C&W Echinox: Piaţa locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare /

Piaţa imobiliară locală a început să atragă atenţia marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorând posibilitatea să investească direct în principalele segmente de piaţă, arată un comunicat al C&W Echinox. Acesta menţionează că primele achiziţii ar putea fi realizate până la finalul anului curent.

Consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox subliniază că piaţa locală se află într-un proces de maturizare, care implică şi o diversificare a capitalului investiţional, iar investitorii asiatici, care au făcut în ultimii ani achiziţii majore în pieţele din Ves­tul Europei, dar şi în Polonia, îşi extind aria de interes şi către celelalte ţări din regiune.

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Investitorii sud-africani au fost, în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători din piaţa imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri şi ca «rampă de lansare» pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia şi Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziţii ale unor investitori asiatici, atraşi de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriaşi blue-chip şi randamente investiţionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale faţă de pieţele din Europa Centrală".

Datele Cushman & Wakefield arată că, în ultimii trei ani (2016 - 2018), investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziţii de peste 2,8 miliarde de euro în Polonia, având o pondere de peste 16%, în timp ce în Cehia şi Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacţii semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud şi Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească şi în aceste pieţe.

Conform sursei citate, în piaţa locală au fost realizate în 2018 tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 milioane de euro, cele mai mari achiziţii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion's Head Investments şi MAS Real Estate, în parteneriat cu Prime Kapital.

Randamentele investiţionale de referinţă pentru piaţa locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri şi 8,75% pe industrial, în 2019 fiind aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes în creştere din partea potenţialilor cumpărători. "Ne putem aştepta să vedem o reducere între 25 şi 50 de puncte procentuale faţă de nivelul actual pe segmentele spaţiilor de birouri si industriale", au mai transmis speciliştii citaţi. Potrivit acestora, nivelul de referinţă al randamentelor pentru segmentul de retail va trece, probabil, de asemenea printr-un proces de comprimare, în momentul în care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS