
     Reporter: În opinia ta, care sunt elementele ce stabilesc valoarea unei ii?
     Mihaela Savu: Sunt doar pasionată de tradiții străbune și leacuri de mult timp uitate, așa că o să răspund prin prisma omului fără atestări: în primul rând, legătura cu trecutul personal. Mulți spun că este foarte important materialul din care este făcută bluza, mai contează multitudinea elementelor îmbinate: râuri, figuri geometrice, motive florale, cruce, floarea vieții, coarne de cerb, apoi vechimea, dacă are sau nu îngrădea... Cert este că nu tot ce sclipește este valoros!
     Cu siguranță nu există ie autentică făcută dintr-o foaie (spata de război este în medie de 78 cm, rar vezi o spată de război țărănescă de 90 cm), cele care nu au pe spate elemente țesute sau cusute sunt simple - cămăși și nu ii (femeile coseau/țeseau pe spatele iei elemente ca niște mandale, pentru ca femeia care o poartă să fie ferită de ochiul invidios. Ia mea de la mamaie Rada (bunica paternă) are pe spate multe șiruri din trandafirul heraldic geto-dac).
     Reporter: Când te-ai prezentat ai spus că ești Mihaela Savu, nepoata Chiosnacilor...
     Mihaela Savu: Așa era cunoscut bunicul meu patern (pe care nu l-am cunoscut) și care era călușar cu legământ. Prin sat mai sunt încă oameni care îl mai văd cu ochii minții. Îmi amintesc că, acum trei ani, de Rusalii, când m-am așezat într-o răspântie să spăl picioarele trecătorilor, a venit la mine o femeie bătrână care își pierduse vederea, mi-a pus mâna pe față și mi-a spus: "Satul nostru nu moare atâta timp cât mai sunt oameni ca tine și cred că tu numai nepoata Chiosnacului poți să fii!"
     Reporter: Au apărut în piața din România tot felul de "ii" fabricate în țări ca India sau China. Ce părere ai despre acest trend?
     Mihaela Savu: Acelea nu sunt ii, sunt cămăși cu elemente prelucrate din etnografie. Este bine ca omul să intre în contact cu noțiunile, dar să nu uităm că iile se meșteșugesc, nu se fabrică, și mai ales că ele aparțin României și că trebuie lucrate în spațiul carpato-danubiano-pontic.
     Reporter: Ce transmite ia, în viziunea ta?
     Mihaela Savu: Ia este un obiect vestimentar și rămâne un obiect dacă nu ne preocupăm să înțelegem simbolistica ei și mai ales să o purtăm cu mândrie și demnitate. Dincolo de toate, oamenilor trebuie să li se lase moștenire educație și apoi obiecte. Omul umple haina cu personalitatea sa și nu haina dă trăsăturile lui de caracter.
     Reporter: Ce simți când porți costumul tradițional românesc?
     Mihaela Savu: Că mă apropii tot mai mult de mine, de morții și de vii mei.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Bănci-Asigurări
     
      * Dolarul s-a depreciat cu 0,01 bani în fața monedei naționale.
      * Francul s-a depreciat la 4,0984 lei.
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6605 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6603 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, de la 3,14% valoare înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Dialog cu cititorii
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis mixt ședința de tranzacționare  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8741
2.3829
3.0582
4.0984
0.1821
0.6249
0.2209
4.6605
5.2134
1.4381
3.5082
0.2355
0.4881
1.0875
0.0602
0.4491
0.6459
3.9612
0.2770
0.9719
0.5763
0.0545
0.3549
0.2088
2.6356
0.0394
0.1407
1.0784
0.6274
0.1221
152.5446
5.5616
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.