GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Curtea Supremă refuză sancţionarea fostei şefe a DNA din motive disciplinare

M.I.
Anticorupţie /

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Actualizare - Fostul procuror-şef al DNA a câştigat şi al doilea recurs formulat de Inspecţia Judiciară. Deciziile completului sunt definitive.

-----

Laura Codruţa Kovesi a câştigat una dintre cele două acţiuni declanşate de Inspecţia Judiciară împotriva ei. "Nu sunt motive de sancţionare" au decis judecatorii... după ce Inspecţia Judiciară a cerut sancţionarea fostei şefe a DNA, conform Digi24.

Hotărârea de astăzi a ICCJ este una definitivă şi vine după ce dezbaterile despre acuzaţiile pe care Inspecţia Judiciară i le aduce lui Kovesi. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a prezentat şi în urmă cu o săptămână (18 martie) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) unde s-a judecat contestaţia Inspecţiei Judiciare la una dintre acţiunile disciplinare formulate şi respinse de Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci IJ a cerut să îi fie aprobat recursul şi să anuleze respingerea acuzaţiilor disciplinare firmulate pe numele fostei şefe a DNA. Respingerea fusese adoptată de CSM prin secţia pentru procurori, scrie Digi24.

"CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară", a spus Kovesi afirmând, însă, că aşteaptă decizia instanţei în această chestiune.

Întrebată dacă se teme de răspunsul instanţei la contestaţia Inspecţiei Judiciare, Kovesi a răsuns: "Este vorba de o decizie luată cu unanimitate de Secţia pentru procurori, aşteptăm să vedem decizia instanţei". "Cei de la Inspecţia Judiciară au făcut o acţiune netemeinică, în contradicţie cu probele pe care chiar ei le-au administrat", a adăugat Kovesi.

Într-unul dintre cazuri, i se imputa că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară.

O altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi a fost declanşată în aprilie 2018, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În 13 iunie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară în acest caz. Inspecţia Judiciară a contestat la ICCJ hotărârea CSM, conform Digi24.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Draga M.I.: (1) Laura Codruta Kovesi a castigat NU una, ci AMBELE cauze impotriva Inspectiei Judiciare; (2) Inalta Curte de Casatie si Justitie NU "refuza sanctionarea" Laurei Codruta Kovesi, ci a solutionat cauza si a respins recursul declarat de Inspectia Judiciara.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS