Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
ZIUA UNIVERSALĂ A IEI / CRISTINA CHIRIAC, FLORI DE IE:
BURSA 22.06.2018

 

 

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
       Ia este primită peste tot cu inima deschisă, cu uimire și cu emoție, ne spune, într-un interviu, Cristina Chiriac, creatoarea brandului "Flori de ie". Cristina vorbește cu mare dragoste despre bluza noastră tradițională, pe care o promovează peste tot în lume: "Iile românești poartă în cusătura lor deopotrivă lacrimile și bucuriile dintotdeauna ale poporului nostru. Femeile le coseau cu gândul la copiii ce urmau să vină pe lume, la bărbații plecați în război, la apropiata nuntă și sclipiri din simțirea lor s-au împletit cu firele colorate de bumbac ori mătase, călătorind prin timp și nelăsând nici un privitor să râmână indiferent. Am mai spus-o și o repet, ia are magia ei!"

 
     Reporter: Prin ce țări a umblat, în ultima vreme, Flori de ie?
     Cristina Chiriac: Florile de ie sunt niște mlădițe foarte adaptabile, le priește oriunde este căldură sufleteas­că și deschidere către frumos, așa încât călătoresc destul de mult încă de când am demarat proiectul. Am început anul la temperaturi ridicate, la propriu, dar și la figurat, la Bridal Show, în Dubai, apoi la Barcelona, la Barcelona Bridal Fashion week, un eveniment de anvergură dedicat ultimelor tendințe în materie de rochii de mireasă. Acolo am expus o colecție special creată, care s-a bucurat de mult succes în rândul vizitatorilor. După Barcelona a urmat Copenhaga, la invitația E.S. ambasadorului României în Danemarca, în cadrul unui eveniment ce a marcat centenarul Marii Uniri. Am defilat deopotrivă cu modele daneze și românce, oferind publicului un regal al costumului tradițional. Am expus, de asemenea, și fotografii, dar și cos­tumele din cadrul proiectului Ro­mâ­nIA Centenară.
      Reporter: Ce planuri ai pentru următoarea perioadă?
     Cristina Chiriac: În perioada următoare, Flori de ie va marca o serie de evenimente importante în premieră,va ajunge pentru prima dată la Las Vegas, acolo unde vom lansa o nouă colecție capsulă, tot în luna iulie suntem pentru prima dată invițati la Feeric Fashion Week, iar în luna septembrie vom participa la Paris Fahion Week și cam așa va fi tot anul 2018.
     Reporter: Astăzi și mâine se des­fășoară Festivalul România Autentică. Ce ne poți spune despre primele două ediții ale acestui eveniment și ce așteptări ai de la această a treia ediție?
     Cristina Chiriac: Am început timid proiectul RomânIA Autentică, acum doi ani, îndemnându-i pe români să vină... Acasă la Brâncuși, la Hobița, acolo unde pământul vibrează a energie și talent. Am avut satisfacția de a vedea în zilele de festival continuatori ai tradițiilor, meșteșugurilor și obiceiurilor locului, care înțeleg că doar nelăsând să se piardă toate aceste comori din trecut ne putem păstra și proteja identitatea națională. La Hobița am simțit că a renăscut cu adevărat ia românească. Și asta ne-a dat curajul să mergem mai departe, în 2017, la Iași, în inima Moldovei, acolo unde graiul e dulce, meșteșugurile făcute cu măiestrie și sufletul oamenilor, cald. A fost o redescoperire aproape magică a faptului că firul din care se țese o ie este, de fapt, firul călăuzitor al istoriei românilor și asta a făcut ca anul acesta să îndrăznim să mai urcăm o treaptă și să includem și Brașovul în zilele noa­s­tre de sărbătoare.
     Reporter: Având în vedere că în acest an sărbătorim Centenarul Marii Uniri, au loc mai multe evenimente cu iz românesc decât în alți ani. Cum este promovat portul popular în cadrul acestor manifestări?
      Cristina Chiriac: Mă bucur foarte mult să văd că oamenii par să înțeleagă, în sfârșit, că sărbătoarea este mai mult decât un târg cu mici și bere, că este important să punem valorile în ierarhia lor firească și să înțelegem care este zestrea centenară a poporului nos­tru. Ne plângem că nu suntem cunos­cuți în lume decât pentru lucruri negative. Ei bine, ca lucrurile să se schimbe, noi trebuie să ne schimbăm. Nu putem aștepta mereu ca alții să facă, ca autoritățile să ia atitudine. Stă în puterea noastră să ne facem cunoscuți prin ceea ce este cu adevărat valoros, prin moștenirea pe care am primit-o de la strămoșii noștri. Iar evenimentele din an centenar sunt o oportunitate excelentă de a promova portul popular. După cum vă spuneam, am dus Flori de ie la Copenhaga pentru a marca cei 100 de ani de la Unire, am oferit costumele în cadrul Galei Extraordinare a Teatrului de Operetă, spectacol dedicat, de asemenea, centenarului. Și nu ne oprim aici.
     Reporter: Cum este primită în afara țării ia românească?
     Cristina Chiriac: Ia este primită peste tot cu inima deschisă, cu uimire, cu emoție. Și asta pentru că iile româ­nești poartă în cusătura lor deopotrivă lacrimile și bucuriile dintotdeauna ale poporului nostru. Femeile le coseau cu gândul la copiii ce urmau să vină pe lume, la bărbații plecați în război, la apropiata nuntă și sclipiri din simțirea lor s-au împletit cu firele colorate de bumbac ori mătase, călătorind prin timp și nelăsând nici un privitor să râmână indiferent. Am mai spus-o și o repet, ia are magia ei!
     Reporter: Unde sunt cusute iile promovate de Flori de Ie?
     Cristina Chiriac: Iile sunt cusute ca acum 100 de ani, de mână, noi nu facem producție industrială, tocmai pentru a nu strica "sufletul" iei. Lucrăm cu femei ce au deprins demult meșteșugul cusutului, al modelelor tradiționale, parte din ele provin din zona Muscelului, de unde mă trag eu, iar cealaltă parte din zona Olteniei.
     Reporter: Mai există femei care fac astfel de lucruri? Cât de interesate sunt tinerele să ducă mai departe aceste tradiții?
     Cristina Chiriac: Da, mai există, însă din ce în ce mai puține, iar asta este una dintre marile dificultăți cu care mă confrunt. Fetele tinere nu mai sunt atrase de aceste meșteșuguri, sunt grăbite să plece la oraș ori chiar în alte țări, în căutarea unui trai mai bun. Vina o purtăm tot noi, fiindcă nu am știut să ierahizăm corect valorile, exact așa cum spuneam. În loc să finanțăm școlile de meserii, să înțelegem că sunt necesare pentru ca anumite obiceiuri să nu se piardă, le-am lăsat să cadă în uitare și ajungem să suportăm consecințele. Noi ne străduim să găsim tinere interesate de vechile meșteșuguri și să le ajutăm să deprindă meseria, însă nu e ușor.
     Reporter: Ce motive naționale au cămeșile de la Flori de ie?
     Cristina Chiriac: Ia are cusută în ea o poveste. O poveste de viață, cu toa­te momentele ei importante: nașterea, iubirea, nunta, moartea. Culorile în care sunt cusute iile românești sunt roșul iubirii, negrul pământului, albas­trul cerului, galbenul spicelor de grâu și, ceva mai rar, verdele ierbii, dar am întâlnit și culorile drapelului ascunse discret. Ca modele, putem vorbi de șiruri și linii, simbolizând calea dreaptă în viață, urcușul social și mărirea, spirala, care arată cum nu se poate mai potrivit cum se întrepătrund binele și răul în viața noastră, crucea - ca semn al credinței, florile, de cele mai multe ori stilizate, ca simbol al frumuseții.
     Reporter: Ce ar trebui făcut pentru ca portul popular românesc să nu piară în următoarele decade?
     Cristina Chiriac: În primul rând, trebuie să-l iubim și să-l prețuim. Orice este iubit, dăinuie. Dacă facem un efort să-l scoatem la lumină de prin lăzile bunicilor, să-l restaurăm, să-l arătăm lumii cu orice prilej, nu doar în an centenar, și să ne mândrim cu el, magia din portul popular va face tot restul. Noi trebuie să facem primii pași, să nu lăsăm trecutul îngropat sub non-valorile care, din păcate, își fac prea lesne loc în casele, viețile și țara noastră.
     Reporter: Cat de profitabil este business-ul Flori de ie?
     Cristina Chiriac: Depinde cum îl privești. Latura de business este secundară pentru mine. Profitul enorm, care nu poate fi exprimat în nici un număr de zero-uri, este cel sufletesc. Este bucuria greu de estimat pe care o simți când arăți iile și fotele și vâlnicele tradiționale în țări îndepărtate și vezi uimirea din ochii oamenilor. Este surpriza de a fi oprită pe stradă și întrebată de unde este ia pe care o porți. Este momentul în care rugămințile te fac să scoți ia de pe tine și să o dăruiești celei care s-a indrăgostit de povestea ei. Dacă toate astea ar putea fi convertite în bani, probabil aș fi miliardară. Așa cum, de alt­fel, mă simt. Doar că averea mea nu e în conturi bancare, ci în suflet.
     Reporter: Mulțumesc! 

 link: Modelul tradițional s-a impus în moda mondială

 link: "Nicio rochie din lume nu mă înfrumusețează atât de mult precum cămeșa populară"

 link: Motive tradiționale românești, în activitățile de relaxare

 link: "Oriunde merg în țară, primul lucru pe care îl întreb este dacă pot să achiziționez o ie"

 link: "Ia românească este un întreg talisman"

 link: Ia românească, sărbătorită pe biciclete

 link: Ia a pătruns și în hipermarketuri
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2018, ora 05:11)  
 Ie..ie


 
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis mixt ședința de tranzacționare  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     
     Principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.