Daniel Dăianu: România trebuie să aibă o dată "realistă" de aderare la euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA /

Daniel Dăianu: România trebuie să aibă o dată "realistă" de aderare la euro

Ţara noastră trebuie să aibă o dată realistă de aderare la zona euro, iar economia trebuie să fie pregătită pentru acest pas, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, profesor de economie, la o conferinţă organizată de Banca Mondială.

Domnia sa a precizat: "Nu ne alăturăm la zona euro până când nu suntem pregătiţi. Până când nu se ajustează criza din zona euro, România ar trebui să aibă o dată realistă de aderare la zona euro. Economia României trebuie să fie pregătită ca să adere la zona euro".

Domnia sa a subliniat că i-ar plăcea să vadă cum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional sfătuiesc Guvernul "să aducă" ţara noastră în zona euro.

Daniel Dăianu a atras atenţia şi asupra fragilităţii creşterii economice de la noi, care a dus la deficite bugetare mari, pe parcursul ultimilor ani. Profesorul de economie a adăugat că rata de creştere economică a fost diminuată şi ne aşteaptă "un proces de eroziune dacă nu ne revenim".

Domnia sa a declarat că ţinta de deficit bugetar care să se situeze sub nivelul de 3%, în 2012, arată bine la prima vedere, dar trebuie să ne gândim la remedierea fiscală care nu include şi "ineficienţele" sectorului public.

Referindu-se la contextul economic internaţional actual, Daniel Dăianu a precizat că pieţele financiare s-au transformat într-un "destabilizator" şi că entităţile bancare "mamut" limitează sistemul.

Domnia sa a declarat: "Dacă nu acţionăm radical vom trece de la o criză la alta. Dacă pieţele financiare nu vor fi îmblânzite, vom trece de la un episod de criză la altul".

Daniel Dăianu a declarat că trebuie continuată consolidarea fiscală şi trebuie să crească rata de absorbţie a fondurilor europene. În plus, este nevoie de venituri fiscale mai mari şi de o taxare optimală, a adăugat domnia sa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS