PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI EDITORILOR DE CARTE EDUCAȚIONALĂ:
BURSA 25.09.2017

A.I.
 
mărește imaginea
     Helga Holtkamp, președintele Federației Editorilor de Carte Educațională (EEPG) și autor de manuale, a declarat luni, la București, că și alte țări, precum Polonia și Ungaria, au încercat introducerea manualului unic, dar a fost un eșec din cauza tipăririi întârziate, a faptului că manualele promovau stereotipuri.
     Helga Holkamp, președintele EEPG, a vorbit la București, într-o conferință de presă care a avut ca temă propunerea de modificare a statutului manualului, care conform unor proiecte de acte legislative ar urma să devină un monopol al statului, despre situația europeană privind manualele școlare, ce fel de manuale au elevii diferitelor țări europene, cine le cumpără și cum ar trebui ele aprobate, scrie News.ro.
     Helga Holtkamp conduce o organizație nonprofit cu 20 de membri, din 23 de țări europene. Fiecare membru al Federației are un sistem de învățământ diferit. "Lucrăm împreună și credem ferm că o bună educație pentru elevi înseamnă profesori buni, diversitate, înseamnă mai ales manuale diferite pentru nevoi diferite, pentru diferite vârste și niveluri de învățare", a spus Holtkamp la București, îngrijorată de situația prin care trece învățământul românesc, situație întâlnită și în Polonia și Ungaria.
     Helga Holkamp a afirmat: "Ceva s-ar putea întâmpla aici, așa cum a început și în Polonia, care și-a dorit un manual unic, dar care a renunțat, pentru că și-au dat seama că asta nu funcționează. La fel și Ungaria, unde manualul unic nu a fost o soluție bună sau mai departe, în America de Sud, unde sunt manuale cu o concepție greșită, de modă veche, unde nu există competiție. Competiția este importantă pentru că asigură calitatea".
     Domnia sa a explicat: "În Polonia, producția întârzia, cărțile erau pline de greșeli, profesorii se plângeau că nu pot preda, de asemenea, guvernul se schimba, așa că au renunțat. În Ungaria, știu că editorii erau foarte îngrijorați că manualele transmit o singură noțiune. De exemplu, manualul de istorie poate influența foarte mult prin stereotipuri, dar chiar și manualul de matematică, prin simpla prezentare poate reproduce stereotipuri".
     Prorectorul Universității din București, Liviu Papadima, a vorbit despre interzicerea auxiliarelor în școli, problemă dezbătută în ultima perioadă.
     Liviu Papadima a spus: "Am auzit în terminologia ministrului: auxiliare curriculare. Nu există așa ceva, nu a existat, nu va exista. Auxiliar este orice material pe care-l folosește profesorul. Eu, ca profesor de literatură, dacă vin cu o antologie și le citesc copiilor o poezie din ea sunt bun de pușcărie pentru că nu a fost autorizată de Ministerul Educației? Este o absurditate totală. Dacă vorbim despre presiunea exercitată asupra părinților ca să cumpere X,Y,Z, acela este un aspect, dar la îndemâna elevilor trebuie să stea un spectru cât mai larg de materiale complementare. E ca și cum cineva v-ar obliga să vă uitați pe internet la un singur site".
     Un alt aspect subliniat de prorectorul Universității din București a fost și faptul că "școala obligă părinții să dea bani nu din cauză că este rea, ci din cauză că nu primește suficienți pentru resurse educaționale".
     Helga Holtkamp a afirmat: "În alte țări europene, piața se reglementează singură în scurt timp. De exemplu, în țări ca Austria, în care pentru o singură materie există 20 de manuale diferite valabile, în primul an oamenii vor alege 5 cărți din acestea care sunt cele mai bune și care sunt în lista celor aprobate de minister. Ce se întâmplă anul următor? Editorii care nu și-au vândut niciunul din manuale care nu au fost alese vor ieși de pe piață automat".
     În cele mai multe țări, precum Bulgaria sau Serbia, există o selecție a manualelor, iar cele mai bune supraviețuiesc.
     În Germania există 16 curricule diferite, pentru că există 16 landuri. "Motivul pentru care aveam 16 diferite curricule este că după cel de-al Doilea Război Mondial americanii și forțele aliate au decis că două lucruri nu ar trebui centralizate în Germania: Poliția și Educația. Astfel, aliații au vrut să se asigure că regimul nazist nu se va repeta în Germania", a mărturisit Helga Holtkamp.
     În Germania, drumul manualului de la editor până la aprobarea lui de către ministru trece printr-o analiză foarte transparentă, în care sunt implicați profesori. Aceștia fac un raport în care este specificat dacă manualul este sexist, dacă este rasist, dacă este bun, îl trimit editorului cu adnotări, unde s-au făcut greșeli, editorul este obligat să-l revizuiască, iar procesul acesta poate dura până la trei luni în anumite cazuri, în altele mai repede.
     Președinta EEPG a declarat: "Cel mai important lucru este că cei care analizează aceste manuale știu ce fac, pentru că sunt profesori. Și editorul, la rândul lui, poate spune că judecata evaluatorilor a fost greșită, «vă putem demonstra». Este un proces transparent".
     Manualele pe suport clasic încă sunt folositoare profesorilor, este de părere Helga Holtkamp. "Dacă o persoană neinstruită stă în fața calculatorului, calculatorul o va face și mai neinstruită. Dacă o persoană inteligentă stă în fața calculatorului, calculatorul o va face mai inteligentă. Așa este și cu manualele. Trebuie să știi să-l folosești. În toate țările cu care am legături apropiate există încă manual pe suport clasic pentru că noțiunile trebuie să fie structurate, puse într-o metodologie și astfel le predăm. Și pentru că avem elevi diferiți, avem și auxiliare", a afirmat ea, prezentând un manual de limbă germană.
     În Germania, elevul are un manual principal de limbă germană, care este însoțit de unul de activități. Manualul nu este gratuit, este cumpărat de părinți cu 14 euro, iar cartea de lucru cu CD - 8 euro. "Mai puțin decît două pachete de țigări", a spus Holtkamp. De asemenea, în Serbia și în Irlanda niciun manual nu este subvenționat de stat. Dar familiile sunt ajutate financiar, iar școala decide cât vrea să cheltuie.
     În privința costurilor, "fiecare țară alocă fonduri în funcție de nevoile de educație. Unele vor da banii comunităților, care îi distribuie școlilor, altele spun: avem atâția bani pentru cărți și atâția pentru infrastructură (...). Cred că fiecare țară cheltuie mai mulți bani pe educație decât România", este concluzia președintei Federației Editorilor de Carte Educațională. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Cultura)
MIHAELA SAVU, CÂȘTIGĂTOAREA CONCURSULUI "CEL MAI FRUMOS COSTUM TRADIȚIONAL ROMÂNESC", ORGANIZAT DE ASOCIAȚIA TADEU:
Miscellanea
CAUZĂ CARITABILĂ:
     Sara Elena Gabriela Dragan, o fetiță în vârstă de 4 luni și jumătate, din localitatea Voluntari, județul Ilfov, a fost diagnosticată cu Renitoblastom Bilateral (cancer la ochi), o boală foarte gravă, care avansează destul de repede.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 12.61 milioane lei (2,70 milioane euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
BURSA Train
     Conform unui vestit sondaj de opinie al Times Magazine, vorbitul în public este cea mai mare frică cu care se confruntă oamenii. În clasamentul respectiv, însăși moartea ocupă abia locul 4, ca să ne facem o idee. De aceea mi se pare oportun să discutăm puțin despre modul în care putem avea o prestație oratorică decentă, ținând seama de niște lucruri simple, de bun-simț.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     17.08.2018 
     Prognoza pentru Romania
     În Maramureș, nordul Crișanei, precum și în zonele de munte și pe arii mai restrânse în Transilvania, Banat și Moldova, în special după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua și aspect de vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși pe spații mici 20...30 l/mp. În restul teritoriului manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi posibile doar izolat, dar vremea va fi călduroasă, local caniculară în Câmpia Română și Podișul Dobrogei, zone în care indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 35 de grade, iar cele minime se vor situa între 11 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 23...25 de grade pe litoral.
     Prognoza pentru Bucuresti
     Vremea va fi călduroasă, posibil caniculară după-amiază, când și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă va fi de 20...21 de grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.