Curtea Europeană anulează decizia Bruxelles-ului de blocare a fuziunii UPS - TNT

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Curtea Europeană anulează decizia Bruxelles-ului de blocare a fuziunii UPS - TNT

Curtea Europeană de Justiţie a anulat, ieri, o decizie din 2013 a Comisiei Europene care a blocat preluarea companiei olandeze de coletărie TNT Express NV de către societatea americană de profil United Parcel Service Inc. (UPS), conform Reuters, care arată că instanţa a invocat o eroare de procedură.

Decizia de ieri îi va permite celei mai mari companii de livrări din lume, UPS, să acţioneze în instanţă autoritatea de reglementare din UE, respectiv să solicite despăgubiri. UPS vrea despăgubiri de 1,74 miliarde de euro (1,99 miliarde de dolari).

În urma blocării acestei tranzacţii, în 2016, rivalul american al UPS, FedEx Corp., a cumpărat TNT pe 4,4 miliarde de euro, afacerea fiind aprobată de Comisia Europeană.

Amintim că UPS a decis, în martie 2012, să cumpere TNT pentru 9,50 euro/acţiune, după ce şi-a majorat oferta precedentă, de 9 euro, refuzată în luna anterioară. Totalul ofertei s-a ridicat la 5,2 miliarde euro.

Comisia Europeană a respins afacerea, argumentând că UPS nu a oferit suficiente concesii ca să înlăture temerile legate de consecinţele preluării în domeniul concurenţei, care ar fi în dezavantajul clienţilor.

Acum, Curtea a stabilit că Executivul de la Bruxelles a încălcat drepturile UPS de a se apăra prin utilizarea unui model econometric diferit în analiza sa, pe care l-a folosit ulterior în schimbul de opinii şi argumente cu UPS.

Decizia de ieri vine după o hotărâre dată de Curtea Generală a Uniunii Europene, în 2017, care a fost atacată de Comisie.

În ianuarie 2013, când a realizat că tranzacţia va fi blocată de Comisia Europeană, UPS a abandonat oferta pentru preluarea TNT. Drept urmare, UPS a trebuit să plătească TNT 200 de milioane de euro, despăgubiri pentru ieşirea din afacere.

FedEx a preluat TNT Express în 2015, plătind în schimb 4,4 miliarde de euro. FedEx a oferit 8 euro în numerar pentru o acţiune obişnuită a TNT, într-o tranzacţie în care compania americană a obţinut acces la reţeaua europeană de livrare a TNT, iar clienţii firmei olandeze - la platforma globală de distribuţie a FedEx.

Spre deosebire de FedEx, UPS avea deja o reţea importantă în Europa, când a lansat oferta pentru TNT. Cota de piaţă a FedEx în Europa era, atunci, de aproximativ 2%, iar cea a TNT - de 15%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS