Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
OPINII
BURSA 15.06.2018

George Chiriță
 
     Alfabetizarea a fost permanent o preocupare de stat în România - vezi campaniile din anii 50. Analfabetismul apare și în discursul recent al președintelui la o conferință despre educație, ca fiind prezent și în Parlament. După 60 de ani realizăm, iată, că nu a fost suficient să se înlocuiască semnătura cu degetul cu semnătura scrisă. Alfabetizarea nu a rezolvat în România problema cititului! Oricum, semnătura cu degetul a revenit azi multiplicată de miliarde de ori în like-urile care se dau pe Facebook. Să nu uităm că semnătura cu degetul se făcea cu degetul în jos, apăsat pe hârtie, ceea ce paradoxal era un fel de veto dat textului pe care semnatarul îl semna. Ne-am dat seama abia azi că acea semnătură nu era valabilă. Pe Facebook degetul a triumfat azi și prin faptul că nu mai e paradoxal și ambiguu și e orientat vertical în sus, cu conotații sexuale interzise doar minorilor care îl folosesc. Problema verticalității degetului s-a rezolvat astfel după 60 de ani, ca să nu mai vorbim și de alte semnificații ale poziției degetelor care încă abia stau să apară pe Facebook - o problemă strâns legată și de aglomerarea în trafic.
     Iar exprimarea cu ajutorul scrisului s-a dovedit inutilă când avem acum la îndemână emoticoanele. Se pare că am depășit cu bine și epoca faxului, când eram obligați să scriem ceva pe hârtie pentru a putea trimite un fax.
     Iată însă că bătrânii satului, respectiv tinerii din Parlamentul României, vor să ne împingă și mai sus pe scara evoluției și au depus în parlament un proiect de lege referitor la "cititul în spațiul public".
     De data asta efectul vizat de o asemenea lege nu mai acționează la talpa țării, acolo unde se punea degetul pe hârtie, ci la vârful piramidei sociale, acolo unde se produce fenomenul "O voi citi până o voi înțelege".
     Deputatul Raețchi, ales în Colegiul Orientul Mijlociu-Africa (sic!), a încercat să se exprime printr-un proiect de lege în favoarea lecturii.
     Problema e că, deși este posesor a două masterate în Litere, deși a fost de mic copil precoce cu funcția de consilier parlamentar la 23 de ani, deputatul Raețchi a ratat din prima încercare (în sensul că nu a mai fost nevoie de o a doua) să se exprime cu sinceritate și a dat dovadă de perfidie alegând sintagma "cititul în spațiul public".
     Consiliul legislativ, într-un acces de nervozitate, i-a atras atenția că formularea este incorectă și că "din forma propusă rezultă că se referă la cititul în spațiul public", adică la cititul în parc. Dealtfel, atunci când proiectul a ajuns la avizare la CNA, întreg consiliul s-a dovedit incapabil să înțeleagă că nu e vorba de cititul în parc și s-a amuzat teribil pe seama proiectului de lege, dându-i entuziast și în unanimitate un aviz negativ.
     Formularea din proiectul de lege este: "Comunicare audiovizuală cu caracter educativ privind importanța și promovarea cititului în spațiul public - mesaje sonore sau în imagini, cu sau fără sunet, care sunt destinate să informeze și să educe populația". La aceas­ta, Consiliul legislativ sfătuiește cu exasperare să se adauge precizarea "cu privire la importanța lecturii".
     Deși știa foarte bine ce înseamnă "spațiul public", așa cum rezultă din un alt proiect de lege al său, privind "alăptarea în spațiul public", pe care a evitat cu abilitate să îl prezinte prin sintagma "alăptare în fața opiniei publice", omul nostru nu a fost pur și simplu capabil să se exprime corect. Desigur, exprimarea nu e o problemă de lectură, pot să citești ce vrei cu condiția să nu te exprimi, iar când te exprimi e bine să nu o faci la fel ca atunci când citești și nu înțelegi.
     De aceea, proiectul de lege trebuie neapărat completat cu obligația de a citi până înțelegi și de a nu lua legătura cu ceilalți în faza intermediară în care citești și nu înțelegi nimic, pe motiv că aceasta ar putea să devină un pericol social. Într-adevăr, "somnul rațiunii naște monștri" nu e degeaba o formulă inventată de un pictor!
     Această temă devine cu atât mai importantă cu cât suntem deja avertizați de președinte cu apelativul "Asta, sincer, vă las pe dumneavoastră să judecați sau să vă gândiți, sau cum doriți". Întrebarea la care s-a răspuns prin acest "apelativ", se referea la o identificare:"Dumneavoastră cu care dintre animale vă identificați sau ați vrea să fiți?" (sursa site-ul Președinției). Trebuie neapărat să remarcăm tonul calm al președintelui, contrastând vădit și oferit intenționat, tocmai pentru a realiza contrastul, cu tonul lui Iliescu din "măi animalule!".
     În plus, răspunsul președintelui pune în evidență diferența între a gândi și a judeca, ca o aluzie fină la statutul judecătorilor și deschide o libertate de alegere pentru publicul larg de a face "cum doriți" în loc de a judeca în modul diferit de modul a gândi, sau viceversa. Sigur, misterul acestui "cum doriți" va rămâne mult timp neelucidat: păcat că publicul nu va putea beneficia de el în tot acest timp!
     Deși acest proiect de lege e încă în proceduri parlamentare, cei care forțea­ză pe președinte să se pronunțe în urma lecturii deciziei Curții Constituționale desconsideră această obligație de izolare și de a nu comunica cu ceilalți până nu înțelegi pe care cu siguranță legea Raețchi o va include și o va pune în aplicare - desigur trebuie prevăzute și niște sancțiuni dure pentru încălcarea interdicției și pentru cei care incită la încălcare. Din fericire, până acum președintele se conformează acestei posibile obligații. Bonus: și totuși legea își găsește o soluție de compromis chiar în cazul președintelui, pentru că lectura domniei sale, prin atenția teribilă pe care societatea o orientează către ea, este o adevărată lectură în spațiul public, deși nu este o lectură în parc: pare că (parcă) auzim cu toții cum citește președintele (...) mă rog, în fine, ce să mai vorbim, palatul Cotroceni are un parc foarte frumos! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Om în data de 15.06.2018, ora 09:06)  
 Fain!


 
2.  Dacă nu înțelege
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2018, ora 10:10)  
 Aducem un trans-Atlantic.


 
3.  Topica
    (mesaj trimis de Storyteller în data de 15.06.2018, ora 13:46)  
 E vorba despre promovarea in spatiul public a cititului ! Care nu e acelasi lucru cu promovarea cititului in spatiu public. Topica, bat-o vina. Si o interpretare sașie a initiativei legislative din partea dvs. Cand comentam totul in cheie politica, nu mai vedem padurea din cauza copacilor.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.