Apanova
CONFERINȚA ANTREPRENORIATUL FEMININ - Ediția a VI-a
PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI EDITORILOR DE CARTE EDUCAȚIONALĂ:
BURSA 25.09.2017

A.I.
 
mărește imaginea
     Helga Holtkamp, președintele Federației Editorilor de Carte Educațională (EEPG) și autor de manuale, a declarat luni, la București, că și alte țări, precum Polonia și Ungaria, au încercat introducerea manualului unic, dar a fost un eșec din cauza tipăririi întârziate, a faptului că manualele promovau stereotipuri.
     Helga Holkamp, președintele EEPG, a vorbit la București, într-o conferință de presă care a avut ca temă propunerea de modificare a statutului manualului, care conform unor proiecte de acte legislative ar urma să devină un monopol al statului, despre situația europeană privind manualele școlare, ce fel de manuale au elevii diferitelor țări europene, cine le cumpără și cum ar trebui ele aprobate, scrie News.ro.
     Helga Holtkamp conduce o organizație nonprofit cu 20 de membri, din 23 de țări europene. Fiecare membru al Federației are un sistem de învățământ diferit. "Lucrăm împreună și credem ferm că o bună educație pentru elevi înseamnă profesori buni, diversitate, înseamnă mai ales manuale diferite pentru nevoi diferite, pentru diferite vârste și niveluri de învățare", a spus Holtkamp la București, îngrijorată de situația prin care trece învățământul românesc, situație întâlnită și în Polonia și Ungaria.
     Helga Holkamp a afirmat: "Ceva s-ar putea întâmpla aici, așa cum a început și în Polonia, care și-a dorit un manual unic, dar care a renunțat, pentru că și-au dat seama că asta nu funcționează. La fel și Ungaria, unde manualul unic nu a fost o soluție bună sau mai departe, în America de Sud, unde sunt manuale cu o concepție greșită, de modă veche, unde nu există competiție. Competiția este importantă pentru că asigură calitatea".
     Domnia sa a explicat: "În Polonia, producția întârzia, cărțile erau pline de greșeli, profesorii se plângeau că nu pot preda, de asemenea, guvernul se schimba, așa că au renunțat. În Ungaria, știu că editorii erau foarte îngrijorați că manualele transmit o singură noțiune. De exemplu, manualul de istorie poate influența foarte mult prin stereotipuri, dar chiar și manualul de matematică, prin simpla prezentare poate reproduce stereotipuri".
     Prorectorul Universității din București, Liviu Papadima, a vorbit despre interzicerea auxiliarelor în școli, problemă dezbătută în ultima perioadă.
     Liviu Papadima a spus: "Am auzit în terminologia ministrului: auxiliare curriculare. Nu există așa ceva, nu a existat, nu va exista. Auxiliar este orice material pe care-l folosește profesorul. Eu, ca profesor de literatură, dacă vin cu o antologie și le citesc copiilor o poezie din ea sunt bun de pușcărie pentru că nu a fost autorizată de Ministerul Educației? Este o absurditate totală. Dacă vorbim despre presiunea exercitată asupra părinților ca să cumpere X,Y,Z, acela este un aspect, dar la îndemâna elevilor trebuie să stea un spectru cât mai larg de materiale complementare. E ca și cum cineva v-ar obliga să vă uitați pe internet la un singur site".
     Un alt aspect subliniat de prorectorul Universității din București a fost și faptul că "școala obligă părinții să dea bani nu din cauză că este rea, ci din cauză că nu primește suficienți pentru resurse educaționale".
     Helga Holtkamp a afirmat: "În alte țări europene, piața se reglementează singură în scurt timp. De exemplu, în țări ca Austria, în care pentru o singură materie există 20 de manuale diferite valabile, în primul an oamenii vor alege 5 cărți din acestea care sunt cele mai bune și care sunt în lista celor aprobate de minister. Ce se întâmplă anul următor? Editorii care nu și-au vândut niciunul din manuale care nu au fost alese vor ieși de pe piață automat".
     În cele mai multe țări, precum Bulgaria sau Serbia, există o selecție a manualelor, iar cele mai bune supraviețuiesc.
     În Germania există 16 curricule diferite, pentru că există 16 landuri. "Motivul pentru care aveam 16 diferite curricule este că după cel de-al Doilea Război Mondial americanii și forțele aliate au decis că două lucruri nu ar trebui centralizate în Germania: Poliția și Educația. Astfel, aliații au vrut să se asigure că regimul nazist nu se va repeta în Germania", a mărturisit Helga Holtkamp.
     În Germania, drumul manualului de la editor până la aprobarea lui de către ministru trece printr-o analiză foarte transparentă, în care sunt implicați profesori. Aceștia fac un raport în care este specificat dacă manualul este sexist, dacă este rasist, dacă este bun, îl trimit editorului cu adnotări, unde s-au făcut greșeli, editorul este obligat să-l revizuiască, iar procesul acesta poate dura până la trei luni în anumite cazuri, în altele mai repede.
     Președinta EEPG a declarat: "Cel mai important lucru este că cei care analizează aceste manuale știu ce fac, pentru că sunt profesori. Și editorul, la rândul lui, poate spune că judecata evaluatorilor a fost greșită, «vă putem demonstra». Este un proces transparent".
     Manualele pe suport clasic încă sunt folositoare profesorilor, este de părere Helga Holtkamp. "Dacă o persoană neinstruită stă în fața calculatorului, calculatorul o va face și mai neinstruită. Dacă o persoană inteligentă stă în fața calculatorului, calculatorul o va face mai inteligentă. Așa este și cu manualele. Trebuie să știi să-l folosești. În toate țările cu care am legături apropiate există încă manual pe suport clasic pentru că noțiunile trebuie să fie structurate, puse într-o metodologie și astfel le predăm. Și pentru că avem elevi diferiți, avem și auxiliare", a afirmat ea, prezentând un manual de limbă germană.
     În Germania, elevul are un manual principal de limbă germană, care este însoțit de unul de activități. Manualul nu este gratuit, este cumpărat de părinți cu 14 euro, iar cartea de lucru cu CD - 8 euro. "Mai puțin decît două pachete de țigări", a spus Holtkamp. De asemenea, în Serbia și în Irlanda niciun manual nu este subvenționat de stat. Dar familiile sunt ajutate financiar, iar școala decide cât vrea să cheltuie.
     În privința costurilor, "fiecare țară alocă fonduri în funcție de nevoile de educație. Unele vor da banii comunităților, care îi distribuie școlilor, altele spun: avem atâția bani pentru cărți și atâția pentru infrastructură (...). Cred că fiecare țară cheltuie mai mulți bani pe educație decât România", este concluzia președintei Federației Editorilor de Carte Educațională. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Cultura)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
27.04.2018
BVB
     * Volum de 41 milioane lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, un volum de 41,03 milioane de lei , valoare situată sub...  click să citești tot articolul
27.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, investitorii fiind mai interesați de titlurile de stat americane - datorită randamentelor - decât de acțiuni.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 61,08 milioane de lei (13,14 milioane de euro), circa o treime din valoarea tranzacționată fiind realizată cu...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Dacă BET reușește să construiască un suport în zona nivelului de 9.000 de puncte, există șanse importante ca indicele să continue să urce"
     
     Piața...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii din regiune fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8896
2.3770
2.9725
3.8808
0.1827
0.6240
0.2157
4.6490
5.3189
1.4851
3.4922
0.2305
0.4799
1.1002
0.0609
0.4445
0.9390
3.8160
0.3088
1.0952
0.6034
0.0571
0.3537
0.2027
2.6979
0.0394
0.1455
1.0389
0.6264
0.1209
162.4008
5.5073
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
.