Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
ZIUA UNIVERSALĂ A IEI
BURSA 22.06.2018

Alina Vasiescu
 
mărește imaginea
Maria Grapini: "Am pledat în Parlamentul European pentru ca lucrurile tradiționale, artizanale, să fie protejate"
     *  (Interviu cu doamna Maria Grapini, europarlamentar)
     
     Reporter: Ce înseamnă ia românească pentru dumneavoastră?
     Maria Grapini: Simbolul principal, întrucât eu cred că toți - de la copiii mici până la noi, generația mai de demult - știm că ia simbolizează tradiție, simbolizează, până la urmă, cultura regională, pentru că avem ii din toate zonele, cusute cu modele tradiționale specifice. Eu, când îmbrac ia, simt că am energie, simt că am putere, parcă îmi dă o stare de bine ca atunci când e sărbătoare. Asta, poate pentru faptul că am crescut la țară, iar când eram copil, la noi acasă încă se păstrau tradițiile. Acum asistăm la o revenire a acestora, după ce o perioadă au fost șterse, și e bine că se întâmplă așa. Sincer, oridunde mă duc, în orice zonă, primul lucru pe care îl întreb este dacă pot să achiziționez o ie sau un costum.
     Reporter: Aveți o poveste specială legată de ie, de portul popular?
      Maria Grapini: Nu am o poveste specială, dar îmi amintesc că atunci când eram copil preșcolar, spuneam că mă fac artistă. Așadar, recitam, cântam și nu puteam să fac aceste lucruri decât dacă mă îmbrăcam în costum popular. Am reușit, la acea vreme, să avem - eu și sora mea - câte un cos­tum popular.
      Reporter: Anul trecut ați organizat un eveniment la Timișoara, dedicat Zilei Iei. Pentru anul acesta ați programat ceva?
      Maria Grapini: Sigur, duminică, de Ziua Iei, mă voi întoarce acasă, în Timișoara. Dacă anul trecut am sărbătorit Sânzienele, respectiv Ziua Iei printr-o defilare prin centrul Timișoarei, urmată de un moment deosebit în Parcul Rozelor, unde maestrul Ștefan Popa Popas a realizat portrete în ie pentru cei prezenți - de la copii la pensionarii -, de data aceasta, împreună cu Asociația Femeilor de Afaceri, Asociația Seniorilor și Organizația Umaniștilor, vom face un picnic într-un parc mai nou amenajat în Timișoara, pe malul Begăi. Noi, femeile, vom face prăjituri pe care le vom împărți celor care vor veni în parc. Vom avea printre noi și poeți care vor recita, astfel că va fi un fel de "șezătoare picnic".
     Reporter: În Parlamentul European ați avut sau plănuiți să organizați anul acesta vreo manifestare de promovare a tradițiilor și culturii României?
      Maria Grapini: Anul acesta am avut mai multe evenimente în Parlamentul European, toate sub egida Centenarului. Voi organiza, în 10 iulie, o lansare foarte interesantă - o carte scrisă de o italiancă despre istoria României. Totodată, voi aduce în Parlamentul European o delegație a Asociației Filantropia din România, care va vorbi despre rolul ortodoxiei în țara noastră și în Europa. În plus, eu și alți colegi vom organiza un eveniment în preajma zilei de 1 Decembrie, mai precis în 29 noiembrie, care va fi dedicat Zilei Naționale a României.
     Reporter: Ați inițiat Legea privind Ziua Națională a Cos­tumului Tradițional din Româ­nia. Considerați că ne promovăm suficient tradițiile?
     Maria Grapini: Nu cred că le promovăm suficient. Spre exemplu, Legea a apărut în 2015. Nu s-a știut public despre acest act normativ. Cine trebuia să informeze? Cred că autoritățile trebuiau să promoveze actul încă din primul an. Sufeream într-un fel, Lega e semnată de peste 30 de parlamentari români, iar când am văzut că nu se întâmplă nimic, am început să o mediatizez, să dau comunicate de presă, să transmit această informație prin rețeaua Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri și să facem concomitent acțiuni în județe, prin care să arătăm că există această lege și că de fapt nu are impact asupra bugetului. Nu am vrut să afectăm bugetul prin legea în cauză, ci să aducem la suprafață, să mediatizăm existența cos­tumului tradițional din Româ­nia. Spun în mod spe­cial costum tradițional din Româ­nia pentru că avem mai multe zone, mai multe minorități, cred că fiecare trebuie să își păstreze tradiția și cultura. Ziua portului tradițional din România este sărbătorită întotdeauna în a doua duminică din luna mai.
      Reporter: Care este situația pe segmentul de afaceri din această zonă tradițională?
      Maria Grapini: Acum au început să se revigoreze afacerile din domeniu. Am pledat în Parlamentul European pentru ca lucrurile tradiționale, artizanale, să fie protejate așa cum sunt vinurile protejate pe zone (prin eticheta D.O.C. de pe sticlă - denumire de origine controlată). De exemplu ceramica de Horezu, ceramica neagră din județul Suceava, ia, alte produse trebuie protejate. Împreună cu Franța și Italia am făcut un raport pentru protejarea lor, să nu mai fie falsificate, să fie legate de regiunele din care provin. Nu este normal să nu apară cineva din India, din China sau altă țară cu ceramică de Horezu, pentru că este specifică locului. Când am fost ministru, am inițiat un proiect care privește subvenționarea participării la târguri interne și externe a meșteșugarilor, a artizanilor. Cred că aici am putea să facem mai mult, pentru că meșteșugarii nu au putere financiară să-și susțină promovarea produselor. De asemenea, cred foarte tare că administrațiile locale pot face mai mult. Să realizeze cataloage de prezentare, să se ocupe de promovare. De pildă, am văzut în Graz (Austria) că primarul își pune în buget, la primărie, bani pentru promovarea meșteșugarilor, a micilor producători din zonă. Am cerut și eu la Timișoara și s-au uitat foarte mirați la mine cei din administrația locală. Primarul din Graz a explicat că dacă aceste produse se vând, dacă crește cifra de afaceri a micilor întreprinzători, atunci va avea de câștigat și bugetul local. E mult loc pentru promovare din partea administrațiilor centrale și locale, și a asociaților profesionale. Am pledat întotdeauna pentru ideea de asociere, pentru că, împreună, întreprinzătorii pot face economii și la promovare, și la cercetare de pia­ță, și la transport, respectiv distribuție.
     Reporter: Aveți un mesaj special de Ziua Iei?
     Maria Grapini: Îmi doresc ca femeile să nu îmbrace ia în mod formal, în această zi. Dacă îți place ia, o porți, dacă nu, nu. Nu poți să le ceri tuturor să le placă să poarte ia.
     În plus, mi-aș dori ca Ministerul Românilor de Pretutindeni să organizeze evenimente în comunitățile mari, cum sunt cele din Spania sau Italia, unde avem mulți români. Și mai cred că în școală ar trebui să se introducă încă de la clasele primare educația pro-cultură românească și pro-tradiție.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

 link: Modelul tradițional s-a impus în moda mondială

 link: "Nicio rochie din lume nu mă înfrumusețează atât de mult precum cămeșa populară"

 link: "Ia este primită peste tot cu inima deschisă, cu uimire și cu emoție"

 link: Motive tradiționale românești, în activitățile de relaxare

 link: "Ia românească este un întreg talisman"

 link: Ia românească, sărbătorită pe biciclete

 link: Ia a pătruns și în hipermarketuri
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.