Datoriile suverane au devenit active toxice

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Internaţional /

Ben Bernanke, preşedintele Fed, şi Jean Claude Trichet, preşedintele BCE, trag semnale de alarmă cu privire la situaţia din Grecia.

Ben Bernanke, preşedintele Fed, şi Jean Claude Trichet, preşedintele BCE, trag semnale de alarmă cu privire la situaţia din Grecia.

Ionel Blănculescu: Sistemul bancar este deja virusat  

Europa şi America, îngrijorate de situaţia Greciei

Criza din Grecia ar putea să depăşească barierele europene şi să se extindă la nivel mondial, reiese din semnalele de alarmă trase de oficialii europeni, dar şi de cei americani.

Situaţia din statul elen ar putea să constituie o ameninţare pentru stabilitatea sistemului financiar mondial, dacă nu va fi găsită o soluţie, a declarat, ieri, Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve (FED), potrivit AFP.

Domnia sa a precizat: "Dacă va eşua încercarea de a rezolva această situaţie, acest lucru va constitui o ameninţare la adresa sistemului financiar european, a sistemului financiar mondial şi a unităţii politice a Europei".

Ben Bernanke a adăugat că autorităţile americane sunt într-o "strânsă comunicare" cu cele europene, cu menţiunea că Statele Unite ale Americii nu iau parte la negocieri, dar au fost "bine informate".

Declaraţia preşedintelui FED a apărut în aceeaşi zi în care Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a tras un semnal de alarmă privind efectele crizei greceşti care se vor produce în Uniunea Europeană.

Riscurile privind stabilitatea financiară a zonei euro "dau semnale roşii" şi criza datoriilor de stat este pe cale să "infecteze băncile", a precizat domnia sa, potrivit Bloomberg.

Preşedintele BCE a declarat: "Personal, aş spune că da, s-au aprins luminile roşii. Mesajul Consiliului (n.r. European de Risc Sistemic) este că legătura dintre criza datoriilor de stat este cea mai gravă ameninţare la adresa stabilităţii financiare din Uniunea Europeană".

Ionel Blănculescu: Nu este vorba doar despre expunerea băncilor pe Grecia, ci şi pe Spania, Portugalia şi Irlanda

Analiştii de la noi susţin că semnalele de alarmă de pe plan extern oficializează situaţia deja existentă.

Analistul economic Ionel Blănculescu ne-a declarat, ieri, că sistemul bancar este deja virusat. Situaţia este asemănătoare cu cea din Argentina unde după 11 ani, nu au fost încă răscumpărate obligaţiunile, potrivit domniei sale. "Titlurile de stat greceşti au devenit active toxice aşa cum s-a întâmplat în Argentina", ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Motivul pentru care Grecia a ajuns în situaţia actuală este legat de faptul că băncile au cumpărat obligaţiuni şi la răscumpărare, au constatat că statul nu are cum să le ofere banii înapoi, susţine analistul economic.

"La nivelul sistemului bancar european, instituţiile de credit din Franţa, Germania şi Italia au cumpărat hârtii de valoare ale statului grecesc, urmând ca la scadenţă să fie răscumpărate de acesta", ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Acum, însă, băncile fac presiuni la oficialii europeni, ca din banii tuturor contribuabililor europeni să îşi recupereze pierderile, ne-a explicat analistul economic.

"Totul este virusat la acest moment. Soluţia este să dai banii băncilor, dar nu ai de unde, sau să opreşti criza, dar nu ai cum", a menţionat Ionel Blănculescu.

Domnia sa a adăugat că nu este vorba doar despre expunerea băncilor pe Grecia, ci şi pe Spania, Portugalia şi Irlanda.

Călin Rechea: Beculeţul roşu trebuia să se aprindă demult

"Tabloul era deja stricat. Trebuia să se aprindă becul roşu mult mai devreme", ne-a declarat, ieri, Călin Rechea, analist economic.

Domnia sa a adăugat: "Nu este foarte corect ce spune Trichet, că datoriile de stat vor infecta băncile. S-a ajuns aici, în special, din cauza băncilor. Statele au injectat fonduri imense în sistemul bancar după care s-au împrumutat tot din bănci. Nu este nimic neaşteptat. Beculeţul roşu trebuia să se aprindă demult".

Domnia sa consideră că această problemă nu este limitată doar la nivelul sistemului european.

Florin Cîţu: Anumite bănci sunt subcapitalizate

Analistul Florin Cîţu este de părere că problema sistemului bancar din Uniunea Europeană o constituie faptul că anumite bănci sunt subcapitalizate.

Printre ţările în care instituţiile de credit se află în această situaţie, se numără şi ţara noastră, susţine analistul economic.

Florin Cîţu ne-a declarat că este important de observat câte dintre subsidiarele greceşti de la noi deţin obligaţiuni elene.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS