CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
SERGE IOAN CELEBIDACHI, REGIZORUL FILMULUI "OCTAV":
BURSA 02.10.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  Regizorii - un rol important în promovarea țării
     *  "România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia"
     *  "Paradoxal, filmul «Octav» te invită să îmbătrânești, în timp ce regresezi în copilărie"
         Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne ajută să ne dăm seama cine suntem cu adevărat în filmul de lung-metraj "Octav", explorând teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relația profundă între un vârstnic de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.
       Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, este un admirator al filmelor lui Stanley Kubrick și Martin Scorsese și consideră, potrivit informațiilor din mass-media, că va fi doar o chestiune de timp până când poveștile care ne taie respirația vor începe să se facă auzite și dinspre România.
       Filmările pentru "Octav" au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, la Vila Golescu, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în primăvara lui 2016. Filmul a dispus de un buget de 1,4 milioane de euro fiind o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
       Serge Ioan Celebidachi a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana, SUA (Bloomington) și a urmat un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul "Grădina lui Celibidache", un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

 
     Reporter: Stați mai mult în străinătate decât în țară, dar ați ales să regizați un film românesc, cu actori autohtoni, aici în România, în care să prezentați și o altă față a societății în care trăim. Cum vi se pare România în 2017, comparativ cu cea regăsită prima oară?
     Serge Celebidachi: Oamenii se plâng că România nu a evoluat pe cât de repede ar fi putut sau ar fi trebuit. Realitatea este că mulți oameni din afara țării nu-și dau seama unde era România când a dispărut Ceaușescu. Din ceea ce am înțeles de la familia mea apropiată, era un loc foarte, foarte întunecat și un loc greu de înțeles pentru majoritatea străinilor occidentali. Deci, în opinia mea - și am venit aici doar de Crăciun în 1996 - România a evoluat în singurul mod în care putea, pornind de la condiții extrem de precare, care cu greu au mai fost văzute altundeva în Europa cel puțin. Bineînțeles, standardele joase ale infrastructurii și lipsa absurdă a rețelei de autostrăzi sunt greu de acceptat după 28 de ani, la fel și sistemele de pensii scăzute sau condițiile spitalelor de stat. Nici măcar nu menționez sistemul de justiție de astăzi, unde ați putea concluziona că nimic nu s-a schimbat ... Dar aleg să privesc pozitiv și numai pozitiv. Mereu. Acum, că majoritatea politicienilor au profitat de sistem într-un fel sau altul, sper că progresul poate să se accelereze și să fie resimțit încet, dar sigur de întreaga populație. Datorită proiectelor noi, a unor noi parteneriate, a unor legături mai puternice și mai strânse cu vestul, România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia. Sunt convins că singura cale este ascendentă.
     "Octav" îl invită pe spectator să se întoarcă într-o zonă care ar putea fi considerată perioada de aur a României unde Bucureștiul era numit Micul Paris.
     E adevărat că România are una dintre cele mai proaste imagini din toată Europa. Numai criza siriană a deviat ușor atenția, dar este un dezastru absolut dacă privim în Franța, în Anglia, unde am trăit și, de asemenea, în Spania și Italia, unde mă duc adesea și am mulți prieteni. Cele mai recente filme prezintă România ca o țară care se îneacă în corupție și prostituție.
     Dacă artiștii sunt interesați să povestească despre țara lor, ar putea să prezinte lumii figuri sau genii românești importante precum Grigorescu, Eminescu și alți mari creatori și vizionari români, ca mulți alți artiști pe care i-am oferit lumii. Asta lipsește astăzi. Mândria românească. Și regizorii au o mare responsabilitate în acest sens.
     Reporter: Cum ați ajuns să colaborați la lung-metrajul "Octav", și care este povestea din spatele filmului?
     Serge Celebidachi: Împreună cu James (James Olivier co-scenarist "Octav"), un prieten foarte apropiat mie, l-am scris cu mulți ani în urmă. Pe atunci aveam 16-17 ani. Stând în preajma tatălui meu, care era mai în vârstă, am interacționat destul de des cu oameni de vârsta lui și era interesant de urmărit cum discutau despre trecutul lor, despre viața lor de până atunci. Prin urmare, apropierea de sfârșitul vieții și nostalgia copilăriei, de exemplu, au fost temele care ne-au inspirat să scriem. De fapt, "Octav" este primul nostru scenariu. Desigur că a fost dezvoltat, în timp, iar ulterior și din perspectiva românească, însă conceptul lui are o "vechime" de peste 30 de ani. Privind în urmă, la ce am scris atunci ca adolescent, consider că nu conștientizam pe deplin însemnătatea scenariului, însă temele prezentate în el au fost mereu aproape de realitatea mea, de ce simțeam eu că vreau să transmit. Acum am mai multă profunzime și cred că abia acum înțeleg cu adevărat sensul bogat al textului. Motiv pentru care mă bucur că am ales să îl ecranizăm acum și nu m-am grăbit să îl pun în producție atunci când eram mai tânăr. Cumva mereu am avut încrederea că o să fac acest film la momentul potrivit.
     Reporter: "Octav" este foarte așteptat și a primit multe recenzii bune, credeți că filmul va fi un succes în România?
     Serge Celebidachi: Este imposibil, aproape arogant să te aștepți la un succes. Poți spera la un feedback bun, la câteva momente de fericire, în cel mai bun caz. Poate că dacă oamenii vor ieși zâmbind sau fericiți, atunci putem spune că filmul pare să prindă. Din ceea ce am simțit în proiecții, pare a fi o speranță bună în aer. Să așteptăm și să vedem. Mă simt foarte bine în legătură cu filmul, dar te-ai aștepta măcar la asta, cred!
     Reporter: V-ați regăsit în tema filmului "Octav"?
     Serge Celebidachi: Nu, încă mai caut! Unele lucruri rezonează cu mine destul de puternic, evident. Întregul fond al personajului este evident familiar. Este aproape ca și cum ai fi invitat să îmbătrânești pe parcursul filmului, în timp ce, paradoxal, vă întoarceți și vă revizuiți copilăria.
     Reporter: Cum ați ales distribuția personajelor - Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar etc. ?
     Serge Celebidachi: Avem marea onoare să avem doi mari actori români în același film: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Marcel Iureș este o persoană foarte interesantă, cu o voce și o înfățișare extrordinare. E "un uriaș" în domeniul lui, cu o tehnică de lucru perfecționistă, care s-a materializat superb. Iar Victor Rebengiuc este genul de actor care face totul să pară atât de simplu. Doar cât privește spre ceva, fără să spună un cuvânt, fascinează. E atât de autentic... Toată distribuția este extraordinară, în acest film. Îi avem și pe Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu... O premieră pentru mine a fost să lucrez cu copii, dar mi-a plăcut, a fost chiar distractiv. Iar când ai asemenea oameni talentați e atât de ușor să lucrezi...
     Reporter: Care au fost complexitățile filmului "Octav"? La ce nivel a fost cel mai greu să transpuneți povestea?
     Serge Celebidachi: Schimbarea perioadelor de timp, în timp ce povestea evoluează este, prin definiție, o provocare. A însemnat multă atenție la detalii cu diferite seturi și tranziții. A trebuit să vedem povestea în cadrul contactului românesc și asta însemna să introducem o explicație cu procesele clasice și faptul că Octav nu s-a mai întors în casa lui de mai bine de 50 de ani. Aceasta este o diferență uriașă și face ca banda de memorie să fie și mai puternică atunci când intră în casă.
     Reporter: Ce face un film să fie bun din punctul dumneavoastră de vedere? Există anumite calități care fac un film mai bun?
     Serge Celebidachi: Când urmăresc un film nou, visez să fiu dus în lumea altcuiva. Spune-mi o poveste pe care nu o cunosc încă. Duceți-mă la neașteptate. Fă-mă să vibrez și să simt. Fă-mă să plâng dacă poți, dar mai presus de toate, să-mi amintești și să întărești condiția umană și bătăliile ei valoroase.
     Reporter: Se spune că există doar câteva povești pe care le putem număra pe degete și care au fost spuse. Cum reușiți să redați prospețime poveștilor abordate?
     Serge Celebidachi: Pentru mine, poveștile cu care sunt implicat au niște vibrații foarte private, dar un potențial real de a atinge o audiență mai largă. Dacă sunt spuse corect, aceste povești ar trebui să îi atingă pe alții, deoarece toate au valori și referințe universale.
     Reporter: Când știți că un scenariu este pregătit să fie filmat și care este procesul de a-l aduce în acest stadiu?
     Serge Celebidachi: Dacă emoțiile pot fi resimțite în scenariu, dacă ritmul este bun, atunci povestea funcționează pe hârtie. Vizualizarea scenariului - cel puțin pentru mine - este o prelungire simplă a procesului real de povestire. Eu nu impun un anumit stil, ci mai degrabă încerc să servesc cu informațiile și abilitățile mele povestea reală din fața mea. Într-un fel, stilul filmului este impus de povestea însăși.
     Reporter: Ce credeți că își dorește audiența dumneavoastră? Este rolul regizorului să se îngrijească de acest lucru?
     Serge Celebidachi: Regizorul vine pentru a servi cu cele mai bune abilități ale sale povestea ce trebuie spusă. Dacă el/ea este în contact cu societatea, el/ea va fi capabil s-o comunice eficient folosind instrumentele care funcționează în acea societate. Deci, trebuie să fii conștient de modul în care audiența ascultă în aceste zile, dar, în același timp, trebuie să spui și povestea în cel mai bun mod posibil și să rămâi credincios acelei linii. Acestea pot dicta diferite stiluri diferitelor filme.
     Reporter: V-ați simțit încorsetat de bugetul alocat filmului?
     Serge Celebidachi: Nu, dimpotrivă. Am simțit că aveam tot ce este necesar pentru a oferi o operă frumoasă.
     Reporter: Ce regizori români din vechiul și noul val v-au inspirat?
     Serge Celebidachi: Probabil Pintilie m-a ajutat să vizualizez conflictele românești pe care le auzeam de la familia mea care locuia acolo. După ce a jucat un astfel de rol de pivot, el a făcut, în mod eficient, lumea conștientă de cruditatea și uscăciunea socială cu care se confruntă țara. Mai târziu a venit Mungiu și chiar Netzer cu o altă forță, atât în acest stil brut-realist, care reflecta bine unele realități aspre. În orice caz, cinematograful lor a fost atât de eficient încât m-au motivat și mai mult să vin și să încerc să arăt un unghi diferit, o aromă diferită, un stil diferit și o atingere a aceeași Românie pe care cu toții o prețuim la sfârșit.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Cultura)
MINISTRUL EDUCAȚIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ȘASE LUNI DE MANDAT
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 19:26
     Vicepreședintele Camerei Deputaților Ben-Oni Ardelean a avut astăzi o întrevedere cu Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru integrare europeană al Republicii Moldova, întâlnire care a fost marcată de sublinierea importanței consolidării relațiilor dintre România și Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 18:53
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu negativ a doua ședință de tranzacționare a săptămânii, lichiditatea totală fiind de 32,1 milioane de lei (6,8 milioane de euro), în creștere față de rulajul înregistrat anterior de 5,4 milioane de euro (25,5 milioane de lei).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 18:41
     CTP, dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice îl numește pe Emanoil Dascălu în funcția de Director de Construcții, pentru România.  click să citești tot articolul
Politică, 18:31
     Premierul Viorica Dăncilă a reiterat sprijinul puternic al României pentru consolidarea proiectului european, în cadrul întrevederii pe care a avut-o astăzi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bruxelles, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Politică, 18:08
     Parlamentul României a adoptat astăzi, cu 225 voturi pentru și 106 împotrivă, proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetare a activității Serviciului de Protecție și Pază (SPP), potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3838
2.9998
4.0408
0.1841
0.6261
0.2141
4.6623
5.2861
1.4946
3.5246
0.2249
0.4821
1.1242
0.0666
0.4678
0.9996
3.7780
0.3217
1.1680
0.5951
0.0583
0.3520
0.2031
2.7795
0.0395
0.1396
1.0285
0.6266
0.1199
162.4854
5.4830
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.