DANIEL CONSTANTIN, DESPRE SCANDALUL PESTEI PORCINE AFRICANE: Guvernul nu a solicitat niciun ban de la UE

I.GHE.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

În plin scandal al pestei porcine africane şi cu câteva zile înainte de vizita în ţara noastră a comisarului european pentru Agricultură, apar noi documente şi declaraţii ce arată că, până acum, autorităţile nu au solicitat Comisiei de la Bruxelles niciun euro şi nu au trimis nicio situaţie clară cu privire la măsurile luate pentru prevenirea pestei porcine şi pentru ţinerea sub control a epidemiei care a cuprins mai bine de jumătate din judeţe.

Conform datelor postate pe site-ul ANSVSA, epidemia a afectat 192 de localităţi unde au fost depistate 830 de focare, din care au fost eliminaţi peste 160.000 de porci, această operaţiune des-făşurându-se în continuare până la eliminarea tuturor suinelor din zonele respective.

Fostul ministru al Agriculturii, actualul deputat Daniel Constantin susţine că măsurile luate de autorităţi nu au fost cele mai bune: "Nu s-a schimbat nimic în ultimele săptămâni. Fie metodele folosite de autorităţi nu sunt potrivite, fie nu ştiu cum să procedeze. Consider că ANSVSA şi autorităţile locale trebuie să comunice cât mai bine cu cetăţenii în privinţa acestei epidemii". El afirmă că ţara noastră nu a solicitat încă un ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi că acest ajutor poate fi obţinut pe două paliere: pentru prevenţie şi pentru despăgubirea crescătorilor de animale.

Daniel Constantin a precizat: "Nu ştiu dacă pe prevenţie se vor mai primi bani de la Comisia de la Bruxelles, în condiţiile în care există ordinul din februarie 2018 al şefului ANSVSA, Geronimo Brănes-cu, prin care li s-a interzis medicilor veterinari din teritoriu să mai verifice în cursul primăverii porcii din gospodăriile individuale. S-ar putea să primim bani pentru despăgubiri, dar şi aici, pentru acordarea lor vor fi condiţii drastice privind documentele aferente pentru fiecare solicitare în parte".

La sfârşitul acestei săptămâni, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, va efectua o vizită în ţara noastră. În programul vizitei, este inclusă o deplasare a lui Phil Hogan, împreună cu Corina Craeţu - comisarul european pentru Politică Regională, două ferme mari care au fost afectate de epidemia de pestă porcină africană.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS