CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
ȚARA NOASTRĂ, PE ULTIMUL LOC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ DUPĂ SUMELE CHELTUITE PENTRU EDUCAȚIE
BURSA 29.08.2017
     Țara noastră a cheltuit o sumă de 248 de euro pe cap de locuitor pentru educație în anul 2015, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, unde media a fost de 1.400 de euro pe cap de locuitor, arată datele publicate, ieri, de Eurostat.
     România este devansată și de Bulgaria, care în 2015 a cheltuit pentru educație 250 de euro pe cap de locuitor, și Croația cu 494 de euro. La polul opus sunt statele membre UE care au cheltuit mai mult de 2.500 de euro pe cap de locuitor pentru educație, în frunte cu Luxemburg (4.685 euro), Danemarca (3.368 euro) și Suedia (2.977 de euro).
     România se situează pe ultimul loc în UE și când vine vorba de procentul din Produsul Intern Brut alocat pentru educație, 3,1% în 2015, urmată de Irlanda, 3,7% din PIB, și Bulgaria și Italia, ambele cu 4% din PIB. Media la nivelul UE a fost de 4,9% din PIB. Pe de altă parte, Danemarca a alocat 7% din PIB pentru educație în 2015, urmată de Suedia, 6,5%, Belgia, 6,4%, Finlanda, 6,2%, Estonia, 6,1%, Letonia și Portugalia, ambele cu 6% din PIB.
     În total, în 2015, statele membre UE au cheltuit peste 716 de miliarde de euro pentru educație, o cifră echivalentă cu 4,9% din PIB-ul UE, iar educația este al patrulea mare capitol al cheltuielilor publice după protecția socială, 19,2% din PIB, sănătate 7,2% din PIB și servicii publice generale 6,2% din PIB.
     * Hăncescu (FSLI): "Să vii la catedră pentru 50 de lei în plus, nu știu dacă e un efort pe care un tânăr capabil și-l dorește"
     Salariile cadrelor didactice vor crește anul viitor, pe brut, cu 50%, însă pe net majorarea va fi de numai 25%, motiv pentru care sindicatele din învățământ au solicitat reprezentanților Guvernului să găsească soluții prin care veniturile în sector să crească mai mult, potrivit președintelui FSLI, Simion Hăncescu.
     "În cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de federația noastră, potrivit cărora, salariile nete cresc cu 3% în ianuarie 2018 și cu 22% în luna martie a anului viitor, deși brutul se majorează cu 50%. Motivul îl reprezintă transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Am solicitat Guvernului să găsească urgent o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educația rămâne sistemul cu cele mai mici salarii. Dacă majorarea salariilor nete ar fi fost de 50%, am fi putut spune că este un câștig real și ar fi reprezentat un pas important în atragerea tinerilor performanți și cu vocație în meseria de dascăl. În situația aceasta, însă, să vii la catedră pentru 50 de lei în plus, nu știu dacă e un efort pe care un tânăr capabil și-l dorește, iar plecarea spre mediul privat este iminentă", a declarat Simion Hăncescu, după întâlnirea pe care federațiile din educație și CNMR au avut-o cu premierul Mihai Tudose.
     Conform unui comunicat al FSLI remis Agerpres, la discuții au luat parte și ministrul Educației, Liviu Pop, Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul Cercetării și Inovării, Puiu Lucian Georgescu. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate mai multe probleme din învățământul preuniversitar, printre care necesitatea adoptării unei noi legi a educației, modificarea programelor școlare, dar și salarizarea angajaților din învățământ sau recuperarea banilor câștigați în instanță.
     Premierul Mihai Tudose a promis, în cadrul discuțiilor, că vor fi găsite fonduri la rectificarea bugetară din luna noiembrie, pentru plata sumelor restante la drepturi salariale, stabilite prin sentințe judecătorești, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017. De asemenea, pentru plata dobânzilor, Ministerul Educației va fi responsabil cu reglementarea cadrului prin care se va face acest lucru, anul viitor.
     Reprezentanții FSLI subliniază că o modificare importantă care este luată în discuție este modul de finanțare al unităților de învățământ, mai exact fiecare școală să primească fonduri direct de la Ministerul Finanțelor Publice, și nu prin intermediul primăriilor, cum se întâmplă în acest moment. Se ia în discuție și renunțarea la costul standard per elev, întrucât salariile din educație sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică.
     "În perioada următoare vor fi demarate discuții pe o nouă lege a educației în România, care să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2018. Guvernul susține, de asemenea, că programele școlare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educației urmează să stabilească procedura de lucru. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noștri de sindicat, alături de care vom decide strategia în perioada următoare. Anunțăm că există riscul declanșării unui conflic de muncă", a mai declarat președintele FSLI.
     * Hadăr (AlmaMater): "Majorările salariale din ianuarie 2018 vor fi orientate către acoperirea dărilor"
     Banii din majorările salariale de 25%, programate pentru ianuarie 2018, vor fi orientați către acoperirea dărilor, în urma introducerii noului sistem de impozitare, a declarat, ieri, Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale, Alma Mater, la finalul unei întâlniri cu premierul Mihai Tudose și cu reprezentanți ai cabinetului.
     Acesta a explicat că, în urma creșterii salariale de la 1 ianuarie 2018, angajații vor suporta cea mai mare parte a contribuțiilor sociale și impozitelor.
     De asemenea, Hadăr a subliniat că și angajații cu salarii sub 2.000 lei vor fi impozitați, dar "salariile nu au cum să scadă": "A fost o discuție parțial profundă. Adică eu nu sunt în măsură să vă zic ce are de gând să facă Guvernul României, dar domnul Mișa spune că s-a renunțat la impozitarea celor sub 2.000 de lei, adică vor avea și ei o impozitare, mică, dar vor avea. Așa am desprins eu din ceea ce a vorbit domnia sa. De asemenea, angajatul va plăti toate dările, acele 35 de procente, cam pe acolo se vor situa aceste plăți, și impozitul va fi după aceea în jur de 10%. Dar nu a fost o discuție de la cap la coadă pe acest subiect. Salariile nu au cum să scadă. După a doua rectificare, după a doua creștere cu 20%, așa cum am spus, majorarea creșterea va fi între 24,5% și aproape 30%".
     Pe de altă parte, Anton Hadăr a subliniat că premierul s-a angajat că va depune toate eforturile astfel încât cei din Educație să ia anul acesta banii care li se cuvin pe procese, pe sentințe definitive și executorii, pentru că altfel lucrurile vor degenera în atacuri pe cale legislativă din partea sindicatelor. Potrivit acestuia, angajații din Educație trebuie să primească în total 814 milioane de lei, 730 milioane lei pentru învățământul preuniversitar și 84 de milioane de lei pentru învățământul superior.
     Întrebat dacă mai există riscul declanșării unui conflict, liderul sindical a răspuns: "În momentul de față nu putem vorbi despre așa ceva, decât după ce ne consultăm salariații".
     Președintele Alma Mater a mai afirmat că în cadrul discuțiilor de la Guvern s-a vorbit și despre reforma curriculară, schimbarea manualelor, precum și despre racordarea sistemului de învățământ la necesitățile de pe piața muncii. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 12:00
ANUL TRECUT,
     Angajatorii au cheltuit, în medie, într-o lună 3.493 lei pe salariat în 2016, în creștere cu 9,5%, comparativ cu 2015, iar câștigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.809 lei, cu 9,9% mai mare, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:58
     Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Andreea Cosma s-a prezentat astăzi la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Ploiești, unde a fost citată ca martor într-un dosar care îl vizează pe fostul procuror al acestei structuri Mircea Negulescu, suspendat după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care el discuta despre dosare cu soția unui inculpat.  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:35
     Un avocat din Baroul Timiș a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Timișoara, după ce acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 2.000 de euro pentru a opri o executare silită.  detalii
Companii-Afaceri, 11:35
     Directorul general al companiei qatareze Power International Holding, Moutaz Al-Khayyat, a afirmat, într-o întâlnire cu ministrul român al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, că intenționează să înceapă o investiție mijlocie în România, existând posibilitatea ca, ulterior, să poată coopta drept co-investitor cel mai mare fond de investiții din țara sa, Qatar Investment Authority, informează ministerul de resort.  detalii
Bănci-Asigurări, 11:16
EUROINSOL:
     Prospecțiuni își va achita datoriile către creditori, în valoare de 93 de milioane de lei, în decursul următorilor trei ani, în toată această perioadă societatea mizând pe venituri de 747 milioane de lei și pe un profit brut de peste 80 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.