Electrica Furnizare
SERGE IOAN CELEBIDACHI, REGIZORUL FILMULUI "OCTAV":
BURSA 02.10.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  Regizorii - un rol important în promovarea țării
     *  "România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia"
     *  "Paradoxal, filmul «Octav» te invită să îmbătrânești, în timp ce regresezi în copilărie"
         Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne ajută să ne dăm seama cine suntem cu adevărat în filmul de lung-metraj "Octav", explorând teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relația profundă între un vârstnic de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.
       Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, este un admirator al filmelor lui Stanley Kubrick și Martin Scorsese și consideră, potrivit informațiilor din mass-media, că va fi doar o chestiune de timp până când poveștile care ne taie respirația vor începe să se facă auzite și dinspre România.
       Filmările pentru "Octav" au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, la Vila Golescu, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în primăvara lui 2016. Filmul a dispus de un buget de 1,4 milioane de euro fiind o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
       Serge Ioan Celebidachi a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana, SUA (Bloomington) și a urmat un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul "Grădina lui Celibidache", un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

 
     Reporter: Stați mai mult în străinătate decât în țară, dar ați ales să regizați un film românesc, cu actori autohtoni, aici în România, în care să prezentați și o altă față a societății în care trăim. Cum vi se pare România în 2017, comparativ cu cea regăsită prima oară?
     Serge Celebidachi: Oamenii se plâng că România nu a evoluat pe cât de repede ar fi putut sau ar fi trebuit. Realitatea este că mulți oameni din afara țării nu-și dau seama unde era România când a dispărut Ceaușescu. Din ceea ce am înțeles de la familia mea apropiată, era un loc foarte, foarte întunecat și un loc greu de înțeles pentru majoritatea străinilor occidentali. Deci, în opinia mea - și am venit aici doar de Crăciun în 1996 - România a evoluat în singurul mod în care putea, pornind de la condiții extrem de precare, care cu greu au mai fost văzute altundeva în Europa cel puțin. Bineînțeles, standardele joase ale infrastructurii și lipsa absurdă a rețelei de autostrăzi sunt greu de acceptat după 28 de ani, la fel și sistemele de pensii scăzute sau condițiile spitalelor de stat. Nici măcar nu menționez sistemul de justiție de astăzi, unde ați putea concluziona că nimic nu s-a schimbat ... Dar aleg să privesc pozitiv și numai pozitiv. Mereu. Acum, că majoritatea politicienilor au profitat de sistem într-un fel sau altul, sper că progresul poate să se accelereze și să fie resimțit încet, dar sigur de întreaga populație. Datorită proiectelor noi, a unor noi parteneriate, a unor legături mai puternice și mai strânse cu vestul, România poate și va juca un rol important în întreaga Europă și în afara acesteia. Sunt convins că singura cale este ascendentă.
     "Octav" îl invită pe spectator să se întoarcă într-o zonă care ar putea fi considerată perioada de aur a României unde Bucureștiul era numit Micul Paris.
     E adevărat că România are una dintre cele mai proaste imagini din toată Europa. Numai criza siriană a deviat ușor atenția, dar este un dezastru absolut dacă privim în Franța, în Anglia, unde am trăit și, de asemenea, în Spania și Italia, unde mă duc adesea și am mulți prieteni. Cele mai recente filme prezintă România ca o țară care se îneacă în corupție și prostituție.
     Dacă artiștii sunt interesați să povestească despre țara lor, ar putea să prezinte lumii figuri sau genii românești importante precum Grigorescu, Eminescu și alți mari creatori și vizionari români, ca mulți alți artiști pe care i-am oferit lumii. Asta lipsește astăzi. Mândria românească. Și regizorii au o mare responsabilitate în acest sens.
     Reporter: Cum ați ajuns să colaborați la lung-metrajul "Octav", și care este povestea din spatele filmului?
     Serge Celebidachi: Împreună cu James (James Olivier co-scenarist "Octav"), un prieten foarte apropiat mie, l-am scris cu mulți ani în urmă. Pe atunci aveam 16-17 ani. Stând în preajma tatălui meu, care era mai în vârstă, am interacționat destul de des cu oameni de vârsta lui și era interesant de urmărit cum discutau despre trecutul lor, despre viața lor de până atunci. Prin urmare, apropierea de sfârșitul vieții și nostalgia copilăriei, de exemplu, au fost temele care ne-au inspirat să scriem. De fapt, "Octav" este primul nostru scenariu. Desigur că a fost dezvoltat, în timp, iar ulterior și din perspectiva românească, însă conceptul lui are o "vechime" de peste 30 de ani. Privind în urmă, la ce am scris atunci ca adolescent, consider că nu conștientizam pe deplin însemnătatea scenariului, însă temele prezentate în el au fost mereu aproape de realitatea mea, de ce simțeam eu că vreau să transmit. Acum am mai multă profunzime și cred că abia acum înțeleg cu adevărat sensul bogat al textului. Motiv pentru care mă bucur că am ales să îl ecranizăm acum și nu m-am grăbit să îl pun în producție atunci când eram mai tânăr. Cumva mereu am avut încrederea că o să fac acest film la momentul potrivit.
     Reporter: "Octav" este foarte așteptat și a primit multe recenzii bune, credeți că filmul va fi un succes în România?
     Serge Celebidachi: Este imposibil, aproape arogant să te aștepți la un succes. Poți spera la un feedback bun, la câteva momente de fericire, în cel mai bun caz. Poate că dacă oamenii vor ieși zâmbind sau fericiți, atunci putem spune că filmul pare să prindă. Din ceea ce am simțit în proiecții, pare a fi o speranță bună în aer. Să așteptăm și să vedem. Mă simt foarte bine în legătură cu filmul, dar te-ai aștepta măcar la asta, cred!
     Reporter: V-ați regăsit în tema filmului "Octav"?
     Serge Celebidachi: Nu, încă mai caut! Unele lucruri rezonează cu mine destul de puternic, evident. Întregul fond al personajului este evident familiar. Este aproape ca și cum ai fi invitat să îmbătrânești pe parcursul filmului, în timp ce, paradoxal, vă întoarceți și vă revizuiți copilăria.
     Reporter: Cum ați ales distribuția personajelor - Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar etc. ?
     Serge Celebidachi: Avem marea onoare să avem doi mari actori români în același film: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Marcel Iureș este o persoană foarte interesantă, cu o voce și o înfățișare extrordinare. E "un uriaș" în domeniul lui, cu o tehnică de lucru perfecționistă, care s-a materializat superb. Iar Victor Rebengiuc este genul de actor care face totul să pară atât de simplu. Doar cât privește spre ceva, fără să spună un cuvânt, fascinează. E atât de autentic... Toată distribuția este extraordinară, în acest film. Îi avem și pe Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu... O premieră pentru mine a fost să lucrez cu copii, dar mi-a plăcut, a fost chiar distractiv. Iar când ai asemenea oameni talentați e atât de ușor să lucrezi...
     Reporter: Care au fost complexitățile filmului "Octav"? La ce nivel a fost cel mai greu să transpuneți povestea?
     Serge Celebidachi: Schimbarea perioadelor de timp, în timp ce povestea evoluează este, prin definiție, o provocare. A însemnat multă atenție la detalii cu diferite seturi și tranziții. A trebuit să vedem povestea în cadrul contactului românesc și asta însemna să introducem o explicație cu procesele clasice și faptul că Octav nu s-a mai întors în casa lui de mai bine de 50 de ani. Aceasta este o diferență uriașă și face ca banda de memorie să fie și mai puternică atunci când intră în casă.
     Reporter: Ce face un film să fie bun din punctul dumneavoastră de vedere? Există anumite calități care fac un film mai bun?
     Serge Celebidachi: Când urmăresc un film nou, visez să fiu dus în lumea altcuiva. Spune-mi o poveste pe care nu o cunosc încă. Duceți-mă la neașteptate. Fă-mă să vibrez și să simt. Fă-mă să plâng dacă poți, dar mai presus de toate, să-mi amintești și să întărești condiția umană și bătăliile ei valoroase.
     Reporter: Se spune că există doar câteva povești pe care le putem număra pe degete și care au fost spuse. Cum reușiți să redați prospețime poveștilor abordate?
     Serge Celebidachi: Pentru mine, poveștile cu care sunt implicat au niște vibrații foarte private, dar un potențial real de a atinge o audiență mai largă. Dacă sunt spuse corect, aceste povești ar trebui să îi atingă pe alții, deoarece toate au valori și referințe universale.
     Reporter: Când știți că un scenariu este pregătit să fie filmat și care este procesul de a-l aduce în acest stadiu?
     Serge Celebidachi: Dacă emoțiile pot fi resimțite în scenariu, dacă ritmul este bun, atunci povestea funcționează pe hârtie. Vizualizarea scenariului - cel puțin pentru mine - este o prelungire simplă a procesului real de povestire. Eu nu impun un anumit stil, ci mai degrabă încerc să servesc cu informațiile și abilitățile mele povestea reală din fața mea. Într-un fel, stilul filmului este impus de povestea însăși.
     Reporter: Ce credeți că își dorește audiența dumneavoastră? Este rolul regizorului să se îngrijească de acest lucru?
     Serge Celebidachi: Regizorul vine pentru a servi cu cele mai bune abilități ale sale povestea ce trebuie spusă. Dacă el/ea este în contact cu societatea, el/ea va fi capabil s-o comunice eficient folosind instrumentele care funcționează în acea societate. Deci, trebuie să fii conștient de modul în care audiența ascultă în aceste zile, dar, în același timp, trebuie să spui și povestea în cel mai bun mod posibil și să rămâi credincios acelei linii. Acestea pot dicta diferite stiluri diferitelor filme.
     Reporter: V-ați simțit încorsetat de bugetul alocat filmului?
     Serge Celebidachi: Nu, dimpotrivă. Am simțit că aveam tot ce este necesar pentru a oferi o operă frumoasă.
     Reporter: Ce regizori români din vechiul și noul val v-au inspirat?
     Serge Celebidachi: Probabil Pintilie m-a ajutat să vizualizez conflictele românești pe care le auzeam de la familia mea care locuia acolo. După ce a jucat un astfel de rol de pivot, el a făcut, în mod eficient, lumea conștientă de cruditatea și uscăciunea socială cu care se confruntă țara. Mai târziu a venit Mungiu și chiar Netzer cu o altă forță, atât în acest stil brut-realist, care reflecta bine unele realități aspre. În orice caz, cinematograful lor a fost atât de eficient încât m-au motivat și mai mult să vin și să încerc să arăt un unghi diferit, o aromă diferită, un stil diferit și o atingere a aceeași Românie pe care cu toții o prețuim la sfârșit.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 07:32
     * ACTUALIZARE 12:01 Plumb, către deputați: "Dosarul penal nu ar fi trebuit să existe"
     Deputatul social-democrat Rovana Plumb a declarat, astăzi, în plenul Camerei, că dosarul penal la adresa ei nu ar trebui să existe și este rezultatul unui abuz, subliniind că nu este vinovată.
     -----
     Cererea Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, va fi la vot final pe ordinea de zi de astăzi a plenului Camerei Deputaților, după ce ieri comisia juridică a votat împotriva ridicării imunității lui Plumb.  detalii
Politică, 12:33
USR:
     Uniunea Salvați România (USR) a precizat, astăzi, că transferul ELCEN la Primăria Capitalei, votat de Coaliția PSD - ALDE, reprezintă "un cadou făcut Gabrielei Firea de către guvernul Tudose fără nicio justificare economică".  detalii
Bănci-Asigurări, 12:21
     EximBank a devenit partenerul financiar pentru producătorul de utilaje agricole Maschio-Gaspardo România, cele două părți încheind un acord financiar în valoare de aproape 14 milioane de euro destinat atât derularii activității curente, cât și continuării investițiilor societății pentru atingerea obiectivelor sale de business, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Politică, 12:11
     Un număr de 66 de organizații, printre care și Platforma România 100, au transmis, astăzi, premierului Mihai Tudose și ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare prin care cer renunțarea la proiectul de lege privind modificarea legilor justiției și reluarea dezbaterilor pe această temă.  detalii
Internaţional, 12:02
     Înscrierile pentru Loteria Vizelor vor fi reluate, în condițiile în care procedura a fost blocată din cauza unor probleme tehnice, a anunțat, astăzi, Ambasada Statelor Unite la București, precizând că înregistrările făcute până acum nu vor fi luate în considerare, fiind necesară retrimiterea cererilor.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
16.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele europene au înregistrat creșteri vineri, în baza evoluțiilor de pe segmentul materiilor prime.  detalii
13.10.2017
BVB
     * Avans de 0,26% pentru BET-NG
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de doar 20,72 milioane de lei (4,51 milioane de euro), sub rulajul de...  detalii
13.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate pe piețele din Europa au fluctuat ieri, traderii așteptând unele declarații ale președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, într-un panel de discuții...  detalii
12.10.2017
BVB
     Ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), cea mai mare depreciere fiind înregistrată de BET-FI.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0617
2,3445
3,1122
3,9851
0,1777
0,6160
0,2203
4,5854
5,1710
1,4883
3,4776
0,2223
0,4921
1,0797
0,0680
0,4781
1,0660
3,8887
0,2914
1,2365
0,5901
0,0601
0,3452
0,2044
2,7953
0,0384
0,1459
1,0587
0,6108
0,1176
163,1062
5,4971
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of the market operator. In his opinion it would be better for the BSE to remain one of the best frontier markets than joining the emerging market and then be demoted, as he told us in an interview.  details
.