PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI EDITORILOR DE CARTE EDUCAȚIONALĂ:
BURSA 25.09.2017

A.I.
 
mărește imaginea
     Helga Holtkamp, președintele Federației Editorilor de Carte Educațională (EEPG) și autor de manuale, a declarat luni, la București, că și alte țări, precum Polonia și Ungaria, au încercat introducerea manualului unic, dar a fost un eșec din cauza tipăririi întârziate, a faptului că manualele promovau stereotipuri.
     Helga Holkamp, președintele EEPG, a vorbit la București, într-o conferință de presă care a avut ca temă propunerea de modificare a statutului manualului, care conform unor proiecte de acte legislative ar urma să devină un monopol al statului, despre situația europeană privind manualele școlare, ce fel de manuale au elevii diferitelor țări europene, cine le cumpără și cum ar trebui ele aprobate, scrie News.ro.
     Helga Holtkamp conduce o organizație nonprofit cu 20 de membri, din 23 de țări europene. Fiecare membru al Federației are un sistem de învățământ diferit. "Lucrăm împreună și credem ferm că o bună educație pentru elevi înseamnă profesori buni, diversitate, înseamnă mai ales manuale diferite pentru nevoi diferite, pentru diferite vârste și niveluri de învățare", a spus Holtkamp la București, îngrijorată de situația prin care trece învățământul românesc, situație întâlnită și în Polonia și Ungaria.
     Helga Holkamp a afirmat: "Ceva s-ar putea întâmpla aici, așa cum a început și în Polonia, care și-a dorit un manual unic, dar care a renunțat, pentru că și-au dat seama că asta nu funcționează. La fel și Ungaria, unde manualul unic nu a fost o soluție bună sau mai departe, în America de Sud, unde sunt manuale cu o concepție greșită, de modă veche, unde nu există competiție. Competiția este importantă pentru că asigură calitatea".
     Domnia sa a explicat: "În Polonia, producția întârzia, cărțile erau pline de greșeli, profesorii se plângeau că nu pot preda, de asemenea, guvernul se schimba, așa că au renunțat. În Ungaria, știu că editorii erau foarte îngrijorați că manualele transmit o singură noțiune. De exemplu, manualul de istorie poate influența foarte mult prin stereotipuri, dar chiar și manualul de matematică, prin simpla prezentare poate reproduce stereotipuri".
     Prorectorul Universității din București, Liviu Papadima, a vorbit despre interzicerea auxiliarelor în școli, problemă dezbătută în ultima perioadă.
     Liviu Papadima a spus: "Am auzit în terminologia ministrului: auxiliare curriculare. Nu există așa ceva, nu a existat, nu va exista. Auxiliar este orice material pe care-l folosește profesorul. Eu, ca profesor de literatură, dacă vin cu o antologie și le citesc copiilor o poezie din ea sunt bun de pușcărie pentru că nu a fost autorizată de Ministerul Educației? Este o absurditate totală. Dacă vorbim despre presiunea exercitată asupra părinților ca să cumpere X,Y,Z, acela este un aspect, dar la îndemâna elevilor trebuie să stea un spectru cât mai larg de materiale complementare. E ca și cum cineva v-ar obliga să vă uitați pe internet la un singur site".
     Un alt aspect subliniat de prorectorul Universității din București a fost și faptul că "școala obligă părinții să dea bani nu din cauză că este rea, ci din cauză că nu primește suficienți pentru resurse educaționale".
     Helga Holtkamp a afirmat: "În alte țări europene, piața se reglementează singură în scurt timp. De exemplu, în țări ca Austria, în care pentru o singură materie există 20 de manuale diferite valabile, în primul an oamenii vor alege 5 cărți din acestea care sunt cele mai bune și care sunt în lista celor aprobate de minister. Ce se întâmplă anul următor? Editorii care nu și-au vândut niciunul din manuale care nu au fost alese vor ieși de pe piață automat".
     În cele mai multe țări, precum Bulgaria sau Serbia, există o selecție a manualelor, iar cele mai bune supraviețuiesc.
     În Germania există 16 curricule diferite, pentru că există 16 landuri. "Motivul pentru care aveam 16 diferite curricule este că după cel de-al Doilea Război Mondial americanii și forțele aliate au decis că două lucruri nu ar trebui centralizate în Germania: Poliția și Educația. Astfel, aliații au vrut să se asigure că regimul nazist nu se va repeta în Germania", a mărturisit Helga Holtkamp.
     În Germania, drumul manualului de la editor până la aprobarea lui de către ministru trece printr-o analiză foarte transparentă, în care sunt implicați profesori. Aceștia fac un raport în care este specificat dacă manualul este sexist, dacă este rasist, dacă este bun, îl trimit editorului cu adnotări, unde s-au făcut greșeli, editorul este obligat să-l revizuiască, iar procesul acesta poate dura până la trei luni în anumite cazuri, în altele mai repede.
     Președinta EEPG a declarat: "Cel mai important lucru este că cei care analizează aceste manuale știu ce fac, pentru că sunt profesori. Și editorul, la rândul lui, poate spune că judecata evaluatorilor a fost greșită, «vă putem demonstra». Este un proces transparent".
     Manualele pe suport clasic încă sunt folositoare profesorilor, este de părere Helga Holtkamp. "Dacă o persoană neinstruită stă în fața calculatorului, calculatorul o va face și mai neinstruită. Dacă o persoană inteligentă stă în fața calculatorului, calculatorul o va face mai inteligentă. Așa este și cu manualele. Trebuie să știi să-l folosești. În toate țările cu care am legături apropiate există încă manual pe suport clasic pentru că noțiunile trebuie să fie structurate, puse într-o metodologie și astfel le predăm. Și pentru că avem elevi diferiți, avem și auxiliare", a afirmat ea, prezentând un manual de limbă germană.
     În Germania, elevul are un manual principal de limbă germană, care este însoțit de unul de activități. Manualul nu este gratuit, este cumpărat de părinți cu 14 euro, iar cartea de lucru cu CD - 8 euro. "Mai puțin decît două pachete de țigări", a spus Holtkamp. De asemenea, în Serbia și în Irlanda niciun manual nu este subvenționat de stat. Dar familiile sunt ajutate financiar, iar școala decide cât vrea să cheltuie.
     În privința costurilor, "fiecare țară alocă fonduri în funcție de nevoile de educație. Unele vor da banii comunităților, care îi distribuie școlilor, altele spun: avem atâția bani pentru cărți și atâția pentru infrastructură (...). Cred că fiecare țară cheltuie mai mulți bani pe educație decât România", este concluzia președintei Federației Editorilor de Carte Educațională. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Cultura)
MINISTRUL EDUCAȚIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ȘASE LUNI DE MANDAT
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 13:51
     Bulele imobiliare au tendința, din perspectivă macroeconomică, de a fi cele mai periculoase pentru că afectează o mare parte a populației, cele mai riscante piețe din prezent fiind în Australia, Londra, Hong Kong, Suedia și Norvegia, a declarat Christopher Dembik, director analiză macro la Saxo Bank, se arată într-un comunicat de presă al instituției financiare.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 13:24
     Inspecția Judiciară a adresat Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 o scrisoare în care solicită documentația legată de corespondența purtată de comisie cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 13:07
ALERT
     * Dolarul a crescut cu 0.0057 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 3,9611 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6679 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0.0023 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6656 lei.  click să citești tot articolul
Politică, 12:39
     Organizația Județeană a PSD Timiș are, începând de marți, președinte, după ce Comitetul Național Executiv al PSD a hotărât ca interimatul în fruntea acesteia să fie preluat de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:29
BAROMETRUL INDUSTRIAL:
     Activitatea din industrie a căzut puternic în ultima lună a anului trecut, însă indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ în decembrie, de la 63 în noiembrie la 67, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.01.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Circa 93% din întregul rulaj consemnat vineri cu titlurile societății bancare a fost desfășurat printr-un singur transfer. Este clar că acesta a fost realizat de către investitorii instituționali"
       Acțiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au fost, din nou, titlurile cu cel mai mare volum din ședința de tranzacționare de vineri, rulajul consemnat cu acțiunile societății bancare...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0369
2.3867
3.0559
3.9611
0.1837
0.6271
0.2152
4.6679
5.3186
1.5063
3.4451
0.2261
0.4839
1.1191
0.0674
0.4741
1.0049
3.8116
0.3145
1.1904
0.5951
0.0597
0.3549
0.2032
2.7914
0.0394
0.1323
1.0377
0.6280
0.1197
163.7611
5.4980
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
.