GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
SERGE IOAN CELEBIDACHI, REGIZORUL FILMULUI "OCTAV":
BURSA 02.10.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  Regizorii - un rol important în promovarea țării
     *  "România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia"
     *  "Paradoxal, filmul «Octav» te invită să îmbătrânești, în timp ce regresezi în copilărie"
         Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne ajută să ne dăm seama cine suntem cu adevărat în filmul de lung-metraj "Octav", explorând teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relația profundă între un vârstnic de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.
       Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, este un admirator al filmelor lui Stanley Kubrick și Martin Scorsese și consideră, potrivit informațiilor din mass-media, că va fi doar o chestiune de timp până când poveștile care ne taie respirația vor începe să se facă auzite și dinspre România.
       Filmările pentru "Octav" au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, la Vila Golescu, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în primăvara lui 2016. Filmul a dispus de un buget de 1,4 milioane de euro fiind o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
       Serge Ioan Celebidachi a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana, SUA (Bloomington) și a urmat un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul "Grădina lui Celibidache", un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

 
     Reporter: Stați mai mult în străinătate decât în țară, dar ați ales să regizați un film românesc, cu actori autohtoni, aici în România, în care să prezentați și o altă față a societății în care trăim. Cum vi se pare România în 2017, comparativ cu cea regăsită prima oară?
     Serge Celebidachi: Oamenii se plâng că România nu a evoluat pe cât de repede ar fi putut sau ar fi trebuit. Realitatea este că mulți oameni din afara țării nu-și dau seama unde era România când a dispărut Ceaușescu. Din ceea ce am înțeles de la familia mea apropiată, era un loc foarte, foarte întunecat și un loc greu de înțeles pentru majoritatea străinilor occidentali. Deci, în opinia mea - și am venit aici doar de Crăciun în 1996 - România a evoluat în singurul mod în care putea, pornind de la condiții extrem de precare, care cu greu au mai fost văzute altundeva în Europa cel puțin. Bineînțeles, standardele joase ale infrastructurii și lipsa absurdă a rețelei de autostrăzi sunt greu de acceptat după 28 de ani, la fel și sistemele de pensii scăzute sau condițiile spitalelor de stat. Nici măcar nu menționez sistemul de justiție de astăzi, unde ați putea concluziona că nimic nu s-a schimbat ... Dar aleg să privesc pozitiv și numai pozitiv. Mereu. Acum, că majoritatea politicienilor au profitat de sistem într-un fel sau altul, sper că progresul poate să se accelereze și să fie resimțit încet, dar sigur de întreaga populație. Datorită proiectelor noi, a unor noi parteneriate, a unor legături mai puternice și mai strânse cu vestul, România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia. Sunt convins că singura cale este ascendentă.
     "Octav" îl invită pe spectator să se întoarcă într-o zonă care ar putea fi considerată perioada de aur a României unde Bucureștiul era numit Micul Paris.
     E adevărat că România are una dintre cele mai proaste imagini din toată Europa. Numai criza siriană a deviat ușor atenția, dar este un dezastru absolut dacă privim în Franța, în Anglia, unde am trăit și, de asemenea, în Spania și Italia, unde mă duc adesea și am mulți prieteni. Cele mai recente filme prezintă România ca o țară care se îneacă în corupție și prostituție.
     Dacă artiștii sunt interesați să povestească despre țara lor, ar putea să prezinte lumii figuri sau genii românești importante precum Grigorescu, Eminescu și alți mari creatori și vizionari români, ca mulți alți artiști pe care i-am oferit lumii. Asta lipsește astăzi. Mândria românească. Și regizorii au o mare responsabilitate în acest sens.
     Reporter: Cum ați ajuns să colaborați la lung-metrajul "Octav", și care este povestea din spatele filmului?
     Serge Celebidachi: Împreună cu James (James Olivier co-scenarist "Octav"), un prieten foarte apropiat mie, l-am scris cu mulți ani în urmă. Pe atunci aveam 16-17 ani. Stând în preajma tatălui meu, care era mai în vârstă, am interacționat destul de des cu oameni de vârsta lui și era interesant de urmărit cum discutau despre trecutul lor, despre viața lor de până atunci. Prin urmare, apropierea de sfârșitul vieții și nostalgia copilăriei, de exemplu, au fost temele care ne-au inspirat să scriem. De fapt, "Octav" este primul nostru scenariu. Desigur că a fost dezvoltat, în timp, iar ulterior și din perspectiva românească, însă conceptul lui are o "vechime" de peste 30 de ani. Privind în urmă, la ce am scris atunci ca adolescent, consider că nu conștientizam pe deplin însemnătatea scenariului, însă temele prezentate în el au fost mereu aproape de realitatea mea, de ce simțeam eu că vreau să transmit. Acum am mai multă profunzime și cred că abia acum înțeleg cu adevărat sensul bogat al textului. Motiv pentru care mă bucur că am ales să îl ecranizăm acum și nu m-am grăbit să îl pun în producție atunci când eram mai tânăr. Cumva mereu am avut încrederea că o să fac acest film la momentul potrivit.
     Reporter: "Octav" este foarte așteptat și a primit multe recenzii bune, credeți că filmul va fi un succes în România?
     Serge Celebidachi: Este imposibil, aproape arogant să te aștepți la un succes. Poți spera la un feedback bun, la câteva momente de fericire, în cel mai bun caz. Poate că dacă oamenii vor ieși zâmbind sau fericiți, atunci putem spune că filmul pare să prindă. Din ceea ce am simțit în proiecții, pare a fi o speranță bună în aer. Să așteptăm și să vedem. Mă simt foarte bine în legătură cu filmul, dar te-ai aștepta măcar la asta, cred!
     Reporter: V-ați regăsit în tema filmului "Octav"?
     Serge Celebidachi: Nu, încă mai caut! Unele lucruri rezonează cu mine destul de puternic, evident. Întregul fond al personajului este evident familiar. Este aproape ca și cum ai fi invitat să îmbătrânești pe parcursul filmului, în timp ce, paradoxal, vă întoarceți și vă revizuiți copilăria.
     Reporter: Cum ați ales distribuția personajelor - Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar etc. ?
     Serge Celebidachi: Avem marea onoare să avem doi mari actori români în același film: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Marcel Iureș este o persoană foarte interesantă, cu o voce și o înfățișare extrordinare. E "un uriaș" în domeniul lui, cu o tehnică de lucru perfecționistă, care s-a materializat superb. Iar Victor Rebengiuc este genul de actor care face totul să pară atât de simplu. Doar cât privește spre ceva, fără să spună un cuvânt, fascinează. E atât de autentic... Toată distribuția este extraordinară, în acest film. Îi avem și pe Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu... O premieră pentru mine a fost să lucrez cu copii, dar mi-a plăcut, a fost chiar distractiv. Iar când ai asemenea oameni talentați e atât de ușor să lucrezi...
     Reporter: Care au fost complexitățile filmului "Octav"? La ce nivel a fost cel mai greu să transpuneți povestea?
     Serge Celebidachi: Schimbarea perioadelor de timp, în timp ce povestea evoluează este, prin definiție, o provocare. A însemnat multă atenție la detalii cu diferite seturi și tranziții. A trebuit să vedem povestea în cadrul contactului românesc și asta însemna să introducem o explicație cu procesele clasice și faptul că Octav nu s-a mai întors în casa lui de mai bine de 50 de ani. Aceasta este o diferență uriașă și face ca banda de memorie să fie și mai puternică atunci când intră în casă.
     Reporter: Ce face un film să fie bun din punctul dumneavoastră de vedere? Există anumite calități care fac un film mai bun?
     Serge Celebidachi: Când urmăresc un film nou, visez să fiu dus în lumea altcuiva. Spune-mi o poveste pe care nu o cunosc încă. Duceți-mă la neașteptate. Fă-mă să vibrez și să simt. Fă-mă să plâng dacă poți, dar mai presus de toate, să-mi amintești și să întărești condiția umană și bătăliile ei valoroase.
     Reporter: Se spune că există doar câteva povești pe care le putem număra pe degete și care au fost spuse. Cum reușiți să redați prospețime poveștilor abordate?
     Serge Celebidachi: Pentru mine, poveștile cu care sunt implicat au niște vibrații foarte private, dar un potențial real de a atinge o audiență mai largă. Dacă sunt spuse corect, aceste povești ar trebui să îi atingă pe alții, deoarece toate au valori și referințe universale.
     Reporter: Când știți că un scenariu este pregătit să fie filmat și care este procesul de a-l aduce în acest stadiu?
     Serge Celebidachi: Dacă emoțiile pot fi resimțite în scenariu, dacă ritmul este bun, atunci povestea funcționează pe hârtie. Vizualizarea scenariului - cel puțin pentru mine - este o prelungire simplă a procesului real de povestire. Eu nu impun un anumit stil, ci mai degrabă încerc să servesc cu informațiile și abilitățile mele povestea reală din fața mea. Într-un fel, stilul filmului este impus de povestea însăși.
     Reporter: Ce credeți că își dorește audiența dumneavoastră? Este rolul regizorului să se îngrijească de acest lucru?
     Serge Celebidachi: Regizorul vine pentru a servi cu cele mai bune abilități ale sale povestea ce trebuie spusă. Dacă el/ea este în contact cu societatea, el/ea va fi capabil s-o comunice eficient folosind instrumentele care funcționează în acea societate. Deci, trebuie să fii conștient de modul în care audiența ascultă în aceste zile, dar, în același timp, trebuie să spui și povestea în cel mai bun mod posibil și să rămâi credincios acelei linii. Acestea pot dicta diferite stiluri diferitelor filme.
     Reporter: V-ați simțit încorsetat de bugetul alocat filmului?
     Serge Celebidachi: Nu, dimpotrivă. Am simțit că aveam tot ce este necesar pentru a oferi o operă frumoasă.
     Reporter: Ce regizori români din vechiul și noul val v-au inspirat?
     Serge Celebidachi: Probabil Pintilie m-a ajutat să vizualizez conflictele românești pe care le auzeam de la familia mea care locuia acolo. După ce a jucat un astfel de rol de pivot, el a făcut, în mod eficient, lumea conștientă de cruditatea și uscăciunea socială cu care se confruntă țara. Mai târziu a venit Mungiu și chiar Netzer cu o altă forță, atât în acest stil brut-realist, care reflecta bine unele realități aspre. În orice caz, cinematograful lor a fost atât de eficient încât m-au motivat și mai mult să vin și să încerc să arăt un unghi diferit, o aromă diferită, un stil diferit și o atingere a aceeași Românie pe care cu toții o prețuim la sfârșit.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Cultura)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:39
     Manifestația din Piața Victoriei din Capitală de ieri, unde în punctul maxim aproximativ 7.000 de oameni au protestat față de modificarea codurilor penale, s-a încheiat fără incidente între protestatari și forțele de ordine. Manifestanții au scandat "Jandarmeria, jos pălăria", iar unii dintre ei au oferit flori jandarmilor. Protestatarii au cerut demisia lui Liviu Dragnea, dar și a Vioricăi Dăncilă. Aceștia au cântat "We will rock you"și "Mulți ani să primească Liviu Dragnea!".  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:55
UNIUNEA EUROPEANĂ,
     Uniunea Europeană a introdus de astăzi taxe pentru importurile din SUA, o contramăsură față de taxele impuse de Trump anterior, în timp ce Jean-Claude Juncker a lansat un nou atac la adresa președintelui american, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:23
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Revista Presei, 08:10
     * ADEVĂRUL
      * Dăncilă, după condamnarea lui Dragnea: Cei care cer demisia președintelui PSD încalcă grav Constituția României  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:59
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție preponderent negativă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, după apariția informației conform căreia cei mai mari producători auto din Germania nu mai susțin eliminarea taxelor de import dintre Uniunea...  click să citești tot articolul
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9848
2.3875
3.0417
4.0627
0.1803
0.6267
0.2262
4.6695
5.3144
1.4333
3.6690
0.2392
0.4953
1.0792
0.0635
0.4537
0.8509
4.0518
0.2951
1.0745
0.6233
0.0594
0.3644
0.1980
2.7734
0.0396
0.1541
1.1031
0.6327
0.1229
164.6160
5.6935
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.