SERGE IOAN CELEBIDACHI, REGIZORUL FILMULUI "OCTAV":
BURSA 02.10.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  Regizorii - un rol important în promovarea țării
     *  "România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia"
     *  "Paradoxal, filmul «Octav» te invită să îmbătrânești, în timp ce regresezi în copilărie"
         Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne ajută să ne dăm seama cine suntem cu adevărat în filmul de lung-metraj "Octav", explorând teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relația profundă între un vârstnic de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.
       Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, este un admirator al filmelor lui Stanley Kubrick și Martin Scorsese și consideră, potrivit informațiilor din mass-media, că va fi doar o chestiune de timp până când poveștile care ne taie respirația vor începe să se facă auzite și dinspre România.
       Filmările pentru "Octav" au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, la Vila Golescu, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în primăvara lui 2016. Filmul a dispus de un buget de 1,4 milioane de euro fiind o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
       Serge Ioan Celebidachi a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana, SUA (Bloomington) și a urmat un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul "Grădina lui Celibidache", un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

 
     Reporter: Stați mai mult în străinătate decât în țară, dar ați ales să regizați un film românesc, cu actori autohtoni, aici în România, în care să prezentați și o altă față a societății în care trăim. Cum vi se pare România în 2017, comparativ cu cea regăsită prima oară?
     Serge Celebidachi: Oamenii se plâng că România nu a evoluat pe cât de repede ar fi putut sau ar fi trebuit. Realitatea este că mulți oameni din afara țării nu-și dau seama unde era România când a dispărut Ceaușescu. Din ceea ce am înțeles de la familia mea apropiată, era un loc foarte, foarte întunecat și un loc greu de înțeles pentru majoritatea străinilor occidentali. Deci, în opinia mea - și am venit aici doar de Crăciun în 1996 - România a evoluat în singurul mod în care putea, pornind de la condiții extrem de precare, care cu greu au mai fost văzute altundeva în Europa cel puțin. Bineînțeles, standardele joase ale infrastructurii și lipsa absurdă a rețelei de autostrăzi sunt greu de acceptat după 28 de ani, la fel și sistemele de pensii scăzute sau condițiile spitalelor de stat. Nici măcar nu menționez sistemul de justiție de astăzi, unde ați putea concluziona că nimic nu s-a schimbat ... Dar aleg să privesc pozitiv și numai pozitiv. Mereu. Acum, că majoritatea politicienilor au profitat de sistem într-un fel sau altul, sper că progresul poate să se accelereze și să fie resimțit încet, dar sigur de întreaga populație. Datorită proiectelor noi, a unor noi parteneriate, a unor legături mai puternice și mai strânse cu vestul, România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia. Sunt convins că singura cale este ascendentă.
     "Octav" îl invită pe spectator să se întoarcă într-o zonă care ar putea fi considerată perioada de aur a României unde Bucureștiul era numit Micul Paris.
     E adevărat că România are una dintre cele mai proaste imagini din toată Europa. Numai criza siriană a deviat ușor atenția, dar este un dezastru absolut dacă privim în Franța, în Anglia, unde am trăit și, de asemenea, în Spania și Italia, unde mă duc adesea și am mulți prieteni. Cele mai recente filme prezintă România ca o țară care se îneacă în corupție și prostituție.
     Dacă artiștii sunt interesați să povestească despre țara lor, ar putea să prezinte lumii figuri sau genii românești importante precum Grigorescu, Eminescu și alți mari creatori și vizionari români, ca mulți alți artiști pe care i-am oferit lumii. Asta lipsește astăzi. Mândria românească. Și regizorii au o mare responsabilitate în acest sens.
     Reporter: Cum ați ajuns să colaborați la lung-metrajul "Octav", și care este povestea din spatele filmului?
     Serge Celebidachi: Împreună cu James (James Olivier co-scenarist "Octav"), un prieten foarte apropiat mie, l-am scris cu mulți ani în urmă. Pe atunci aveam 16-17 ani. Stând în preajma tatălui meu, care era mai în vârstă, am interacționat destul de des cu oameni de vârsta lui și era interesant de urmărit cum discutau despre trecutul lor, despre viața lor de până atunci. Prin urmare, apropierea de sfârșitul vieții și nostalgia copilăriei, de exemplu, au fost temele care ne-au inspirat să scriem. De fapt, "Octav" este primul nostru scenariu. Desigur că a fost dezvoltat, în timp, iar ulterior și din perspectiva românească, însă conceptul lui are o "vechime" de peste 30 de ani. Privind în urmă, la ce am scris atunci ca adolescent, consider că nu conștientizam pe deplin însemnătatea scenariului, însă temele prezentate în el au fost mereu aproape de realitatea mea, de ce simțeam eu că vreau să transmit. Acum am mai multă profunzime și cred că abia acum înțeleg cu adevărat sensul bogat al textului. Motiv pentru care mă bucur că am ales să îl ecranizăm acum și nu m-am grăbit să îl pun în producție atunci când eram mai tânăr. Cumva mereu am avut încrederea că o să fac acest film la momentul potrivit.
     Reporter: "Octav" este foarte așteptat și a primit multe recenzii bune, credeți că filmul va fi un succes în România?
     Serge Celebidachi: Este imposibil, aproape arogant să te aștepți la un succes. Poți spera la un feedback bun, la câteva momente de fericire, în cel mai bun caz. Poate că dacă oamenii vor ieși zâmbind sau fericiți, atunci putem spune că filmul pare să prindă. Din ceea ce am simțit în proiecții, pare a fi o speranță bună în aer. Să așteptăm și să vedem. Mă simt foarte bine în legătură cu filmul, dar te-ai aștepta măcar la asta, cred!
     Reporter: V-ați regăsit în tema filmului "Octav"?
     Serge Celebidachi: Nu, încă mai caut! Unele lucruri rezonează cu mine destul de puternic, evident. Întregul fond al personajului este evident familiar. Este aproape ca și cum ai fi invitat să îmbătrânești pe parcursul filmului, în timp ce, paradoxal, vă întoarceți și vă revizuiți copilăria.
     Reporter: Cum ați ales distribuția personajelor - Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar etc. ?
     Serge Celebidachi: Avem marea onoare să avem doi mari actori români în același film: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Marcel Iureș este o persoană foarte interesantă, cu o voce și o înfățișare extrordinare. E "un uriaș" în domeniul lui, cu o tehnică de lucru perfecționistă, care s-a materializat superb. Iar Victor Rebengiuc este genul de actor care face totul să pară atât de simplu. Doar cât privește spre ceva, fără să spună un cuvânt, fascinează. E atât de autentic... Toată distribuția este extraordinară, în acest film. Îi avem și pe Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu... O premieră pentru mine a fost să lucrez cu copii, dar mi-a plăcut, a fost chiar distractiv. Iar când ai asemenea oameni talentați e atât de ușor să lucrezi...
     Reporter: Care au fost complexitățile filmului "Octav"? La ce nivel a fost cel mai greu să transpuneți povestea?
     Serge Celebidachi: Schimbarea perioadelor de timp, în timp ce povestea evoluează este, prin definiție, o provocare. A însemnat multă atenție la detalii cu diferite seturi și tranziții. A trebuit să vedem povestea în cadrul contactului românesc și asta însemna să introducem o explicație cu procesele clasice și faptul că Octav nu s-a mai întors în casa lui de mai bine de 50 de ani. Aceasta este o diferență uriașă și face ca banda de memorie să fie și mai puternică atunci când intră în casă.
     Reporter: Ce face un film să fie bun din punctul dumneavoastră de vedere? Există anumite calități care fac un film mai bun?
     Serge Celebidachi: Când urmăresc un film nou, visez să fiu dus în lumea altcuiva. Spune-mi o poveste pe care nu o cunosc încă. Duceți-mă la neașteptate. Fă-mă să vibrez și să simt. Fă-mă să plâng dacă poți, dar mai presus de toate, să-mi amintești și să întărești condiția umană și bătăliile ei valoroase.
     Reporter: Se spune că există doar câteva povești pe care le putem număra pe degete și care au fost spuse. Cum reușiți să redați prospețime poveștilor abordate?
     Serge Celebidachi: Pentru mine, poveștile cu care sunt implicat au niște vibrații foarte private, dar un potențial real de a atinge o audiență mai largă. Dacă sunt spuse corect, aceste povești ar trebui să îi atingă pe alții, deoarece toate au valori și referințe universale.
     Reporter: Când știți că un scenariu este pregătit să fie filmat și care este procesul de a-l aduce în acest stadiu?
     Serge Celebidachi: Dacă emoțiile pot fi resimțite în scenariu, dacă ritmul este bun, atunci povestea funcționează pe hârtie. Vizualizarea scenariului - cel puțin pentru mine - este o prelungire simplă a procesului real de povestire. Eu nu impun un anumit stil, ci mai degrabă încerc să servesc cu informațiile și abilitățile mele povestea reală din fața mea. Într-un fel, stilul filmului este impus de povestea însăși.
     Reporter: Ce credeți că își dorește audiența dumneavoastră? Este rolul regizorului să se îngrijească de acest lucru?
     Serge Celebidachi: Regizorul vine pentru a servi cu cele mai bune abilități ale sale povestea ce trebuie spusă. Dacă el/ea este în contact cu societatea, el/ea va fi capabil s-o comunice eficient folosind instrumentele care funcționează în acea societate. Deci, trebuie să fii conștient de modul în care audiența ascultă în aceste zile, dar, în același timp, trebuie să spui și povestea în cel mai bun mod posibil și să rămâi credincios acelei linii. Acestea pot dicta diferite stiluri diferitelor filme.
     Reporter: V-ați simțit încorsetat de bugetul alocat filmului?
     Serge Celebidachi: Nu, dimpotrivă. Am simțit că aveam tot ce este necesar pentru a oferi o operă frumoasă.
     Reporter: Ce regizori români din vechiul și noul val v-au inspirat?
     Serge Celebidachi: Probabil Pintilie m-a ajutat să vizualizez conflictele românești pe care le auzeam de la familia mea care locuia acolo. După ce a jucat un astfel de rol de pivot, el a făcut, în mod eficient, lumea conștientă de cruditatea și uscăciunea socială cu care se confruntă țara. Mai târziu a venit Mungiu și chiar Netzer cu o altă forță, atât în acest stil brut-realist, care reflecta bine unele realități aspre. În orice caz, cinematograful lor a fost atât de eficient încât m-au motivat și mai mult să vin și să încerc să arăt un unghi diferit, o aromă diferită, un stil diferit și o atingere a aceeași Românie pe care cu toții o prețuim la sfârșit.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Macroeconomie, 08:14
     * ACTUALIZARE 11:30 Comisiile de specialitate au avizat favorabil bugetul MApN pe 2018
     Comisiile reunite de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, astăzi, cu unanimitate, bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2018.
     * ACTUALIZARE 10:20 Comisiile de apărare au avizat pozitiv bugetul MAI pentru 2018
     -------
     Comisiile parlamentare încep astăzi dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2018, votul final fiind programat într-o ședință comună a Legislativului, în 21 decembrie, potrivit News.ro.  detalii
Politică, 11:42
LEGILE JUSTIȚIEI:
     Cimisia parlamentară specială pentru legile Justiției a adoptat ast[yi un amendament la legea 317/2004 privind funcționarea CSM potrivit căruia doar Inspecția Judiciară poate exercita acțiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminați din această procedură ministrul Justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).  detalii
Bănci-Asigurări, 11:23
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat astăzi la nivelul de 2,15%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  detalii
Macroeconomie, 10:39
ALERT
     Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condițiile în care ouăle s-a scumpit cu 29,2% în noiembrie față de octombrie, potrivit Institutul Național de Statistică (INS).  detalii
Internaţional, 10:30
     Doi indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în creștere.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
11.12.2017
BVB
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de un transfer realizat pe piața "deal" cu acțiuni "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de aproape 31,28 milioane de...  detalii
11.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în majoritate, după acordul istoric încheiat, la Bruxelles, între Comisia Europeană și Marea Britanie privind termenii ieșirii acestei...  detalii
08.12.2017
BVB
     Penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost marcată de revenirea tuturor indicilor pe plus, aprecierea acestora fiind ușoară, între 0,02%, pentru BET și BET-Plus, și 0,24%, pentru BET-FI.  detalii
08.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind optimiști cu privire la faptul că Marea Britanie va reuși să ajungă la un acord cu UE, care va deschide calea lansării negocierilor pe comerț...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 11 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
.