Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
SERGE IOAN CELEBIDACHI, REGIZORUL FILMULUI "OCTAV":
BURSA 02.10.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  Regizorii - un rol important în promovarea țării
     *  "România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia"
     *  "Paradoxal, filmul «Octav» te invită să îmbătrânești, în timp ce regresezi în copilărie"
         Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne ajută să ne dăm seama cine suntem cu adevărat în filmul de lung-metraj "Octav", explorând teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relația profundă între un vârstnic de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.
       Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, este un admirator al filmelor lui Stanley Kubrick și Martin Scorsese și consideră, potrivit informațiilor din mass-media, că va fi doar o chestiune de timp până când poveștile care ne taie respirația vor începe să se facă auzite și dinspre România.
       Filmările pentru "Octav" au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, la Vila Golescu, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în primăvara lui 2016. Filmul a dispus de un buget de 1,4 milioane de euro fiind o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
       Serge Ioan Celebidachi a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana, SUA (Bloomington) și a urmat un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul "Grădina lui Celibidache", un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

 
     Reporter: Stați mai mult în străinătate decât în țară, dar ați ales să regizați un film românesc, cu actori autohtoni, aici în România, în care să prezentați și o altă față a societății în care trăim. Cum vi se pare România în 2017, comparativ cu cea regăsită prima oară?
     Serge Celebidachi: Oamenii se plâng că România nu a evoluat pe cât de repede ar fi putut sau ar fi trebuit. Realitatea este că mulți oameni din afara țării nu-și dau seama unde era România când a dispărut Ceaușescu. Din ceea ce am înțeles de la familia mea apropiată, era un loc foarte, foarte întunecat și un loc greu de înțeles pentru majoritatea străinilor occidentali. Deci, în opinia mea - și am venit aici doar de Crăciun în 1996 - România a evoluat în singurul mod în care putea, pornind de la condiții extrem de precare, care cu greu au mai fost văzute altundeva în Europa cel puțin. Bineînțeles, standardele joase ale infrastructurii și lipsa absurdă a rețelei de autostrăzi sunt greu de acceptat după 28 de ani, la fel și sistemele de pensii scăzute sau condițiile spitalelor de stat. Nici măcar nu menționez sistemul de justiție de astăzi, unde ați putea concluziona că nimic nu s-a schimbat ... Dar aleg să privesc pozitiv și numai pozitiv. Mereu. Acum, că majoritatea politicienilor au profitat de sistem într-un fel sau altul, sper că progresul poate să se accelereze și să fie resimțit încet, dar sigur de întreaga populație. Datorită proiectelor noi, a unor noi parteneriate, a unor legături mai puternice și mai strânse cu vestul, România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia. Sunt convins că singura cale este ascendentă.
     "Octav" îl invită pe spectator să se întoarcă într-o zonă care ar putea fi considerată perioada de aur a României unde Bucureștiul era numit Micul Paris.
     E adevărat că România are una dintre cele mai proaste imagini din toată Europa. Numai criza siriană a deviat ușor atenția, dar este un dezastru absolut dacă privim în Franța, în Anglia, unde am trăit și, de asemenea, în Spania și Italia, unde mă duc adesea și am mulți prieteni. Cele mai recente filme prezintă România ca o țară care se îneacă în corupție și prostituție.
     Dacă artiștii sunt interesați să povestească despre țara lor, ar putea să prezinte lumii figuri sau genii românești importante precum Grigorescu, Eminescu și alți mari creatori și vizionari români, ca mulți alți artiști pe care i-am oferit lumii. Asta lipsește astăzi. Mândria românească. Și regizorii au o mare responsabilitate în acest sens.
     Reporter: Cum ați ajuns să colaborați la lung-metrajul "Octav", și care este povestea din spatele filmului?
     Serge Celebidachi: Împreună cu James (James Olivier co-scenarist "Octav"), un prieten foarte apropiat mie, l-am scris cu mulți ani în urmă. Pe atunci aveam 16-17 ani. Stând în preajma tatălui meu, care era mai în vârstă, am interacționat destul de des cu oameni de vârsta lui și era interesant de urmărit cum discutau despre trecutul lor, despre viața lor de până atunci. Prin urmare, apropierea de sfârșitul vieții și nostalgia copilăriei, de exemplu, au fost temele care ne-au inspirat să scriem. De fapt, "Octav" este primul nostru scenariu. Desigur că a fost dezvoltat, în timp, iar ulterior și din perspectiva românească, însă conceptul lui are o "vechime" de peste 30 de ani. Privind în urmă, la ce am scris atunci ca adolescent, consider că nu conștientizam pe deplin însemnătatea scenariului, însă temele prezentate în el au fost mereu aproape de realitatea mea, de ce simțeam eu că vreau să transmit. Acum am mai multă profunzime și cred că abia acum înțeleg cu adevărat sensul bogat al textului. Motiv pentru care mă bucur că am ales să îl ecranizăm acum și nu m-am grăbit să îl pun în producție atunci când eram mai tânăr. Cumva mereu am avut încrederea că o să fac acest film la momentul potrivit.
     Reporter: "Octav" este foarte așteptat și a primit multe recenzii bune, credeți că filmul va fi un succes în România?
     Serge Celebidachi: Este imposibil, aproape arogant să te aștepți la un succes. Poți spera la un feedback bun, la câteva momente de fericire, în cel mai bun caz. Poate că dacă oamenii vor ieși zâmbind sau fericiți, atunci putem spune că filmul pare să prindă. Din ceea ce am simțit în proiecții, pare a fi o speranță bună în aer. Să așteptăm și să vedem. Mă simt foarte bine în legătură cu filmul, dar te-ai aștepta măcar la asta, cred!
     Reporter: V-ați regăsit în tema filmului "Octav"?
     Serge Celebidachi: Nu, încă mai caut! Unele lucruri rezonează cu mine destul de puternic, evident. Întregul fond al personajului este evident familiar. Este aproape ca și cum ai fi invitat să îmbătrânești pe parcursul filmului, în timp ce, paradoxal, vă întoarceți și vă revizuiți copilăria.
     Reporter: Cum ați ales distribuția personajelor - Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar etc. ?
     Serge Celebidachi: Avem marea onoare să avem doi mari actori români în același film: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Marcel Iureș este o persoană foarte interesantă, cu o voce și o înfățișare extrordinare. E "un uriaș" în domeniul lui, cu o tehnică de lucru perfecționistă, care s-a materializat superb. Iar Victor Rebengiuc este genul de actor care face totul să pară atât de simplu. Doar cât privește spre ceva, fără să spună un cuvânt, fascinează. E atât de autentic... Toată distribuția este extraordinară, în acest film. Îi avem și pe Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu... O premieră pentru mine a fost să lucrez cu copii, dar mi-a plăcut, a fost chiar distractiv. Iar când ai asemenea oameni talentați e atât de ușor să lucrezi...
     Reporter: Care au fost complexitățile filmului "Octav"? La ce nivel a fost cel mai greu să transpuneți povestea?
     Serge Celebidachi: Schimbarea perioadelor de timp, în timp ce povestea evoluează este, prin definiție, o provocare. A însemnat multă atenție la detalii cu diferite seturi și tranziții. A trebuit să vedem povestea în cadrul contactului românesc și asta însemna să introducem o explicație cu procesele clasice și faptul că Octav nu s-a mai întors în casa lui de mai bine de 50 de ani. Aceasta este o diferență uriașă și face ca banda de memorie să fie și mai puternică atunci când intră în casă.
     Reporter: Ce face un film să fie bun din punctul dumneavoastră de vedere? Există anumite calități care fac un film mai bun?
     Serge Celebidachi: Când urmăresc un film nou, visez să fiu dus în lumea altcuiva. Spune-mi o poveste pe care nu o cunosc încă. Duceți-mă la neașteptate. Fă-mă să vibrez și să simt. Fă-mă să plâng dacă poți, dar mai presus de toate, să-mi amintești și să întărești condiția umană și bătăliile ei valoroase.
     Reporter: Se spune că există doar câteva povești pe care le putem număra pe degete și care au fost spuse. Cum reușiți să redați prospețime poveștilor abordate?
     Serge Celebidachi: Pentru mine, poveștile cu care sunt implicat au niște vibrații foarte private, dar un potențial real de a atinge o audiență mai largă. Dacă sunt spuse corect, aceste povești ar trebui să îi atingă pe alții, deoarece toate au valori și referințe universale.
     Reporter: Când știți că un scenariu este pregătit să fie filmat și care este procesul de a-l aduce în acest stadiu?
     Serge Celebidachi: Dacă emoțiile pot fi resimțite în scenariu, dacă ritmul este bun, atunci povestea funcționează pe hârtie. Vizualizarea scenariului - cel puțin pentru mine - este o prelungire simplă a procesului real de povestire. Eu nu impun un anumit stil, ci mai degrabă încerc să servesc cu informațiile și abilitățile mele povestea reală din fața mea. Într-un fel, stilul filmului este impus de povestea însăși.
     Reporter: Ce credeți că își dorește audiența dumneavoastră? Este rolul regizorului să se îngrijească de acest lucru?
     Serge Celebidachi: Regizorul vine pentru a servi cu cele mai bune abilități ale sale povestea ce trebuie spusă. Dacă el/ea este în contact cu societatea, el/ea va fi capabil s-o comunice eficient folosind instrumentele care funcționează în acea societate. Deci, trebuie să fii conștient de modul în care audiența ascultă în aceste zile, dar, în același timp, trebuie să spui și povestea în cel mai bun mod posibil și să rămâi credincios acelei linii. Acestea pot dicta diferite stiluri diferitelor filme.
     Reporter: V-ați simțit încorsetat de bugetul alocat filmului?
     Serge Celebidachi: Nu, dimpotrivă. Am simțit că aveam tot ce este necesar pentru a oferi o operă frumoasă.
     Reporter: Ce regizori români din vechiul și noul val v-au inspirat?
     Serge Celebidachi: Probabil Pintilie m-a ajutat să vizualizez conflictele românești pe care le auzeam de la familia mea care locuia acolo. După ce a jucat un astfel de rol de pivot, el a făcut, în mod eficient, lumea conștientă de cruditatea și uscăciunea socială cu care se confruntă țara. Mai târziu a venit Mungiu și chiar Netzer cu o altă forță, atât în acest stil brut-realist, care reflecta bine unele realități aspre. În orice caz, cinematograful lor a fost atât de eficient încât m-au motivat și mai mult să vin și să încerc să arăt un unghi diferit, o aromă diferită, un stil diferit și o atingere a aceeași Românie pe care cu toții o prețuim la sfârșit.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.